Ce este parafimoza? Ghid complet pentru intelegerea acestei afectiuni

Ce este parafimoza? Ghid complet pentru intelegerea acestei afectiuni Ce este parafimoza? Ghid complet pentru intelegerea acestei afectiuni

Ultima actualizare: 10 octombrie 2024

Parafimoza este o afectiune urologica ce, in lipsa tratamentului prompt, poate duce la sechele semnificative. Din acest motiv, reprezinta o urgenta medicala. Intrucat implica penisul, aceasta afectiune este exclusiv intalnita la barbatii, specific la cei necircumcisi. Parafimoza se defineste prin imposibilitatea de a retracta preputul (pielea care acopera glandul penisului, numit si capul penisului) inapoi peste gland, dupa ce acesta a fost anterior retractat.

Comparativ, prin „fimoza” se intelege situatia in care preputul nu poate fi retractat, deoarece este prea stramt. Este normal la nou-nascuti si copiii mici, dar fimoza la adulti apare ca urmare a unor modificari patologice.


Parafimoza – cauze si factori de risc

Parafimoza apare atunci cand preputul ramane prin in spatele coroanei glandului penian, acest lucru ducand la strangularea glandului si constrictie tot mai puternica. Astfel, este limitat fluxul de sange spre glandul penian. In lipsa tratamentului rapid, se ajunge la edem (umflare excesiva) si inflamatie, ceea ce agraveaza si mai mult problema si creste riscul afectarii ireversibile. Desi rar, se poate ajunge la deteriorare permanenta a tesutului, necroza tisulara si gangrena. Cu toate acestea, parafimoza la copii (in special cei cu varsta intre 4 luni si 12 ani) este deosebit de rara (0,2%), fata de alte afectiuni ale penisului, cum ar fi balanita (5,9%), fimoza (2,6%) sau iritatia.

Daca preputul este lasat sa ramana retractat in spatele coroanei glandei penisului, in mod uzual pentru o perioada lunga de timp, strangularea poate afecta drenajul venos si limfatic distal, dar si fluxul sanguin arterial spre glandul penisului. Fluxul sanguin poate fi afectat timp de ore sau chiar zile. Acest fenomen va duce in cele din urma la ischemie semnificativa si, astfel, chiar la o potentiala necroza a glandului penian, daca nu se intervine de urgenta. Aceasta afectiune este, in general, rezultatul manipularii preputului in conditii improprii, cum ar fi in timpul procedurii medicale specifice sau al igienei personale necorespunzatoare. Cele mai comune cauze includ:

Retragerea preputului in timpul procedurilor medicale

Parafimoza poate sa apara ca urmare a necesitatii de a retracta preputul din considerente ce tin de: examenul fizic al pacientului, cateterism urinar, examinarea penisului, citoscopie. In cazuri de acest gen, este vorba despre faptul ca, dupa procedura, preputul nu este repozitionat corect. Daca personalul medical nu repozitioneaza preputul dupa procedura medicala, se poate ajunge la parafimoza.

Trauma la nivelul penisului

O alta cauza care poate duce la parafimoza, dar mai putin frecventa, o reprezinta accidentarile, traumele la nivelul penisului, care pot provoca retragerea brusca si inadecvata a preputului, iar acest lucru declanseaza parafimoza. Loviturile directe sau taieturile favorizeaza dezvoltarea si aparitia edemului si inflamatiei preputului.

Igiena personala deficitara

Persoanele care nu retracteaza regulat preputul pentru a-l curata corespunzator au un risc relativ mai mare de a dezvolta infectie si inflamatie secundara. Acestea contribuie la rigiditate si, prin urmare, fac ca retractarea peste glandul penian sa fie mult mai dificila.

Fimoza preexistenta

Fimoza reprezinta conditia in care preputul nu poate fi retractat complet peste gland din cauza lipsei de elasticitate. La persoanele cu fimoza severa, incercarile fortate si violente de a retracta preputul pot duce la parafimoza. Infectiile bacteriene sau fungice la acest nivel, cum ar fi spre exemplu balanopostita, provoaca umflarea si inflamarea zonei, facilitand blocarea preputului.

Barbatii necircumcisi sunt cei mai predispusi la a dezvolta parafimoza. Preputul intact este mult mai susceptibil sa se blocheze, ulterior retractarii, in pozitie retractata. Persoanele in varsta, in special cele cu probleme de mobilitate sau ingrijite in institutii medicale, au risc mult mai mare de a dezvolta parafimoza din cauze procedurilor urologice asociate. Cateterizarea urinara este, in mod obisnuit, una dintre principalele interventii medicale urologice care duce la aparitia unui astfel de fenomen patologic.

Parafimoza – simptome si manifestari

Simptomele de parafimoza la adulti si copii tind sa apara rapid si, fara tratament, se pot agrava intr-o perioada scurta de timp. Cele mai frecvente simptome sunt urmatoarele:

  • Umflarea si edemul glandului penian: este o manifestare vizibila in caz de fimoza. Glandul devine de obicei rosu, edematos, din cauza compresiei exercitate de preputul strangulat care impiedica refluxul sanguin;
  • Durerea: persoanele cu parafimoza prezinta durere intensa, resimtita drept o senzatie tipica de presiune, strangere puternica;
  • Incapacitatea de a retracta manual preputul peste gland si durere in timp incercarii de a face acest lucru;
  • Gland penian rece sau decolorat, ca urmare a restrictiei prelungite a fluxului sanguin. Acest lucru poate duce la decolorarea glandului, care devine violet sau albastrui, si poate chiar sa se simta rece la atingere, din cauza ischemiei prelungite (lipsa oxigenului in tesuturi);
  • Dificultatea la urinare (disurie) este un alt semn in parafimoza in stadii initiale. Ca urmare a compresiei glandului si inflamatiei, eliminarea urinei devine dificila.

Parafimoza este o afectiune usor de identificat cu ochiul liber, intrucat se prezinta cu modificari macroscopice la nivelul formei penisului.

Diagnosticul de parafimoza

Diagnosticul de parafimoza este unul clinic, bazandu-se pe examinarea fizica a pacientului. De obicei, se are in vedere si istoricul medical – eventuala cateterizare sau alta procedura medicala la nivelul penisului –, daca barbatul este circumcis sau necircumcis, daca are sau nu fimoza. In mod obisnuit, se evalueaza gradul de severitate, semnele de ischemie sau necroza. In stabilirea diagnosticului, este important sa se excluda alte afectiuni care se pot prezenta cu umflaturi sau dureri la nivelul penisului, cum ar fi balanopostita severa sau o tumora peniana. Deseori, chiar pe baza unei fotografii trimise medicului ginecolog, se poate stabili rapid un diagnostic corect.

Tratament parafimoza

Tratamentul in caz de parafimoza trebuie initiat de urgenta, pentru a se evita complicatiile. Cu toate acestea, alternativele terapeutice variaza in functie de severitatea cazului si pot include:

Reducerea manuala a preputului

In cazuri mai putin severe, parafimoza poate fi tratata prin reducerea manuala a preputului care implica aplicarea de presiune asupra glandului, reducerea edemului si repozitionarea preputului peste gland. Inainte de aceasta procedura, se poate aplica un anestezic local sau se poate folosi un sedativ pentru a minimaliza disconfortul resimtit.

Aplicarea de gheata sau bandaje de compresie

Inainte de reducerea manuala, de obicei edemul se amelioreaza prin aplicarea locala de gheata sau bandaje de compresie. Astfel, umflatura este diminuata, ceea va favoriza, in cele din urma, repozitionarea manuala a preputului retractat.

Punctie sau incizie

In cazurile in care edemul este pronuntat si sever, ceea ce nu permite reducerea manuala, exista posibilitatea ca medicul sa opteze pentru incizii sau punctii la nivelul preputului. Astfel, are loc eliberarea lichidului acumulat, iar ulterior preputul poate fi repozitionat la nivelul glandului.

Circumcizia de urgenta

Daca reducerea manuala nu este posibila sau daca parafimoza reprezinta o problema recurenta, circumcizia – indepartarea chirurgicala a preputului – poate fi o ultima alternativa. Se considera a fi o solutie definitiva de tratament, mai ales in cazurile severe sau recurente. Aceasta operatie pentru parafimoza este destul de sigura si, de asemenea, reduce si riscul de cancer penian.

Parafimoza – complicatii si riscuri asociate

Prognosticul asociat parafimozei este excelent, daca afectiunea este diagnosticata rapid urmand sa se elaboreze protocolul de tratament. Exista si tendinte de recidiva – in aceste cazuri, se pare ca circumcizia poate preveni in totalitate reaparitia. Complicatiile asociate in caz de parafimoza includ durerea, riscul crescut de infectie si inflamatia. Daca nu se intervine rapid, exista si riscul de a se ajunge la ischemie sau necroza tisulara, chiar gangrena, care se trateaza prin indepartare chirurgicala a tesutului lezat. Astfel, poate fi necesara interventie chirurgicala majora, uneori si amputarea glandului sau unei parti a penisului. In unele cazuri, pot aparea si probleme erectile.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459233/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694956/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5719994/
  4. https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/0735-6757(95)90217-1