Durerile de cap nu sunt ceva neobisnuit pentru femeile insarcinate. De cele mai multe ori este vorba despre durere care apare si dispare, dar sunt si situatii in care durerea de cap persista si poate sa genereze probleme serioase de sanatate. Conform studiilor efectuate de specialisti, migrenele ajung sa afecteze aproximativ una din cinci gravide. Dintre acestea, jumatate resimt durerea de cap mult mai putin catre finalul sarcinii, in ultimele trei luni. Durerile revin insa, foarte puternic, dupa momentul in care femeia a nascut. In cele mai multe situatii, durerile de cap pe care le are mama nu constituie un pericol pentru fat.
Tipuri de dureri de cap specifice sarcinii
Durerile de cap din timpul sarcinii se mainifesta in special in prima parte a acestei perioade, pentru ca este momentul in care organismul trebuie sa faca fata unei productii neobisnuite de hormoni si unui volum mai mare de sange. Printre cauzele cel mai des intalnite ale migrenelor din timpul sarcinii se numara oboseala determinata de lipsa somnului, stresul, pozitia corporala deficitara, nivelul scazut al zaharului in sange sau deshidratarea. In situatia femeilor care sufera in general din cauza migrenelor, exista posibilitatea ca durerile de cap sa fie mai putine in perioada de sarcina. Tensiunea generata de surplusul de kilograme poate fi, de asemenea, un motiv al aparitiei migrenelor.
Perioada de sarcina este una destul de dificila in vietile femeilor, in special din perspectiva medicala. Se produc numeroase schimbari in organismul viitoarei mame, la care trebuie sa se adapteze si carora trebuie sa le faca fata. Pentru ca durerea de cap in sarcina sa poata fi diminuata cu succes este important sa fie identificat adevaratul declansator si tipul durerii. Poate fi destul de dificil sa puteti face diferenta intre felurile durerii de cap, insa ajuta sa le puteti deosebi. Cercetatorii au stabilit ca exista cel putin 200 de feluri de durere de cap, insa din punct de vedere al frecventei cu care le experimenteaza femeile gravide, se evidentiaza cateva.
Pentru a reduce starea de oboseala si stresul, farmacistii Catena recomanda produsul MagneVie Express. Este un supliment alimentar cu magneziu si vitamina B6, care ajuta la o mai buna functionare a sistemului nervos. MagneVie Express nu contine zahar, putand fi eficient chiar si in situatia persoanelor cu diabet.
Cefaleea de tensiune
Cefaleea de tensiune este cea care provoaca senzatia de presiune sau de strangere. Este o durere care poate sa persiste simultan si in partea stanga si in partea dreapta a capului, dar poate sa afecteze si numai o parte sau zona cefei. In situatia femeilor gravide care aveau astfel de dureri si inainte de a ramane insarcinate, se poate ca durerile sa se intensifice de-a lungul perioadei de sarcina.
Migrenele
Daca femeile aveau probleme din cauza migrenelor inainte de sarcina, problemele vor persista si in timpul sarcinii. Durerile au o intensitate moderata, dar pot fi si mai puternice. Sunt localizate in general doar pe o parte a capului si pot sa fie insotite de mai multe simptome. Poate fi vorba despre senzatie de amortire si de intepaturi, de slabiciune musculara sau probleme de vorbire, de sensibilitate crescuta la zgomot si lumina.
De asemenea, exista si posibilitatea ca femeia insarcinata sa aiba si stari de greata sau varsaturi in timpul migrenelor. Atunci cand nu sunt tratate, migrenele pot sa se agraveze in urmatoarele trei zile dupa debut. Senzatia de disconfort in timpul migrenelor este accentuata de activitatea fizica. Sunt foarte multe situatii in care migrena este confundata cu sinuzita, dar poate fi si consecinta a unei infectii respiratorii, in special in situatia femeilor insarcinate care au febra.
Durerile de cap sinusale
Acest tip de durere se manifesta de cele mai multe ori pe fondul unei raceli sau daca exista o infectie sinusala. Durerile de cap sinusale se resimt ca o presiune in zona sinusurilor, insotita de dureri frontale, in jurul pometilor sau al ochilor. In situatia in care femeia insarcinata este racita sau daca are nasul si urechile infundate, exista posibilitatea sa aiba si probleme cu sinusurile.
Durererile de tip cluster (ciorchine)
Durerea de acest fel se manifesta in zona tamplelor si a ochilor, apare dintr-odata si nu are neaparat legatura cu faptul ca femeia este insarcinata. De regula, apare cam in aceeasi perioada a zilei si poate sa fie insotita si de nas infundat sau lacrimare. Durerea de tip cluster poate sa dureze chiar si cateva saptamani sau luni.
Posibilele cauze ale durerilor de cap in sarcina
Se poate ca reactiile corpului sa fie, pe cat de neasteptate, pe atat de diverse. Durerile de cap in sarcina se incadreaza perfect in categoria acestor reactii. Poate fi vorba si despre depresie, stres si anxietate. Congestia nazala este frecventa in perioada de sarcina si poate genera dureri de cap. Suprasolicitarea, indiferent daca este fizica sau intelectuala, poate provoca dureri de cap in sarcina.
Alergiile, tensiunea oculara, tensiunea arteriala ridicata, problemele cardiace sau diabetul ar putea fi de vina pentru aceste dureri. Poate fi vorba si despre alimente noi din dieta, pe care organismul sa nu le accepte. Dehidratarea si infometarea sunt si ele cauze ale durerilor de cap in sarcina. Diabetul poate fi de asemenea un motiv, precum si lipsa somnului sau administrarea anumitor medicamente. Se poate sa fie din cauza prea multor exercitii fizice, sau pentru ca executati prea putine.
Chiar si anumite mirosuri sau zgomote pot declasa dureri de cap in sarcina, la fel cum poate fi vorba si despre o mostenire genetica. Inclusiv fumul de tigara si temperaturile prea scazute sau prea ridicate pot sa provoace dureri de cap gravidelor. Durerile de cap in sarcina pot sa aiba si cauze serioase de ingrijorare, ca de exemplu atunci cand este vorba despre infectii sinusale, hemoragii, tumori, atac de cord, meningita sau encefalita.
Durerile de cap in sarcina: normale sau ingrijoratoare?
In principiu, femeile insarcinate nu au de ce sa se ingrijoreze din cauza durerilor de cap. Este un fenomen care afecteaza adesea viitoarele mame, precum si pe cele care au nascut recent. Chiar daca de-a lungul perioadei de sarcina se poate ca durerile de cap sa fie resimtite diferit, trebuie mentionat ca de cele mai multe ori aceste dureri nu prezinta riscuri pentru mama sau pentru copil. Specialistii nu inteleg inca destul de bine durerile de cap din timpul sarcinii, dar majoritatea sunt de acord ca aceste dureri sunt o consecinta a modificarilor hormonale care se petrec in organism in primul trimestru.
De asemenea, cercetatorii considera ca volumul mare de sange care este in circulatie in timpul sarcinii poate sa cauzeze dureri de cap. In mod normal, in al doilea trimestru de sarcina, frecventa durerilor de cap ar trebui sa fie din ce in ce mai redusa. Teoretic, organismul ar trebui sa se fi adaptat deja schimbarilor care au avut loc. Durerile de cap incep sa se indeseasca din nou in al treilea trimestru al sarcinii, motivul fiind, de aceasta data, modificarea posturii corpului. Pe de alta parte, kilogramele in plus pot genera dureri de cap in timpul activitatilor care presupun efort din partea femeii insarcinate.
Cand este nevoie sa ceri sfatul specialistului?
Se poate ca, de cele mai multe ori, durerile de cap in sarcina sa nu anunte neaparat o problema grava de sanatate. Cu toate acestea, este indicat sa consultati un medic in cazul in care se intampla. Medicul este cel mai in masura sa va ofere sfaturi pentru a reusi sa ameliorati durerile. In situatia in care considera ca este necesar, medicul specialist poate sa recomande si alte investigatii, mai amanuntite.
In situatia in care aveti stari de greata si varsaturi, febra sau vedere incetosata, este foarte important sa solicitati urgent ajutor medical. De asemenea, trebuie sa mergeti neaparat la medic in cazul in care durerea de cap are o durata mai mare de cateva ore, daca durerile sunt frecvente, daca aveti crize de convulsie sau stari de lesin.
Diagnosticul durerilor de cap in sarcina [analize si investigatii]
Pentru a putea sa stabileasca adevarata cauza a durerilor de cap in sarcina, medicul va poate recomanda analize de sange (colesterol, glicemie, hemoleucograma completa), dar si alte tipuri de investigatii. De exemplu, poate fi vorba despre verificarea tensiunii arteriale, ecografii ale capului si ale gatului, electrocardiograma sau un consult oftalmologic.
Tratamentul durerilor de cap in sarcina
Ati putea incerca sa tineti un jurnal in care sa notati orele la care apar durerile de cap, precum si eventuale particularitati ale acestora. De asemenea, ideal ar fi sa notati in jurnal si ce ati mancat in ziua de dinaintea durerilor, care este activitatea pe care o desfasurati cand s-a instalat durerea. Inainte de a va administra orice fel de medicament pentru dureri de cap in timpul sarcinii, ca de exemplu ibuprofen sau aspirina, discutati cu medicul specialist. Unele dintre aceste medicamente ar putea fi daunatoare pentru fat, in special in primul trimestru de sarcina. In functie de tipul durerii si de cauza acesteia, medicii pot sa prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii sau care sa ajute la eliminarea cauzei.
In situatia in care durerile de cap in sarcina au un caracter sever, medicul va indica o alternativa de tratament care sa vizeze atat durerea de cap cat si posibilele simptome care ii sunt asociate, ca de exemplu starea de greata. Atunci cand va satabili alternativa de tratament, medicul va lua in calcul inclusiv stadiul sarcinii. Astfel, poate sa prescrie, pentru perioade reduse de timp, anumite medicamente care au proprietati antiinflamatorii si analgezice – asa cum sunt cele pe baza de paracetamol.
Tratamentul medicamentos
De cele mai multe ori, migrenele sau cefaleele se pot ameliora prin administrarea de antialgice. In situatia femeilor insarcinate, lucrurile nu stau deloc asa. Singurul medicament care ar putea fi administrat fara sa genereze neplaceri este paracetamolul - de retinut ca nu trebuie administrat paracetamol sinus. Folosirea aspirinei sau a ibuprofenului poate sa creeze complicatii, aceste medicamente fiind indicate doar daca sunt recomandate de medicul specialist, dupa o evaluare a pacientei.
Exista si cazuri mai grave, pentru care medicul poate sa decida ca este nevoie de calmante mai puternice. Cu toate acestea, este important de mentionat ca trebuie sa fie administrate in doze mult mai mici decat in situatia femeilor care nu sunt insarcinate, si in niciun caz pentru perioade lungi de timp. Medicii nu recomanda sa luati niciunul dintre medicamentele pe care le-ati fi folosit pentru dureri de cap inainte de perioada de sarcina.
Remediile naturiste
Avand in vedere faptul ca tratamentul medicamentos pentru dureri de cap in sarcina nu este indicat decat daca este recomandat de catre un medic specialist, puteti sa va indreptati atentia catre remedii alternative. De exemplu, este de ajutor sa aplicati o compresa pe frunte, pe gat sau pe ochi. Poate fi o compresa calda, dar si o compresa rece, chiar si cu gheata.
Este bine sa va asigurati un nivel constant de zahar in sange, avand grija sa consumati constant portii mici pe durata intregii zile. Puteti sa va masati usor gatul si umerii, sa va odihniti intr-o camera fara lumina, sa faceti o baie sau un dus care sa va relaxeze. De asemenea, nu ezitati sa incercati exercitii de respiratie.
Pentru a evita durerile de cap in sarcina este important sa faceti un obicei din a va controla constant postura, in special in al treilea trimestru. Cu cat sunteti mai atenta ca dieta sa fie una echilibrata si sanatoasa, cu atat durerile de cap in sarcina pot sa fie mai rare. Este important sa aveti grija sa va odihniti si sa va relaxati suficient, sa faceti plimbari sau cateva exercitii fizice usoare. Si yoga sau alte forme de meditatie pot fi de ajutor.
Chiar daca poate fi dificil sa previi durerile de cap in sarcina, e bine sa stiti ca unele aspecte pot fi controlate totusi. De exemplu, puteti evita sa consumati anumite alimente. Specialistii considera ca alcoolul si ciocolata pot declansa durerile, dar si iaurtul, branza maturata sau smantana. De asemenea, arahidele pot provoca dureri de cap in sarcina. Hidratati-va suficient, luand in calcul si greutatea corporala pe care o aveti. Evitati cafeaua si alegeti in schimb ceaiuri calmante, de musetel, menta, levantica sau tei.