Ce trebuie sa faceti pentru a combate starile de nervozitate?

Ce trebuie sa faceti pentru a combate starile de nervozitate? Ce trebuie sa faceti pentru a combate starile de nervozitate?

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

Starile de nervozitate pot aparea in viata oricarei persoane la un moment dat. Acestea se manifesta ca o combinatie intre anxietate, frica si entuziasm. Atunci cand aveti stari de anxietate, veti simti palmele umede, ritmul cardiac care incepe sa creasca si fluturi in stomac.

Starile de nervozitate pot fi provocate de experiente bune sau negative. Din fericire, exista multe tehnici prin care puteti reduce starile de nervozitate, cum ar fi conversatiile pozitive sau tehnicile de relaxare.

Stari de nervozitate - cauze si factori declansatori

Starile de nervozitate apar ca urmare a expunerii la o situatie neobisnuita, fiind un raspuns al organismului la stres. Prin urmare, in organism se declanseaza diverse raspunsuri hormonale si psihologice care ajuta corpul sa se pregateasca pentru o potentiala amenintare.

Prin crearea unei stari de nervozitate, corpul se pregateste sa lupte impotriva unui pericol, crescand productia de adrenalina. Aproape instant, inima incepe sa bata din ce in ce mai tare, presiunea arteriala incepe sa creasca, la fel ca si ritmul respiratiei. In acest mod, in organism se declanseaza o stare de alerta si energie. In urma acestui raspuns vor aparea stari de nervozitate sau chiar de anxietate.

Stari de nervozitate versus anxietate - diferente principale

Starile de nervozitate apar ca un raspuns al organismului la un eveniment stresant. Aceasta senzatie este temporara si dispare atunci cand stresul a fost depasit. De asemenea, starile de nervozitate pot fi controlate, chiar daca treceti printr-un eveniment care va expune la stres accentuat.

Desi starile de nervozitate sunt un simptom al anxietatii, acestea nu reprezinta acelasi tip de afectiune. Anxietatea reprezinta o problema de nivel psihiatric care se poate dezvolta dintr-o varietate de factori, cum ar fi genetici, chimia creierului sau evenimente din viata de zi cu zi. Mai mult, anxietatea este o problema care are efecte de lunga durata si nu se poate controla fara tratament.

Persoanele care sufera de anxietate experimenteaza deseori stari de nervozitate si grija. Aceste stari pot aparea frecvent sau fara sa aiba un factor declansator evident. De asemenea, pacientii care se confrunta cu anxietate au si numeroase probleme de ordin psihic si mintal, care le pot afecta capacitatea de a-si desfasura activitatile.

Stari de nervozitate - tehnici de combatere

Starile de nervozitate apar ca raspuns la anumite situatii. Le puteti depasi prin diverse tehnici care va vor ajuta sa mentineti emotiile sub control si sa le recunoasteti atunci cand apar.

Nu va speriati de aceste stari

Atunci cand sunteti intr-o situatie inconfortabila, este important sa va reamintiti faptul ca starile de nervozitate sunt normale. Uneori acestea va pot fi si de ajutor. Multe persoane intra in astfel de stari atunci cand expuse la provocari si oportunitati. Desi pot fi inconfortabile, aceste stari va pot ajuta sa cresteti. Nervozitatea apare ca un raspuns al organismului de a va pregati pentru ceea ce urmeaza, de obicei fiind vorba de o situatie care va scoate din zona de confort. Prin acceptarea acestei stari si eliminarea fricii veti putea sa va controlati emotiile si nervozitatea.

Fiti pregatiti

Nu puteti sa preziceti sau sa planificati intotdeauna evenimentele pe care vi le poate aduce viata. Cu toate acestea, va puteti pregati in avans pentru anumite situatii sociale sau activitati care va pot expune la stari de nervozitate. De exemplu, puteti sa va pregatiti temeinic inainte de o prezentare sau sedinta importanta. De asemenea, atunci cand trebuie sa mergeti la un eveniment care va produce nervozitate, puteti merge insotit de un prieten. O alta modalitate prin care va puteti pregati pentru situatii neasteptate este prin acordarea unui timp suficient de a va pregati pentru munca, activitati sau alte evenimente sociale.

Exercitii de relaxare

Prin adoptarea unor tehnici diverse de relaxare puteti depasi starile de nervozitate si sa controlati stresul in general. Exercitiile de respiratie sunt una dintre multiplele tehnici pe care le puteti folosi. Respiratiile adanci functioneaza rapid pentru relaxare si pot fi reluate de fiecare data cand va simtiti nervos. De asemenea, va puteti relaxa prin exercitii de yoga, meditatie, masaj sau muzica.

Discutati cu cineva apropiat

Atunci cand treceti printr-o situatie dificila care va provoaca nervozitate este important sa discutati cu cineva apropiat, fie o persoana din familie, fie un prieten. Prin impartasirea sentimentelor va veti simti mai confortabil si este posibil sa gasiti chiar ajutor pentru problemele cu care va confruntati. De asemenea, prin discutia cu cineva apropiat puteti incepe sa vedeti situatia dintr-o alta perspectiva. Conform studiilor, atunci cand impartasiti cu altcineva sentimentele prin care treceti, mai ales cineva care a fost intr-o situatie similara, va poate ajuta sa reduceti stresul si sa va simtiti mai pozitiv.

In concluzie, starile de nervozitate sunt un raspuns natural pe care il aveti atunci cand treceti printr-o experienta noua sau o situatie care va scoate din zona de confort. Desi va simtiti inconfortabil, aceasta stare este doar temporara, urmand sa va simiti mai bine dupa ce cauza acesteia a fost eliminata. Puteti sa va simtiti mai bine cu ajutorul tehnicilor de relaxare, discutii cu cineva apropiat sau pregatire temeinica inainte de un eveniment care va scoate din zona de confort.

Surse:

https://www.healthline.com/health/anxiety/nervousness#bottom-line

https://www.forbes.com/sites/rebeccanewton/2016/06/28/six-ways-to-overcome-your-nervousness-gremlin/

https://www.verywellmind.com/is-it-normal-anxiety-or-an-anxiety-disorder-2584401#:~:text=Intensity%3A%20Nervousness%20doesn't%20prevent,anxiety%20is%20often%20more%20general.

https://www.calm.com/blog/anxious-vs-nervous

https://www.psycom.net/anxiety/anxiety-vs-nervous