Internetul a devenit un instrument deosebit de important in comunicare, educatie, divertisment si chiar munca. In ultimii ani, pe masura ce restrictiile legate de pandemia COVID-19 l-au facut si mai esential in viata zilnica, numarul utilizatorilor de internet din intreaga lume a crescut de la 738 de milioane (in anul 2000), la 4,9 miliarde (in anul 2021). Astfel, s-a inregistrat o crestere de peste 560% in doar doua decenii. Acest lucru a facut ca multi copii sa aiba acces la internet de la varste foarte mici. Conform unui sondaj, aproximativ 95% dintre tinerii cu varsta intre 3 si 18 ani din Statele Unite au acces la internet, pe care il acceseaza prin computer sau smartphone.
Farmacistii Catena recomanda picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.
Odata cu aceasta crestere a numarului de utilizatori, in ultimele decenii au existat tot mai multe preocupari privitoare la dependenta de internet in randul publicului larg. In lumina intereselor, specialistii au cautat sa inteleaga si sa defineasca mai bine conceptul de dependenta de internet (cunoscut si sub denumirea de „utilizare problematica a internetului” sau „tulburarea legata de dependenta de internet”). De fapt, Asociatia Americana de Psihiatrie si-a propus sa includa intr-o anexa a Manualului de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mentale (editia V) si dependenta de internet, recunoscand problemele care decurg din acest tip de dependenta.
Ce este dependenta de internet?
In sens restrans, dependenta de internet reprezinta o tulburare comportamentala specifica, care se caracterizeaza prin utilizarea excesiva si compulsiva a internetului. Aceasta utilizare va avea drept urmare scaderea nivelului productivitatii, interferand cu viata de zi cu zi si activitatile de natura sociala, munca si, in cele din urma, chiar sanatatea fizica si emotionala. Dependenta de internet poate afectat atat copiii si adolescentii, cat si adultii, avand efecte semnificative asupra starii generale de bine si functionarii normale, ca parte a unei societati dinamice, a individului. Dependenta de internet este o problema reala si, drept urmare, ar trebui prevenita in timp util.
Dependenta de internet – cauze si factori de risc
Dependenta de internet este cauzata de factori foarte diversi si care, de cele mai multe ori, par sa lucreze in sinergie pentru a duce la o astfel de afectiune psihiatrica. Totusi, trebuie mentionat ca dependenta, indiferent de forma ei, apare din cultivarea chimica a dorintei, si nu este semnul unui caracter slab sau al lipsei de vointa. Dependenta de internet apare cand circuitele cerebrale ale dorintei sunt aduse intr-o stare patologica prin stimularea excesiva, intr-un fel sau altul, prin utilizarea internetului. Sentimentul dorintei de a folosi internetul devine coplesitor si detasat in totalitate de faptul ca, in esenta, dependenta este nociva. Iata care sunt posibilele cauze:
-
expunerea constanta, si inca de la varste fragede, la tehnologie avansata. S-a observat faptul ca dependenta de internet este mult mai frecventa in tarile dezvoltate, unde accesul la astfel de tehnologii foarte usor.
-
probleme emotionale si psihiatrice: anxietatea, depresia, singuratatea, stresul pot contribui semnificativ la a dezvolta dependenta de internet. Persoanele care se simt izolate, respinse, care au probleme emotionale si isi limiteaza contactul social pot folosi internetul ca un mod de a evada din realitate si, astfel, de a reduce disconfortul psihologic si emotional.
-
stimularea neurobiologica si noutatea constanta: utilizarea internetului si retelelor de social media, precum si a jocurilor online, poate stimula eliberarea de dopamina in creier, ceea ce creeaza un sentiment de placere si recompensa. Astfel, se ajunge la comportamente repetitive si compulsive, intocmai din dorinta de a retrai acele senzatii placute. Stimularea aceasta ar putea lua mai multe forme (aprecieri in mediul online, jocuri, comunitati, schimburi de pareri etc.).
-
escapismul: dorinta de „a evada” din realitate, in mediul online fiind posibil anonimatul si, practic, o lume infinita. Anonimatul poate incuraja comportamente pe care persoana nu le-ar manifesta in viata reala, dandu-i astfel sentimentul de putere.
-
factorii sociali si culturali: societatea moderna pune accent crescut pe tehnologie, respectiv pe conectivitate si interactiune in mediul online, ceea ce poate duce la utilizarea in exces si chiar involuntara a internetului. Prin urmare, se poate ajunge la dependenta de internet prin presiunea sociala de a fi mereu conectat (atat cu oameni, cat si cu tendinte din online).
-
accesul instant: dependenta de internet apare si ca urmare a faptului ca in mediul online se pot gasi informatii si continut din toate domeniile de activitate (de la medicina si geografie, pana la continut de natura pornografica). Aceste surse pot fi accesate printr-un singur clic, ceea ce face ca persoana sa isi petreaca deosebit de mult timp in mediul online, dezvoltand in cele din urma dependenta de internet.
In cele din urma, dependenta de internet are la baza folosirea fara discernamant, pentru perioade deosebit de mari de timp, a internetului.
Cum se manifesta dependenta de internet?
Dependenta de internet se manifesta in foarte multe moduri, insa cateva semne de alarma care ar indica o astfel de predilectie sunt urmatoarele:
-
dorinta de nestapanit de a naviga in mediul online;
-
utilizarea internetului pentru perioade foarte lungi si neglijarea obligatiilor externe (munca, studiu, activitati sociale);
-
izolarea sociala;
-
eforturi repetate, insa fara succes, de a controla si reduce timpul petrecut in mediul online;
-
pierderea notiunii timpului;
-
tendinta de a minti membrii familiei sau prietenii privitor la cat timp s-a utilizat internetul;
-
utilizarea internetului ca o modalitate de a scapa de probleme sau de a ameliora o anumita stare, cum ar fi sentimentul de deznadejde, vinovatia, tristetea, anxietatea;
-
persoana se simte vinovata si defensiva in ceea ce priveste utilizarea internetului, insa simte si un sentiment de bucurie si euforie in timp ce utilizeaza internetul.
Pe de alta parte, dependenta de internet se poate prezenta si cu simptome fizice, cum ar fi:
-
sindromul de tunel carpian;
-
ochi uscati si igiena personala deficitara;
-
dureri de gat, spate, rigiditate a cefei si dureri de cap;
-
crestere sau scadere marcanta in greutate;
-
insomnie sau probleme cu somnul.
Cum se trateaza dependenta de internet?
Dependenta de internet este o problema reala care necesita abordare complexa. In cazul in care dependenta de internet se datoreaza unei afectiuni psihiatrice (depresie sau anxietate), pentru a scapa de aceasta dependenta se administreaza medicamentatie specifice. Altfel, dependenta de internet se poate trata si gestiona optim prin:
-
terapie cognitiv-comportamentala: identificarea comportamentelor patologice care, in cele din urma, duc la dependenta de internet, stabilirea unor hobby-uri, gestionarea timpului sau imbunatatirea relatiilor sociale;
-
consiliere individuala si de grup: dezvoltarea unor strategii sanatoase de a reduce utilizarea internetului si, astfel, dependenta de internet;
-
tehnici de autoreglare: meditatie, yoga, tehnici de respiratie, pentru a reduce anxietatea sau stresul excesiv care contribuie la dependenta de internet;
-
planificarea si gestionarea timpului: dezvoltarea abilitatilor de a gestiona cat mai practic si eficient timpul avut la dispozitie reduce semnificativ timpul petrecut in mediul online si, in cele din urma, riscul de a dezvolta dependenta de internet.
In randul copiilor, interventiile din partea familiei sunt foarte importante pentru a preveni astfel de comportamente patologice. Limitarea timpului pe care copiii il petrec in fata ecranelor este esentiala, desi accesul acestora la tehnologie nu ar trebui exclus in totalitate, ci doar moderat.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6198588/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214398/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9224971/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10179495/
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/internet-addiction
https://childmind.org/article/is-internet-addiction-real/