Ce inseamna sarcopenia sau afectarea musculara si ce putem face pentru imbunatatirea performantei musculare si o mobilitate optima

Ce inseamna sarcopenia sau afectarea musculara si ce putem face pentru imbunatatirea performantei musculare si o mobilitate optima Ce inseamna sarcopenia sau afectarea musculara si ce putem face pentru imbunatatirea performantei musculare si o mobilitate optima

Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

Inaintarea in varsta este acompaniata de pierderea involuntara, progresiva si generalizata a masei musculare scheletice, a fortei musculare si de scaderea performantei fizice.

 Numeroase studii clinice au demonstrat ca sarcopenia incepe din a 5-a decada de viata si este asociata cu risc crescut de caderi si fracturi, cu dizabilitate fizica, pierderea functionalitatii si a independentei la indivizii in varsta, ceea ce conduce la o calitate scazuta a vietii, morbiditate si mortalitate crescute. Este un sindrom caracterizat prin diminuarea numarului de miocite si o reducere a continutului si a sintezei de proteine ale celulelor musculare restante, in special a lanturilor grele de miozina, cu mitocondrii cu dimensiuni mai mici, mai putine ca numar si cu o functie diminuata, ceea ce conduce la o scadere a rapiditatii de scurtare a fibrelor musculare. Muschiul senescent e caracterizat de o atrofie a fibrelor musculare de tip 2a (cu contractie rapida), necroza si reducerea elementelor de conexiune intre fibrele musculare.

Mecanismele de producere a sarcopeniei, desi momentan incomplet elucidate, sunt multifactoriale. Unul din principalele mecanisme e reprezentat de descresterea activitatii fizice, mai ales repausul la pat (perioade prelungite de inactivitate - cu sau fara spitalizare), ce compromite homeostazia metabolica musculara. Inactivitatea este strans legata de un dezechilibru intre procesele anabolice si cele catabolice, care influenteaza dimensiunea muschilor scheletici; astfel, in sarcopenie predomina actiunea catabolica, de degradare a proteinelor, iar raspunsul anabolic la ingestia de proteine este scazut.

Foarte utile devin astfel, suplimentele alimentare care contribuie la cresterea performantei musculare (masei si fortei musculare), cum ar fi de exemplu Sarcodyn, o asociere extrem de benefica intre catabolitul leucinei Ca-HMB, vitamina D3 si Magneziu. Acesta actioneaza la nivelul fibrei musculare, atat cu efect preventiv, cat si curativ in ceea ce priveste sarcopenia, prin stimularea sintezei proteice, reducerea proteolizei (a degradarii proteice) si prevenirea leziunilor fibrelor musculare post efort fizic.

Sarcodyn este prima solutie de combatere a scaderii performantei musculare prin asocierea unica intre catabolitul de leucina Ca-HMB si vitamina D3 si magneziu. Ca-HMB si-a demonstrat eficacitatea in mentinerea echilibrului intre masa si forta musculara, asigurand performanta musculara prin reducerea procesului de degradare a fibrelor musculare, cu efect in mentinerea/cresterea fortei musculare si stimularea sintezei proteice, cu cresterea fortei de contractie musculara. Vitamina D3 contribuie la absorbtia calciului, ajutand suplimentar la cresterea fortei musculare, iar Magneziul asigura o mai buna transmitere a influxului nervos la nivelul muschilor, imbunatatind functia normala de contractie-relaxare, obligatorie pentru coordonarea grupelor de muschi necesare pentru orice miscare controlata.

Putem recomanda Sarcodyn persoanelor care sunt diagnosticate cu sarcopenie (indiferent de cauza), au suspiciuni sau predispozitie pentru sarcopenie sau cu simptome precum oboseala musculara, forta musculara scazuta, dificultate de ridicare, pasire, urcare scari, prindere/ridicare obiecte. Sarcodyn poate fi recomandat si persoanelor imobilizate sau dupa perioade de imobilizare, sedentari, in perioada de recuperare (inclusiv post Covid). Sarcodyn este extrem de util in orice afectare musculara, odata cu inaintarea in varsta (cand se pierde in mod natural masa musculara), inclusiv in menopauza. In cazul varstnicilor, Sarcodyn este esential in prevenirea riscului de cadere si fractura si cresterea calitatii vietii prin prelungirea capacitatii functionale si independentei.

Continutul plicului de Sarcodyn nu este complet dizolvabil in apa datorita prezentei sarurilor de calciu (ce ajuta la transportarii HMB astfel incat sa fie biodisponibil si absorbit corespunzator) si magneziului. Se recomanda consumul imediat dupa suspendarea continutului din plic pentru ca altfel, in scurt timp suspensia va sedimenta (valabil pentru toate produsele sub forma de pulbere sau comprimate efervescente). Are un gust placut de ananas fiind usor de integrat in orice dieta alaturi chiar de tratamente medicamentoase, fiind lipsit de efecte secundare sau reactii adverse.

Dr. Delia Stemate

medic primar recuperare medicala