Transpiratia excesiva se mai numeste si hiperhidroza, fiind o problema cu care se pot confrunta in egala masura atat adultii, cat si copiii. In formele sale primare, transpiratia excesiva nu are o cauza anume, in timp ce formele secundare sunt asociate cu anumite afectiuni sau alte probleme de sanatate. Putem vorbi astfel de o serie de boli cu transpiratie excesiva la copii, iar din cuprinsul acestui material puteti afla care sunt acestea si cum se explica aparitia hiperhidrozei in fiecare caz in parte.
Cele mai cunoscute boli cu transpiratie excesiva la copii
Bolile cu transpiratie excesiva la copii se incadreaza intr-o gama larga si variata de afectiuni, de la cele mai banale pana la probleme grave ce pot pune chiar viata in pericol. In cele ce urmeaza vom face o scurta trecere in revista a acestor boli cu transpiratie excesiva la copii, oferindu-va cele mai importante informatii despre ele.
Despre hiperhidroza primara nu se poate spune ca este o boala in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba o problema cu care copii se nasc sau o dobandesc parcurs. Acesta consta intr-o secretie mai abundenta a glandelor sudoripare, ce produc mai multa transpiratie decat in mod normal. Spre deosebire de bolile cu transpiratie excesiva la copii, hiperhidroza primara provoaca in principal disconfort, iar in anumite situatii poate determina o deshidratare usoara, fara a prezenta insa un risc major pentru sanatate. In astfel de cazuri, daca antiperspirantele sau medicamentele pentru reducerea secretiei glandelor sudoripare nu sunt eficiente, exista diferite proceduri medicale, iar in cazuri extreme problema se poate rezolva chirurgical, printr-o interventie minim invaziva.
Infectiile respiratorii se numara printre cele mai frecvente boli cu transpiratie excesiva la copii, fiind un lucru obisnuit ca cei mici sa transpire mai mult cand sunt raciti sau au gripa. In acest caz, transpiratia excesiva este asociata cu febra, care este o reactie imunitara fireasca, determinand cresterea temperaturii in interiorul corpului. Prin urmare, organismul declanseaza mecanismul de termoreglare si stimuleaza secretia glandelor sudoripare, dat fiind faptul ca transpiratia are rolul de a reduce temperatura si de a o mentine aproape de pragul optim de 37 de grade Celsius.
Din aceasta categorie, gripa si raceala sunt cele mai cunoscute boli cu transpiratie excesiva la copii, dar mai trebuie mentionate bronsita, laringita, pneumonia si sinuzita.
Diabetul de tip 1 se mai numeste si diabet infantil, prin prisma faptului ca apare preponderent in perioada copilariei. Si acesta se numara printre bolile cu transpiratie excesiva la copii, hiperhidroza fiind unul dintre primele simptome prin care incepe sa se manifeste. Diabetul de tip 1 are de obicei un debut brusc, ca urmare a scaderii glicemiei pe fondul cantitatii insuficiente de insulina. Este vorba de un hormon secretat de celulele beta din pancreas, care in acest caz nu produc suficienta insulina sau chiar nu produc deloc. In lipsa insulinei, celulele nu mai absorb eficient glucoza din sange si astfel apare hipoglicemia. Aceasta declanseaza un mecanism de aparare al organismului si duce la eliberarea in sange a unei cantitati mari de adrenalina, iar aceasta stimuleaza printre altele si glandele sudoripare. Astfel se explica prezenta diabetului in lista cu bolile cu transpiratie excesiva la copii.
Asemeni infectiilor respiratorii, bolile infectioase localizate in alte zone ale organismului declanseaza raspunsul imun al acestuia pentru a distruge agentii patogeni care au generat infectia. Lupta dintre acestia si celulele imunitare genereaza febra, ca urmare a consumului mare de energie. Febra cauzata de infectii determina glandele sudoripare sa produca mai multa transpiratie, pentru a reduce temperatura corpului, iar din acest motiv afectiuni infectioase precum tuberculoza, endocardita, bruceloza, osteomielita sunt considerate boli cu transpiratie excesiva la copii.
Copiii expusi frecvent situatiilor care genereaza stres, teama sau ingrijorare pot ajunge sa aiba tulburari de anxietate, desi aceasta este o problema intalnita mai frecvent in cazul adultilor. In astfel de cazuri ajung sa perceapa in mod eronat anumite situatii ca pericole iminente, iar organismul declanseaza mecanismul de aparare cunoscut sub denumirea „lupta sau fugi”. Asa cum spuneam mai devreme, in sange se elibereaza o cantitate mare de adrenalina care stimuleaza organele si glandele din corp, pentru a face fata situatiei percepute ca amenintatoare. Consumul mare de energie duce la cresterea temperaturii, iar glandele sudoripare secreta mai multa transpiratie, pentru a o mentine la un nivel optim. Prin prisma acestui mecanism, printre bolile cu transpiratie excesiva la copii putem include si tulburarile de anxietate.
Toate afectiunile asociate cu durerile puternice poate fi considerate boli cu transpiratie excesiva la copii, pentru ca durerea genereaza hiperhidroza. Durerea determina organismul sa elibereze mai multa adrenalina in sange, pentru a face fata mai usor, iar despre modul in care acest hormon determina transpiratia abundenta am amintit deja pe parcursul materialului de fata. Astfel, afectiuni precum apendicita, inflamatiile, infectiile urinare, gastrita sau firbromialgia sunt boli cu transpiratie excesiva la copii, aceleasi simptome fiind prezente si in cazul adultilor.
Cum se trateaza bolile cu transpiratie excesiva la copii
Dupa cum ati putut observa, bolile cu transpiratie excesiva la copii sunt foarte diferite, iar in unele cazuri hiperhidroza este singurul element pe care il au in comun. De asemenea, in majoritatea cazurilor de boli cu transpiratie excesiva la copii, acest simptom constituie cea mai mica problema, tratamentul concentrandu-se in primul rand pe cauze.
Astfel, in cazul infectiilor respiratorii, transpiratia excesiva poate fi ameliorata prin administrarea de antitermice care scad febra, desigur tratamentul fiind completat si de antivirale, antiinflamatoare si vitamine pentru sustinerea sistemului imunitar.
Durerile asociate cu hiperhidroza pot fi calmate cu analgezice si antiinflamatoare, insa aceasta este doar o solutie provizorie, care nu rezolva problema in totalitate. In astfel de situatii este vital sa se stabileasca un diagnostic pentru bolile cu transpiratie excesiva la copii si sa se aplice tratamentul adecvat, ce poate consta in medicatie sau diferite proceduri ori interventii chirurgicale.
In ceea ce priveste bolile infectioase, tratamentul se stabileste in functie de agentii patogeni implicati si consta in administrarea de antibiotice daca este vorba de o infectie bacteriana, antivirale, in cazul infectiilor cauzate de virusi sau antifungice impotriva infectiilor provocate de fungi.
Din pacate, diabetul infantil este o boala incurabila, insa aceasta poate fi tinuta sub control prin alimentatie si administrarea de insulina, pentru a suplini functia pancreatica. Scopul este mentinerea glicemiei in limitele normale si evitarea hipoglicemiei ce poate aparea pe fondul unei alimentatii cu un continut redus de glucoza sau al administrarii unei doze gresite de insulina.
In concluzie, bolile cu transpiratie excesiva la copii pot varia de la o simpla disfunctie a glandelor sudoripare, care produc mai multa transpiratie decat ar fi normal, pana la afectiuni cronice incurabile precum diabetul de tip 1. De asemenea, o categorie importanta o constituie bolile infectioase, incepand cu gripa si raceala si continuand cu afectiuni mai severe, ca tuberculoza sau endocardita.