Spondilolisteza este o afectiune care se numara printre numeroasele cauze ale durerilor de spate dar se poate manifesta si sub forme care nu genereaza acest simptom, cel putin in fazele incipiente. Pentru a intelege mai usor specificul acestei boli trebuie spus ca termenul „spondilolisteza” e compus din doua cuvinte provenind din limba greaca, respectiv „spondilos” - care se traduce prin „vertebra” – si „listhesis”, care inseamna alunecare.
Asadar, spondilolisteza este o afectiune caracterizata de alunecarea unei vertebre din structura coloanei vertebrale, care se poate produce in diferite conditii despre care vom vorbi pe parcursul acestui material.
Tot din cuprinsul sau veti putea afla de cate tipuri poate fi spondilolisteza, cum se manifesta si cum se poate trata pentru ameliorarea simptomelor neplacute si pentru a evita complicatiile.
Statistic vorbind, putem spune despre spondilolisteza ca este o afectiune destul de rara care afecteaza circa 5% din populatie, manifestandu-se la nivelul coloanei vertebrele. Aceasta este o importanta structura de sustinere a sistemului osos, formata din mai multe oase numite vertebre, care sunt suprapuse si separate intre ele de formatiuni cartilaginoase numite discuri intervertebrale. Pentru a asigura flexibilitatea coloanei, vertebrele sunt fixate intre ele prin articulatii si se mentin aliniate datorita acelor discuri care le separa si care actioneaza ca niste amortizoare, permitand indoirea si rotirea coloanei fara ca vertebrele sa se deplaseze.
In anumite situatii se intampla totusi ca una dintre vertebre sa alunece pe cea aflata dedesubtul ei iar in astfel de situatii putem vorbi de spondilolisteza.
Asadar, spondilolisteza este o afectiune a coloanei vertebrale caracterizata de alunecarea unei vertebre, care astfel se deplaseaza din pozitia sa normala. Teoretic, spondilolisteza poate aparea in orice zona a coloanei, insa cel maia adesea se intampla in regiunea lombara, care este cea mai intens solicitata. Daca alunecarea are loc inspre partea anterioara a vertebrei, aceasta genereaza spondilolisteza anterioara sau anterolistezis, in timp ce alunecarea spre partea posterioara cauzeaza retrolistezis, iar cea in lateral, laterolistezis.
Spondilolisteza – cauze
Spondilolisteza poate aparea mai devreme sau mai tarziu, existand o serie de factori care o favorizeaza, dintre care unii nu pot fi controlati sau preveniti, iar altii tin de stilul de viata si de anumite activitati efectuate in mod frecvent. Astfel, principalele cauze care determina spondilolisteza sunt urmatoarele:
Defectele congenitale
Este vorba de anumite defecte prezente la nivelul coloanei vertebrale inca de la nastere, care impiedica dezvoltarea normala a acesteia. Cel mai adesea este vorba de o deformare a arcului vertebral sau de prezenta unor anumite puncte slabe, care, ulterior, vor favoriza alunecarea vertebrelor.
Cresterea rapida
Aceasta este una din principalele cauze pentru spondilolisteza in randul adolescentilor si se explica prin faptul ritmul rapid de crestere specific acestei perioade nu lasa suficient timp coloanei sa se dezvolte si sa se adapteze si astfel se creeaza o presiune prea mare asupra acesteia.
Traumatismele
O lovitura puternica la coloana suferita in urma unei cazaturi de la inaltime sau a unui accident de orice fel poate cauza deplasarea unei vertebre sau poate favoriza alunecarea sa ulterioara, ceea ce duce la spondilolisteza.
Stresul fizic repetitiv
Anumite activitati solicita intens coloana vertebrala. Daca acestea sunt efectuate in mod repetat, duc in cele din urma la uzarea discurilor si deplasarea vertebrelor. Din aceasta cauza, practicantii unor sporturi precum halterele, sariturile in inaltime sau gimnastica se confrunta adesea cu spondilolisteza, la fel si persoanele care desfasoara activitati profesionale ce le solicita coloana.
Tumorile sau infectiile
Se intampla mai, rar dar aparitia unei infectii la nivelul coloanei vertebrale sau formarea unei tumori maligne sau benigne pot cauza spondilolisteza prin faptul ca vertebra este „impinsa” pe fondul procesului inflamator.
Excesul ponderal
Fiecare kilogram acumulat in plus pune o presiune suplimentara asupra coloanei, favorizand astfel si alunecarea vertebrelor. Din acest motiv, persoanele supraponderale si mai ales cele obeze sunt expuse unui risc mai ridicat de spondilolisteza.
Operatiile pe coloana
O interventie chirurgicala pe coloana presupune o serie de riscuri iar unul dintre acestea este si spondilolisteza, ce poate aparea ulterior.
Uzura asociata cu inaintarea in varsta
Cazurile de spondilolisteza in randul varstnicilor se datoreaza uzurii firesti a discurilor intervertebrale si a articulatiilor ce fixeaza vertebrele, care apare odata cu trecerea timpului, fiind favorizata si de alti factori care tin de stilul de viata si de starea de sanatate.
Spondilolisteza – clasificare
Daca alunecarea vertebrei nu se accentueaza odata cu flexia sau exetnsia coloanei, este vorba de un caz de spondilolisteza stabila, in timp ce spondilolisteza instabila este caracterizata de accentuarea alunecarii in timpul miscarilor care solicita coloana vertebrala.
In functie de gravitate spondilolisteza poate fi de cinci tipuri, dupa cum urmeaza:
-
Spondilolisteza de gradul 1 – alunecarea este mai mica de 3 milimetri, ceea ce reprezinta mai putin de un sfert din latimea corpului vertebral;
-
Spondilolisteza de gradul 2 – alunecarea este de 3 - 6 milimetri, aceasta insemnand o deplasare intre 25% si 50% din latimea corpului vertebral;
-
Spondilolisteza de gradul 3 – in acest caz, alunecarea este de 6 – 9 milimetri, implicand intre 50% si 75% din latimea corpului vertebral;
-
Spondilolisteza de gradul 4 – alunecarea este mai mare de 9 milimetri, depasind 75% din latimea corpului vertebral si putand ajunge chiar la100%;
-
Spondilolisteza de gradul 5 – este forma cea mai grava a bolii, caracterizata de alunecarea completa a vertebrei.
Spondilolisteza – simptome
Spondilolisteza se manifesta in mod diferit in functie de gradul de severitate si de localizare, insa cele mai multe forme apar la nivel lombar, adica in partea inferioara a spatelui.
Primul si cel mai evident simptom este durerea de spate, care se poate manifesta constant sau intermitent, poate fi mai mult sau mai putin intensa si se poate accentua in timpul miscarilor ce solicita coloana. De asemenea, durerea poate fi accentuata si de spasmele musculare, care constituie un alt simptom al spondilolistezei.
Pe masura ce se accentueaza, alunecarea vertebrei creeaza presiunea supra nervilor din canalul spinal ce strabate longitudinal coloana vertebrala si astfel apar furnicaturi la nivelul picioarelor sau senzatia de amorteala resimtita si la nivelul feselor. Tot din aceasta cauza poate aparea si senzatia de slabiciune la picioare si uneori dificultati de mers datorate amortelii dar si durerii de spate.
In cazurile foarte grave, compresia asupra nervilor poate duce la pierderea controlului vezicii sau a sfincterului anal, ceea ce duce la incontinenta urinara sau fecala.
Spondilolisteza – metode de diagnostic
De cele mai multe ori, durerea este principala cauza care ii indeamna pe pacientii cu spondilolisteza sa se adreseze medicului. Acesta se va interesa in prima faza de toate simptomele pacientului, de stilul de viata si de istoricul sau medical, dupa care va trece la examenul fizic. In aceasta etapa sunt vizate mai multe aspecte cum ar fi flexibilitatea coloanei, reflexele, forta musculara, sensibilitatea nervoasa, precum si eventualele semne de inflamatii sau de traumatisme.
Un diagnostic exact se face pe baza investigatiilor imagistice, mai precis a radiografiei cu raze X, tomografiei computerizate sau examenului RMN. Acestea permit vizualizarea coloanei vertebrale, gradul de alunecare a vertebrei, precum si cel al compresiei exercitate asupra nervilor.
Spondilolisteza – tratament
In functie de gradul de severitate stabilit in urma diagnosticului, medicul decide tratamentul adecvat, existand mai multe optiuni in acest sens. In formele usoare se recomanda doar o perioada de odihna, cu evitarea activitatilor care solicita coloana, evolutia pacientului fiind monitorizata in toata aceasta perioada. Petru ameliorarea durerii pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare sau analgezice obisnuite, iar daca acestea nu au efectul scontat se apeleaza la medicamente mai puternice sau la infiltratii la nivelul zonei afectate.
In unele cazuri poate fi necesara imobilizarea coloanei vertebrale pentru a evita miscarile ce afecteaza procesul de vindecare, iar in astfel de situatii se recomanda purtarea unui corset ortopedic special. Alte cazuri necesita proceduri ortopedice precum tractiunea la spalieri care ajuta la fixarea vertebrei deplasate. De asemenea, sedintele de kinetoterapie au un rol important in procesul de recuperare a pacientilor cu spondilolisteza.
In cazurile grave sau atunci cand niciuna dintre metodele enumerate nu da rezultate, se intervine chirurgical. Exista mai multe proceduri chirurgicale prin care alunecarea vertebrei poate fi corectata, iar alegerea metodei optime se face in functie de localizarea spondilolistezei, gradul de alunecare si gradul in care aceasta a afectat nervii spinali.
In ceea ce priveste masurile de prevenire, acestea vizeaza mentinerea unui indice de masa corporala normal prin alimentatie echilibrata si miscare, evitarea activitatilor care suprasolicita coloana vertebrala precum si a celor care predispun la accidente ce pot provoca traumatisme la nivelul acesteia. In cazul copiilor si adolescentilor cu cifoza sau scolioza, aceste defecte trebuie sa fie corectate cat mai curand posibil intrucat constituie un important factor de risc in aparitia ulterioara a spondilolistezei.