Cervicita este o inflamatie a colului uterin, adica a portiunii inferioare a uterului. Infectiile cu transmitere sexuala cauzeaza adesea cervicita, dar exista si alte posibile cauze, cum ar fi iritatii cauzate de substante chimice si reactii alergice, cervicita fiind deci o afectiune frecvent intalnita in randul femeilor.
Iata ce trebuie sa stiti despre simptomele, cauzele, factorii de risc, modalitatea de diagnostic si optiunile de tratament ale cervicitei, indiferent daca este vorba despre forma acuta a tulburarii sau despre cervicita cronica.
Cervicita – generalitati
Colul uterin este un pasaj ingust care face legatura intre uter si vagin. In fiecare luna, sangele menstrual iese din uter prin colul uterin, ajunge in vagin si apoi este evacuat din corp. Daca femeia este insarcinata, colul uterin isi modifica dimensiunile pentru a permite fatului sa se deplaseze spre canalul de nastere.
Cand colul uterin este iritat si se inflameaza, afectiunea respectiva se numeste cervicita.
Exista doua categorii principale de cervicita:
-
cervicita acuta: apare brusc si se vindeca in cateva zile sau o saptamana. De obicei, este cauzata de o infectie.
-
cervicita cronica: dureaza timp indelungat, de obicei cateva saptamani sau chiar luni. Cervicita cronica e mai putin probabil sa fie cauzata de o infectie.
Cervicita acuta si cervicita cronica – cauze si factori de risc
Cervicita acuta se asociaza deseori unei infectii subiacente, mai exact cu o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi infectia cu Mycoplasma genitalium, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, virusul herpes simplex sau Gardnerella vaginalis. Cu toate acestea, uneori afectiunea nu este cauzata de vreun agent patogen identificabil.
Cervicita cronica, in schimb, presupune o inflamatie indelungata a tesutului cervical, inflamatie care a persistat in ciuda incercarilor de tratament cu diferite regimuri de antibiotice. Incidenta cazurilor de cervicita cronica este necunoscuta, deoarece este probabil subraportata sau confundata cu alte probleme vaginale comune, cum ar fi infectiile bacteriene recurente. Desi multe paciente cu cervicita cronica pot fi asimptomatice, in cazul altor femei simptomele includ in general durere si/sau sangerare in timpul actului sexual, presiune pelvina, secretii vaginale, crampe, sangerare intermenstruala sau disurie.
La femeile care sufera de cervicita cronica (persistenta), este mai probabil ca fenomenul sa fie legat de o cauza neinfectioasa. Factorii declansatori potential neinfectiosi care pot determina cervicita cronica sunt urmatorii:
-
leziunile cauzate de obiecte introduse in canalul vaginal, cum ar fi pesarele (dispozitive din plastic care se introduc in vagin pentru a sustine uterul, vaginul, vezica urinara sau rectul);
-
dispozitivele intrauterine, jucariile sexuale, cupele menstruale sau tampoanele, care pot la randul lor sa cauzeze cervicita cronica;
-
expunerea la substante chimice sau alergeni (de exemplu, sapunuri, produse cosmetice parfumate, saruri de baie, prezervative din latex, spermicide sau lubrifianti vaginali);
-
interventii chirurgicale ginecologice recente, situatie in care cervicita cronica apare drept complicatie postoperatorie;
-
niveluri scazute de estrogen sau de progesteron, cauzate de menopauza sau de o tulburare endocrina;
-
vaginoza bacteriana, afectiune care implica un dezechilibru intre bacteriile prietenoase si cele daunatoare din vagin;
-
unele tipuri de cancer sau tratamente pentru cancer pot cauza inclusiv cervicita cronica.
Se estimeaza ca mai mult de jumatate dintre femei vor suferi de cervicita la un moment dat, in viata. Femeile care au mai multi parteneri sexuali prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu cervicita, fie ea acuta sau cervicita cronica.
Cervicita cronica – simptome
Nu toate persoanele care au cervicita dezvolta simptome. Este posibil sa aflati intamplator, in timpul unui examen ginecologic de rutina, ca aveti cervicita.
Cu toate acestea, daca dezvoltati simptome, acestea pot include:
-
secretii vaginale excesive sau anormale;
-
secretii vaginale purulente, care de obicei au culoare cenusie sau galbuie;
-
urinari dureroase si mai frecvente;
-
durere in timpul actului sexual;
-
dureri pelvine sau dureri abdominale;
-
sangerari intre menstruatii sau dupa contactul sexual.
Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie sa va adresati medicului. Cervicita, fie ea acuta sau cervicita cronica, are simptome similare cu multe alte afectiuni ginecologice, asa ca tratamentul prompt este cel mai bun mod de a evita potentialele complicatii.
Cervicita cronica – diagnostic
Este importanta determinarea cauzei care a dus la aparitia cervicitei. Daca o infectie este sursa problemei, aceasta se poate raspandi dincolo de colul uterin, catre uter si trompele uterine, si apoi in cavitatea pelvina si abdominala, situatie in care se poate ajunge la o infectie grava care poate pune viata in pericol. Acest lucru poate cauza inclusiv infertilitate sau poate constitui un risc pentru copilul nenascut daca sunteti deja insarcinata.
Daca aveti simptome de cervicita, trebuie sa va adresati medicului de familie sau ginecologului. Dupa cum spuneam, cervicita poate fi insa diagnosticata si intamplator, in timpul unui examen ginecologic de rutina.
Pentru a diagnostica cervicita, medicul va dori sa cunoasca istoricul si simptomele pacientei, apoi va examina zona pelvina. Medicul sau asistenta va palpa canalul vaginal in timp ce apasa pe abdomen, examinare care va permite depistarea unor anomalii precum chisturile. Specialistul poate introduce in vagin si un instrument numit speculum, cu care poate examina peretii vaginali si colul uterin, pentru a identifica posibilele semne de inflamatie.
Daca medicul suspecteaza o infectie, va poate recomanda sa efectuati cateva teste obisnuite pentru afectiunile cu transmitere sexuala. In functie de caz, se poate preleva o proba din secretia cervicala si lichidul vaginal, care va fi trimisa apoi la un laborator pentru efectuarea unor teste suplimentare.
Aceste investigatii pot contribui la confirmarea diagnosticului, astfel incat sa vi se poata prescrie tratamentul adecvat, indiferent daca suferiti de cervicita acuta sau daca problema a evoluat deja spre cervicita cronica.
Cervicita cronica – tratament
Daca cervicita nu este cauzata de o infectie, s-ar putea sa nu aveti nevoie de tratament, caz in care inseamna ca problema se poate vindeca si de la sine.
Daca totusi cervicita este cauzata de o boala cu transmitere sexuala, se recomanda tratament imediat pentru infectia cauzatoare. Este foarte important sa eradicati infectia din organism si sa va asigurati ca nu se raspandeste si cauzeaza complicatii mai greu de tratat sau periculoase.
Afectiunile cu transmitere sexuala asociate cu cervicita pot fi de obicei tratate cu un regim de medicamente cu administrare orala sau cu creme topice pe baza de antibiotice, antivirale sau antifungice (in functie de tipul infectiei).
Partenerul sau partenerii sexuali ar trebui, de asemenea, tratati imediat pentru a evita reinfectarea. De asemenea, este necesara abstinenta de la activitatea sexuala, pana cand infectia este complet eliminata atat in cazul dumneavoastra, cat si al partenerilor sexuali.
-
Cervicita cauzata de infectii
In cele mai multe cazuri, cervicita este cauzata de o infectie si necesita fie un antibiotic, fie un antiviral. Daca aveti o infectie cu transmitere sexuala, este posibil ca partenerul sau partenerii sexuali sa fie, de asemenea, tratati pentru a preveni transmiterea infectiei.
-
Antibiotice: daca aveti gonoree sau Chlamydia, medicul va va prescrie antibiotice. Pentru o infectie cu Chlamydia, vi se poate prescrie doxiciclina sau azitromicina. Pentru gonoree in schimb, vi se poate prescrie ceftriaxona, care se administreaza injectabil. Antibioticele sunt prescrise si pentru vaginoza bacteriana, de obicei sub forma de pastila, gel sau crema. Va fi necesara abstinenta sexuala pe parcursul tratamentului, pentru a evita raspandirea infectiei sau reinfectarea.
-
Antivirale: pentru cervicita cronica provocata de herpes genital, medicul va poate prescrie antivirale. Aceste medicamente vor ajuta la eliminarea mai rapida a simptomelor, dar nu vor eradica insa virusul herpes din organism. Herpesul se poate transmite pe cale sexuala, ceea ce inseamna ca il puteti transmite partenerilor sexuali.
-
Cervicita cauzata de o reactie alergica
Daca cervicita cronica este cauzata de o reactie alergica la un produs de igiena, ar trebui sa evitati complet produsul respectiv. In general, evitati dusurile, deodorantele si produsele de igiena parfumate.
Daca cervicita cronica este cauzata de iritatie sau de o reactie alergica la vreo metoda de contraceptie, este bine sa discutati cu medicul despre metode alternative prin care sa puteti preveni o sarcina nedorita. De exemplu, ati putea lua in considerare o alta forma de protectie, cum ar fi un prezervativ fara latex.
Cervicita, in special cervicita cronica, este uneori asociata inflamatiei cauzate de celulele precanceroase. In acest caz, medicul va poate recomanda inghetarea celulelor anormale sau distrugerea lor prin terapia cu laser.
Dupa aceea, va trebui sa efectuati mai frecvent testul Papanicolau, pentru a va asigura ca problema de sanatate nu a evoluat.
Surse:
https://www.institutobernabeu.com/en/blog/what-is-cervicitis-causes-symptoms-diagnosis-and-treatment/
https://www.healthline.com/health/cervicitis#causes
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15360-cervicitis
https://www.uchealth.org/diseases-conditions/cervicitis/
https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/vaginitis-cervicitis-and-pelvic-inflammatory-disease/cervicitis