Ce sunt foliculii ovarieni si care este rolul lor in reproducere?

Ce sunt foliculii ovarieni si care este rolul lor in reproducere? Ce sunt foliculii ovarieni si care este rolul lor in reproducere?

Ultima actualizare: 13 august 2024

Reproducerea umana este un proces complex, etapizat si fin reglat, care implica o multitudine de structuri reproductive. Printre acestea se numara si structurile numite „foliculi ovarieni”, cu roluri reproductive esentiale. Aceste structuri de dimensiuni deosebit de reduse sunt localizate in ovare si sunt vitale pentru dezvoltarea ovocitelor (gametii sexuali feminini) si, prin urmare, pentru fertilitate. Dezvoltarea acestor foliculi ovarieni incepe inca din viata intrauterina, atunci cand se formeaza celulele germinale primordiale. Acestea vor trece prin diferite schimbari, iar in sfarsit se va ajunge la foliculii ovarieni primordiali, care se pierd lunar odata cu menstruatia.


Foliculi ovarieni - descriere anatomica

Dezvoltarea foliculara ovariana incepe inca de cand fatul de sex feminin se afla in uter. In jurul celei de-a cincea saptamani de sarcina, ovarele fatului contin cate 500-1300 de celule germinale primordiale. Acestea se divid, iar pana in a douazecea saptamana de sarcina, fatul va avea cam 6-7 milioane de celule germinale. Odata ce diviziunea este completa, celulele germinale ajung sa formeze chisturi germinale. Postpartum, fiecare chist de celule germinale se transforma intr-un folicul ovarian primordial care contine un ovocit si un strat de celule granulaose. La nastere, bebelusul de sex feminin are pana la aproximativ 2 milioane de foliculi ovarieni primordiali.

Pana la pubertate, raman aproximativ 400.000-500.000 de foliculi ovarieni primordiali. Odata cu menarha (prima menstruatie), se pierd lunar aproximativ 1000 de foliculi ovarieni, iar dupa varsta de 35 de ani rata pierderii foliculare se accelereaza. Foliculii ovarieni sunt formatiuni de forma sferica, microscopica, situate in cortexul ovarului (partea exterioara a acestuia). Fiecare dintre acesti foliculi ovarieni contine un ovocit si este inconjurat de un strat de celule cu rol in sustinere si hranire. Foliculii ovarieni trec prin mai multe etape de dezvoltare de-a lungul unui ciclu menstrual, fiecare avand caracteristici si functii distincte.

Foliculi ovarieni primordiali

Sunt cei mai numerosi si reprezinta stadiul initial de dezvoltare al foliculilor ovarieni. Un astfel de folicul contine un ovocit de dimensiuni mici, inconjurat de un singur strat de celule plate cu rol in sustinere si nutritie. Foliculii primordiali raman in stadiu latent, pana cand sunt recrutati (incepand cu menarha) pentru a intra in ciclul de dezvoltare foliculara.

Foliculi ovarieni primari

Se formeaza cand ovocitul incepe sa creasca, iar celulele granuloase din jurul sau capata forma cuboidala. In plus, se formeaza zona pellucida, membrana glicoproteica in jurul ovocitului care trebuie strabatuta de catre spermatozoid. Foliculii ovarieni primari sunt semnul activarii initiale a foliculului si marcheaza inceputul procesului de maturare.

Foliculi ovarieni secundari

In acest stadiu, foliculul contine mai multe straturi de celule granuloase si celulele tecale incep sa se diferentieze in jurul foliculului. Apare si o cavitate plina cu lichid, numita antrul folicular. Cresterea acestor foliculi ovarieni secundari este esentiala pentru selectia si dezvoltarea viitoare a foliculului dominant.

Foliculi ovarieni tertiari (antrali)

Acesti foliculi ovarieni au antrul folicular bine definit si sunt de dimensiuni mai mari. Celulele tecale se diferentiaza in teaca interna si teaca externa, care secreta hormoni esentiali maturarii si dezvoltarii foliculului. Foliculul antral este pregatit pentru a deveni folicul dominant, care va elibera ovocitul in timpul ovulatiei.

Foliculi ovarieni maturi (dominanti, de Graaaf)

Reprezinta cel mai avansat stadiu de dezvoltare al foliculilor ovarieni, din care se va elibera, in timpul ovulatiei, ovocitul. Este de dimensiuni mari si are un antru plin de lichid. Foliculul matur este cel care ajunge la ovulatie, eliberand ovocitul pentru fertilizare.

Foliculi ovarieni - rol in reproducere

Dupa cum se poate observa, fiecare stadiu de dezvoltare al acestor foliculi ovarieni joaca roluri importante in asigurarea fertilitatii, contribuind la devoltarea si depozitarea ovocitelor si, pe de alta parte, la reglarea ciclului menstrual. Aceste procese sunt vitale in lumea animala, in special pentru a se asigura fertilitatea sau succesul reproducerii. Principalele functii ale acestor foliculi ovarieni sunt, astfel, urmatoarele:

Dezvoltarea ovocitelor

Dezvoltarea ovocitelor incepe in stadiul fetal, cand celulele germinale primordiale migreaza la nivelul ovarelor si formeaza foliculi ovarieni primordiali. Acestia raman in stare inactiva pana la pubertate, cand odata cu menarha incepe procesul ciclic de maturare foliculara. Important de mentionat este ca fiecare ciclu menstrual implica recrutarea si dezvoltarea a unui numar relativ mare de foliculi ovarieni primordiali, dar numai un folicul ajunge sa devina dominant (matur), eliberand ovocitul in timpul ovulatiei.

Reglarea hormonilor implicati in reproducere

Dezvoltarea acestor foliculi ovarieni este dictata si controlata de un complex de hormoni, cum ar fi hormonul foliculostimulant (FS) si hormonul luteinizant (LH). FSH-ul este hormonul care stimuleaza dezvoltarea foliculilor, iar LH-ul declanseaza ovulatia. Foliculii secreta estrogen si, drept urmare, au un rol important in reglarea secretiei de FSH si LH prin feedback (pozitiv sau negativ). In timpul fazei foliculare a ciclului menstrual, cresterea nivelului de estrogen are rolul de a stimula proliferarea endometrului uterin (ingrosarea acestuia), pregatindu-l pentru posibila sarcina.

Ovulatia

Ovulatia este cel mai important moment al ciclului menstrual, fiind momentul in care ovocitul matur este eliberat din foliculul dominat (de Graaf). Acest proces este declansat de concentratia ridicata de LH, care determina ruperea foliculului si eliberarea ovocitului in trompa uterina. In cele din urma, ovulatia este esentiala pentru fertilitate, intrucat eliberarea ovocitului va permite eventuala fertilizare a acestuia de catre spermatozoid.

Formarea corpului luteal (corpului galben)

Dupa ovulatie, restul foliculului dominant se transforma in corpul luteal, care secreta hormonul numit progesteron. Progesteronul este implicat in mentinerea eventualei sarcini, pana are loc si formarea placentei. Daca fertilizarea nu are loc, corpul luteal degenereaza, ceea ce duce si la o scadere a nivelului de progesteron si initierea menstruatiei. Daca ovocitul este fertilizat, corpul galben continua sa secrete progesteron pentru a sustine sarcina pana cand placenta va prelua si aceasta functie.

Menopauza si epuizarea foliculilor ovarieni

De-a lungul vietii reproductive, numarul de foliculi ovarieni scade treptat. In fiecare luna intra in faza de dezvoltare foliculara cam 1000 de foliculi ovarieni, dar doar unul ajunge la maturitate si elibereaza ovocitul. Dupa varsta de 35 de ani, rata pierderii acestor foliculi ovarieni tinde sa se accelereze, lunar pierzandu-se mai mult de 1000. Menopauza apare cand rezerva de foliculi ovarieni este epuizata, ducand la incetarea ciclului menstrual si la infertilitate. Pe langa faptul ca menopauza marcheaza epuizarea rezervei foliculilor ovarieni, duce la modificari hormonale si fiziologice semnificative.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532300/

https://www.londonwomensclinic.com/what-are-follicles-and-why-are-they-important-for-my

fertility/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ovarian-follicle

https://radiopaedia.org/articles/ovarian-follicle

https://www.ivi.uk/blog/what-are-ovarian-follicles/