
Terapia cu plasma îmbogatita cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma) a fost dezvoltata în prima instanta în domeniul medicinei regenerative si ortobiologiei (tratamentul regenerativ din domeniul ortopediei) ca metoda inovatoare de stimulare a procesului natural de vindecare si de regenerare a tesuturilor. Primele utilizari documentate cu injectii PRP dateaza din anii '70, cand s-au folosit în chirurgia cardiaca, dar popularitatea a crescut exponential în anii 2000, iar astazi terapia PRP a fost integrata în medicina sportiva, în ortopedie si dermatologie. În ortopedie mai ales, se folosesc cu succes infiltratii cu PRP pentru a trata diferite tipuri de afectiuni articulare.
Ce este plasma îmbogatita cu trombocite si cum se obtine?
Plasma îmbogatita cu trombocite (PRP) este un produs autolog obtinut din sangele pacientului, care contine o concentratie mare de trombocite si factori de crestere. Aceasta se obtine în urma unui proces de centrifugare care separa componentele sanguine în functie de densitate. Procesul prin care se obtine plasma folosita în terapia PRP implica:
-
recoltarea sangelui: se extrag aproximativ 30-60 de mililitri de sange venos periferic;
-
centrifugarea sangelui: la viteza si durata specifica, pentru a separa componentele acestuia;
-
separarea plasmei: în urma centrifugarii se obtine stratul de plasma bogata în trombocite (o concentratie de 3-5 ori mai mare fata de plasma fiziologica);
-
activarea trombocitelor: în unele cazuri, pentru infiltratii cu PRP se foloseste plasma în care s-au adaugat agenti activatori (trombina, clorura de calciu) pentru a stimula eliberarea mai rapida si mai eficienta a factorilor de crestere din aceste celule.
Trombocitele contin granule α bogate în factori de crestere precum:
-
factorul de crestere derivat din trombocite (PDGF);
-
factorul de crestere transformator beta (TGF-β);
-
factorul de crestere epidermica (EGF);
-
factorul de crestere vascular endotelial (VEGF).
Terapia PRP are la baza faptul ca toti acesti factori stimuleaza procese naturale care sustin atat vindecarea tesuturilor, cat si formarea acestora: proliferarea celulara, angiogeneza (formare de noi vase de sange), sinteza matricei extracelulare, proliferarea fibroblastelor si keratinocitelor. În acest sens, pot fi folosite infiltratii cu PRP pentru a trata si ameliora cu succes afectiuni precum osteoartrita, tendinita cronica, leziunile cartilaginoase si rupturile ligamentare.
Ce este terapia PRP?
Terapia PRP consta în administrarea plasmei îmbogatite cu trombocite sub forma de injectii si infiltratii în zonele afectate, pentru a stimula procesele regenerative si antiinflamatorii. În jurul anilor ’70, PRP a fost folosita pentru prima data în chirurgia cardiaca. În anii ’90, a fost adoptata în medicina sportiva pentru tratarea leziunilor ligamentare si tendinoase, iar în anii 200 terapia cu plasma îmbogatita cu trombocite a început sa fie utilizata pe scara larga în mai multe ramuri medicale, inclusiv ortopedie, dermatologie, stomatologie. Astazi, se folosesc infiltratii cu PRP pe scara larga în tratamentul osteoartritei, tendinopatiilor si leziunilor musculo-scheletice.
Injectii cu PRP – pentru ce sunt benefice?
Terapia PRP poate fi folosita drept tratament adjuvant în contextul unor afectiuni ortopedice de tipul:
-
osteoartritei, întrucat încetineste degradarea cartilajului si amelioreaza durerea;
-
tendinitelor si tendinopatiilor, întrucat accelereaza vindecarea si îmbunatateste mobilitatea;
-
leziunilor musculare, întrucat favorizeaza regenerarea si vindecarea fibrelor musculare;
-
leziunilor ligamentare si meniscale, întrucat sprijina refacerea naturala a tesuturilor.
Bineînteles, se folosesc injectii cu plasma îmbogatita în trombocite si în alte domenii, cum este dermatologia. În dermatologie, aceasta tehnica se mai numeste si „terapia vampir”, pentru ca a fost observat faptul ca aceste injectii cu PRP ajuta la întinerirea aspectului pielii.
Cand se recomanda injectii cu plasma îmbogatita cu trombocite (PRP)?
Pacientii pot opta pentru infiltratii cu PRP în urmatoarele situatii:
-
pacienti cu osteoartrita incipienta sau moderata;
-
sportivi cu leziuni ale tendoanelor (epicondilita, tendinita rotuliana);
-
entorse articulare, rupturi ligamentare;
-
leziuni musculare;
-
proceduri dermatologice de întinerire si revitalizare a pielii;
-
pierderea parului.
Se poate opta pentru o astfel de procedura ca adjuvant la tratamentul clasic. De altfel, nu exista indicatii clinice exclusive ale unei astfel de alternative terapeutice si, pe de alta parte, se poate observa ca eficienta difera de la o persoana la alta. Terapia PRP mai este utilizata si în vederea accelerarii vindecarii postchirurgicale, în domeniul dermatologiei si chiar în ginecologie. Drept urmare, medicul specialist este în masura sa recomande cand si daca terapia PRP este necesara, în functie de contextul clinic al fiecarui pacient în parte.
Injectii cu PRP în articulatii – cat de benefice sunt si cand se recomanda?
Studiile clinice au demonstrat faptul ca infiltratiile intraarticulare cu PRP pot reduce foarte mult durerea asociata osteoartritei si, în timp, pot îmbunatati functionalitatea articulatiei afectate. În general infiltratiile se fac la nivelul articulatiei genunchiului, care este cel mai frecvent afectata. Beneficiile includ ameliorarea inflamatiei, deoarece PRP moduleaza raspunsul imun, reducand citokinele proinflamatorii, protejeaza cartilajul prin stimularea sintezei atat de proteoglicani cat si de colagen. Prin reducerea rigiditatii articulare, îmbunatateste mobilitatea articulara. Efectele se fac resimtite dupa mai multe sesiuni, dar sunt temporare, nu pe termen lung.
Terapia PRP – ce presupune si la ce sa va asteptati
Terapia PRP dureaza aproximativ 30-45 de minute si include mai multi pasi: recoltarea sangelui venos, centrifugarea acestuia si prepararea produsului care urmeaza a fi injectat. În mod obisnuit, injectarea intraarticulara se efectueaza sub ghidaj ecografic. Pacientul poate resimti un oarecare disconfort moderat la locul injectarii, însa recuperarea este rapida. În cazul pacientilor cu dureri usoare pana la moderate de genunchi, 1-3 injectii cu PRP, la distanta de cateva saptamani una de cealalta, pot reduce semnificativ durerea si inflamatia. Rezultatele devin vizibile abia dupa 4-6 saptamani de la procedura.
Recuperarea dupa injectii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP)
Pentru a beneficia de infiltratii cu PRP, nu este necesara internarea în spital. Acestea se pot face chiar în ambulatoriu, cu anestezie locala. De asemenea, procedura este relativ usoara, iar drept urmare nu necesita recuperare specifica. Pacientii sunt sfatuiti sa evite efortul fizic intens timp de 48 de ore de la procedura si, pentru a reduce eventualul edem local, sa aplice comprese. Este de mentionat ca terapia PRP nu are efecte imediate, iar ameliorarea durerii si inflamatiei poate necesita pana la 6 saptamani. De altfel, sunt necesare în general minimum 3 injectii cu PRP.
Infiltratii cu PRP – posibile riscuri asociate
Fiind o procedura care foloseste plasma proprie, riscurile asociate sunt extrem de mici. Cu toate acestea, pot aparea simptome de durere temporara la locul injectarii si inflamatie locala usoara. De asemenea, exista si un risc extrem de mic de infectie articulara, deoarece pana la urma este vorba despre un ac care patrunde la nivelul articulatiei. Totusi, acesta este foarte redus, mai ales daca interventia are loc în conditii care respecta normele procedurilor chirurgicale – aseptice si folosindu-se instrumente sterile. Terapia PRP folosita în domeniul ortopediei este mai simpla, de exemplu, decat cea folosita în contextul tratamentului pierderii parului.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10333515/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7589810/
https://www.nortexspineandjoint.com/blog/how-many-prp-injections-are-needed-for-knee-pain-relief/
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/platelet-rich-plasma-prp-injection
https://www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/platelet-rich-plasma-secret-to-younger-skin
https://www.healthline.com/health/prp