Ce trebuie sa stiti despre mamografie, un test important pentru screening-ul cancerului de san

Ce trebuie sa stiti despre mamografie, un test important pentru screening-ul cancerului de san Ce trebuie sa stiti despre mamografie, un test important pentru screening-ul cancerului de san

Ultima actualizare: 20 iunie 2024

Prin mamografie intelegem investigatia radiologica, cu raze X, a sanilor. Ca alternativa viabila de screening pentru cancerul de san, mamografia reprezinta standardul de aur, deoarece poate depista eventualele formatiuni tumorale maligne chiar si in lipsa simptomelor asociate. In mod obisnuit, o mamografie implica doua sau mai multe imagini cu raze X ale fiecarui san. Intrucat implica radiatii, aceasta investigatie este relativ invaziva, insa expunerea este minima. Avandu-se in vedere raportul risc/beneficiu, mamografia este recomandata in special femeilor cu varsta de peste 40 de ani, si mai ales femeilor care prezinta antecedente familiale de cancer de san.

Cancerul de san este deosebit de frecvent in randul femeilor. Riscul de a dezvolta cancer creste odata cu inaintarea in varsta si, conform datelor, este cel mai frecvent diagnosticat la femei cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani. Intrucat riscul creste odata cu inaintarea in varsta, este foarte important ca orice femeie, si in special cele cu risc prezent, sa apeleze la screeningul periodic al cancerului de san. Investigatia prin mamografie a avut un impact general semnificativ asupra reducerii mortalitatii in randul persoanelor diagnosticate. Identificat in stadiile sale incipiente, cancerul poate fi vindecat si, de asemenea, se reduce semnificativ riscul de complicatii asociate.


Cum se realizeaza mamografia?

Investigatia prin mamografie este relativ simpla, dar poate fi usor dureroasa, intrucat presupune compresia sanilor pentru a intinde tesutul mamar si a se obtine imagini cat mai clare. Sanii vor fi pozitionati pe o placa, in fata aparatului de mamografie. O alta placa, ulterior, va presa sanul, astfel incat parenchimul mamar sa fie mult mai bine vizibil. Desi poate duce temporar la disconfort sau durere, compresia dureaza doar cateva secunde. Tehnicianul va capta doua imagini pentru fiecare san: una de sus si una din lateral. In unele situatii, printr-o mamografie pot sa se obtina imagini suplimentare, din unghiuri diferite, in vederea unei evaluari mai amanuntite.

Exista mai multe tipuri de mamografii, cum ar fi cea care foloseste un aparat cu raze X, dar si o metoda relativ mai moderna, si anume mamografia digitala cu tomosinteza (care utilizeaza, de asemenea, raze X). Intr-o mamografie clasica, detectorul este placa de film fotografica, care va capta razele X pe filmul radiologic. Pe de alta parte, in cazul unei mamografii cu tomosinteza vorbim despre un detector care transmite semnale electronice catre computer, rezultand o imagine 3D. Pe o mamografie cu film radiologic, tesuturile cu densitate scazuta (grasimea) apar translucide, in timp ce zonele cu tesut dens (tesutul glandular sau tumorile, spre exemplu) apar mai albe.

Cand se recomanda investigatia prin mamografie?

Alaturi de ecografia mamara, investigatia de mamografie face parte din alternativele viabile de screening ale cancerului mamar. Cu toate acestea, intrucat procedura de mamografie foloseste raze X (cu potential toxic), ar trebui avuta in vedere doar in circumstante specifice: de exemplu, daca ecografia anterioara ridica suspiciunea unui eventual cancer. Cand ecografia pare sa indice existenta unui cancer mamar sau a unei alte afectiuni a sanului, investigatia de mamografie are rol de diagnostic. La femeile cu risc, deseori se foloseste ca metoda alternativa de screening, ca urmare a faptului ca este mai sensibila si relevanta decat ecografia mamara. Indicatiile sunt:

  • alternativa de screening: investigatia prin mamografie se recomanda a fi efectuata anual in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani, chiar daca diagnosticul de cancer mamar este pus frecvent in jurul varstei de 50-60 de ani. Permite identificarea leziunilor maligne aflate chiar si in stadii incipiente, astfel putandu-se instaura tratamentul precoce al cancerului (dupa ce se confirma existenta acestuia, in mod obisnuit prin investigatii suplimentare, biopsie si ecografie mamara, chiar RMN);
  • alternativa de diagnostic: investigatia prin mamografie se recomanda cand, in urma unei ecografii mamare, s-a identificat un nodul mamar sau alte leziuni suspecte ale sanilor.

Spre exemplu, screeningul cancerului mamar prin mamografie se recomanda mai ales in cazuri cum ar fi:

  • femei cu mutatii specifice ale genelor BRCA1 si BRCA2;
  • persoane cu istoric familial pozitiv de cancer mamar, chiar in absenta unei mutatii genetice (care poate fi identificata, anterior, prin teste genetice);
  • femeile care au urmat tratament radioterapic la nivelul toracelui, cu varsta intre 10 si 30 ani.

Femeile cu antecedente familiale de cancer de san ar trebui sa inceapa screeningul periodic cu mamografie cu zece ani inainte de varsta la care cea mai tanara ruda de gradul I a fost depistata cu cancer de san. Totusi, mentiunea este ca aceste persoane nu ar trebui sa opteze pentru aceasta alternativa de screening prin mamografie, intrucat radiatiile ionizante sunt toxice. Recomandat este ca, pe langa mamografie, femeile cu antecedente familiale sa faca si investigatii RMN, ca urmare a faptului ca aceasta tehnica imagistica este deosebit de sensibila. Pentru a se determina un calendar adecvat al screeningului, se recomanda ca pana in 30 de ani sa se evalueze riscul.

Mamografie – rezultate si interpretare

De obicei, rezultatele obtinute prin investigatia de mamografie sunt comunicate pacientului in decurs de 1-2 zile, alaturi de interpretare. Specialistul in radiologie este cel care dispune de tot ce este necesar pentru a intelege rezultatele obtinute. De obicei, dupa fiecare mamografie se va stabili asa-zisul scor BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System), care are valorile de la 0 la 6. Ulterior, scorul este interpretat de un specialist in senologie, care pe baza rezultatelor obtinute prin investigatia de mamografie poate face pacientei si alte recomandari necesare, cum ar fi o biopsie, un RMN, interventie chirurgicala sau monitorizarea periodica.

Intrebari frecvente despre mamografie

Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care aceasta investigatie le ridica.

  • Este mamografia dureroasa?

Mamografia poate cauza un disconfort temporar din cauza compresiei sanului, dar aceasta senzatie dureaza doar cateva secunde. Nivelul de disconfort variaza in functie de sensibilitatea fiecarei paciente.

  • La ce varsta ar trebui sa incep mamografiile de screening?

Majoritatea ghidurilor recomanda inceperea mamografiilor de screening la varsta de 40 de ani. Totusi, femeile cu factori de risc crescuti ar trebui sa discute cu medicul lor despre necesitatea inceperii screeningului mai devreme.

  • Cat de des trebuie efectuata mamografia?

Frecventa recomandata a mamografiilor de screening variaza intre anual si bienal, in functie de varsta si riscul individual al pacientei. Femeile cu risc crescut pot necesita mamografii mai frecvente.

  • Ce inseamna daca mamografia mea este clasificata ca BI-RADS 3?

O clasificare BI-RADS 3 indica o leziune probabil benigna, dar care necesita monitorizare suplimentara (exista un risc de 2% de cancer). De obicei, pacientele sunt sfatuite sa repete mamografia la 6 luni, pentru a se depista posibilele modificari.

  • Mamografia poate detecta toate cazurile de cancer de san?

Desi mamografia este considerata standardul de aur in detectarea cancerului de san, nu este insa infailibila. Unele cazuri de cancer de san, in special in tesuturile mamare dense, pot fi dificil de detectat doar prin mamografie. In astfel de cazuri, ecografia si RMN-ul pot fi folosite ca metode complementare de diagnostic.

  • Este sigura mamografia?

Da, mamografia este considerata o procedura sigura. Expunerea la radiatii este minima si atent controlata, pentru a se incadra in limitele sigurantei medicale. Beneficiile detectarii precoce a cancerului de san depasesc cu mult riscurile asociate cu radiatiile utilizate in investigatie.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559310/

https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/mammography

https://www.radiologyinfo.org/en/info/mammo

https://www.cancer.gov/types/breast/mammograms-fact-sheet

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/mammogram-procedure

https://medlineplus.gov/mammography.html