Cauzele si simptomele bolilor de ficat. Ce trebuie sa stiti despre preventie?

Cauzele si simptomele bolilor de ficat. Ce trebuie sa stiti despre preventie? Cauzele si simptomele bolilor de ficat. Ce trebuie sa stiti despre preventie?

Ultima actualizare: 23 februarie 2024

Ficatul este un organ vital, intrucat indeplineste o gama variata de functii. In egala masura, este un organ predispus la foarte multe tipuri de patologii ale caror cauze variaza de la infectiile de natura bacteriana, virala si chiar parazitara, pana la dieta nesanatoasa, intoxicatia cu etanol sau alti compusi chimici, leziunile traumatice si chiar stresul cronic. Conform statisticelor, extrem de multe persoane, la nivel mondial, sunt diagnosticate cu boli de ficat. In lipsa diagnosticarii, asadar a initierii precoce a tratamentului, aceste boli de ficat se pot croniciza, ceea ce inseamna ca tratamentul nu are un prognostic favorabil si principala abordare o reprezinta simptomele.

In practica clinica, clasificarea diferitelor boli de ficat poate fi facuta, in prima instanta, pe baza naturii agentului etiologic. Astfel, patologiile hepatice pot avea cauze infectioase, toxice si, de asemenea, cauze autoimune. Exista si boli de ficat cu transmitere ereditara, insa cu o incidenta relativ mai mica decat patologiile de alta natura. Principalele mecanisme implicate in initierea si aparitia procesului patologic sunt reprezentate de daunele produse asupra ADN-ului, precum si expunerea la factori de risc, poluarea aerului, care pot compromite structura tesutului hepatic.

Benesio arginina buvabila ofera organismului un aport adecvat de l-arginina obtinuta din sursa naturala prin proces de fermentatie. Starile de oboseala sunt insotite adesea de tulburari de somn, modificari de dispozitie si dificultati de concentrare. Uneori respectarea unei diete corecte si odihna suficienta nu sunt de ajuns pentru a elimina complet oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizică si de scaderea capacitatii de lucru.


Principalele boli de ficat

Exista peste o suta de boli de ficat care pot fi diagnosticate diferential. In cazul in care patologia hepatica este de lunga durata, vorbim despre boli hepatice cronice, mult mai greu de tratat decat cele acute. Desi multe dintre bolile de ficat difera din punct de vedere al etiologiei si, mai mult decat atat, al fiziopatologiei subiacente, majoritatea dintre ele prezinta, adesea, un tablou clinic simptomatologic relativ asemanator. In randurile de mai jos vor fi descrise principalele boli de ficat, abordand principalele cauze si simptome ale acestora. De mentionat este faptul ca, in mod uzual, simptomele pot sa difere atat de la o persoana la alta, cat si in functie de stadiul bolii.

Hepatita – cauze si simptome

Una dintre cele mai comune boli de ficat este hepatita, patologie care descrie inflamarea acestui organ. Poate fi cauzata de expunerea la toxine (consumul de alcool duce la hepatita alcoolica), infectii virale (hepatita A, hepatita B, hepatita C), administrarea indelungata de medicamente hepatotoxice (duce la hepatita toxica), cauze autoimune si conditii ereditare. Principalele simptome manifestate in acest tip de boli de ficat sunt cantonate indeosebi la nivel gastrointestinal (greturi, vomismente, diaree, dureri in zona abdominala, indigestie), mai ales dupa mese bogate in grasimi. In formele acute poate aparea si icterul, dar acest simptom nu este obisnuit pentru hepatitele virale.

Ficatul gras (steatoza hepatica) – cauze si simptome

Alte boli de ficat sunt reunite sub spectrul clinic cunoscut drept „steatoza hepatica”, o patologie reversibila in care la nivelul celulelor hepatice se acumuleaza vacuole mari, pline cu compusi (trigliceride). Exista doua boli de ficat care descriu acumularea de grasime hepatica:

  • Boala ficatului gras non-alcoolic: nu se asociaza consumului intens de alcool. Cand exista, pe langa acumulare de grasime, si inflamatie asociata leziunii hepatice, boala poarta numele de steatohepatita non-alcoolica, care poate duce la fibroza si cicatrizare, evoluand spre alta entitate clinica denumita ciroza hepatica;
  • Boala ficatului gras alcoolic: este cauzata de consumul intens de alcool, evolueaza spre asa-zisa hepatita alcoolica iar, in al treilea stadiu, poate evolua spre ciroza hepatica (cicatrizarea si compromiterea functionalitatii tesutului hepatic, cu prognostic nefavorabil).

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei.

Aceste boli sunt relativ „tacute”, nu provoaca simptome imediate si pot trece usor neobservate.

Boli de ficat cu etiologie autoimuna – cauze si simptome

Aparitia acestor boli de ficat se datoreaza faptului ca sistemul imunitar propriu ataca structurile self hepatice, provocand daune ireversibile si astfel compromitand functia hepatica. Aceste boli de ficat care apar prin mecanisme autoimune sunt deosebit de greu de tratat si gestionat:

  • Hepatita autoimuna: inflamarea ficatului secundara distrugerii mediate imunitar a celulelor hepatice. Netratata, poate evolua spre ciroza si insuficienta hepatica;
  • Ciroza biliara primara: colestaza intrahepatica, cu acumularea bilei la nivel hepatic. In timp, poate duce la ciroza si insuficienta hepatica;
  • Colangita sclerozanta primara: inflamatie, fibroza si stenoza canalelor biliare intrahepatice si extrahepatice, ceea ce impiedica evacuarea normala a bilei si acumularea ei in la nivelul ficatului. De asemenea, poate evolua spre ciroza si insuficienta hepatica.

Simptomele se aseamana foarte mult cu cele ale altor boli de ficat, cantonate indeosebi la nivel gastrointestinal.

Boli de ficat cu transmitere ereditara – cauze si simptome

Exista si boli de ficat care pot fi transmise ereditar, de la parinti la nou-nascuti, deosebit de greu de tratat si gestionat:

  • Hemocromatoza: acumularea excesiva de fier in organism;
  • Boala Wilson: acumulare excesiva de cupru in organism;
  • Sindromul Gilbert: incapacitatea ficatului de a procesa complet bilirubina;
  • Deficitul de α1-antitripsina: risc crescut de ciroza hepatica si emfizem pulmonar.

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijina digestia și asigura o protectie intensa a ficatului avand proprietati antioxidante și de detoxifiere.

In general, aceste boli de ficat care prezinta componenta genetica nu au tratament, iar terapiile de baza au drept scop ameliorarea simptomelor si prevenirea potentialelor complicatii.

Cancerul hepatic – cauze si simptome

Cancerul hepatic primar se manifesta frecvent sub forma carcinomului hepatocelular. Cel care apare la nivelul cailor biliare se numeste colangiocarcinom. Forme rare includ angiosarcomul,  hemangiosarcomul hepatic. Multe boli de ficat de natura maligna sunt forme secundare care au metastazat din alte cancere primare ale tractului gastrointestinal si ale altor organe (rinichi, spre exemplu, plamani).

Complicatiile asociate bolilor de ficat

Netratate, anumite boli de ficat pot evolua nefavorabil. De exemplu, foarte multe dintre bolile care implica micromediu inflamator duc, in lipsa tratamentului si gestionarii corespunzatoare, la ciroza. Ciroza implica procese de fibrozare si cicatrizare progresiva, ceea ce va duce in timp la distrugerea si compromiterea functiei hepatice (insuficienta hepatica). Acest organ nu isi mai poate indeplini rolul vital si, drept urmare, insuficienta hepatica este asociata unui grad ridicat de mortalitate. Alte posibile complicatii ale bolilor hepatice sunt ascita, encefalopatia hepatica, sindromul hepato-renal, icterul, dispepsia, malabsorbtia, aparitia de chisturi hepatice si altele.

Boli de ficat – sfaturi pentru preventie

Este important de stiut ca multe boli de ficat pot fi prevenite. Spre exemplu, fascioloza, fiind o boala cauzata de infectia cu Fasciola hepatica (viermele de galbeaza), poate fi eficient evitata prin asigurarea unei igiene alimentare adecvate. Pentru a evita riscul de boli de ficat, specialistii recomanda urmatoarele:

  • Limitarea la minimum a consumului de alcool;
  • Evitarea fumatului;
  • Vaccinarea impotriva virusurilor hepatice A si B;
  • Administrarea medicamentelor doar la indicatiile medicului specialist. Foarte multe dintre medicamentele administrate au potential hepatotoxic si ar trebui folosite cu moderatie, doar in cazuri necesare;
  • Asigurarea unei igiene alimentare adecvate, consumul de apa din surse sigure si pregatirea termica corespunzatoare a alimentelor consumate;
  • Purtarea mastii de protectie in medii poluate, atunci cand se folosesc produse de igienizare. De asemenea, se recomanda si purtarea de manusi cand se folosesc substante chimice toxice si insecticide;
  • Limitarea consumului de alimente bogate in grasimi nesanatoase si zahar;
  • Mentinerea statutului normoponderal;
  • Practicarea regulata de activitate fizica;
  • Asigurarea unei igiene corporale optime.

Multe boli de ficat pot fi gestionate corespunzator, evitandu-se complicatiile, prin schimbarea stilului de viata. In cazurile deja cronicizate, tratamentul vizeaza doar ameliorarea simptomelor si, in cele din urma, evitarea riscului potentialelor complicatii asociate evolutiei bolii hepatice.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9639658/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease

https://www.theliverinstitutetx.com/news-blogs/2022/may/the-most-common-liver-diseases/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502

https://www.webmd.com/hepatitis/liver-and-hepatic-diseases

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17179-liver-disease

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Hepafort x 30 cps.

    Benesio Hepafort X 30 capsule

    Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Silimarina este un complex de flavonoide…