Ce este si ce cauze are acneea bebelusului

Ce este si ce cauze are acneea bebelusului Ce este si ce cauze are acneea bebelusului

Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

acneea-bebelusului

Acneea bebelusului este o afectiune comuna si de scurta durata a pielii, care provoaca aparitia unor eruptii pe fata sau pieptul copilului. Acneea bebelusului este similara cu varianta care afecteaza adultii, deci cauzeaza semne precum cosuri, mici umflaturi sau pustule pe pielea bebelusului. Aceste manifestari pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Acneea bebelusului este similara cu acneea infantila?

Cele doua afectiuni au aceleasi simptome, diferenta dintre acneea bebelusului si acneea infantila constand in varsta pe care o are copilul in momentul in care apar semnele. Acneea bebelusului apare in medie in jurul varstei de 2 saptamani. Unii bebelusi se nasc cu acnee, insa aceasta dispare in cateva saptamani.

In schimb, acneea infantila apare intre varsta de 2 luni si un an. In plus, acneea infantila poate provoca si puncte negre, pe langa pustule si umflaturi. Daca un copil dezvolta acnee dupa varsta de 2 luni, faceti o programare la medic. Acneea infantila dispare dupa mai mult timp de la aparitia semnelor.

Acneea bebelusilor poate afecta orice nou-nascut inainte de implinirea varstei de 2 luni.

 


Acneea bebelusului – informatii generale

Acneea bebelusului, denumita si acnee neonatala, este o afectiune care apare in primele 6 saptamani de viata ale unui copil. Specialistii nu au descoperit cauza exacta a problemei, insa banuiesc ca se dezvolta din cauza hormonilor sau a unei reactii la drojdia care traieste pe piele. Dupa cum mentionam, acneea bebelusului arata similar cu tipul de acnee care afecteaza adolescentii sau adultii, fiind caracterizata de aparitia unor umflaturi rosii si uneori a unor puncte mici si albe.

Exista o diferenta intre acneea bebelusului si acneea infantila, care afecteaza copiii mai mari de 6 saptamani. Aceasta forma nu este nici pe departe la fel de intalnita precum acneea bebelusului, insa este mai persistenta, durand de obicei intre 6 luni si un an sau chiar mai mult. Atat acneea bebelusului, cat si cea infantila dispar, de obicei, de la sine, fara tratament.

RILASTIL DERMASTIL - Gel curatare par&corp este un gel de dus delicat si protector, cu Vitamina E si provitamina B5.

Acneea bebelusului – factori de risc si cauze

Cauza exacta a acneei bebelusului este necunoscuta. Poate fi provocata de nivelurile ridicate de hormoni transmise catre fat prin placenta, acestea putand afecta productia de sebum a pielii. Atunci cand organismul produce in exces aceasta substanta uleioasa, porii pielii se pot infunda.

Exista, de asemenea, unele cercetari care sugereaza ca acneea bebelusului poate avea la baza o reactie inflamatorie la inmultirea excesiva a drojdiilor Malassezia, de pe suprafata pielii.

In plus, intrucat pielea bebelusului este delicata, aceasta se poate irita in urma contactului cu laptele, formula de lapte sau saliva, iar acest lucru poate duce la acnee. Tesaturile dure sau hainele spalate cu detergenti agresivi pot, de asemenea, sa agraveze acneea bebelusului.

De aceea, daca nou-nascutul prezinta semne de acnee, discutati cu medicul despre sapunurile, lotiunile sau cremele pe care le puteti folosi, deoarece unele pot provoca iritatii.

Legatura dintre alaptare si acneea bebelusului

Este posibil ca hormonii transmisi de la mama la copil in timpul alaptarii sa contribuie la aparitia acneei bebelusului. Cu toate acestea, nu este nevoie sa schimbati modalitatea de hranire a bebelusului doar pentru ca acesta a dezvoltat acnee. Daca sunteti ingrijorati de aceasta situatie, discutati cu medicul.

acneea-bebelusului-alaptare

Acneea bebelusului – manifestari

La fel ca acneea la adolescenti si adulti, acneea bebelusului apare de obicei sub forma de cosuri de culoare rosie. In plus, se pot dezvolta pustule albe sau puncte albe, iar cosurile pot fi inconjurate de piele rosiatica.

Acneea bebelusului poate aparea oriunde pe fata, insa de cele mai multe ori se dezvolta pe obraji. De asemenea, acneea bebelusului isi poate face aparitia pe partea superioara a spatelui sau a gatului.

Semnele acneei pot deveni mai pronuntate atunci cand copilul este agitat sau plange. Hainele din tesaturi aspre pot irita acneea, la fel ca varsaturile sau saliva care ramane pe fata.

Acneea bebelusului poate fi ocazional prezenta inca de la nastere. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, se dezvolta dupa 2 sau 4 saptamani de la nastere. Si poate dura cateva zile sau saptamani, desi uneori poate persista timp de cateva luni.

Care sunt etapele acneei bebelusului?

Acneea bebelusului poate aparea brusc sau se poate dezvolta lent. Cosurile pot arata la inceput ca niste puncte mici si decolorate, inainte de a se transforma in cosuri umflate. Atunci cand inflamatia cosurilor se reduce, se reduce si dimensiunea acestora. Cosurile sunt temporare si dispar de obicei dupa cateva zile sau cateva saptamani. Dupa ce cosurile dispar, pe pielea bebelusului nu vor ramane pete sau alte semne.

acneea-bebelusului-manifestari

Acneea bebelusului – protocol de diagnostic

In timpul examinarii, medicul poate verifica pielea copilului pentru a pune diagnosticul de acnee a bebelusului. Nu este nevoie de teste pentru a diagnostica aceasta afectiune. Deoarece acneea bebelusului este o tulburare inofensiva, de obicei nu va trebuie neaparat un diagnostic de la un furnizor de asistenta medicala decat daca sunteti ingrijorati de modul in care acneea afecteaza pielea bebelusului sau daca acesta are si alte simptome.

Acneea bebelusului – optiuni de tratament

Acneea bebelusului dispare de obicei fara tratament.

Cu toate acestea, unii bebelusi au acnee care persista timp de luni de zile. Pentru a trata aceasta forma persistenta de acnee la bebelusi, medicul pediatru va poate prescrie o crema sau un unguent medicamentos, care ajuta la indepartarea acneei.

Nu folositi produse eliberate fara prescripte medicala (OTC) pentru acnee, lotiuni sau alte solutii de curatare a tenului. Pielea bebelusului este foarte sensibila la aceasta varsta frageda. Aplicand produse fara recomandarea medicului, puteti inrautati acneea sau puteti provoca iritatii suplimentare ale pielii.

acneea-bebelusului-tratament

Tratamentele la domiciliu pot ameliora acneea bebelusului?

Cat timp asteptati ca acneea bebelusului sa se vindece, exista lucruri pe care le puteti face pentru a mentine pielea cat mai sanatoasa.

  • Mentineti fata copilului curata

Spalati fata bebelusului cu apa calda. Puteti face acest lucru in timp ce-i faceti baie. Nu este nevoie sa folositi altceva decat apa. Insa, daca doriti sa folositi un anumit produs, alegeti un sapun bland sau un demachiant fara sapun. Nu ezitati sa cereti recomandari medicului pediatru.

In plus, nu folositi produse care contin parfum deoarece acestea pot irita pielea bebelusului.

  • Evitati produsele dure

Produsele care contin retinoizi sunt utilizate in mod obisnuit pentru tratarea acneei la adulti. Cu toate acestea, nu trebuie folosite in cazul bebelusilor.

Nu folositi sapunuri parfumate, solutii care fac spuma sau alte tipuri de sapunuri care contin substante chimice excesive.

  • Nu aplicati lotiuni fara recomandarea specialistului

Lotiunile si cremele pot agrava aspectul pielii, inrautatind acneea bebelusului.

acneea-bebelusului-recomandari

Nu frecati pielea copilului

Frecarea pielii cu un prosop poate agrava si mai mult starea acesteia. Folositi in schimb un material textil moale, pentru a-i sterge fata cu miscari circulare.

Dupa indepartarea samponului sau a produsului de spalat, folositi un prosop pentru a usca fata bebelusului.

  • Nu spargeti cosurile celui mic

Evitati spargerea sau stoarcerea cosurilor, deoarece acest lucru va irita pielea bebelusului si poate agrava problema.

  • Inarmati-va cu rabdare

Acneea bebelusului este de obicei inofensiva. Nu provoaca prurit (mancarime) sau dureri si, de obicei, se vindeca rapid de la sine.

​Sfaturi privind preventia

Nu exista vreo modalitate de a preveni acneea bebelusului. In schimb, puteti ajuta la vindecarea afectiunii astfel:

  • Spalati-i usor pielea copilului cel putin o data pe zi cu apa calda.
  • Curatati eventualele reziduuri de pe fata bebelusului dupa ce acesta a terminat de mancat.
  • Nu aplicati pe pielea bebelusului produse onctuase de ingrijire a pielii.
  • Nu stoarceti cosurile aparute pe pielea bebelusului.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/symptoms-causes/syc-20369880

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17822-baby-acne

https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne

https://www.verywellhealth.com/newborn-baby-acne-15497

Farmacistul Catena va recomanda: