Persoanele care se confrunta cu trombocitopenie, o afectiune care apare atunci cand maduva osoasa nu produce suficiente trombocite, isi pot creste nivelul trombocitelor cu ajutorul anumitor alimente. Desi nu exista o dieta specifica benefica pentru persoanele cu trombocitopenie, o nutritie buna joaca un rol central in sinteza, producerea si functionarea acestor celule de coagulare a sangelui.
Cresterea aportului de vitamina C, acid folic, fier si alti nutrienti esentiali poate imbunatati numarul de trombocite si le poate ajuta sa functioneze mai eficient. Alimentele care cresc nivelul de trombocite sunt cerealele integrale, fructele proaspete, nucile, leguminoasele si legumele - in special cele cu frunze verzi, care sunt bogate in vitamina K.
Despre trombocitopenie
Trombocitopenia este o afectiune caracterizata de un nivel scazut de trombocite in sange si apare atunci cand nivelul acestora este mai mic de 150.000 de trombocite pe microlitru.
Trombocitele sunt celule sanguine mici produse in maduva osoasa, care joaca o functie vitala: se ataseaza una de cealalta pentru a forma un cheag de sange si pentru a inchide o rana. Persoanele cu trombocitopenie au probleme de coagulare a sangelui, iar o eventuala leziune le poate pune viata in pericol.
Ce este trombocitopenia?
Trombocitopenia apare atunci cand maduva osoasa nu produce suficiente trombocite. Trombocitele sunt celule sanguine care formeaza cheaguri de sange pentru a ajuta la oprirea hemoragiilor. In cazul persoanelor cu trombocitopenie, sangerarile pot fi abundente si greu de oprit.
Trombocitopenia este frecventa, de obicei, in randul persoanelor cu anumite afectiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune sau al celor care iau anumite medicamente. Tratarea trombocitopeniei presupune de multe ori abordarea afectiunii de baza si/sau intreruperea tratamentelor cu medicamentele care cauzeaza problema.
Care sunt cauzele trombocitopeniei?
Trombocitopenia poate avea mai multe cauze posibile, cum ar fi:
Probleme la nivelul maduvei osoase
Maduva osoasa este tesutul spongios din interiorul osului, unde sunt produse toate componentele sangelui, printre care si trombocitele. Exista mai multe motive pentru care maduva osoasa nu poate crea suficiente trombocite si acestea sunt:
-
anemia aplastica
-
anumite deficiente de vitamine, cum ar fi vitamina B12, acid folic si fier
-
infectiile virale, inclusiv HIV, Epstein-Barr, oreion, rubeola si varicela
-
expunerea la chimioterapie, radiatii sau substante chimice toxice
-
consumul excesiv de alcool
-
ciroza
-
anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia si limfomul
-
mielodisplazie, o afectiune hematologica in care maduva spinarii nu produce suficiente celule rosii
-
conditii genetice precum sindroamele May-Hegglin si Wiskott-Aldrich
Distrugerea trombocitelor
In mod normal, trombocitele au o durata de viata de aproximativ 7-10 zile. Trombocitopenia poate aparea atunci cand organismul distruge prea multe trombocite. Printre motivele pentru care organismul ajunge sa-si distruga trombocitele se numara:
-
efectele secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi diureticele, unele antibiotice, anticoagulante si medicamente anticonvulsivante
-
splina marita
-
tulburari autoimune, cum ar fi trombocitopenia imuna, lupusul sau artrita reumatoida
-
sarcina, mai ales in ultimele saptamani inainte de nastere
-
o infectie bacteriana in sange
-
afectiuni grave rare, cum ar fi purpura trombotica trombocitopenica, sindromul hemolitic uremic si coagularea intravasculara diseminata (CID)
-
o interventie chirurgicala.
Semne si simptome de trombocitopenie
Trombocitopenia de obicei nu are semne si simptome evidente, insa de multe ori este indicata de sangerarile excesive. Mai exact, o persoana cu trombocitopenie se poate confrunta cu:
-
sangerari gingivale
-
sange in urina sau scaun
-
taieturi care sangereaza mult timp
-
perioade menstruale abundente
-
vanatai severe (purpura)
-
pete rosii mici, plate sub piele (petesii)
-
sangerari nazale
Rolul alimentelor in productia de trombocite
Nutritia joaca un rol vital in producerea trombocitelor din sange. Imbunatatind nutritia, este posibil sa puteti creste nivelul de trombocite si sa imbunatatiti functia acestor celule vitale.
De exemplu, pentru dezvoltarea trombocitelor sanatoase sunt importante urmatoarele vitamine, minerale si alti nutrienti:
Folat
Aceasta este o vitamina din complexul B care ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor sanguine. Deficitul de folat este asociat cu un nivel scazut de trombocite si cu un risc crescut de sangerare.
Vitamina B12
Aceasta este o alta vitamina din complexul B de care organismul are nevoie pentru a produce trombocite si alte celule sanguine. Deficitul de vitamina B12 este unul dintre factorii cheie al scaderii nivelului de trombocite.
Fier
Fierul alimenteaza “celulele energetice” ale trombocitelor (numite mitocondrii) si le face mai eficiente. Deficitul sever de fier poate duce la trombocitopenie.
Vitamina C
Vitamina C ajuta la absorbtia fierului. De asemenea, ajuta trombocitele sa se coaguleze.
Vitamina D
Vitamina D ajuta la formarea maduvei osoase, tesutul spongios din interiorul oaselor care produce trombocite si alte celule sanguine. Deficitul de vitamina D poate duce la formarea de cheaguri potential daunatoare.
Vitamina K
Vitamina K este un nutrient necesar pentru procesul de coagulare a sangelui. De regula, vitamina K nu creste nivelul de trombocite, insa poate imbunatati functia acestora.
Probiotice
Probioticele sunt bacterii “bune” care se gasesc in alimentele fermentate si suplimentele alimentare si care pot preveni formarea cheagurilor. Exista studii care sugereaza ca probioticele pot stimula formarea de celule stem care produc sange si care se gasesc in maduva osoasa.
5-hidroxitriptofan (5-HTP)
Corpul uman produce acest aminoacid din L-triptofan. Triptofanul, care se gaseste in alimente si suplimente, poate ajuta la cresterea nivelului de serotonina din organism. Serotonina este un hormon care ajuta trombocitele sa se ataseze unele de celelalte si care determina contractia (ingustarea) vaselor de sange pentru a reduce sangerarea.
Clorofila
Clorofila este un pigment verde care se gaseste in legume si alge. Cercetarile sugereaza ca aceasta poate creste numarul de trombocite. Cu toate acestea, alte cercetari indica faptul ca un supliment bogat in clorofila, numit chlorella, poate provoca trombocitopenie daca este administrat in exces.
Strategii alimentare pentru persoanele cu trombocitopenie
O mare parte din cercetarile actuale privind legatura dintre nutritie si nivelul de trombocite se concentreaza asupra persoanelor cu purpura trombocitopenica idiopatica (ITP). In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar al organismului isi ataca in mod eronat trombocitele.
Specialistii le recomanda persoanelor cu ITP sa urmeze dieta mediteraneana si/sau dieta macrobiotica. Dieta mediteraneana se bazeaza pe un consum de alimente bogate in nutrienti, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, pestele si uleiul de masline. Dieta macrobiotica se concentreaza pe un continut ridicat de fibre si carbohidrati complecsi din cereale integrale si legume.
In ambele cazuri, in urma cercetarilor s-a descoperit ca persoanele cu purpura trombocitopenica idiopatica (ITP) au reusit sa atinga si sa-si mentina un nivel sanatos de trombocite in comparatie cu cei care nu au urmat aceste diete.
Potrivit specialistilor, persoanele cu ITP si alte forme de trombocitopenie isi pot imbunatati starea de sanatate daca urmeaza aceste strategii alimentare:
-
Aport crescut de fructe proaspete, legume, nuci, leguminoase si cereale integrale
-
Aport crescut de legume cu frunze verzi care contin cantitati mari de vitamina K, calciu si alte minerale
-
Grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline si uleiul de canola
-
Alimente organice care nu sunt tratate cu pesticide, erbicide sau insecticide
Alimente interzise in trombocitopenie
Unele alimente si bauturi pot afecta productia de trombocite. Alimentele interzise in trombocitopenie sunt:
Alcoolul
Vinul, berea si bauturile spirtoase pot suprima maduva osoasa, mai ales atunci cand sunt consumate in exces.
Alimentele cu indice glicemic ridicat (IG)
Aceste alimente sunt facute cu cereale rafinate sau carbohidrati simpli care cresc nivelul zaharului din sange. Nivelul ridicat de zahar din sange poate perturba aglomerarea trombocitelor si poate creste riscul de sangerare.
Anumite fructe si legume
Quercetina, un antioxidant care se gaseste in afine, kiwi, grapefruit, struguri, usturoi, ceapa, rosii, turmeric si ghimbir, poate interfera cu procesul de coagulare a sangelui.
Grasimi saturate
Aceste grasimi care se gasesc in carnea rosie, lactate, alimentele prajite si alimentele procesate pot creste nivelul de inflamatie din organism si pot interfera cu productia de trombocite.
Alimente bogate in sodiu
Alimentele bogate in sodiu (sare) pot favoriza aglomerarea anormala a trombocitelor si formarea cheagurilor de sange.
Indulcitori artificiali
Exista dovezi ca un consum ridicat de indulcitori artificiali, precum aspartamul, poate scadea nivelul de trombocite.
Referinte:
https://www.everydayhealth.com/immune-thrombocytopenia/itp-foods-to-eat-avoid/
https://www.verywellhealth.com/foods-to-eat-and-avoid-with-itp-5206758
https://www.healthline.com/health/itp/foods-to-eat-and-avoid