Cianoza este un simptom care constituie in majoritatea cazurilor un motiv de ingrijorare, data fiind forma sa de manifestare, care e greu de trecut cu vederea. Mai precis, cianoza consta in aparitia unei tente albastrui la nivelul pielii sau al mucoaselor si reprezinta un semn ca zonele respective sunt slab oxigenate.
In functie de zonele in care se manifesta, cianoza se imparte in doua categorii care semnaleaza un pericol iminent, iar din acest motiv se impune de urgenta prezentarea la medic.
Pe parcursul acestui material va vom prezenta ambele tipuri de cianoza, alaturi de simptomele care le pot insoti, bolile pe care le semnaleaza si alte informatii importante legate de acest subiect.
In temeni medicali, cianoza se refera la o manifestare clinica ce consta in coloratia albastruie a tegumentelor sau a mucoaselor si care da de inteles oricarei persoane cu o minima pregatire medicala ca zonele respective sunt insuficient oxigenate. In functie de cauzele determinante, cianoza apare la nivelul pielii, al buzelor, unghiilor, gingiilor sau limbii si de fiecare data este usor de observat. Exceptie fac pacientii de culoare, in cazul carora cianoza este mai putin vizibila la nivelul pielii, din cauza pigmentatiei. In schimb, poate fi observata cu aceeasi usurinta la nivelul gingiilor, unghiilor sau limbii.
Bineinteles, aparitia cianozei nu este deloc normala, indiferent de cat de evidenta sau mai putin evidenta este si de nivelul la care se manifesta. Aceasta se explica prin cresterea cantitatii de hemoglobina redusa in sangele din vasele care iriga zonele ce isi modifica aspectul si care capata nuanta albastruie. Oxigenul este transportat de sange la tesuturi sub forma unui compus numit oxihemoglobina, format prin combinarea hemoglobinei cu oxigenul. La nivelul celulelor, oxihemoglobina se descompune, rezultand oxigen care este folosit in procesele metabolice si hemoglobina redusa. In mod normal, densitatea hemoglobinei in sange este de 5g/dl, iar cianoza apare in general cand se depaseste acest prag.
In cazuri mai rare, cianoza poate aparea din cauza prezentei in sange a unor tipuri anormale de hemoglobina, specialistii vorbind in astfel de situatii despre o „pseudocianoza”.
Cauza unanim recunoscuta a cianozei este prezenta in sange a unei cantitati mai mari de hemoglobina redusa, determinata de reducerea aportului optim de oxigen, care poate avea la randul sau o serie de alte cauze.
Cianoza – clasificare
Spuneam ca cianoza poate aparea in mai multe zone ale corpului, acolo unde exista probleme cu oxigenarea tesuturilor. Zona de aparitie este si principalul criteriu in functie de care se face diferenta intre tipurile de cianoza, iar conform acestuia putem vorbi de doua categorii, dupa cum urmeaza:
1. Cianoza centrala
Este acel tip de cianoza care apare la nivelul pielii si mucoaselor, cel mai adesea fiind prezent la nivelul fetei, al buzelor si al limbii. Cianoza centrala este un indicator clar al faptului ca sangele din organism nu este suficient oxigenat, fie pe fondul unor probleme pulmonare, fie din cauze de natura cardiovasculara. In cazul afectiunilor pulmonare, sangele nu primeste o cantitate suficienta de oxigen de la plamani, in timp ce in cauzele de natura cardiovasculara, circulatia acestuia este obstructionata.
2. Cianoza periferica
Apare ca urmare a unei circulatii periferice deficitare si se observa mai mult la nivelul unghiilor si mai putin la cel al pielii. De asemenea, cianoza periferica poate fi si un semn al degeraturilor, aparand ca urmare a expunerii prelungite la temperaturi scazute. Daca se manifesta izolat, tradeaza unele probleme de circulatie la nivel periferic, insa daca exista semne de cianoza si in alte zone, cel mai probabil este vorba de o cianoza centrala generalizata care se manifesta si periferic.
Cianoza – simptome asociate
In mod cert, cel mai evident simptom al cianozei il reprezinta nuanta albastruie a pielii sau mucoaselor, din cauza concentratiei mari de hemoglobina redusa din sange. Exista si alte manifestari ce insotesc aparitia cianozei, insa acestea difera in functie de cauzele determinante.
Astfel, daca acestea sunt de natura pulmonara, simptomele asociate cianozei pot fi tusea, febra, respiratia ingreunata, cresterea sau scaderea ritmului respiratiei. Cauzele de natura vasculara pot genera simptome precum durere in piept, scaderea rezistentei la efort, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale, palpitatii si tulburari de ritm cardiac, stari de ameteala, oboseala excesiva si chiar lesin.
Lipsa de oxigen care determina cianoza mai poate genera crampe musculare, senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul extremitatilor, piele umeda si rece, acestea fiind alte simptome asociate celui despre care vorbim.
Dupa cum probabil v-ati dat seama, cele mai frecvente cauze ale aparitiei cianozei sunt afectiunile pulmonare si cele cardiovasculare, la care se mai adauga si alte probleme care pot determina oxigenarea insuficienta a sangelui.
Cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt infectiile respiratorii mai severe, precum bronsita si pneumonia. Urmeaza apoi bolile cronice, dintre care mentionam tuberculoza, cancerul pulmonar si BPOC. De asemenea, crizele severe de astm, precum si obstructia cailor respiratorii provocata de un corp strain sunt probleme grave, care pot determina si o slaba oxigenare a sangelui, ce duce la aparitia cianozei.
-
Afectiuni cardiovasculare
Cianoza provocata de afectiunile cardiovasculare apare de obicei in fazele foarte avansate ale acestor boli, cand au loc evenimente cardiace grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular sau insuficienta cardiaca.
Totodata, si malformatiile cardiace congenitale constituie deseori o cauza a cianozei, in cazul nou-nascutilor.
-
Alte probleme de sanatate
Tromboza venoasa este o alta afectiune care poate cauza aparitia cianozei, intrucat este caracterizata prin formarea unor cheaguri de sange care pot ingreuna circulatia sau chiar pot infunda un vas de sange, afectand oxigenarea tesuturilor pe care acestea le iriga. De asemenea, cheagurile respective pot ajunge si in plamani, provocand embolie pulmonara – o alta problema grava, ce afecteaza oxigenarea sangelui.
Cianoza apare adesea si ca urmare a hipotermiei, dar si a ingerarii unor substante toxice, putand fi si un efect al administrarii unei supradoze de medicamente.
Nu in ultimul rand, bolile hematologice, precum si anumite afectiuni genetice care afecteaza procesul de formare a oxihemoglobinei sunt alte afectiuni care pot determina aparitia cianozei.
Cand devine cianoza o urgenta medicala?
Orice forma de cianoza trebuie sa constituie un serios semnal de alarma, asa ca putem spune ca devine o urgenta din momentul in care apare. Dupa cum am mentionat, este semnul unei oxigenari insuficiente, iar orice tesut lipsit de un aport optim de oxigen se poate deteriora usor, suferind distrugeri iremediabile. De aceea trebuie sa va adresati fara intarziere unui medic, imediat ce observati o coloratie albastruie la nivelul pielii, gingiilor limbii, unghiilor sau buzelor.
Cazurile cu adevarat critice sunt cele in care cianoza este insotita de dureri ascutite in piept, dificultati respiratorii severe, stari de confuzie, pierderea cunostintei. Acestea sunt semnele specifice ale unui infarct miocardic, caz in care pacientul are nevoie de ajutor medical specializat.
De asemenea, febra foarte mare, respiratia accelerata sau redusa, senzatia de sufocare sau de lipsa a aerului, tusea puternica, expectoratia cu sange sunt alte simptome ce indica o urgenta medicala majora, cauzata de probleme respiratorii severe.