Ginkgo biloba este o planta bogata in antioxidanti, folosita deseori pentru a sustine sanatatea sistemului nervos si pentru a trata tulburarile cognitive, dementa si oboseala.
Ginkgo biloba a fost folosita in medicina chineza timp de aproximativ 1.000 de ani. De cateva secole, a ajuns si in cultura vestica, dar s-a bucurat de o crestere a popularitatii abia in ultimele cateva decenii.
Ginkgo biloba este o specie de copac originar din China. Venerata pentru frumusetea si longevitatea sa, ginkgo biloba este o fosila vie, neschimbata de mai bine de 200 de milioane de ani. Copacii de ginkgo biloba cresc foarte inalti, pana la 20 – 35 m, unele specii din China ajungand chiar la peste 50 m.
Intrucat sunt rezistenti la boli si insecte si au capacitatea de a dezvolta radacini aeriene si muguri, copacii de ginkgo biloba au durate mari de viata, considerandu-se ca unele specii au peste 2.500 de ani.
Frunzele de ginkgo biloba contin acizi fenolici, proantocianidine, glicozide flavonoide, cum ar fi miricetina, kaempferolul, isorhamnetina si quercetina, cu proprietati antioxidante.
Farmacistii Catena va recomanda Naturalis Ginkgo biloba cu 20 de comprimate, mai ales daca este prima daca cand folositi un supliment alimentar cu ginkgo biloba. Produsul imbunatateste circulatia cerebrala, optimizand memoria si atentia, dar si circulatia periferica, reducand sindromul mainilor si picioarelor reci.
Ginkgo biloba – proprietati si beneficii
Ginkgo biloba este asociata cu diverse beneficii pentru organism, majoritatea axandu-se asupra functiei sistemului nervos si a circulatiei sangvine.
-
Contine antioxidanti puternici. Ginkgo biloba este bogata in flavonoizi si terpenoizi, substante cu proprietati puternic antioxidante. Astfel, aceasta combate efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care deterioreaza tesuturile sanatoase, accelerand imbatranirea si favorizand aparitia bolilor.
-
Combate inflamatia. Extractul de ginkgo biloba reduce markerii inflamatori intr-o varietate de afectiuni, cum ar fi:
-
Imbunatateste circulatia si sustine sanatatea inimii. Un studiu efectuat asupra unor pacienti cu boli cardiovasculare care au folosit suplimente cu ginkgo biloba a aratat cresterea imediata a fluxului sanguin la nivelul corpului.
-
Reduce simptomele afectiunilor psihice si ale dementei. Ginkgo biloba contribuie la atenuarea anxietatii, stresului si a altor simptome ale bolii Alzheimer, precum si la incetinirea declinului cognitiv, asociat imbatranirii.
-
Optimizeaza functiile cerebrale si confera o stare de bine, reducand anxietatea si depresia. Soarecii carora li s-a administrat ginkgo biloba inaintea unor situatii stresante, au fost mai putin afectati emotional din cauza stresului.
Alevia GINKANA Ginkgo biloba vine in ajutorul dumneavoastra pentru a va stimula memoria si capacitatea de concentrare, astfel incat sa va desfasurati mai usor activitatile zilnice. Este recomandata indeosebi persoanelor de varsta a doua si a treia.
Alte posibile efecte benefice sunt si:
-
sustinerea sanatatii vederii si a ochilor;
-
reducerea durerilor de cap si a migrenelor;
-
atenuarea simptomelor astmului si ale bolii pulmonare obstructive cronice;
-
reducerea simptomelor sindromului premenstrual;
-
tratarea disfunctiilor sexuale.
Ginkgo biloba – modalitati de consum
Ginkgo biloba este una dintre cele mai bine vandute si populare plante medicinale din intreaga lume. Produsele pe baza de ginkgo biloba sunt disponibile sub forma de ceai, extracte lichide, capsule si tablete pe baza de extract din frunze de ginkgo biloba.
Nu s-a stabilit o doza standard pentru utilizarea ginkgo bilobei. Doza potrivita pentru dumneavoastra poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, istoricul medical si forma de prezentare a produsului. De aceea, trebuie sa discutati cu medicul inainte de a folosi un produs cu ginkgo biloba.
Ceai de ginkgo biloba
Ceaiul de ginkgo biloba a devenit foarte popular pentru sustinerea organismului. Are efect energizant, continand acid ascorbic si catehine. Este apreciat pentru gustul proaspat, fiind deseori descris ca avand o usoara aroma de nuci, cu gust subtil, dulceag, pe care multi il apreciaza indiferent daca sunt cunoscatori ai ceaiurilor sau daca sunt la prima degustare.
Pentru a prepara o cana de ceai de ginkgo biloba, folositi o lingurita de frunze, peste care turnati 200 ml de apa clocotita, apoi acoperiti amestecul, lasandu-l la infuzat timp de 10 – 15 minute, dupa care il puteti strecura. Se pot consuma 2 – 3 cani de ceai de ginkgo biloba pe zi.
Pentru a crea un amestec cu efect stimulent, la o cana de ceai proaspat de ginkgo biloba, adaugati miere, lamaie sau ghimbir.
Tinctura de ginkgo biloba
Frunzele mature de ginkgo biloba sunt culese din copaci inainte ca acestea sa ingalbeneasca, apoi sunt macinate chiar inaintea obtinerii extractului. Planta este extrasa in loturi mici, adaugand alcool, pentru a mentine echilibrul substantelor chimice din frunze.
Tinctura poate fi dozata intr-o ceasca gradata, o cupa de la medicamente sau lingura, putand fi apoi tinuta sub limba sau inghitita direct. Extractele lichide sunt usor de administrat. Intrucat unele persoane nu tolereaza gustul amar al tincturii, aceasta poate fi adaugata in apa sau suc de fructe.
In cazul copiilor, varstnicilor si al pacientilor cu o constitutie mai sensibila, precum si in cazul persoanelor care trebuie sa evite consumul de alcool, se poate recurge la evaporarea alcoolului din tinctura. Acest lucru se poate face turnand tinctura in apa clocotita si lasand-o timp de 10 minute sa se evapore.
Dupa desigilare, tinctura trebuie depozitata in spatii intunecoase si racoroase.
Suplimente alimentare cu ginkgo biloba
Nu s-a stabilit o doza standard pentru suplimentele cu ginkgo biloba. Totusi, de obicei, extractul din frunze de ginkgo biloba se administreaza oral, dupa cum urmeaza:
-
Functia cognitiva: 120 – 600 mg, de 2 ori pe zi.
-
Dementa: 120 – 240 mg, in doze divizate, de 2 sau 3 ori pe zi.
-
Claudicatie intermitenta: 120 – 240 mg, de 2 sau 3 ori pe zi.
-
Sindromul premenstrual: 80 mg, de 2 ori pe zi. Incepeti in ziua a 16-a si continuati pana in ziua a 5-a a urmatorului ciclu menstrual.
-
Vertij/tinitus: 120 – 160 mg, in doze divizate, de 2 sau 3 ori pe zi.
-
Sindromul Raynaud: 360 mg, in 3 doze pe zi.
-
Glaucom si tensiune normala: 40 mg de 3 ori pe zi, timp de 4 saptamani.
-
Disfunctie sexuala indusa de SSRI: 60 – 240 mg, de 2 ori pe zi.
Capsule cu ginkgo biloba
Suplimentele cu ginkgo biloba sunt disponibile intr-o varietate surprinzatoare de preparate si concentratii, de la o multime de producatori.
Daca sunteti in cautarea unui supliment pentru combaterea imbatranirii premature si protejarea vederii, specialistii Catena va informeaza ca Mirtilene Ginkgo este excelent pentru protejarea tesuturilor impotriva oxidarii si pentru a preveni scaderea acuitatii vizuale.
Iata ce trebuie sa verificati inainte de a alege un astfel de supliment alimentar:
-
Ingredientele: – pentru a va asigura ca alegeti ginkgo biloba de calitate superioara, este indicat sa cautati un supliment care contine extract standardizat in 24% glicozide si 6% lactone terpene.
-
Dozajul: – in general, capsulele contin aproximativ 100 – 500 mg de ginkgo biloba. Pentru majoritatea adultilor, doza recomandata este de 120 – 240 mg pe zi, divizate in 2 doze. Daca n-ati mai folosit ginkgo biloba, incepeti cu doze de aproximativ 120 mg/zi, iar daca nu simtiti vreun efect, puteti trece la 240 mg.
-
Producatorul: – este important sa alegeti unul care sa va inspire incredere.
-
Dimensiunea cutiei sau flaconului: – variaza foarte mult de la un producator la altul, dar daca este prima data cand incercati un supliment alimentar cu ginkgo biloba, va recomandam sa cumparati un produs cu un numar mai mic de capsule.
Ginkgo biloba – contraindicatii
Administrat oral, in dozele corespunzatoare, extractul de ginkgo biloba este in general sigur pentru majoritatea persoanelor.
Totusi, ginkgo biloba influenteaza capacitatea de coagulare a sangelui, putand astfel sa aiba efecte nedorite, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale circulatiei sangvine, si al celor care urmeaza tratamente cu medicamente sau suplimente anticoagulante, cum ar fi aspirina si warfarina, usturoiul, Saw Palmetto, sunatoarea, vitamina E si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Ginkgo biloba poate interactiona si cu medicamentele pentru diabet, anticonvulsivele si antidepresivele.
De asemenea, ginkgo biloba este contraindicata persoanelor care administreaza inhibitori ai monoaminooxidazei, precum si femeilor insarcinate sau care alapteaza. In astfel de situatii, pacientii trebuie sa se adreseze medicului inainte de a folosi suplimente cu ginkgo biloba.
Si pacientii cu epilepsie sau diabet ar trebui sa evite ginkgo biloba, exceptand cazul in care administrarea produselor respective este efectuata sub supravegherea unui specialist.
Printre efectele adverse si atentionarile privind administrarea preparatelor pe baza de ginkgo biloba, putem enumera: riscuri mai mari de aparitie a sangerarilor, disconfort gastrointestinal, constipatie, greata, voma, diaree, dureri de cap, ameteala, palpitatii, stari de agitatie si reactii alergice la nivelul pielii. In cazul in care simtiti vreunul dintre aceste efecte adverse, trebuie sa incetati imediat administrarea produsului.
Daca va tenteaza sa incercati semintele crude de ginkgo biloba, trebuie sa aveti mare grija deoarece pot sa provoace convulsii si moarte.
Surse:
https://www.healthline.com/health/ginkgo-biloba-benefits#health-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/263105#_noHeaderPrefixedContent
https://www.rxlist.com/consumer_ginkgo_biloba/drugs-condition.htm