Persoanele care sufera de colon iritabil se confrunta in mod constant cu simptome deranjante, cum ar fi dureri abdominale, balonare, constipatie, crampe, gaze si diaree.
Unele dintre aceste persoane considera ca evitarea unor factori declansatori specifici, cum ar fi lactatele, alimentele prajite si glutenul, ajuta la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil.
Persoanele cu sindrom de colon iritabil au observat de-a lungul timpului ca anumite alimente le-au declansat simptome digestive neplacute. Cu toate acestea, alimentele care provoaca simptome pot fi diferite de la o persoana la alta si, din aceasta cauza, nu exista o lista fixa de alimente interzise in caz de colon iritabil. Printre cele mai frecvent interzise se numara totusi:
-
fibrele insolubile;
-
lactatele;
-
glutenul;
-
mancarea procesata;
-
cofeina.
Multi oameni observa ca evitarea unor alimente cum ar fi lactatele, alcoolul si alimentele prajite are ca rezultat:
-
miscari intestinale mai regulate;
-
reducerea crampelor;
-
balonare mai putin frecventa.
Ce este sindromul de colon iritabil?
Sindromul de colon iritabil reprezinta un grup de simptome intestinale cum ar fi crampe abdominale, diaree, constipatie, balonare si gaze. Cauza afectiunii nu este clara, dar poate fi vorba de un colon sau un sistem imunitar prea sensibil.
Afectiunea este mai frecventa in randul femeilor si tinerilor. In unele cazuri, simptomele sunt minore, in timp ce la alti pacienti simptomele sunt semnificative si afecteaza viata de zi cu zi.
Assista Simeticona reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie.
Alimente interzise in colon iritabil
Alimentele care pot provoca simptome de colon iritabil sunt:
- Fibrele insolubile
Fibrele alimentare mentin sanatatea intestinului. Cele mai multe alimente vegetale contin fibre insolubile si solubile. Fibrele solubile sunt concentrate in fasole, fructe si produse din ovaz, in timp ce fibrele insolubile sunt concentrate in produsele din cereale integrale si legume.
Toleranta la fibre poate varia. Alimentele bogate in fibre insolubile pot agrava simptomele de colon iritabil la unii oameni, in timp ce altii pot sa nu aiba simptome dupa ce consuma astfel de alimente.
- Glutenul
Glutenul este un grup de proteine care se gasesc in cereale precum:
Unele persoane se confrunta cu o reactie imuna severa la gluten, cunoscuta sub numele de boala celiaca. Altele pot avea doar o usoara intoleranta la gluten. Aceste afectiuni au simptome similare cu ale sindromului de colon iritabil cu diaree predominanta.
Un mic studiu din 2022 sugereaza ca dieta fara gluten poate ameliora simptomele de colon iritabil la un numar semnificativ de persoane studiate, cu toate ca mecanismul este neclar. In urma unui alt studiu mic realizat in 2022 s-a constatat ca adoptarea dietei fara gluten a redus frecventa si severitatea durerii.
- Lactatele
Lactatele pot cauza probleme persoanelor care au colon iritabil din mai multe motive. In primul rand, lactatele bogate in grasimi pot provoca diaree. De aceea, alegerea lactatelor cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
In al doilea rand, desi simptomele de colon iritabil pot fi declansate de consumul de lapte, nu este clar daca persoanele care au colonul iritabil au un risc mai mare de a dezvolta intoleranta la lactoza.
Daca va confruntati cu probleme digestive dupa ce beti lapte, optati pentru laptele fara lactoza si alte produse lactate vegetale, cum ar fi laptele de migdale si branzeturile pe baza de soia. Unii oameni iau suplimente cu lactaza (o enzima) cand mananca lactate, pentru a preveni aparitia simptomelor. Exista, de asemenea, unele branzeturi lipsite in mod natural de lactoza, cum ar fi unele tipuri de branza cheddar.
Daca sunteti nevoiti sa eliminati complet lactatele din alimentatie, trebuie sa va asigurati necesarul de calciu din alte alimente bogate in calciu.
- Mancarea prajita
Alimentele prajite au un continut ridicat de grasimi, care pot afecta sistemul digestiv al persoanelor cu sindrom de colon iritabil.
Prajirea alimentelor poate schimba componenta chimica a acestora, facandu-le mai greu de digerat. Consumul de alimente prajite poate provoca simptome digestive incomode si chiar probleme de sanatate.
Incercati sa gatiti alimentele pe gratar sau la cuptor.
- Fasolea si leguminoasele
Fasolea, lintea si mazarea sunt surse excelente de proteine si fibre, insa pot provoca si simptome de colon iritabil. Acestea contin oligozaharide, care sunt compusi rezistenti la enzimele intestinale.
De aceea, persoanele care au colonul iritabil ar trebui sa incerce sa evite fasolea pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza. Sau pot incerca sa tina la inmuiat fasolea uscata sau lintea peste noapte si sa le clateasca bine inainte de a le gati, pentru a ajuta organismul sa le digere mai usor.
- Bauturile care contin cofeina
Bauturile care contin cofeina, cum ar fi cafeaua, stimuleaza intestinele si pot provoca diaree. Cafeaua, sucurile si bauturile energizante pe baza de cofeina pot declansa simptome de colon iritabil in cazul anumitor persoane care au colonul iritabil.
De aceea, daca simtiti nevoia sa va cresteti nivelul energiei, puteti sa luati o gustare sau sa faceti o plimbare rapida.
- Alimentele foarte procesate
Alimentele foarte procesate contin de obicei substante pe care nu le-ati folosi pentru a va prepara mancarea acasa. Acestea sunt:
-
sarea adaugata;
-
zaharul;
-
grasimile;
-
aditivii alimentari.
Alimentele foarte procesate sunt:
-
chipsurile;
-
preparatele congelate prefabricate;
-
carnea procesata;
-
alimentele prajite;
-
cerealele indulcite pentru micul dejun;
-
bauturile dulci;
-
batoanele energizante si proteice cu adaos de zaharuri.
- Indulcitorii fara zahar
Chiar daca sunt promovate ca fiind produse fara zahar, nu inseamna ca sunt benefice, in special pentru persoanele care au colonul iritabil.
In locul zaharului, producatorii folosesc indulcitori precum:
-
alcooli de zahar, cum ar fi sorbitolul si manitolul;
-
indulcitori artificiali, cum ar fi sucraloza, acesulfamul de potasiu si aspartamul;
-
indulcitori naturali fara calorii precum stevia.
Cercetarile arata, de asemenea, ca alcoolii de zahar sunt greu de absorbit in organism, in special la persoanele care au colon iritabil, provocand:
-
gaze abdominale;
-
disconfort digestiv;
-
efecte laxative.
Potrivit cercetarilor din 2021, indulcitorii artificiali pot afecta microbiomul intestinal si pot creste inflamatia.
- Ciocolata
Batoanele si bomboanele de ciocolata pot declansa simptome de colon iritabil deoarece contin grasimi, zahar, lactoza si cofeina. Unii oameni dezvolta constipatie dupa ce mananca ciocolata.
Ciocolata vegana poate fi insa mai usor de tolerat pentru persoanele care au colon iritabil.
- Alcoolul
Alcoolul se numara, de asemenea, printre alimentele interzise in colon iritabil, din cauza felului in care organismul il digera. In plus, consumul de alcool poate duce la deshidratare, care afecteaza digestia.
Berea poate provoca efecte nocive suplimentare, deoarece contine gluten.
Vinurile si cocktailurile pot contine cantitati mari de zahar. Limitarea consumului bauturilor alcoolice poate ajuta deci la reducerea simptomelor de colon iritabil.
- Usturoiul si ceapa
Usturoiul si ceapa confera aroma preparatelor culinare, insa contin fructani, care sunt oligozaharide greu digerabile ce provoaca gaze intestinale. Indigestia si crampele sunt in general cauzate de consumul de usturoi si ceapa crude, dar simptomele de colon iritabil pot aparea chiar si dupa prepararea termica a acestor alimente.
- Legumele crucifere
Legumele crucifere sunt, de asemenea, greu de digerat de catre organism si pot declansa simptomele de colon iritabil. Aceste legume sunt:
Descompunerea acestor alimente provoaca gaze si constipatie, simptome care pot aparea chiar si la persoanele care nu au colon iritabil. Preparea termica le face insa mai usor de digerat.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/digestive-health/foods-to-avoid-with-ibs
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320876
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/irritable-bowel-syndrome-ibs/5-foods-to-avoid-if-you-have-ibs
https://www.gastroconsa.com/ibs-foods-to-eat-and-foods-to-avoid/
https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome