Sputa (flegma, in limbaj colocvial) este secretia vascoasa de natura mucoasa care este eliminata prin expectoratie. Aceasta secretie se intalneste in special in infectiile respiratorii, iar aspectul ei variaza in functie de agentul etiologic implicat in afectiune, tipul acesteia si organul afectat.
Sputa este si un material biologic colectat pentru cultura bacteriana de laborator, astfel incat sa se poata identifica, la nivel de specie, agentul etiologic. Pe langa patologiile infectioase virale si bacteriene, mai poate fi eliminata si de persoanele care fumeaza, din cauza particulelor nocive care patrund la nivelul cailor aeriene. Tusea este actul reflex care asigura curatarea acestor cai.
De exemplu, cultura din sputa este cel mai frecvent test care se efectueaza la persoanele suspecte de pneumonie. Aceasta ajuta atat la diagnosticarea infectiilor tractului respirator inferior, cat si la monitorizarea eficacitatii tratamentului. Sputa este folosita pentru a identifica bacteriile, fungii si alte microorganisme care cauzeaza infectii ale cailor respiratorii sau pulmonare. Tehnica este una rapida, cu costuri reduse, dar deosebit de eficienta. Acest material biologic poate varia atat in culoare si consistenta, cat si in miros, si contine glicoproteine (mucus) si saliva, dar si diferite tipuri de substante cum ar fi celule epiteliale, agenti infectiosi, puroi, fibrina si chiar sange.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bronhosuport. Acesta este un supliment alimentar obtinut din substante bioactive naturale si miere poliflora, care favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice in exces. De asemenea, acest produs protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala, precum si pe cea a gatului, usurand respiratia.
Ce este sputa?
Cantitatile mici de secretii traheobronsice produse in mod normal sunt gestionate eficient prin mecanismul de curatare mucociliara. Glandele mucoase si celulele caliciforme sunt principalele surse de mucus traheobronsic. Vibratiile ritmice ale cililor propulseaza mucusul spre faringe si, ulterior, acesta este inghitit involuntar. In stari patologice insa, cand mecanismul mucociliar de curatare este ineficient, tusea devine principalul mecanism de curatare al cailor respiratorii. Nu se mai elimina mucus normal, ci sputa, care poate fi mucoasa sau purulenta. Aspectul acesteia, precum si caracteristicile fizice (vascozitate) sunt rezultatul compusilor continuti in sputa.
Tipuri de sputa si interpretare
Caracteristicile fizico-chimice care descriu sputa – culoare, miros, forma, vascozitate, continut – pot sugera deseori un diagnostic de baza, in concordanta cu alte simptome ale pacientului. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate principalele tipuri de sputa si motivele pentru care apar.
Pentru a asigura buna functionare a mucoaselor si pentru a va ajuta sa va desfundati nasul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Bronhosuport 7 plante + miere. Acesta este un supliment alimentar sub forma de sirop antitusiv, care nu contine zahar si care sustine sanatatea sistemului respirator. Acest produs favorizeaza eliminarea secretiilor bronsice in exces, protejeaza tractul respirator si contribuie la buna functionare a sistemului imunitar.
Sputa de culoare alba
Sputa de culoare alba este relativ normala, insa doar daca se elimina in cantitati scazute. Daca se elimina mai des si in cantitati mari, in special pe fondul existentei tusei si starilor febrile, ar putea indica o infectie virala, afectare pulmonara sau o alergie acuta. Se recomanda urmarirea cu atentie a modului in care evolueaza cantitatea, vascozitatea si culoarea acesteia.
Sputa de culoare galbena sau verde
Apare in urma unei infectii respiratorii si apare ca urmare a incarcaturii bacteriene masive. Spre exemplu, bronsita, pneumonia sau exacerbarea bolii pulmonare obstructive cronice poate duce la productia de sputa galbena sau verzuie. Totusi, productia de sputa in infectii virale ale cailor respiratorii poate fi si limpede, alba sau chiar cu sange. Intr-un studiu, in urma analizei a peste 130 de probe de sputa galbena-verzuie, au fost diagnosticati 22 de pacienti cu infectii bacteriene.
Sputa de culoare cenusie
Apare adesea la persoanele care fumeaza, ca urmare a particulelor de carbon si a altor substante nocive, continute in fumul de tigara. Acestea se ataseaza de caile respiratorii si, ulterior, o parte din ele sunt eliminate prin expectoratie, sub forma de sputa. Apare si ca urmare a inhalarii pasive a fumului de tigara.
Sputa de culoare neagra
Apare in special la persoanele cu antracoza pulmonara, o boala care apare in special la lucratorii din minele de carbune si cei care isi desfasoara activitatile intr-un mediu poluat. In cazurile de fibroza chistica, abces pulmonar, bronsita si pneumonie bacteriana, sputa neagra poate sa apara ca urmare a sangelui coagulat, prezent in aceasta. Infectiile fungice pot fi o alta cauza a aparitiei.
Sputa de culoare maro
Culoarea maro ar putea indica prezenta unei hemoragii la nivelul cailor respiratorii, iar aspectul este urmarea sangelui coagulat (sputa contine si fibrina). Este un indicator care trebuie avut in vedere cand vine vorba de afectiuni cu potential deosebit de sever.
Sputa de culoare rosie (hemoptoica)
Culoarea rosie, uniforma sau neuniforma, apare ca urmare a amestecului cu sangele. In practica medicala, poate indica prezenta edemului pulmonar, prezenta leziunilor interne, embolismului pulmonar, tuberculozei, cancerului pulmonar (sputa cu sange este primul semn in 7-35% dintre cazurile diagnosticate). Mai poate fi semn de tuberculoza, insuficienta cardiaca congestiva. Se considera ca sputa cu sange are o valoare relevanta de diagnostic in mod asemanator cu micile sangerari din edemul, cancerul si infarctul pulmonar.
De ce apare sputa? Cauze si factori de risc
Exista mai multe cauze care pot duce la productia si supraproductia de sputa. Pe langa afectiuni de natura infectioasa, poate fi vorba si de afectiuni cronice, cum sunt astmul si boala pulmonara obstructiva, fumatul, desfasurarea activitatilor de munca intr-un mediu toxic si poluat. Aspectul sputei este relevant pentru a ridica suspiciunea unei anumite boli, dupa cum urmeaza:
-
culoare galben-verzuie: sinuzita, bronsita, pneumonie, fibroza chistica, infectii de natura virala sau infectioasa, care intereseaza tractul respirator;
-
culoare alba, clara: bronsita virala, boala pulmonara obstructiva cronica, boala de reflux gastroesofagian, insuficienta cardiaca congestiva, alergii;
-
culoare maronie: pneumonie bacteriana, bronsita bacteriana, fibroza chistica, precum si antracoza (pneumoconioza), abces pulmonar, inhalarea de fum (incendii masive) sau praf de carbune;
-
culoare neagra: inhalarea prafului de carbune sau a fumului, fumatul, pneumoconioza, dar si infectiile fungice cu Exophiala dermatitidis (frecvente la persoane cu fibroza chistica);
-
culoare rosie: edem pulmonar, insuficienta cardiaca congestiva, cancer pulmonar, leziuni si hemoragii interne, tuberculoza, pneumonie, infectii severe. Este un semn de avut in vedere, deoarece indica prezenta unui proces patologic cu potential agravant.
Metode de tratament
Deoarece aparitia sputei este, de fapt, un simptom care indica afectarea cailor respiratorii, este subinteles ca disparitia acesteia necesita tratament pentru afectiunea de baza. In functie de care este diagnosticul pus de catre medicul specialist, se instaureaza tratamentul necesar, care poate presupune:
-
administrarea de antivirale (in cazul in care materialul biologic apare ca urmare a infectiei virale);
-
administrarea de antibiotice si antifungice (in infectii fungice si bacteriene). Antibioticele nu trebuie administrate in infectii virale, deoarece pot duce la rezistenta la antibiotice.
Alte metode eficiente de terapie ar putea include:
-
medicamente expectorante: promoveaza eliminarea mult mai eficienta si mai usoara e secretiilor;
-
medicamente antitusive: in cazul in care tusea seaca, fara eliminarea unui oarecare volum de sputa, este mult prea deranjanta si iritativa;
-
bronhodilatatoare: in cazul in care fluxul de aer este obstructionat, uneori ca urmare a ingustarii cailor aeriene, brondohilatatoarele cu actiune miorelaxanta sunt utile pentru a permite eliminarea eficienta a sputei;
-
interventie chirurgicala: se recomanda doar in cazurile deosebit de severe, in care exista pe traiectul cailor respiratorii o formatiune (tumora, de exemplu) care blocheaza pasajul;
-
terapie de oxigenare: recomandata in special in boala pulmonara obstructiva cronica, pentru a se imbunatati capacitatea respiratorie si a se reduce productia sputei.
Metodele de tratament pentru reducerea productiei sputei trebuie individualizate atat in functie de etiologia de baza (afectiune subiacenta, rezultatul stilului de viata – fumat, locul de munca), cat si de gradul de afectare al pacientului. Analiza acestui material biologic poate ajuta medicul sa isi indrepte atentia spre un anumit spectru de afectiuni si sa excluda altele. Este important ca o persoana care prezinta acest simptom sa analizeze, pe parcursul tratamentului, culoarea si alte caracteristici ale sputei eliminate, deoarece reprezinta un indicator fidel al eficientei terapeutice si dinamicii evolutive a afectiunii diagnosticate.
Surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563195/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410464/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK359/
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318924
-
https://www.verywellhealth.com/what-is-sputum-2249192
-
https://www.physio-pedia.com/Sputum