Ce proprietati terapeutice are dragaica?

Ce proprietati terapeutice are dragaica? Ce proprietati terapeutice are dragaica?

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

dragaica

Dragaica (Galium verum) este o planta foarte valoroasa pentru specialistii in medicina naturista, deoarece poate fi folosita pentru o gama larga de probleme. De exemplu, dragaica este un excelent tonic limfatic, mai ales in cazul afectiunilor vegetatiilor adenoide si al amigdalitei, daca este administrata zilnic.

Dragaica poate purifica sangele si poate avea efect diuretic. De asemenea, este recomandata deoarece poate contribui la tratarea:

  • tulburarilor de rinichi;
  • problemelor glandei tiroide;
  • tulburarilor sistemului limfatic.

Organismul se bazeaza pe sistemul limfatic pentru a drena toxinele, iar dragaica poate facilita eliminarea acestor toxine prin sistemul urinar. De asemenea, este utila in tratarea eczemelor si psoriazisului, precum si a artritei.

Multi oameni sustin ca problemele glandei tiroide au un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Potrivit specialistilor in medicina naturista, dragaica poate ajuta la remedierea acestor simptome.

Aceasta planta este, de asemenea, un ingredient al produselor cosmetice pe baza de plante. Se spune ca o infuzie cu dragaica aplicata pe piele imbunatateste aspectul tenului si poate fi aplicata si pe par, pentru a elimina matreata.


Despre dragaica (Galium verum)

Dragaica (Galium verum) este o planta perena rizomatoasa apartinand genului Rubiaceae. Planta este originara din Europa, Africa de Nord si Asia. In plus, a fost naturalizata in Tasmania, Noua Zeelanda, Canada si jumatatea de nord a Statelor Unite, unde se gaseste de obicei intr-o varietate de locuri.

Dragaica – beneficii

Dragaica este o planta care a fost, si in unele cazuri inca este, utilizata pe scara larga nu numai in scop medicinal. Mai jos sunt enumerate cateva dintre beneficiile populare pe care dragaica le are pentru sanatate.

  • Dragaica poate fi folosita ca diuretic natural

Dragaica este folosita pentru actiunea sa diuretica. Ceaiul preparat din aceasta planta ajuta la detoxifierea ficatului, rinichilor, splinei si pancreasului. Este recomandabil ca persoanele care sufera de tulburari ale sistemului limfatic sa bea ceai de dragaica in fiecare zi. Se foloseste ca remediu pentru ameliorarea pietrelor la rinichi, cistitei si problemelor urinare. Proprietatile sale diuretice ajuta la eliminarea toxinelor din organism si, impreuna cu acestea, a acidului uric care este cauza principala a durerii cauzate de guta si artrita. Dragaica este utilizata pe scara larga in medicina populara pentru tratarea gleznelor umflate.

dragaica-beneficii-diuretic

  • Beneficii pentru sanatatea pielii

Dragaica poate fi inclusa, numai la recomandarea medicului, in schema de tratament a multor afectiuni ale pielii. De exemplu, aceasta planta poate grabi vindecarea ranilor. Cand este aplicata local sub forma de cataplasma pe taieturi, infectii ale pielii, eczeme, ulcere, furuncule, eruptii cutanate, psoriazis, alergii si rani cu vindecare lenta, dragaica poate calma pielea si poate reduce inflamatia, ajutand pielea sa se vindece. De asemenea, ajuta la reducerea sangerarilor. In plus, ceaiul de dragaica poate fi aplicat pe ten, contribuind la combaterea acneei si a punctelor negre.

  • Beneficii pentru gat

Ceaiul de dragaica poate fi de ajutor pentru diverse probleme la nivelul gatului si al organelor din apropierea acestuia. Aceasta planta poate contribui la ameliorarea problemelor tiroidiene, a gusei si a inflamatiilor corzilor vocale.

  • Ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor

Unul dintre principalele beneficii ale acestei plante este ca poate contribui la imbunatatirea, precum si la mentinerea sanatatii rinichilor. Mai exact, dragaica poate ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi si, in acelasi timp, poate fi eficienta in eliminarea toxinelor din organism.

  • Poate ajuta la ameliorarea si tratarea problemelor urinare si intestinale

Dragaica este cunoscuta pentru eficienta sa in tratarea bolilor tractului urinar. De asemenea, se stie ca extractul de dragaica poate ucide bacteriile daunatoare din intestin si poate contribui, in acelasi timp, la ameliorarea problemelor precum ulcerul intestinal.

dragaica-beneficii-probleme-urinare

Dragaica – indicatii terapeutice

Dragaica are o istorie indelungata ca remediu pe baza de plante, cu toate ca este putin folosita in medicina moderna.

  • Utilizarea sa principala este ca diuretic si ca tratament pentru afectiunile pielii.
  • Frunzele, tulpinile si lastarii infloriti au efecte antispastice, astringente si diuretice.
  • Dragaica este folosita ca remediu pentru pietrele la rinichi.
  • Pudra facuta din planta proaspata este folosita pentru a calma pielea inrosita si pentru a reduce inflamatia. In plus, dragaica este folosita si sub forma de cataplasma pentru ameliorarea taieturilor, infectiilor pielii, ranilor cu vindecare lenta etc.
  • Poate fi folosita intern pentru litiaza urinara, scorbut si guta.
  • De asemenea, poate fi utilizata pentru reducerea problemelor de stomac.
  • Ceaiul facut din frunze de dragaica este cunoscut pentru eficienta sa in vindecarea problemelor urinare.
  • De asemenea, poate fi folosita pentru a creste productia de urina cu scopul de a ameliora retentia de apa, care poate provoca umflarea picioarelor si a altor zone ale organismului.
  • Se recomanda ca persoanele care se confrunta cu tulburari ale sistemului limfatic sa bea ceai de dragaica in fiecare zi.

 

Referinte:

https://www.healthbenefitstimes.com/ladys-bedstraw/

https://www.asohm.com.au/bedstraw-for-kidney-disorders-thyroid-gland-complaints-for-the-lymphatic-system-skin-disorders/