Par gras? Par uscat la varfuri? Par degradat pe toata lungimea fibrei capilare? Matreata? Fiecare situatie presupune utilizarea de produse specifice de ingrijire. Ce e de facut, insa, atunci cand va confruntati concomitent cu par gras la radacina si par uscat la varfuri? Pentru ca un singur produs nu poate satisface ambele nevoi, aveti nevoie de dermato-cosmetice specifice atat pentru scalp, cat si pentru lungimea firelor de par. Astfel, folosind produsele potrivite veti reusi, in cele din urma, sa ameliorati si chiar sa eliminati problemele cu care va confruntati poate de prea mult timp. De asemenea, exista si mici obiceiuri care va vor ajuta sa aveti parul pe care vi l-ati dorit dintotdeauna.
Par gras si par uscat par a fi, la prima vedere, situatii cu care se confrunta persoane diferite. Exista, totusi, cazuri in care ambele probleme pot fi intalnite la aceeasi persoana. In mod normal, astfel de neplaceri ar trebui sa dispara dupa schimbarea anumitor obiceiuri de ingrijire. Daca remarcam ca problema persista, e posibil ca aspectul inestetic al parului sa aiba la baza o cauza interna. In acesta situatie, sunt necesare consultatia si recomandarile de tratament ale unui specialist.
Cum va dati seama ca aveti par gras?
Aveti par gras sau poate ca podoaba capilara are doar nevoie sa fie spalata? Cele doua scenarii nu sunt similare! Iata cateva semne care va vor ajuta sa va dati seama daca va confrutati cu o situatie de moment sau, de fapt, cu o supraproductie de sebum:
-
parul are un aspect ceros, umed sau uleios imediat dupa curatare si uscare;
-
scalpul are zone stralucitoare;
-
va confruntati cu mancarimi excesive ale scalpului;
-
pielea capului prezinta pete rosii care pot deveni dureroase;
-
simiti ca parul nu este niciodata suficient de curat;
-
scalpul si parul au un miros neplacut;
-
remarcati pori infundati, cosuri si cojite pe suprafata scalpului;
-
va confruntati cu o cadere excesiva a parului;
-
parul creste foarte greu.
Farmacistii Catena recomanda Bioclin Bio-Squam Sampon matreata grasa, un produs special conceput pentru scalpul cu probleme. Datorita ingredientelor sale, reduce secretia exagerata de sebum, previne si trateaza matreata grasa si protejeaza scalpul.
Cum va dati seama ca aveti par uscat la varfuri?
Exista cateva caracteristici care va ajuta sa identificati un par uscat la varfuri:
-
varfuri despicate;
-
tendinta de electrizare si incurcare;
-
textura aspra;
-
aspect tern si fragil;
-
ruperea fibrei capilare;
-
pierderea elasticitatii si a stralucirii fibrei capilare;
-
dificultate in coafare.
Remedii si solutii pentru par gras la radacina si par uscat la varfuri
Exista mai multe motive pentru care va puteti confrunta cu par gras la radacina si uscat la varfuri. Ar putea fi vorba despre unul sau mai multi factori din lista de mai jos:
-
tipologia fibrei capilare - parul fin si drept va avea intotdeauna mai mult sanse sa devina gras decat parul cret sau cel cu firul gros;
-
genetica;
-
stresul;
-
afectiuni ale pielii, precum acneea fruntii, dermatita seboreica (matreata grasa), psoriazis sau eczeme;
-
modificarile hormonale;
-
spalarea excesiva a parului;
-
utilizarea excesiva a samponului uscat;
-
folosirea excesiva a produselor de coafare (spuma sau fixativ);
-
folosirea excesiva a dispozitivelor de coafare, precum ondulator sau placa de par;
-
folosirea produselor de ingrijire care contin prea multe substante chimice;
-
folosirea produselor de ingrijire care nu corespund tipului de par pe care il aveti;
-
folosirea anumitor produse grase destinate cresterii parului, precum ulei de ricin, ulei de mustar sau ulei de masline, fara a acorda ulterior o foarte mare atentie clatirii;
-
aplicarea incorecta a produselor de ingrijire a parului - masarea insuficienta cu sampon a scalpului, aplicarea balsamului la radacina parului, timp insuficient petrecut cu masca de par pe lungimea fibrei capilare, cladire facuta pe graba etc.;
-
spalarea prea rara a parului;
-
poluarea;
-
purtarea frecventa de caciula, sapca, palarie, bentita sau esarfa;
-
folosirea in repetate randuri a aceluiasi prosop fara a-l spala dupa fiecare utilizare;
-
folosirea unei fete de perna din bumbac sau alt material in afara de matase;
-
folosirea ustensilelor de par, precum peria sau pieptenele, fara a le curata corespunzator;
-
administrarea anumitor medicamente;
-
alimentatia inadecvata;
-
atingerea in repetate randuri a parului in timpul mesei sau dupa ce ati folosit lotiuni pentru maini;
-
vremea calda si umeda, implicit si expunerea necontrolata la soare;
-
inotul in piscine si bazine cu mult clor sau sare;
-
adoptarea frecventa a unor coafuri daunatoare, precum dreduri.
Cea mai buna abordare pe care o puteti avea in caz de par gras la radacina si uscat la varfuri este sa folositi produse specifice si metode de ingrjire pentru fiecare problema in parte.
Ignorati promisiunea 2 in 1
Evitati sampoanele de tip 2 in 1. Samponul este un produs care trebuie sa fie folosit doar pentru scalp, iar balsamul sau masca de par sunt folosite exclusiv pentru lungimea si varfurile fibrelor capilare. Niciodata sa nu folositi balsam la radacina, deoarece este una dintre cauzele care duc la aparitia unui par gras. De asemenea, niciodata sa nu folositi sampon pe toata lungimea parului. Formula unui astfel de produs este special conceputa pentru nevoile specifice scalpului si radacinei firului de par. Aplicarea unui sampon pentru par gras pe lungimea firelor capilare v-ar putea face sa va confruntati in cele din urma cu par uscat la varfuri.
Alegeti samponul potrivit
Daca aveti par gras este necesar sa folositi un sampon creat special pentru tipologia fibrei capilare pe care o aveti - subtire, groasa, naturala, vopsita etc. Evitati sampoanele cu parabeni sau sulfati, deoarece acestea vor stimula de fapt productia de ulei a scalpului care va incerca sa compenseze sebumul pierdut.
Sampoanele cu ingrediente cheie precum extractul de urzica, aloe vera sau copaiba va vor ajuta sa ameliorati aspectul de par gras. Samponarea se va face intotdeauna de doua ori. Clatirea va fi facuta cu apa calduta, niciodata rece sau fiebinte!
Mai puteti folosi ulei de menta sau ulei din arbore de ceai in combinatie cu un ulei purtator, precum ulei de cocos sau ulei de masline. Aplicati acest amestec, inainte de spalare, pe zonele inflamate.
Folositi balsam sau masca de par
In vreme ce samponul este destinat exclusiv curatarii scalpului, balsamul si masca de par sunt potrivite doar pentru varfuri si lungimea parului. Aplicati doar unul dintre aceste produse (balsam sau masca, caci au aproximativ aceleasi beneficii) si respectati timpul de astepare mentionat pe ambalaj. Doar asa veti putea scapa de cazurile de par uscat la varfuri. Clatiti parul pana apare senzatia de scartait. Daca nu clatiti bine parul, coafarea cu ustensile care emana caldura va contribui considerabil la degradarea lui.
Stabiliti un orar!
Incercati sa va spalati parul de 2-3 ori pe saptamana. Exceptie fac zilele cand fa simtiti parul transpirat dupa un antrenament fizic intens.
Daca obisnuiti sa va spalati parul zilnic, veti forta scalpul sa stimuleze productia de sebum, ceea ce va incuraja aspectul de par gras. Totodata, obiceiul va duce la deschidratarea lungimii parului, implicit si la un par uscat la varfuri. De asemenea, daca va spalati prea rar, transpiratia si praful de la baza firului de par vor dauna sanatatii scalpului.
Periati parul!
Daca nu obisnuiti sa periati podoaba capilara, sebumul de la nivelul scalpului nu ajunge sa fie distribuit uniform pe suprafara fibrei capilare. Acest lucru poate contribui la aspectul de par uscat la varfuri. Pe de alta parte, daca va pietanati prea des, veti stimula productia exagerata de sebum a scalpului.
Gestionati stresul!
Va coplesesc sarcinile de la serviciu sau acasa? Sau poate va enerveaza peste masura ca parul nu sta cum trebuie? Stresul acumulat din cauza agitatiei cotidiene poate face chiar mai mult rau decat o ceasca in plus de cafea. Cand suntem stresati, organismul elibereaza cortizol. Cresterea valorilor acestui hormon dauneaza inclusiv glandelor sebacee de pe scalp, stimulandu-le sa produca si sa acumuleze mai mult ulei decat in mod normal.
De asemenea, un dezechilibru hormonal poate aparea inainte si in timpul menstruatiei. De aceasta data, este vorba despre cresterea nivelului de androgeni. Acesti hormoni pot genera o stare de stres sau anxietate, facand glandele sebacee sa produca mai mult ulei decat in mod obisnuit.
Asadar, chiar daca folositi in mod corespunzator produsele de ingrijire potrivite, stresul ar putea fi, de fapt, cauza pentru care va confruntati cu par gras.
Uscati corect parul!
O alta regula general valabila indiferent de tipul de par pe care il aveti estea cea legata de uscare. Folositi intotdeauna spray pentru protectie termica inainte de a va usca podoaba capilara. Uscatorul va fi mentinut tot timpul la o distanta de cel putin 10 cm fata de par si ideal ar fi sa mentineti apasat butonul de aer rece pe toata durata uscarii.
Curatati dispozitivele de styling
Incercati sa curatati peria de par inainte de fiecare spalare pe cap. De asemenea, curatati placa de par dupa fiecare utilizare. Sebumul si reziduurile de produse cumulate in podoaba capilara sunt trasferate pe placa de par. Daca nu este facuta o curatare corecta a dispozitivului, parul se poate degrada in timp.
Surse:
https://www.vogue.in/beauty/content/hair-care-tips-for-combination-hair-oily-scalp-dry-frizzy-hair-remedies
https://www.verywellhealth.com/oily-hair-8550323
https://sublimelife.in/blogs/sublime-stories/best-tips-to-mend-oily-scalp-dry-hair
https://www.webmd.com/beauty/why-is-my-hair-so-oily-how-to-manage-oily-hair
https://wimpoleclinic.com/blog/common-reasons-why-your-hair-is-greasy-and-how-to-fix-it/
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/why-is-my-hair-so-oily
https://www.healthline.com/health/oily-scalp#oily-scalp-treatment
https://www.verywellhealth.com/oily-hair-8550323
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321552#Washing
https://www.healthline.com/health/dry-hair#_noHeaderPrefixedContent
https://www.verywellhealth.com/brittle-hair-6375377