Ce boli depisteaza hemoleucograma? Informatii si recomandari

Ce boli depisteaza hemoleucograma? Informatii si recomandari Ce boli depisteaza hemoleucograma? Informatii si recomandari

Ultima actualizare: 30 august 2024

Hemoleucograma este un test de sange recomandat frecvent atat in pachetul de analize preventive care ar trebui efectuate anual, cat si in scopul stabilirii unui diagnostic pentru diferite afectiuni sau monitorizarii raspunsului la tratament. Evident ca orice medic stie ce boli depisteaza hemoleucograma, iar multi pacienti care se prezinta la cabinet cu diferite simptome sunt trimisi sa-si faca aceasta analiza, care ofera informatii detaliate despre toate componentele sangelui. La randul lor, aceste informatii constituie indicii importante despre starea generala de sanatate, ajutand medicul in stabilirea diagnosticului sau identificarea precoce a unor afectiuni asimptomatice la momentul respectiv.

Daca va intrebati ce boli depisteaza hemoleucograma, puteti gasi raspunsurile in cuprinsul acestui articol, pe care va invitam sa-l parcurgeti in continuare.

  • Anemie

Exista mai multe tipuri de anemie, dintre care anemia feripriva este cel mai des intalnita si este urmarea deficitului de fier. Anemia feripriva poate fi depistata usor cu ajutorul hemoleucogramei, daca aceasta indica un nivel scazut al hemoglobinei sau al globulelor rosii. Fierul constituie un element de baza in compozitia hemoglobinei, care la randul sau este o proteina prezenta in globulele rosii, al carei rol este acela de a transporta oxigenul catre celule.

Tot cu ajutorul hemoleucogramei pot fi depistate si alte forme de anemie, precum anemia meglaoblastica, anemia hemolitica sau cea plastica.

  • Infectii

Cu ajutorul hemoleucogramei pot fi depistate si o serie de infectii care provoaca un raspuns imunitar al organismului, materializat si prin cresterea numarului de globule albe din sange. Infectiile sunt cauzate de agenti patogeni care patrund in organism si se inmultesc, afectand diferite structuri anatomice, in functie de poarta de intrare. Sistemul imunitar reactioneaza prin cresterea productiei de globule albe, care se mai numesc si leucocite, avand rolul de a identifica agentii patogeni si de a-i neutraliza.

Prin urmare, un numar mai mare de leucocite, depistat la hemoleucograma, poate indica prezenta unei infectii in corp. Mai mult de atat, prin analiza formulei leucocitare, efectuata in cadrul aceluiasi test, poate fi identificat si tipul infectiei. Mai exact, fiecarei grupe de agenti patogeni ii sunt asociate anumite grupe de leucocite, iar in functie de numarul acestora se poate stabili daca este vorba de o infectie bacteriana, virala sau fungica.

  • Tulburari de coagulare a sangelui

Fiind vorba de o analiza a sangelui, e normal ca hemoleucograma sa identifice si afectiuni hematologice, precum tulburarile de coagulare. Cea mai cunoscuta boala din aceasta categorie este hemofilia, caracterizata prin sangerari prelungite, care apar chiar si in cazul unor legiuni minore. Aceste sangerari prelungite se produc din cauza faptului ca sangele nu are capacitatea de a se coagula, din cauza absentei sau functionarii deficitare a unuia ori a mai multor factori de coagulare.

De asemenea, un numar scazut de trombocite, depistat la analize, poate indica prezenta unei alte afectiuni hematologice, numite trombocitopenie. Aceasta se caracterizeaza tot prin probleme de coagulare, asociate de aceasta data numarului redus de trombocite, care sunt celule responsabile cu formarea cheagurilor de sange.

  • Tromboze

Hemoleucograma poate oferi si indicii referitoare la alta gama de tulburari de coagulare, caracterizate de aceasta data prin formarea cheagurilor de sange in interiorul vaselor sanguine. Aceste cheaguri obtureaza partial sau chiar total vasele sanguine, ingreunand astfel circulatia sangelui, care poate fi si blocata catre anumite zone ale corpului. Totodata, cheagurile sau fragmente desprinse din ele pot fi purtate de fluxul sanguin in plamani sau in vasele mici din creier, cauzand astfel embolie pulmonara, respectiv accident vascular cerebral.

Cu toate ca nu poate oferi indicii exacte despre zonele in care astfel de cheaguri exista, hemoleucograma semnaleaza posibila prezenta a acestora, pe baza numarului crescut de trombocite depistate in sange.

  • Leucemie

Leucemia este o forma de cancer al sangelui, caracterizata prin inmultirea necontrolata a numarului de globule albe, despre care spuneam mai devreme ca se numesc si leucocite, de unde si denumirea bolii despre care vorbim. Originea bolii este in maduva osoasa, acolo unde se produc celulele sanguine, dar daca este depistata din timp, leucemia se poate vindeca prin transplant de maduva de la un donator compatibil.

Hemoleucograma poate contribui la depistarea timpurie a leucemiei, intrucat in urma unui astfel de test se poate observa cu usurinta cresterea numarului de leucocite peste valorile normale, in conditiile absentei unei infectii care sa justifice acest lucru.

  • Policitemie

Maduva osoasa poate produce si o cantitate mai mare de globule rosii in detrimentul celor albe, caz in care vorbim de o alta boala ce poate fi depistata cu ajutorul hemoleucogramei, si anume policitemia. Este o afectiune mai rara, caracterizata prin prezenta unui numar crescut de globule rosii in sange, motiv pentru care acesta devine mai vascos. Din cauza vascozitatii crescute, sangele circula mai greu prin vase, ceea ce duce la oxigenarea deficitara a organelor si tesuturilor. Policitemia poate fi primara, cand originea sa este in maduva osoasa, sau secundara, atunci cand este cauzata de diferite afectiuni sau administrarea unor medicamente.


Cand este necesara o hemoleucograma

Dupa ce v-am dezvaluit ce boli depisteaza leucograma, a sosit timpul sa va spunem si cand este necesar sa va faceti un astfel de test. Dupa cum spuneam mai devreme, hemoleucograma completa este inclusa in pachetul de analize de baza, pe care oricine ar trebui sa si le faca anual, astfel ca recomandarea noastra este sa va faceti un astfel de test cel putin o data pe an, chiar daca nu aveti niciun fel de problema de sanatate.

Cunoscand acum ce boli depisteaza hemoleucograma, speram ca va este mai usor sa intelegeti importanta acestei analize facute in scop preventiv, dat fiind faptul ca prin intermediul ei pot fi descoperite in stadii incipiente afectiuni care se manifesta asimptomatic in prima faza, pentru ca apoi sa se agraveze cand devin simptomatice. De asemenea, rezultatele unei hemoleucograme sunt utile pentru ajustarea stilului de viata, in scopul prevenirii unor afectiuni, si reprezinta totodata o imagine de ansamblu a starii de sanatate.

Pe de alta parte, hemoleucograma se mai face ori de cate ori este necesar, la recomandarea medicului. Analiza sangelui ofera indicii importante pentru stabilirea unui diagnostic si totodata este utila pentru monitorizarea evolutiei pacientilor pe parcursul tratamentului sau pentru testarea raspunsului acestora la anumite medicamente.

In final, mai trebuie precizat ca hemoleucograma presupune recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa la nivelul antebratului, procedura care se realizeaza dimineata, pe stomacul gol. Recipientul cu sangele prelevat este sigilat si etichetat cu datele pacientului, dupa care este trimis catre laboratorul de analize. Aici, componentele sale sunt separate prin centrifugare, rezultand astfel plasma si hematocrit. Sunt prelevate apoi mostre din fiecare component, care sunt examinate cu ajutorul unor dispozitive performante, ce masoara toti indicatorii si ii trec intr-o fisa ce constituie raportul cu rezultatele testului.