Cauze glicozurie. Cand se recomanda determinarea nivelului de glucoza in urina?

Cauze glicozurie. Cand se recomanda determinarea nivelului de glucoza in urina? Cauze glicozurie. Cand se recomanda determinarea nivelului de glucoza in urina?

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

glicozurie

Glicozuria, prezenta de glucoza in urina, rezulta din filtrarea glomerulara a mai multa glucoza decat poate absorbi tubul renal. In mod obisnuit, glucoza in urina apare la persoanele sanatoase in cantitati de pana la 25 mg/dL. In momentul in care glicozuria este crescuta la valori mai mari de 25 mg/dL, intr-un volum urinar recoltat intr-un moment aleatoriu al zilei, se poate suspecta fie o glicemie plasmatica crescuta, fie afectarea capacitatii renale de absorbtie a glucozei si, in mod evident, o sinergie intre cele doua conditii patologice. Concentratia de glucoza plasmatica peste care apare glucoza in urina (glicozurie) se numeste „pragul renal al glucozei”.

In mod obisnuit, pragul renal este considerat a fi de 180 mg/dL. Astfel, o persoana care in urma investigatiilor de laborator se certifica a avea o glicemie mai mare de 180 mg/dL, este probabil sa elimine glucoza si pe cale urinara. Chiar daca glucoza in urina la o concentratie mai mare de 25 mg/dL este considerata a fi patologica, multe teste cantitative comerciale nu reusesc sa depisteze prezenta de glucoza in urina pana cand aceasta nu atinge o concentratie de 50-250 mg/dL. Drept urmare, testele pentru glicozurie nu sunt foarte eficiente pentru a se diagnostica, in timp util, anumite afectiuni, alte simptome si investigatii fiind mult mai relevante.


Glicozurie (glucoza in urina) – factori de risc

La persoanele sanatoase, sistemul renal filtreaza aproximativ 180 de grame de glucoza/zi. Cand glucoza intra in sistemul tubular, este reabsorbita la nivelul tubului contort proximal. In cazurile de diabet, ca urmare cresterii concentratiei de glucoza plasmatica, glucoza filtrata va depasi cu mult capacitatea de filtrare a sistemului tubular, avand drept rezultat aparitia de glucoza in urina (glicozurie). Rinichii sunt organe esentiale in mentinerea homeostaziei glucozei, fiind implicati in prevenirea hipoglicemiei. Asadar, principalii factori de risc pentru glucoza in urina sunt intr-o stransa asociere cu cresterea concentratiei de glucoza plasmatica, care poate aparea in caz de:

  • aport alimentar exagerat de carbohidrati (in practica medicala, prezenta de glucoza in urina ca urmare a consumului excesiv de carbohidrati este considerata fiziologica si temporara);
  • diabet zaharat (tip 1 sau tip 2);
  • sarcina (diabet gestational);
  • sindromul Fanconi (afectarea capacitatii renale de a filtra, pe langa alti compusi, glucoza);
  • mutatii genetice (glicozurie renala familiala);
  • inaintare in varsta;
  • insuficienta cardiaca;
  • intoxicatii cu cloruri, ioduri, bromuri sau nitrat de sodiu;
  • afectiuni la nivelul rinichilor, care afecteaza capacitatea de reabsorbtie si filtrare a acestora (hipoxie renala, insuficienta renala, necroza tubulara, tubulopatii si altele);
  • sedentarism si obezitate;
  • consum excesiv de alcool si tutun, stres si altele.

Glucoza se filtreaza la nivelul glomerulilor, iar apoi este reabsorbita de tubul contort proximal. Mai putin de 0,1% din glucoza nu este reabsorbita la nivel renal (mai putin de 0,25 mg/mL), si majoritatea testelor folosite pentru a detecta glucoza in urina nu sunt sensibile la o concentratie atat de mica.

 

Pentru ca glicemia sa poata fi mentinuta in limite normale, farmacistii Catena recomanda GlucoSuport de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine zinc si crom, precum si extracte vegetale din dud alb, scortisoara si Gymnema sylvestre. Datorita acestor substante, GlucoSuport contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor si la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.

Glicozurie (glucoza in urina) – cauze si afectiuni asociate

Cauzele care pot duce la aparitia de glucoza in urina pot fi grupate in doua clase:

  • incapacitatea tubului contort proximal de a reabsorbi glucoza;
  • cresterea concentratiei de glucoza in sangele circulant.

Incapacitatea tubului contort proximal de a reabsorbi glucoza

Patologiile care apar la acest nivel se pot traduce, pe langa alte simptome, si prin glicozurie. In sarcina, de exemplu, sindromul Fanconi si necroza tubulara acuta se intampla acest lucru. Intr-o stare normala, cand nivelul glucozei plasmatice este in crestere, reabsorbtia tubulara a acestui compus va creste liniar, pana la atingerea maximului sau (0,9-2,0 mmoL/min). De altfel, ar mai putea fi vorba si despre mutatii la nivelul proteinelor membranare responsabile de reabsorbtia si mentinerea homeostaziei glucozei.

  • Mutatia la nivelul SGLT1 este asociata cu malabsorbtia de lactoza.
  • Mutatia la nivelul SGLT2 este asociata cu glicozurie renala familiala.
  • Mutatia la nivelul GLUT2 este asociata cu sindromul Fanconi-Bickel.

Astfel, glucoza in urina poate aparea si ca urmare a afectarii renale, respectiv a segmentului care este implicat in reabsorbtia acestui compus. Este important de retinut faptul ca o persoana care are glicozurie din aceasta cauza prezinta niveluri normale de glucoza in sange, toleranta relativ normala la glucoza administrata oral. De foarte multe ori, o persoana cu o astfel de mutatie are potentialul de a nu avea un diagnostic certificat, boala fiind asimptomatica.

Pentru mentinerea nivelului normal de glucoza din sange, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis GlucoSuport Ceai. Acest supliment alimentar contine afine, care contribuie eficient la metabolismul normal glucidic, lipidic si proteic, favorizand mentinerea echilibrului fiziologic al nivelului de zahar din sange si avand un efect antioxidant. De asemenea, datorita scortisoarei, urzicii si dudului alb, acest ceai sustine sanatatea inimii, a vaselor de sange si a sistemului digestiv.

 

Cresterea concentratiei de glucoza (glicemiei) in sangele circulant

Glicozuria poate aparea si ca urmare a unei concentratii crescute de glucoza in sange. Anumite cazuri izolate descriu fenomenul in care persoanele care consuma carbohidrati in exces, dar nu prezinta simptome ale altor boli, pot elimina glucoza in urina. Acest fenomen poarta denumirea de „glicozurie alimentara”. Totusi, prezenta de glucoza in urina este un indicator important mai ales la pacientul diabetic. In diabetul zaharat de lunga durata, care nu este tinut sub control, cu stare cronica de hiperglicemie, glomerulii pot fi afectati, rezultand albuminurie, glicozurie, dar si scaderea ratei de filtrare glomerulara. Astfel, rinichii nu pot asigura homeostazia glicemica.

Cand se recomanda determinarea nivelului de glucoza in urina

Determinarea nivelului de glucoza in urina se recomanda in special in cazul in care prezentati simptome care ridica riscul de diabet, cum ar fi:

  • scadere brusca in greutate, pe fondul unui apetit normal sau crescut;
  • poliurie (eliminarea unui volum mare de urina);
  • polidipsie (sete exagerata);
  • polifagie (foame exagerata).

Desi determinarea nivelului de glucoza in sange nu este standardul de aur pentru diagnosticarea diabetului, rezultatele sunt esentiale pentru identificarea stadiului si evolutiei acestuia.

Glucoza urinara – valori normale

Valorile normale se situeaza in intervalul 0-25 mg/dL.

Glucoza urinara – valori crescute

O concentratie a glucozei urinare mai mare de 25 mg/dL dintr-un volum urinar colectat intr-un moment aleatoriu al zilei se considera a fi patologic. Cu toate acestea, foarte putine teste ajung sa fie sensibile la un prag atat de mic al glucozei urinare.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a evita riscul de a dezvolta patologii asociate cresterii concentratiei de glucoza urinara, se recomanda urmatoarele:

  • practicarea regulata de activitate fizica sustinuta;
  • hidratarea optima;
  • gestionarea eficienta a stresului;
  • mentinerea greutatii in limite normale;
  • adoptarea unui regim alimentar sanatos, cu limitarea consumului de grasimi si zahar.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557441/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK245/

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/glucose-urine-level

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/glucose-urine-level

https://www.healthline.com/health/glycosuria

https://www.webmd.com/diabetes/what-is-glycosuria