Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Ultima actualizare: 28 august 2023

Pe masura ce imbatraniti, sanatatea creierului ar trebui sa devina o prioritate. Dieta joaca un rol important in mentinerea functiei cognitive in parametri optimi. Cu toate acestea, exista anumite vitamine pentru creier ce au rolul de a potenta aportul de nutrienti pe care il obtineti din alimente. De exemplu, flavonoidele, grasimile nesaturate si acizii grasi Omega-3 pot ajuta la incetinirea degradarii cognitive si la evitarea riscului de dementa. Care sunt cele mai bune vitamine pentru creier si imbunatatirea functiei cognitive? Aflati informatii despre acestea in paragrafele de mai jos.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Lista de vitamine bune si recomandate pentru sanatatea creierului

Parerea unanima a expertilor este aceea ca o dieta echilibrata ajuta in mod decisiv la sanatatea creierului. Asadar, incorporarea unor alimente in dieta, care au rol in imbunatatirea functiei cognitive, este cu siguranta o decizie inteleapta. Pe langa acestea, exista si anumite vitamine pentru creier ce pot ajuta in mentinerea sanatatii creierului, pe masura ce inaintati in varsta. De exemplu, puteti consuma urmatoarele vitamine pentru creier:

  • vitaminele B;
  • vitamina C; 
  • vitamina E;
  • vitamina K;
  • vitamina D.

Aceste vitamine pentru creier se gasesc atat in alimentatie, dar si in suplimentele alimentare pe care le consumati. Fiecare dintre acestea contribuie la buna functionare cognitiva si sunt benefice pentru sanatatea generala a organismului pe termen lung.

Neurovert Forte este un supliment alimentar care contribuie la imbunatatirea memoriei, la refacerea structurii neuronale si la o mai buna circulatie periferica. Neurovert Forte mentine rezervele neuronale si creste cantitatea de neurotransmitatori.

Vitaminele B

Complexul de vitamine B sunt benefice pentru creier si pentru imbunatatirea functiilor organismului. Vitamina B1, cunoscuta si ca tiamina, sustine functia cognitiva si ajuta la prevenirea afectiunilor neurologice. Vitamina B2, este una dintre vitaminele pentru creier care ajuta la cresterea celulelor si productia de energie.

Vitamina B9, cunoscuta drept folat, face parte din vitaminele pentru creier ce sustin sanatatea neurologica, a functiei neurotransmitatorilor si contribuie la obtinerea echilibrului psihologic. De asemenea, vitamina B12, este esentiala pentru formarea celulelor rosii si sustine descompunerea homocisteinei. Astfel, contribuie la prevenirea dementei. Si celelalte vitamine pentru creier din complexul B, respectiv B6, B7, B5, B3 contribuie la mentinerea sanatatii creierului prin reducerea inflamatiei, sustinerea functionarii neurotransmitatorilor si lupta impotriva bolilor.

Vitamina C

Desi este cunoscuta in general ca o vitamina pentru imunitate, vitamina C contribuie si la sanatatatea creierului. Rolul acestui tip de vitamine pentru creier este de a preveni sau reduce inflamatiile ce pot afecta buna functionare a creierului. Studiile au aratat ca aportul de vitamina C, din alimente sau prin suplimente, scade in mod considerabil riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Vitamina C isi merita locul in topul vitaminelor pentru creier datorita capacitatii sale de a reduce stresul oxidativ. Prin urmare, ajuta in diminuarea degenerarii creierului care poate aparea in mod inevitabil, pe masura ce inaintati in varsta. Nu in cele din urma, vitamina C are rol in imbunatatirea memoriei, a performantei cognitive si a capacitatii de concentrare.

Cebrium este un supliment alimentar obtinut printr-un proces de productie complex, din proteine naturale. Cei 14 aminoacizi care se gasesc in compozitia Cebrium sprijina abilitatile mentale, sustin cresterea capacitatii de concentrare, diminueaza afectarile usoare ale memoriei si amelioreaza deficitul de atentie, aparut fara cauza patologica.

Vitamina E

Dintre vitaminele pentru creier, vitamina E combate radicalii liberi. Prin urmare, rolul sau pentru creier este antioxidant si protejeaza celulele de stresul oxidativ. Avand in vedere ca pe masura ce imbatraniti, creierul este mai predispus la declinul cognitiv si aparitia bolilor specifice, precum dementa sau Alezheimer, vitamina E contribuie la prevenirea acestora si ofera suport creierului pentru a continua sa aiba o buna performanta.

De asemenea, vitamina E are rol antiinflamator. Asadar, va ajuta sa mentineti un ADN sanatos, iar celulele sa se replice in mod corect. Prin urmare, creierul isi mentine membranele celulare sanatoase si este rezistent la afectiunile ce pot aparea din cauza inaintarii in varsta.

Vitamina K

Una dintre vitaminele pentru creier ce a demonstrat efecte benefice in schimbarile functionale si histopatologice ale acestui organ este vitamina K. Vitamina K contine un grup de compus ce include vitaminele K1 si K2, cu rol foarte important in functionarea creierului. Studiile au aratat ca deficitul acestor vitamine poate incuraja aparitia dementei sau a bolii Alzheimer.

Rolul vitaminei K este de a imbunatati viteza de functionare pe care o are creierul. Prin urmare, aceasta ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare. Pe langa suplimentele alimentare ce contin aceasta vitamina, puteti gasi vitamina K1 in alimentele cu frunze verzi, cum ar fi conopida, broccoli sau spanac. De asemenea, vitamina K2 poate fi gasita in carne, branzeturi si oua.

In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Recomandarea farmacistilor Catena este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi si are un gust delicios de capsune.

Vitamina D

Desi exista teoria conform careia vitamina D poate fi asimilata prin expunerea la soare, nu toata lumea reuseste sa isi ia cantitatea necesara in acest mod. Rolul acestei vitamine pentru corp este multiplu, aceasta fiind foarte benefica pentru sanatatea creierului. Studiile au aratat ca prezenta unui nivel optim de vitamina D in organism ajuta la imbunatatirea functiei cognitive la adultii cu o varsta inaintata.

Vitamina D are efecte antiinflamatorii, fiind si un puternic antioxidant care are proprietati neuroprotective. Desi puteti creste nivelul de vitamina D prin expunerea la soare, o puteti asimila si prin consumul de peste gras, ulei de ficat de cod, ciuperci, sau lapte si cereale imbogatite cu aceasta vitamina.

In concluzie, vitaminele pentru creier sunt importante pentru imbunatatirea functiei cognitive, a memoriei si concentrarii. Vitaminele B, D, E, C si K au demonstrat efecte benefice asupra creierului si prevenirea bolilor asociate inaintarii in varsta, cum ar fi dementa sau Alzheimer. Mai mult, aceste vitamine pentru creier pot fi asimilate din alimentele pe care le consumati. Atunci cand exista o carenta, puteti suplimenta aportul acestora prin intermediul suplimentelor alimentare, conform recomandarilor medicului.

Surse:

https://www.webmd.com/eye-health/news/20221211/higher-vitamin-d-levels-in-brain-tissue-linked-to-better-brain-function

https://neurosciencenews.com/vitamin-k-dementia-20321/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436180/#:~:text=A%20few%20studies%20concluded%20that,that%20result%20in%20cerebral%20ischemia.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-k-may-be-helpful-for-people-at-risk-of-dementia#Dementia-at-a-glance

https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a35981778/vitamins-for-brain-health/

https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-brain-supplements

https://www.cnbc.com/2022/08/05/harvard-nutritionist-the-vitamin-that-keeps-her-brain-young-and-healthy-and-foods-she-eats-every-day.html