In cazul in care v-ati hotarat sa urmati o dieta sanatoasa si echilibrata, printre alimentele de baza pe care le consumati trebuie sa se numere si ouale. Acestea contin multe proteine de inalta calitate, precum si grasimi sanatoase si nutrienti esentiali.
Dieta cu oua a devenit destul de populara in ultima vreme, in special pentru ca rezultatele pe care le ofera din punct de vedere al pierderii in greutate si al imbunatatirii starii de sanatate s-au dovedit a fi impresionante. De asemenea, ouale au un continut scazut de calorii si de aceea reprezinta o alegere inspirata pentru persoanele care doresc sa reduca aportul caloric din alimentatia zilnica.
In randurile care urmeaza veti gasi mai multe detalii in legatura cu ce presupune dieta cu oua, precum si cu regulile care sunt importante si trebuie respectate, pentru ca aceasta sa isi dovedeasca eficienta. O abordare echilibrata, dublata de atentia acordata corpului dumneavoastra si felului in care reactioneaza acesta, va poate imbunatati semnificativ calitatea vietii. Este esential sa aveti rabdare si determinare, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Ce presupune dieta cu oua? Reguli si principii
Pentru a va asigura ca dieta cu oua este urmata corect si ca isi atinge scopul, este esential sa tineti cont de principiile indicate de specialisti. De exemplu, una dintre aceste reguli este de a manca cel putin doua sau trei oua in fiecare zi – indiferent daca le consumati sub forma de omleta, ochiuri sau fierte. Chiar daca ouale sunt elementul central al acestei diete, este important sa consumati si alte alimente sanatoase – asa cum sunt fructele, legumele, cerealele integrale, carnea de pui sau cea de peste. Este o modalitate buna de a asigura organismului o gama variata de nutrienti si de a mentine un echilibru alimentar.
O alta regula in dieta cu oua este cea a limitarii consumului de carbohidrati rafinati, ca de exemplu faina alba si zaharul. Puteti alege in schimb carbohidrati complecsi, pe care ii gasiti in legume, cereale integrale sau fructe. Trebuie sa evitati si alimentele procesate, care contin aditivi artificiali, grasimi trans si zaharuri adaugate, pentru ca acestea pot sa influenteze negativ dieta cu oua. Este o dieta care presupune si ca trebuie sa va hidratati suficient, consumul de apa ajutandu-va la mentinerea echilibrului electrolitic si a unei bune stari de sanatate.
Persoanele care iau anumite medicamente sau care sufera din cauza unor conditii medicale preexistente sunt sfatuite sa consulte un medic sau nutritionist inainte de a alege sa urmeze dieta cu oua, pentru a obtine sfaturi personalizate si pentru a stabili daca aceasta dieta este potrivita pentru organism. Dieta cu oua va da rezultate mai bune daca ardeti caloriile si daca va intariti muschii prin activitate fizica, asa ca este recomandat sa mentineti un plan regulat de exercitii.
Dieta cu oua – avantaje si dezavantaje
Planul alimentar care poarta denumirea de „dieta cu oua” este unul care va poate aduce numeroase beneficii daca respectati regulile mentionate anterior. Printre principalele avantaje ale acestei diete se numara pierderea in greutate, pentru ca, atunci cand consumati oua, ajungeti mai repede la senzatia de satietate si consumati mai putine calorii in timpul zilei. Pe de alta parte, ouale reprezinta o excelenta sursa de proteine de calitate – esentiale in procesul de reparare si dezvoltare a tesuturilor musculare.
Dieta cu oua va ajuta sa asigurati organismului necesarul de nutrienti importanti, pentru ca acest aliment contine fier, colina, seleniu, precum si vitaminele A, D, E si B12. Este important sa aveti in vedere faptul ca ouale au in compozitie grasimi sanatoase, asa cum sunt acizii grasi omega-3, extrem de benefici pentru sanatatea inimii. Inclusiv faptul ca ouale sunt usor de pregatit si de integrat in numeroase retete reprezinta unul dintre beneficiile acestei diete.
Ce probleme pot sa apara din cauza dietei cu oua
In afara de avantajele pe care le prezinta dieta cu oua, este important sa cunoasteti si riscurile cu care va puteti confrunta. Spre exemplu, ouale sunt bogate in colesterol si, atunci cand le consumati in exces, exista riscul de aparitie a unor boli cardiovasculare la anumite persoane. Exista si studii recente care arata ca acel colesterol continut de alimente nu afecteaza foarte mult nivelul de colesterol din sange pentru cei mai multi dintre oameni, insa cei cu hipercolesterolemie trebuie sa consume oua cu moderatie.
La unele persoane pot sa apara si alergii alimentare, asa ca, daca aveti antecedente de alergii sau banuiti ca ati avea alergie la acest produs, nu alegeti dieta cu oua decat daca ati cerut inainte sfatul unui medic si daca acesta a considerat ca este potrivita pentru dumneavoastra. Sunt oameni carora consumul de oua le provoaca flatulenta sau disconfort gastric, pentru ca sunt mai sensibili la proteinele continute de acest aliment, deci si in cazul lor se recomanda consultarea unui specialist inainte de a alege sa urmeze dieta cu oua.
Dieta cu oua – contraindicatii
Pentru ca dieta cu oua sa nu va provoace neplaceri, iar rezultatele sa fie cele pe care le asteptati, este important sa aveti in vedere si contraindicatiile asupra carora avertizeaza specialistii in domeniu. De exemplu, nu trebuie sa va bazati exclusiv pe consumul de oua. Varietatea este esentiala pentru a beneficia de nutrientii necesari organismului, de aceea trebuie sa consumati si legume sau alte surse de proteine. Ideal este sa evitati prajirea acestui aliment in prea mult ulei sau in prea mult unt, alegand mai degraba sa il gatiti la aburi, prin fierbere sau in alt mod sanatos pentru dumneavoastra.
Dieta cu oua nu presupune un consum exagerat de oua, pentru a evita un aport excesiv de colesterol si de calorii. Nu uitati nici sa beti suficienta apa, iar, daca simtiti ca este ceva in neregula cu organismul dumneavoastra din cauza acestei diete, nu ezitati sa cereti sfatul unui profesionist (medic sau nutritionist). Tot la capitolul „contraindicatii” se incadreaza si verificarea etichetelor produselor pe care le includeti in dieta. De exemplu, in situatia in care cumparati alimente procesate si care contin oua, trebuie sa va asigurati ca acestea nu au in compozitie aditivi nesanatosi sau alte ingrediente ce va pot provoca neplaceri.