Ce este slabiciunea musculara si care sunt afectiunile care o pot cauza

Ce este slabiciunea musculara si care sunt afectiunile care o pot cauza Ce este slabiciunea musculara si care sunt afectiunile care o pot cauza

Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Semnul de slabiciune musculara se caracterizeaza printr-o scadere relativa sau marcanta a fortei musculare. Aceasta poate aparea fie izolat, in stare de repaus fizic, fie in asociere cu depunerea efortului. In practica clinica, pacientul poate folosi termenul de „slabiciune musculara” chiar si atunci cand vrea sa descrie o gama variata de simptome care, in cele din urma, se traduc printr-o astfel de stare. Acest lucru ridica probleme pentru specialist, care trebuie sa inteleaga clar cu ce problema se confrunta, de fapt, pacientul. Din aceste motive, pentru a determina cauzele ce pot duce la slabiciune musculara, deseori este necesara o anamneza aprofundata.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu + B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

De asemenea, multe persoane asociaza simptomul de „slabiciune musculara” cu „oboseala”, si acest lucru este absolut firesc din moment ce muschii si oasele sunt organele care formeaza sistemul locomotor. Cu toate acestea, slabiciunea musculara si oboseala sunt simptome nespecifice, care pot fi intalnite intr-un numar deosebit de mare de tulburari fizice si psihiatrice. Mai mult decat atat, ele pot fi si consecinta fiziologica succesiva unei activitati zilnice. Majoritatea pacientilor care se confrunta cu slabiciune musculara sau oboseala pot prezenta afectiuni autolimitate, acesta fiind si motivul pentru care nu solicita asistenta medicala. Problemele apar, insa, in cazurile cronice.


Slabiciune musculara (miastenie) – informatii generale

Este foarte important sa facem o distinctie intre slabiciune musculara si oboseala musculara, in primul rand pentru ca nu este vorba despre acelasi lucru. Oboseala musculara este, frecvent, o afectiune tranzitorie, care se amelioreaza prin repaus si odihna. Slabiciunea musculara este, pe de alta parte, o conditie patologica, in special cand este prezenta pe o perioada foarte indelungata. Aceasta se caracterizeaza prin dificultati in a efectua contractii musculare normale, lucru care duce la scaderea fortei si rezistentei musculare si, in timp, la compromiterea capacitatii de a efectua miscari active. Activitatile zilnice si miscarile obisnuite devin tot mai dificile.

Pe masura ce simptomul de slabiciune musculara progreseaza, in special in lipsa tratamentului si a gestionarii corecte, acest lucru poate interfera cu capacitatea pacientului de a se misca si de a sta in picioare, de a merge si de a-si mentine echilibrul. Slabiciunea musculara poate aparea atat ca urmare a unui mecanism fiziologic normal, cum ar fi sarcopenia (odata cu inaintarea in varsta), ca urmare a prezentei unei afectiuni subiacente, dar si din cauze circumstantiale: lipsa odihnei, malnutritie, consum insuficient de proteine, sedentarism, obezitate, administrarea anumitor medicamente, accidentari, imobilizare la pat, lipsa stimularii musculare si altele.

Slabiciune musculara – cauze si afectiuni asociate

Exista numeroase cauze atat de natura medicala, cat si circumstantiale, care pot duce la senzatia de slabiciune musculara. Este foarte important de retinut ca este absolut normal ca uneori, si in mod special ca urmare a circumstantelor, o persoana sa se confrunte cu slabiciune musculara. Insa aceasta ar trebui sa fie autolimitata si sa se amelioreze rapid, dupa odihna, somn si rehidratare. Cu toate acestea, probleme medicale ar putea ridica starile cronice de slabiciune musculara, in care, din cauza pierderii fortei si rezistentei musculare, functia sistemului locomotor devine din ce in ce mai deficitara, pana la compromiterea mobilizarii segmentelor corporale.

Un aliat pentru sanatatea dumneavoastra este Magneziu Plus Vitamina B6 de la Naturalis, un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6, ingrediente care contribuie la mentinerea echilibrului psihic, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii. Sprijina functionarea sistemului imunitar si ajuta la metabolismul energetic normal.

Pentru a restrange spectrul afectiunilor medicale care, pe langa alte simptome, se prezinta si cu slabiciune musculara, in continuare vor fi prezentate doar afectiuni si conditii specifice care, in cea mai mare parte, duc la o astfel de stare patologica.

Scleroza laterala amiotrofica

Aceasta boala progresiva incepe cu slabiciune musculara intr-o anumita parte a corpului, dupa care evolueaza in alte zone. Apare ca urmare a faptului ca, progresiv, se reduc neuronii motori care deservesc muschilor voluntari, implicati in miscarea corpului. Poate debuta la orice varsta, insa are incidenta mai mare in randul adultilor si varstnicilor.

Leziuni cerebrale

Aparitia brusca a senzatiei de slabiciune musculara, pe fondul unei odihne optime si alimentatii corespunzatoare, poate fi provocata si de leziuni cerebrale: un accident vascular cerebral sau prezenta unei hemoragii. De retinut este faptul ca, in functie de localizarea leziunii, bolnavii pot acuza slabiciune musculara unilaterala, pe o singura parte a corpului.

Neuropatii ale nervilor periferici

O alta cauza pentru slabiciune musculara si senzatie de amorteala este neuropatia de compresie. De asemenea, se poate manifesta si prin dureri specifice, exacerbate in timpul miscarilor. Dintre cele mai obisnuite fac parte sindromul de tunel carpian si radiculopatiile.

Sindromul Guillain-Barré

Acest sindrom reprezinta de fapt o tulburare neuromusculara autoimuna, care duce la pierderea progresiva a functiei nervoase, ce deseori incepe de la nivelul picioarelor. Nu este in totalitate cunoscuta cauza, dar acest sindrom progresiv se poate manifesta si prin slabiciune musculara.

Sindromul miastenic Lambert-Eaton

Aceasta boala autoimuna intereseaza jonctiunea neuromusculara: zona in care celula nervoasa comunica cu celula musculara prin eliberarea de neurotransmitatori, in vederea contractiei. Se manifesta prin slabiciune musculara generalizata si oboseala, din cauza faptului ca muschii nu mai primesc semnalul adecvat contractiei.

Miastenia gravis

O alta boala autoimuna debilitanta este miastenia gravis, in care organismul produce anticorpi impotriva propriilor structuri – receptorul acetilcolinei, neurotransmitator implicat in contractia musculara. Drept urmare, nu se mai poate produce contractia musculara, iar persoana manifesta simptome precum slabiciune musculara, atrofie progresiva a muschilor si limitarea miscarilor.

Tulburari endocrine

Exista tulburari endocrine care, pe langa alte simptome, in prima instanta s-ar putea manifesta si prin slabiciune musculara. Printre aceste tulburari se numara: hiper- si hipotiroidismul, boala Addison, sindromul Cushing, acromegalia, sindromul Conn. Neuropatia diabetica, de exemplu, poate afecta neuronii motori, inclusiv nervul oculomotor (retinopatie diabetica), ducand astfel si la slabiciune musculara.

Dezechilibre electrolitice si minerale

Frecvent, simptomul de slabiciune musculara poate aparea ca urmare a unor dezechilibre strict electrolitice, cum sunt dereglarile in homeostazia calciului, fosfatului, potasiului, sodiului, dar si a magneziului. In cele mai multe cazuri, hipokalemia (scaderea sodiului) este principala cauza a slabiciunii musculare, alaturi de hipercalcemie si hipomagneziemie.

Afectiuni genetice

Anumite boli, cum ar fi distrofia musculara, apar in perioada copilariei si adolescentei, insa pot exista si subtipuri – distrofia musculara Becker, distrofia miotonica – ce apar la adulti. O gama variata de tulburari ale metabolismului lipidic si glicogenului pot provoca slabiciune musculara si miopatie, exacerbate de obicei de exercitii fizice sau de boli febrile.

Alte cauze

Pe langa patologiile enumerate, exista si alte cauze care pot duce la slabiciune musculara:

  • anumite tratamente medicamentoase: antibiotice, statine, corticosteroizi, fluorochinolone;
  • expunerea la toxine: arsenic, plumb, taliu, mercur;
  • consumul de alcool si substante ilicite, fumatul;
  • envenimarea: in urma muscaturilor de capusa, serpi;
  • infectiile: cu virusul West Nile, HIV, febra Dengue, thichineloza, boala Lyme si neurocisticercoza, infectia cu citomegalovirus, virusul hepatic C, rabia, toxinele botulinice (Closidridium botulinum);
  • stresul, anxietatea, depresia;
  • secundara unei alte patologii, insa nu ca simptom relevant sau specific: anemia, cancerul, sindromul de oboseala cronica, diabetul si fibromialgia, hernia de disc, hipotonia, insomnia, insuficienta renala cronica, narcolepsia.

Datorita combinatiei de potasiu, magneziu, vitaminele B6 si E, CarcelRelax contribuie la functionarea normala a sistemului muscular.

Tratament slabiciune musculara

Pentru tratarea slabiciunii musculare, este necesara diagnosticarea corecta a agentului etiologic, respectiv a afectiunii existente. Uneori, persoanele se confrunta cu slabiciune musculara nu din cauza unei anumite afectiuni, ci ca urmare a stilului de viata: alimentatia nesanatoasa, deficitara in valoare nutritiva, lipsa somnului si odihnei corespunzatoare, stresul, sedentarismul. Daca se constata ca starea de slabiciune musculara apare ca urmare a prezentei unei anumite patologii, medicul specialist este in masura sa elaboreze un tratament viabil – daca exista unul – si sa faca recomandari specifice in ceea ce priveste imbunatatirile stilului de viata.

Optiunile de tratament pentru slabiciune musculara ar putea presupune:

  • practicarea de kinetoterapie si fizioterapie;
  • tratament medicamentos;
  • schimbari ale alimentatiei si nivelului de activitate fizica;
  • interventii chirurgicale.

Doar medicul este in masura sa determine care este tratamentul adecvat, de care aveti nevoie pentru ameliorarea starii de slabiciune musculara.

Slabiciune musculara – posibile complicatii

Posibilele complicatii ale slabiciunii musculare sunt in mare parte atribuite afectiunii care duce la acest simptom. Prin urmare, sunt limitate la agentul etiologic. Slabiciunea musculara cronica duce la deprecierea calitatii vietii, cu limitarea mobilitatii persoanei bolnave. Este vorba, astfel, nu doar de componenta fizica a bolii, ci si de componenta psihica semnificativa. Anomaliile cu dezvoltare progresiva care intereseaza muschii pot duce la pierderea completa a functionalitatii musculare. Persoanele cu slabiciune musculara tranzitorie nu sunt supuse acelorasi riscuri, insa este important sa se cunoasca daca este sau nu vorba despre un simptom asociat unei afectiuni.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562290/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326/
  3. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/0115/p95.html#afp20200115p95-t1
  4. https://www.msdmanuals.com/home/multimedia/table/some-causes-and-features-of-muscle-weakness
  5. https://www.verywellhealth.com/muscle-weakness-5199929