Cimbrisorul este o planta robusta, sub forma de tufis, cu frunze verzi-cenusii care au aroma si savoare intense. Aceasta planta este originara din vestul Mediteranei, dar este raspandita si in climatele mai uscate si mai insorite din jurul Asiei de Vest si sudul Europei.
Desi exista mai mult de 60 de tipuri de cimbru, Thymus vulgaris, sau cimbrul de gradina, este cea mai comuna specie. Este, de asemenea, tipul cel mai frecvent utilizat in preparate culinare, iar pentru remedii naturiste este folosit cimbrisorul (Thymus serpyllum), care era popular in special in Grecia antica, Roma si Egipt si in imprejurimile acestora.
Cimbrisorul adauga aroma instantanee preparatelor culinare, dar poate oferi si beneficii pentru sanatate atunci cand este consumat sub forma de ceai.
Cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o specie de plante perene, erbacee, cu flori purpurii sau roz si violet, rar albe, care infloreste vara – toamna. Frunzele plantei sunt cele folosite la prepararea ceaiului de cimbrisor. In plus, aceste frunze sunt cele care ofera beneficiile.
Acest ingredient si-a gasit drumul intr-o multitudine de preparate culinare. Are un gust cel mai bine descris ca erbaceu, cu subtonuri usor mentolate, astringente. Prepararea ceaiului de cimbrisor nu necesita mai mult de 5 – 10 minute.
Ceai de cimbrisor – proprietati si beneficii
Cimbrisorul a fost studiat pentru numeroasele sale proprietati, care determina beneficiile pentru sanatate:
-
antioxidant;
-
activitate antiinflamatoare;
-
beneficii respiratorii;
-
reduce durerea;
-
neuroprotector;
-
antiseptic;
-
proprietati antispastice;
-
ameliorarea tusei;
-
antimicrobian.
La ce este bun ceaiul de cimbrisor? Potrivit studiilor stiintifice moderne, raspunsul este „la destul de multe lucruri”. Sa incepem prin a ne uita la antioxidantii sai. Acesti compusi chimici pot combate radicalii liberi din organism, produs al oxidarii naturale, desi adesea daunatoare pentru organism.
Incetinind stresul oxidativ prin activitatea sa de combatere a radicalilor liberi, ceaiul de cimbrisor reduce riscul de a dezvolta numeroase afectiuni cronice. Dar asta nu este tot. Multi oameni beau ceai de cimbrisor pentru a scadea in greutate. Multi mai beau ceai de cimbrisor pentru tuse si raceala. Exista chiar si cateva sugestii ca ceaiul de cimbrisor sustine sanatatea tiroidei.
Ceai de cimbrisor – Beneficii pentru sanatate
Aceasta planta ofera mai mult decat aroma mancarilor preferate. De fapt, uleiul esential de cimbrisor este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor si chiar a fost folosit pentru conservarea alimentelor.
De asemenea, cimbrisorul contine o varietate de minerale si vitamine care promoveaza sanatatea. Cimbrisorul este bogat in vitamina C care sustine sistemul imunitar, potasiu pentru celule sanatoase si mangan pentru dezvoltarea oaselor si coagularea sangelui.
Consumul de ceai de cimbrisor poate oferi si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
Ceai de cimbrisor pentru pierderea in greutate
Infuzia de cimbrisor nu are mai mult de 4,6 calorii la o cana de marime medie. Asadar, este recomandat sa consumati ceai de cimbrisor in loc de bauturi carbogazoase, atunci cand va doriti sa slabiti.
Continutul redus de calorii nu este insa singurul motiv pentru care ceaiul de cimbrisor v-ar putea ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Exista, de asemenea, dovezi preliminare (accent pe „preliminare”) care indica faptul ca ceaiul de cimbrisor ar putea stimula metabolismul celulelor adipoase.
Metabolismul transforma, in esenta, combustibilul din alimente in energie, care este apoi folosita pentru a sustine functiile corpului. Ca urmare, prin stimularea acestui proces, ceaiul de cimbrisor ar putea permite organismului sa arda grasimile mai rapid si mai eficient.
Acest lucru ar putea ajuta exercitiile fizice sa produca rezultate mai bune, intr-adevar mai vizibile. Retineti totusi ca, in procesul de slabire, nu va face toata munca in locul dumneavoastra.
Suport respirator
Cimbrisorul este excelent si pentru sanatatea respiratorie, unele studii clinice aratand utilizarea ceaiului de cimbrisor in calmarea tusei si ameliorarea congestiei toracice. In timp ce cimbrisorul proaspat este cel mai util in acest sens, uleiurile esentiale de cimbrisor disponibile in ceaiurile cu extract de cimbrisor pot avea si unele dintre aceste beneficii.
Sanatatea gastrointestinala
De asemenea, puteti consuma ceai de cimbrisor pentru a combate problemele gastrointestinale. Cimbrisorul are proprietati antimicrobiene, care ajuta la combaterea germenilor din alimente si va pot imbunatati flora intestinala si sanatatea intestinala generala. Aceasta planta poate ajuta, de asemenea, la cresterea apetitului, la sustinerea functiei sanatoase a ficatului si la dezvoltarea straturilor protectoare ale stomacului, care ajuta la protejarea mucoasei stomacului impotriva acidului gastric.
Nutritie
Cimbrisorul miroase grozav si este bogat in vitamina C, vitamina A si vitaminele B. O portie de 100 de grame de frunze de cimbrisor proaspat ofera 160 de miligrame de vitamina C. O portie mai rezonabila de 1 lingurita de ceai de cimbrisor ofera 1,28 miligrame de vitamina C.
Cimbrisorul este, de asemenea, o sursa buna de:
-
mangan,
-
magneziu,
-
zinc,
-
potasiu,
-
calciu,
-
fier.
Ceai de cimbrisor – sfaturi pentru preparare
Pentru a va bucura de beneficiile pentru sanatate ale cimbrisorului, il puteti pregati cu usurinta sub forma de ceai. Puteti alege sa va faceti ceaiul folosind frunze proaspete sau pudra de cimbrisor macinat. Puteti folosi si cimbru uscat, dar nu uitati sa strecurati frunzele din bautura pentru a evita textura neplacuta.
Pentru frunzele proaspete, adaugati cateva crengute de cimbrisor intr-o cana cu apa clocotita si lasati la infuzat timp de 5 pana la 8 minute. Daca frunzele se desprind de pe crengute, le puteti strecura inainte de a bea ceaiul.
Pentru cimbrisorul pudra, adaugati aproximativ 1 lingurita de pudra la o cana cu apa clocotita si amestecati bine. Cimbrisorul macinat este similar ca textura cu ceaiul verde matcha praf, deci poate fi necesar sa amestecati de mai multe ori pentru a asigura o dizolvare completa.
Ceai de cimbrisor – contraindicatii
Persoanele alergice la cimbrisor sau la plante similare, precum busuioc, oregano, salvie si lavanda, pot prezenta simptome alergice. Acestea pot include sensibilitate la nivelul pielii daca atingeti frunzele de cimbrisor, sau greata, arsuri la stomac, diaree si varsaturi daca ingerati ceaiul de cimbrisor.
In general, atat cimbrisorul proaspat, cat si cel uscat poate fi consumat in mancare sau baut ca ceai racoritor, fara sa provoace stari neplacute. In schimb, uleiurile esentiale de cimbrisor sunt foarte concentrate, putand fi toxice in forma lor nediluata.
Referinte
https://www.webmd.com/diet/thyme-tea-health-benefits
https://www.tea-and-coffee.com/blog/thyme-tea-benefits
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-thyme/