Ce este varsta metabolica si cum sa o calculati corect?

Ce este varsta metabolica si cum sa o calculati corect? Ce este varsta metabolica si cum sa o calculati corect?

Ultima actualizare: 29 octombrie 2024

varsta-metabolica

Multi spun mai in gluma, mai in serios, ca varsta cronologica e doar un numar si tindem sa le dam dreptate, intrucat mult mai importanta este starea biologica a organismului decat anii care au trecut de la venirea pe lume. Pentru a evalua o persoana din aceasta perspectiva, se foloseste varsta metabolica. Aceasta este un indicator al starii generale de sanatate a organismului in raport cu varsta cronologica, in functie de care se poate stabili cat de tanara sau imbatranita poate fi considerata in realitate o persoana.

Pe parcursul articolului de fata va vom explica mai pe larg semnificatia acestui termen si va vom invata cum sa va calculati varsta metabolica dar si cum trebuie sa procedati pentru a o imbunatati.


Ce inseamna varsta metabolica

Varsta metabolica nu are nimic de-a face cu anii de viata ci se refera la starea biologa a unei persoane, evaluata pe baza ratei metabolice bazale, care se raporteaza la media corespunzatoare varstei cronologice. Rata metabolica bazala reprezinta numarul de calorii pe care organismul le consuma in stare de repaus, doar pentru mentinerea functiilor vitale. Acest numar difera de la o persoana la alta iar rata metabolica bazala optima se stabileste facand o medie corespunzatoare fiecarui segment de varsta, tinandu-se cont si de sex. Varsta metabolica se poate stabili usor calculand propria rata a metabolismului bazal, care se raporteaza apoi la media corespunzatoare varstei cronologice.

In functie de rezultat, varsta metabolica poate fi sub aceasta medie – ceea ce indica faptul ca organismul este intr-o stare biologica mai buna in raport cu varsta cronologica -  poate fi la acelasi nivel sau poate fi peste aceasta medie – fapt ce constituie un indiciu al unui metabolism lent ce impune anumite masuri pentru a fi imbunatatit.

Mai trebuie spus ca varsta metabolica este si un indicator al ritmului in care organismul arde calorii in stare de repaus, respectiv a unui metabolism lent, normal sau accelerat.

Varsta metabolica nu trebuie privita insa ca o metoda de diagnostic, ci ca un instrument de evaluare a starii generale de sanatate si a ritmului metabolic, in functie de care pot fi luate unele masuri pentru imbunatatirea stilului de viata.

Cum se calculeaza varsta metabolica

Pentru a va afla varsta metabolica este necesar sa calculati mai intai rata metabolismului bazal pe care sa o comparati apoi cu valoarea medie corespunzatoare varstei dumneavoastra cronologice. La prima vedere pare destul de simplu insa in realitate este ceva mai dificil pentru ca exista mai multe formule de clacul al ratei metabolismului bazal, iar acestea pot fi oarecum complicate.

In primul rand, varsta metabolica exacta se calculeaza tinand cont de inaltime, greutate, volumul de masa musculara, procentul de grasime din organism, sex si, bineinteles, varsta cronologica.  Dupa cum spuneam, varsta metabolica se poate calcula dupa mai multe formule care pun in ecuatie acesti factori iar in continuare vi le prezentam pe cele mai cunoscute.

Ecuatia Harris-Benedict

Este formula clasica prin care se calculeaza rata metabolismului bazal, implicit varsta metabolica, luand in considerare factorii esentiali si anumite constante legate de greutate, inaltime si varsta. In cazul barbatilor, formula de calcul este 447.593 + (9.247 x greutatea in kilograme) + (3.098 x inaltimea in centimetri) – (4.330 x varsta in ani) iar pentru femei se foloseste ecuatia 447.593 + (9.247 x greutatea in kilograme) + (3.098 x inaltimea in centimetri) – (4.330 x varsta in ani).

Ecuatia Mifflin-St Jeor

Aceasta este o formula mai noua considerata de multi specialisti mai preciza decat varianta clasica prezentata anterior, motiv pentru care este utilizata frecvent in diferite studii dar si in investigatiile clinice. Pentru barbati, varsta metabolica pe baza acestei metode se calculeaza dupa formula  (10 x greutatea in kilograme) + (6,25 x inaltimea in centimetri) – (5 x varsta in ani) + 5, iar in cazul femeilor ecuasia este (10 x greutatea in kilograme) + (6,25 x inaltimea in centimetri) – (5 x varsta in ani) – 161.

varstă-metabolica

Formula Katch-McArdle

Se foloseste preponderent pentru a calcula varsta metabolica a persoanelor cu o masa musculara dezvoltata si un procent scazut de grasime, intrucat elementul pe care se bazeaza este masa corporala fara grasime. In acest caz, formula de calcul universala pentru femei si pentru barbati este 370 + (21.6 x greutatea corporala fara grasime, in kilograme).

In mod uzual se foloseste formula 66 + (13,7 x greutatea in kg) + (5 x inaltimea in cm) – (6,8 x varsta in ani) pentru barbati si 655 + (9,6 x greutatea in kg) + (1,8 x inaltimea in cm) – (4,7 x varsta in ani), pentru femei.

De asemenea, pentru un rezultat mult mai rapid puteti folosi unul din numeroasele calculatoare online care va stabilesc varsta metabolica in functie de datele introduse de dumneavoastra.  

Cum puteti reduce varsta metabolica

Asa cum am precizat mai devreme, daca varsta metabolica depaseste media specifica varstei cronologice se impun anumite masuri pentru a imbunatati metabolismul si a preveni eventualele probleme ce pot aparea pe acest fond. Varsta metabolica este influentata in buna masura de stilul de viata, astfel ca niste schimbari in acest plan va vor ajuta in mod cert. In primul rand, trebuie sa acordati mai multa atentie alimentatiei si sa adoptati o dieta echilibrata, bazata preponderent pe fructe, legume, proteine slabe cereale integrale, peste gras, leguminoase, nuci si seminte. De asemenea, este important sa serviti zilnic cele trei mese principale, de preferat la aceleasi ore.

Miscarea este un alt aspect important care contribuie la un metabolism sanatos, astfel ca trebuie sa deveniti mai activ/a daca va nemultumeste varsta metabolica. Daca sunteti o persoana sedentara puteti incepe sa prin a merge zilnic pe jos cel putin o jumatate de ora, urmand ca ulterior sa incercati si exercitii fizice usoare, care sa creasca treptat in intensitate O recomandare general valabila este sa faceti cel putin 30 de minute de miscare intensa pe zi, unul dintre beneficiile importante fiind si accelerarea metabolismului.

Un stil de viata mai activ presupune si odihna suficienta, aceasta insemnand cel putin 7-8 de somn pe noapte. Si de aceasta data se recomanda un program de odihna ordonat, cu ore fixe de culcare si de trezire, care trebuie respectat zilnic inclusiv in weekend sau in concediu.

Nu in ultimul rand, evitarea stresului contribuie la imbunatatirea varstei metabolice, la fel si hidratarea suficienta.