Ce trebuie sa cunoasteti despre sarcina molara (mola hidatiforma)

Ce trebuie sa cunoasteti despre sarcina molara (mola hidatiforma) Ce trebuie sa cunoasteti despre sarcina molara (mola hidatiforma)

Ultima actualizare: 12 noiembrie 2024

sarcina-molara

Sarcina molara (sau mola hidatiforma) este o complicatie rara a sarcinii. Aceasta se caracterizeaza printr-o crestere neobisnuita a unor celule numite trofoblaste. Aceste celule se transforma de obicei in placenta, organul care hraneste fatul.

Exista doua tipuri de sarcina molara - sarcina molara completa si sarcina molara partiala. In cazul sarcinii molare complete, tesutul placentar se umfla, iar la nivelul sau se formeaza chisturi pline cu lichid, fara sa existe fat.

In cazul sarcinii molare partiale, placenta poate avea atat tesut normal, cat si neregulat. In plus, poate exista un fat, insa acesta nu poate supravietui. De obicei, este avortat la inceputul sarcinii.

Sarcina molara poate avea complicatii grave, inclusiv o forma rara de cancer. Mola hidatiforma trebuie tratata la timp.

Care este frecventa sarcinilor molare?

Mai putin de 1% dintre toate sarcinile - aproximativ 1 din 1.000 - sunt sarcini molare.

Dupa cum mentionam, din pacate, mola hidatiforma duce la pierderea sarcinii.

 


Ce este sarcina molara (mola hidatiforma)?

Sarcina are loc dupa ce un ovul este fertilizat si patrunde in uter. Uneori, insa, aceste etape delicate de inceput pot fi perturbate. In aceste cazuri, este posibil ca sarcina sa nu se dezvolte asa cum ar trebui, iar acest lucru poate fi extrem de tulburator, chiar daca nu este vina nimanui.

Sarcina molara apare atunci cand placenta nu se dezvolta normal. In schimb, in uter se formeaza o tumoare, iar placenta devine o masa de saci plini cu lichid, numiti si chisturi. Aproximativ 1 din 1.000 de sarcini (0,1 la suta) este o sarcina molara.

Acest tip de sarcina nu ajunge la bun sfarsit, deoarece placenta nu poate tine in viata fatul. In cazuri rare, poate afecta si sanatatea mamei.

Sarcina molara se mai numeste si mola hidatiforma sau boala trofoblastica gestationala. Aceasta complicatie a sarcinii poate aparea si sarcina anterioara a fost una normala. Insa exista si o veste buna: urmatoarele sarcini dupa o sarcina molara pot fi normale, de succes.

Tipuri de sarcina molara

Sarcinile molare se impart in doua categorii: complete si partiale.

Sarcina molara completa

In cazul acestui tip de sarcina molara nu se formeaza embrioni. Ea apare atunci cand un spermatozoid fecundeaza un ovul gol. Deoarece ovulul este gol, embrionul nu se poate dezvolta. Tesutul placentar creste, insa este anormal si contine chisturi (sau tumori) pline de lichid. Acest tesut produce hormonul de sarcina HCG (gonadotropina corionica umana), care este produs de o placenta sanatoasa in timpul sarcinii. De aceea, acest lucru poate provoca semne si simptome de sarcina si poate oferi un rezultat pozitiv la testul de sarcina.

tipuri

Sarcina molara partiala

Sarcina molara partiala apare atunci cand se formeaza o placenta anormala cu un embrion, iar doi spermatozoizi fecundeaza un ovul. In aceste cazuri, embrionul in crestere are un set suplimentar de cromozomi. Embrionul poate incepe sa se dezvolte, dar in general nu poate supravietui.

Cauze si factori de risc

Sarcina molara nu poate fi prevenita, nefiind cauzata de stilul de viata sau de un alt factor care poate fi controlat. Orice femeie, indiferent de etnie, varsta sau mediu social poate dezvolta mola hidatiforma.

Este cauzata uneori de o eroare la nivel genetic. Cele mai multe femei au sute de mii de ovule. Unele dintre acestea pot sa nu se formeze corect. Ele sunt de obicei absorbite de organism si scoase din functiune.

Cu toate acestea, din cand in cand, se intampla ca un ovul imperfect (gol) sa fie fertilizat de un spermatozoid. Acesta capata gene de la tata, insa niciuna de la mama. Acest lucru poate duce la o sarcina molara.

De asemenea, un spermatozoid imperfect - sau mai mult de un spermatozoid - poate fertiliza un ovul bun, provocand mola hidatiforma.

Factori de risc

Exista cativa factori de risc pentru o sarcina molara. Acestia sunt:

  • Varsta. Desi poate aparea la orice varsta, riscul de mola hidatiforma este mai mare in randul femeilor care au mai putin de 20 de ani sau mai mult de 35 de ani.
  • Istoric. Riscul creste, de asemenea, in randul femeilor care au mai avut o sarcina molara in trecut. (Dar, din nou, riscul exista si daca sarcina anterioara a fost una reusita.)

cauze-factori-de-risc

Cum se manifesta sarcina molara?

Sarcina molara se poate prezenta la inceput ca o sarcina obisnuita. Insa cele mai multe sarcini molare provoaca semne si simptome precum:

  • sangerari vaginale de culoare maro inchis pana la rosu aprins in primele trei luni
  • greata si varsaturi severe
  • in unele cazuri, eliminarea din vagin a unor chisturi asemanatoare strugurilor
  • presiune sau durere pelvina

Cu toate acestea, datorita modalitatilor imbunatatite de a descoperi o mola hidatiforma, cele mai multe sarcini molare sunt detectate in primul trimestru. In cazul in care acest termen este depasit, pot aparea urmatoarele manifestari:

  • uterul creste rapid, capatand dimensiuni prea mari la inceputul sarcinii
  • preeclampsia - o afectiune care provoaca hipertensiune arteriala si prezenta proteinelor ​​in urina - inainte de saptamana 20 de sarcina
  • chisturi ovariene
  • tiroida hiperactiva, cunoscuta si sub numele de hipertiroidism

Diagnosticul de mola hidatiforma

Furnizorul de asistenta medicala diagnosticheaza o sarcina molara in timpul testelor prenatale de rutina (de obicei, in primul trimestru de sarcina). Medicul descopera in timpul ecografiei mai multi saci plini de lichid in loc de placenta. De obicei, nu exista un embrion sau fat in uter.

diagnostic

Medicul poate verifica, de asemenea, nivelul de HCG din sange. HCG este produs de o placenta sanatoasa in timpul sarcinii, fiind hormonul pe care testele de sarcina uzuale il masoara din urina pentru a confirma o sarcina. In cazul sarcinii molare, HCG are un nivel anormal de ridicat. Un test de sange poate detecta acest nivel ridicat si poate indica o mola hidatiforma.

Unele femei nu prezinta niciun simptom al unei sarcini molare, iar diagnosticul poate fi destul de socant.

Metode de tratament

O sarcina molara nu poate deveni o sarcina normala, sanatoasa. In acest caz, tratamentul este necesar pentru a fi prevenite complicatiile.

Tratamentul poate implica unul sau mai multe dintre urmatoarele metode:

Dilatare si chiuretaj (D&C)

In timpul acestei proceduri, medicul dilata colul uterin si foloseste un aspirator medical pentru a indeparta tesutul daunator.

Aceasta procedura este efectuata sub anestezie generala sau locala.

Chimioterapie

Daca sarcina molara se incadreaza intr-o categorie de risc mai mare - din cauza potentialului de cancer - este posibil ca medicul sa decida administrarea unui tratament de chimioterapie dupa dilatare si chiuretaj. Acest lucru poate fi necesar daca nivelul de hCG nu scade in timp.

Histerectomie

Histerectomia este o interventie chirurgicala prin care medicul indeparteaza intregul uter. Aceasta interventie poate fi o optiune pentru femeile care nu doresc sa ramana din nou insarcinate.

tratament-histerectomie

Histerectomia este realizata sub anestezie generala.

Ingrijiri ulterioare

Dupa indepartarea sarcinii molare, pacienta va avea nevoie de mai multe analize de sange si monitorizare. Este foarte important ca medicul sa se asigure ca niciun tesut molar nu a fost lasat in uter.

In cazuri rare, tesutul molar poate creste si poate provoca unele tipuri de cancer. Timp de aproape un an dupa tratament, medicul va face teste pentru a verifica nivelul de hCG si va efectua scanari imagistice.

Tratamentul in faza ulterioara

Dupa cum mentionam, cancerele in urma unei sarcini molare sunt rare. Cele mai multe sunt, de asemenea, foarte tratabile si au o rata de supravietuire de pana la 90%. Este posibil ca pacientele sa aiba nevoie de chimioterapie si radioterapie.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molar-pregnancy/symptoms-causes/syc-20375175

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17889-molar-pregnancy

https://www.healthline.com/health/pregnancy/molar-pregnancy