Desi testele de sarcina sunt cele mai simple si rapide metode pentru a determina daca o femeie este insarcinata sau nu, ele nu garanteaza 100% precizie a rezultatului. Un test de sarcina fals pozitiv poate cauza stres, anxietate si confuzie pentru femeile care isi doresc sau nu sa ramana insarcinate.
Articolul acesta va enumera cauzele care pot duce la un test de sarcina fals pozitiv si cum pot fi evitate astfel de situatii neplacute.
Testul de sarcina fals pozitiv - care sunt cauzele
Atunci cand o femeie isi doreste sa afle daca este insarcinata sau nu, un test de sarcina cumparat din farmacie este o metoda simpla si adesea intalnita pentru a avea un raspuns rapid. Cu toate astea, in unele cazuri, testul de sarcina poate fi fals pozitiv, adica poate indica prezenta sarcinii cand de fapt femeia nu este insarcinata. Exista cateva cauze care pot indica un rezultat fals pozitiv al testului de sarcina, iar printre acestea se numara:
1. Consumul de medicamente
Anumite medicamente pot duce la rezultate fals pozitive la testul de sarcina. De exemplu, medicamentele care contin hCG, cum ar fi cele folosite in tratamentul infertilitatii, pot afecta rezultatele testului de sarcina. De asemenea, medicamentele care contin substante diuretice sau anticonvulsivante (antiepileptice) pot duce la testele de sarcina fals pozitive.
In cazul unui test de sarcina pozitiv, insa, trebuie luate masuri de ingrijire din timp. Pe langa grija pe care o purtam organismului, a fatului, orice femeie trebuie sa acorde atentie si pielii sale. Farmacistii Catena recomanda viitoarei mame crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta, Rilastil Stretch Marks, cu aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Aceasta are rolul de a preveni si de a reduce semnele atrofice (vergeturi) cauzate de pierderile de colagen si elastina in adolescenta, sarcina si/sau cauzate de schimbarile bruste de greutate.
2. Anumite afectiuni
Unele afectiuni medicale pot duce la testele de sarcina fals pozitive. De exemplu, afectiunile renale sau boli ale glandelor endocrine pot sustine cresterea nivelului de hCG in corp, ceea ce poate duce la rezultate fals pozitive la testul de sarcina.
Bolile hepatice pot sustine cresterea nivelurilor de hCG in corp si pot influenta testele de sarcina. De asemenea, nivelurile ridicate de proteine in urina pot fi un semn al unei boli hepatice si pot duce la un rezultat fals pozitiv la testul de sarcina.
Totodata, femeile care sufera de cancer ovarian sau alte afectiuni similare pot avea niveluri ridicate de hCG, fapt care poate modifica rezultatul unui test de sarcina.
3. Avortul sau nasterea recenta
Avortul spontan sau nasterea recenta, pot duce la testele de sarcina fals pozitive. Acest lucru este tot cauzat de nivelurilor ridicate de hCG, care pot persista in corp timp de cateva saptamani dupa o pierdere de sarcina sau o nastere.
4. Probleme de fertilitate
Femeile care sufera de probleme de fertilitate pot avea niveluri ridicate de hCG in corp din cauza tratamentelor de fertilitate sau a altor interventii medicale.
5. Sarcina extrauterina
In cazul sarcinilor extrauterine, ovulul fertilizat se dezvolta in afara uterului, ceea ce poate duce la niveluri mai mici de beta-hCG decat in cazul unei sarcini normale, fiind greu de detectat. Astfel, pot aparea erori ale testelor de sarcina care pot fi fals pozitive in cazul unei sarcini extrauterine.
6. Erori de utilizare a testului de sarcina
In unele cazuri, rezultatele testului de sarcina fals pozitive pot fi cauzate de erori de utilizare a testului. De exemplu, daca testul este lasat prea mult timp sau nu este citit corect, acesta poate indica un rezultat fals pozitiv.
7. Testul de sarcina cu termen de valabilitate depasit
Testele de sarcina expirate sau depasite pot duce la rezultate fals pozitive. Este important sa verificati data de expirare a testului de sarcina inainte de a-l utiliza si sa il pastrati intr-un mediu adecvat, conform instructiunilor de utilizare de pe prospectul acestuia.
Tot pentru a verifica daca intarzierea ciclului menstrual este datorat unei sarcini, farmacistii Catena recomanda efectuarea unui test de sarcina tip stilou. Modern si precis, acesta ofera un raspuns inainte ca femeia sa ajunga la medicul specialist. Testul de sarcina tip stilou asigura un raspuns precis, oricand exista nevoie de certitudini. Cu acest test de sarcina, afisarea rezultatului se face rapid, iar asteptarea va lua sfarsit si orice femeie poate afla daca este sau nu insarcinata in scurt timp.
Alti factori care pot duce la testele de sarcina fals pozitive
Pe langa cauzele mentionate anterior, exista si alti factori care pot influenta rezultatul testelor de sarcina. Utilizarea testelor de sarcina care nu sunt adecvate pentru a detecta nivelurile mici de hCG, utilizarea urinei diluate sau contaminate, dar si alte afectiuni medicale pe langa cele amintite, precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala pot duce la teste de sarcina fals pozitive.
Exista, totusi, si cazuri rare in care pacientele pot dezvolta anticorpi impotriva hCG, ceea ce poate duce la testele de sarcina fals pozitive.
Cand sa consultati medicul
Atunci cand un test de sarcina indica un rezultat pozitiv, insa daca ulterior apar alte simptome, cum ar fi sangerarea vaginala sau durerea abdominala, este important sa se consulte medicul, pentru ca este posibil ca testul de sarcina anterior sa fi indicat un rezultat fals pozitiv. In acest caz, medicul poate efectua teste suplimentare, cum ar fi ecografia sau analizele de sange, pentru a determina daca este vorba sau nu despre o sarcina reala.
De asemenea, este important sa se discute cu medicul daca sunt prezente alte afectiuni medicale sau daca sunt administrate medicamente care pot duce la testele de sarcina fals pozitive. Medicul poate recomanda alte metode de control al fertilitatii sau alte tratamente adecvate, in functie de caz.
Tratamentul pentru testele de sarcina fals pozitive
In cazul in care un test de sarcina indica un rezultat fals pozitiv, este important sa se consulte un medic pentru a determina cauza exacta si pentru a primi tratamentul adecvat.
In cazul in care cauza este consumul de medicamente, medicul poate recomanda intreruperea sau schimbarea tratamentului. In cazul altor motive care pot indica un test de sarcina fals pozitiv, precum afectiunile medicale, medicul poate recomanda un tratament optim.
La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui test de sarcina in intimitatea casei va raspunde rapid si sigur la intrebarea “Sunt insarcinata?”. Un test de sarcina modern si usor de utilizat este testul de sarcina tip banda. Afisarea rezultatului se face rapid, astfel, asteptarea aflarii rezultatului va lua sfarsit in cel mai scurt timp. Acesta se poate folosi la orice ora din zi.
Cum sa se evite testele de sarcina fals pozitive
Pentru a evita testele de sarcina fals pozitive, este important sa se utilizeze testele de sarcina conform instructiunilor de utilizare. De asemenea, este important sa se verifice data de expirare a testului de sarcina si sa se depoziteze in conditii adecvate.
In situatia in care o femeie isi doreste sa ramana insarcinata este recomandat sa se consulte medicul inainte de a utiliza orice medicamente sau suplimente si sa se evite autotratamentul. Daca apar probleme de fertilitate sau alte afectiuni medicale, este important sa se efectueze controale regulate si sa se urmeze doar tratamentul recomandat de medic.