Stenoza spinala apare atunci cand spatiul din jurul maduvei spinarii dumneavoastra devine prea ingust. Acest lucru irita maduva spinarii si/sau nervii care se ramifica de la ea. Stenoza spinala provoaca simptome precum dureri de spate sau de gat si furnicaturi in brate sau picioare. Exista mai multe cauze, precum si mai multe optiuni de tratament.
Stenoza spinala apare atunci cand spatiile din coloana se ingusteaza si exercita presiune asupra maduvei spinarii si a radacinilor nervoase. Maduva spinarii este un grup de nervi care se desprind din baza creierului si coboara in centrul coloanei vertebrale. Radacinile nervoase se ramifica din maduva spinarii. Ingustarea se produce de obicei in timp si afecteaza una sau mai multe zone ale coloanei:
-
Canalul spinal, spatiul gol din centrul fiecarei vertebre (oase in coloana vertebrala care protejeaza maduva spinarii); maduva spinarii si radacinile nervoase trec prin canalul spinal.
-
Spatiul la baza sau radacinile nervilor care se ramifica din maduva spinarii.
-
Deschiderile dintre vertebre, prin care nervii parasesc coloana vertebrala si se indreapta catre alte parti ale corpului.
Exista multe structuri diferite in anatomia spatelui care lucreaza impreuna pentru a sustine corpul. Exista patru regiuni ale coloanei vertebrale:
-
Coloana cervicala.
-
Coloana toracica.
-
Coloana lombara.
-
Sacrul si coccisul.
Stenoza spinala se dezvolta cel mai frecvent in coloana lombara si coloana cervicala.
Ce este stenoza spinala?
Stenoza spinala reprezinta ingustarea unuia sau a mai multor spatii in canalul spinal. Canalul spinal este tunelul care strabate fiecare vertebra din coloana vertebrala si contine maduva spinarii. Reducerea spatiului in canalul spinal poate comprima maduva spinarii si nervii care se ramifica de la ea (radacinile nervoase).
Un spatiu ingustat poate provoca iritarea, comprimarea sau strangularea maduvei spinarii sau a nervilor. Acest lucru poate duce la dureri de spate si alte probleme nervoase, precum sciatica. Mai multe conditii si leziuni pot duce la ingustarea canalului spinal. Stenoza spinala poate afecta pe oricine, dar este mai frecventa la persoanele peste 50 de ani.
Acesta conditie afecteaza cel mai frecvent doua zone ale coloanei vertebrale:
-
Spatele inferior (stenoza spinala lombara): Coloana vertebrala lombara consta din cinci oase (vertebre) in partea inferioara a spatelui. Vetrebrele lombare, cunoscute sub denumirile L1 pana la L5, sunt cele mai mari din intreaga coloana vertebrala.
-
Gatul (stenoza spinala cervicala): Coloana vertebrala cervicala consta din sapte vertebre in gat. Aceste vertebre sunt etichetate de la C1 la C7.
-
Spatele mijlociu (coloana vertebrala toracica) poate, de asemenea, sa prezinte stenoza spinala, dar acest lucru este rar.
Farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte are o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.
Cat de des intalnita este stenoza spinala?
Stenoza spinala este destul de comuna. Modificarile degenerative ale coloanei vertebrale afecteaza pana la 95% dintre oameni pana la varsta de 50 de ani. Stenoza spinala este una dintre aceste modificari. Pentru persoanele de peste 65 de ani care sufera interventii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, stenoza spinala lombara este cel mai frecvent diagnostic.
Simptome si Cauze
Care sunt simptomele stenozei spinale?
In functie de localizarea si severitatea stenozei spinale, s-ar putea sa simtiti urmatoarele in zona gatului, spatelui, bratelor, picioarelor sau mainilor:
-
Durere;
-
Amorteala;
-
Furnicaturi;
-
Slabiciune.
Stenoza spinala se dezvolta in mod obisnuit treptat in timp. Din acest motiv, este posibil sa nu aveti niciun simptom o perioada de timp, chiar daca apare in radiografii sau alte teste de imagistica. Simptomele pot aparea si disparea si pot afecta fiecare persoana in mod diferit.
Simptomele stenozei spinale lombare
Simptomele stenozei spinale lombare (in partea de jos a spatelui) includ:
-
Durere in partea de jos a spatelui. Este o durere care incepe in fese si se extinde in josul piciorului. Poate continua pana in picior.
-
senzatie de greutate in picioare, care poate duce la crampe intr-unul sau ambele picioare.
-
Amorteala sau furnicaturi in fese sau picioare.
-
Durere care se agraveaza cand stati in picioare pentru perioade lungi de timp, mergeti sau urcati o panta.
-
Durere care se amelioreaza cand va inclinati inainte, mergeti in panta sau stati.
Simptomele stenozei spinale cervicale
Puteti simti simptome ale stenozei spinale cervicale oriunde sub punctul de compresie nervoasa din gat. Simptomele includ:
-
Durere de gat.
-
Amorteala sau furnicaturi in brat, mana, picior.
-
Slabiciune sau stangacie in brat, mana, picior sau talpa piciorului.
-
Probleme de echilibru.
-
Scaderea functiei in maini, cum ar fi dificultati in scriere sau infasurare a camasilor.
Cum se simte durerea de la stenoza spinala?
Durerea provocata de stenoza spinala poate fi diferita de la o persoana la alta. Unii o descriu ca o durere surda sau o sensibilitate. Altii o descriu ca o senzatie electrica sau o senzatie de arsura. Durerea poate aparea si disparea.
Ce cauzeaza stenoza spinala?
Stenoza spinala are mai multe cauze. Multe modificari sau leziuni diferite in coloana vertebrala pot duce la ingustarea canalului spinal. Cauzele sunt impartite in doua grupuri principale:
-
Dobandite (care se dezvolta dupa nastere).
-
Congenitale (de la nastere).
Stenoza spinala dobandita este mai frecventa. De obicei, apare din schimbarile "uzura si rupere" care apar natural in coloana vertebrala pe masura ce imbatraniti. Doar 9% dintre cazuri rezulta din cauze congenitale.
Cauzele dobandite ale stenozei spinale
Stenoza spinala dobandita inseamna ca o dezvoltati mai tarziu in viata, cel mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. Aceste cazuri apar de obicei dintr-o leziune sau modificari in coloana vertebrala care apar odata cu inaintarea in varsta (modificari degenerative).
Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contribuie la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular. Naturalis Calcifix sirop contine un complex important de nutrienti, cu rol benefic in sanatatea oaselor.
Cauzele stenozei spinale dobandite includ:
Supraincarcarea oaselor: Osteoartrita este conditia de "uzura si rupere" care descompune cartilajul din articulatii, inclusiv din coloana vertebrala. Cartilajul este stratul protector al articulatiilor. Pe masura ce cartilajul dispare, oasele incep sa se frece unul de celalalt. Organismul reactioneaza prin cresterea unui nou os. Ciocurile osoase sau o crestere excesiva a osului se formeaza adesea. Ciocurile osoase de pe vertebre se extind in canalul spinal, ingustand spatiul si strangand nervii in coloana vertebrala. Boala Paget a osului poate provoca, de asemenea, o crestere excesiva a oaselor in coloana vertebrala.
Discuri bombate sau hernie: Intre fiecare vertebra exista un tampon plat si rotund (disc vertebral) care actioneaza ca un amortizor. Pe masura ce imbatraniti, discurile se pot usca si aplana. Craparea pe marginea exterioara a discurilor poate determina centrul gelatinos sa iasa. Discul bombat apasa apoi pe nervii din apropiere.
Ligamente ingrosate: Ligamentele sunt benzi de fibre care mentin coloana vertebrala impreuna. Artrita poate determina ingrosarea ligamentelor in timp si bombarea acestora in canalul spinal.
Fracturi si leziuni spinale: Oasele rupte sau dislocate in vertebre sau in apropierea coloanei vertebrale pot ingusta spatiul canalului. Inflamatia din leziunile apropiate coloanei vertebrale poate, de asemenea, provoca probleme.
Chisturi spinale sau tumoare: Cresterile in interiorul maduvei spinarii sau intre maduva spinarii si vertebre pot ingusta canalul spinal.
Cauzele congenitale ale stenozei spinale
Stenoza spinala congenitala afecteaza sugarii si copiii. Poate aparea din cauza:
Probleme in formarea coloanei vertebrale in timpul dezvoltarii fetale.
Conditii genetice (mostenite) care afecteaza cresterea oaselor. Acestea se datoreaza mutatiilor genetice.
Cateva cauze congenitale ale stenozei spinale includ:
Acondroplazie: O tulburare de crestere osoasa care duce la nanism din cauza unei mutatii genetice.
Disrafismul spinal: Atunci cand coloana vertebrala, maduva spinarii sau radacinile nervoase nu se formeaza corespunzator in timpul dezvoltarii fetale.
Cifoza congenitala: Atunci cand coloana vertebrala a copilului se curbeaza in afara mai mult decat ar trebui. Ca rezultat, partea superioara a spatelui lor arata excesiv de rotunjita. Acest lucru se datoreaza unei probleme cu dezvoltarea coloanei vertebrale fetale.
Pedicule scurte congenitale: Cand copilul se naste cu pediculele vertebrelor (laturile osoase "laterale" ale canalului spinal) care sunt mai scurte in lungime. Acest lucru reduce dimensiunea canalului spinal.
Osteopetroza: O conditie genetica rara care determina oaselor copilului sa creasca anormal si sa devina excesiv de dense.
Sindromul Morquio: O conditie genetica rara care afecteaza oasele, coloana vertebrala si alte sisteme ale corpului copilului.
Exostozele multiple ereditare (aclazie diafizara): O conditie genetica rara care determina cresterea a mai multor mici proeminente osoase. Acestea se pot dezvolta pe vertebrele copilului si pot afecta canalul spinal.
Diagnostic si Teste
Cum se diagnosticheaza stenoza spinala?
Medicul va revizui istoricul medical, va intreba despre simptome si va efectua un examen fizic. Medicul poate palpa coloana voastra, apasand pe diferite zone pentru a vedea daca provoaca durere. Probabil va va cere sa va aplecati in diferite directii pentru a vedea daca anumite pozitii ale coloanei va declanseaza simptome.
De asemenea, veti avea teste de imagistica pentru ca medicul sa "vada" coloana vertebrala si sa determine localizarea exacta, tipul si extinderea problemei. Aceste teste pot include:
Radiografii ale coloanei vertebrale: Radiografiile folosesc o mica cantitate de radiatii si pot arata modificari in structura oaselor. De exemplu, ele pot arata o pierdere a inaltimii discului sau ciocuri osoase.
RMN (rezonanta magnetica): RMN utilizeaza unde radio si un magnet puternic pentru a crea imagini in sectiune transversala a coloanei voastre. RMN ofera imagini detaliate ale nervilor, discurilor si maduvei spinarii. Poate dezvalui si tumori.
Tomografie computerizata sau mielograma CT: Tomografia computerizata (CT) este o combinatie de raze X care creeaza imagini in sectiune transversala ale coloanei voastre. Un mielograma CT foloseste un colorant de contrast pentru a permite medicului sa vada mai clar maduva spinarii si nervii acesteia.
Management si Tratament
Care este tratamentul pentru stenoza spinala?
Exista multe optiuni de tratament pentru stenoza spinala. Ceea ce este mai bun pentru dumneavoastra depinde de:
-
Cauza.
-
Locul problemei.
-
Severitatea simptomelor.
Daca simptomele sunt usoare, medicul dumneavoastra va poate recomanda mai intai ingrijirea la domiciliu. Daca aceste metode nu functioneaza si simptomele se inrautatesc, medicul poate recomanda fizioterapie, medicamente, injectii si, in cele din urma, chirurgie.
Surse:
https://www.niams.nih.gov/health-topics/spinal-stenosis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17499-spinal-stenosis
https://www.healthdirect.gov.au/spinal-stenosis