Ganglionii limfatici, parte importanta a sistemului imunitar, sunt prezenti in tot corpul. Despre ganglioni limfatici este cunoscut faptul ca ajuta organismul sa recunoasca si sa lupte impotriva germenilor, infectiilor si altor substante straine.
Termenul medical pentru ganglionii limfatici umflati este limfadenopatie.
Unui copil i se poate pune diagnosticul de ganglioni limfatici mariti daca ganglionii limfatici sunt mai mari de 1 cm. De regula, ganglionii au o dimensiune de 0,1 - 2,5 cm, iar forma lor este ovala.
Ganglionii limfatici sau glandele limfatice sprijina organismul in lupta cu virusurile, bacteriile sau alti factori care declanseaza boli. Acesti ganglioni limfatici sunt mici, rotunzi, asemenea unor boabe de fasole, formati din celule si acoperiti de o capsula de tesut conjunctiv.
Celulele din care ganglionii limfatici sunt formati reprezinta o combinatie intre:
· limfocite, responsabile cu producerea particulelor proteice care captureaza invadatorii de genul virusurilor;
· celule macrofage, al caror rol consta in descompunerea materialului capturat.
Aceste limfocite si celule macroface filtreaza lichidul limfatic care circula prin organismul uman si protejeaza, distrugand invadatorii.
Pentru a asigura buna functionare a sistemului dumneavoastra imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acest produs contine vitamina D, zinc si vitamina C, care actioneaza sinergic pe baza unei tehnologii speciale de eliberare prelungita. Astfel organismul poate sa foloseasca mai bine aportul de nutrienti.
Ganglionii limfatici sunt localizati in tot corpul, insa exista zone in care acestia sunt mai concentrati. Ganglioni limfatici pot fi gasiti sub piele, in multe zone, inclusiv:
· la axile;
· torace;
· submaxilar;
· deasupra claviculei;
· pe ambele parti ale gatului;
· zona inghinala.
Ganglioni limfatici umflati sunt un semn ca ceva nu este in regula undeva in corp. In cazul unor ganglioni limfatici inflamati pentru prima data, este posibil ca pacientul sa experimenteze:
· sensibilitate si durere in ganglionii limfatici;
· umflaturi care pot fi de marimea unui bob de mazare, a unui bob de fasole sau chiar mai mari.
In functie de cauza ganglionilor limfatici mariti, alte semne si simptome posibile sunt:
· nas care curge, durere in gat, febra si alte semne ale unei infectii respiratorii superioare;
· marirea in volum sau umflarea generala a ganglionilor limfatici in tot corpul. Cand se intampla acest lucru, poate indica o infectie, cum ar fi HIV sau mononucleoza, ori o tulburare a sistemului imunitar, cum ar fi lupus sau artrita reumatoida;
· noduli tari, cu crestere rapida, care pot trada o posibila boala maligna sau limfom;
· febra;
· transpiratiile nocturne.
Unii ganglioni limfatici umflati revin la normal atunci cand starea de baza (asa cum ar fi o infectie minora) se imbunatateste. Un consult de specialitate este necesar atunci cand ganglionii limfatici inflamati apar fara niciun motiv aparent si continua sa creasca in dimensiuni, sau nu dispar in doua pana la patru saptamani.
Pentru a va ajuta sa protejati celulele de stresul oxidativ, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Molekin IMUNO. Acest supliment alimentar contine vitamina C, vitamina D si zinc, elemente care sprijina buna functionare a sistemului imunitar. De asemenea, acest produs sustine eficient sanatatea muschilor si a oaselor.
Care sunt cauzele care pot determina inflamatia ganglionilor limfatici
Limfa, sau lichidul limfatic, reprezinta fluidul care circula prin intregul organism pe traseul vaselor limfatice, continand, preponderent, celule cu rol in aparare.
Ganglionii limfatici sunt distribuiti de-a lungul vaselor limfatice, in mai multe zone importante ale organismului, actionand ca statii de filtrare a limfei si distrugand o buna parte din patogenii si/sau celulele neoplazice ajunse la nivelul lor.
Limfa colecteaza si capteaza bacteriile, virusii si produsele reziduale corporale, iar ganglionii limfatici filtreaza lichidul si il elibereaza inapoi in sange, impreuna cu saruri si proteine.
Ganglionii limfatici contin, de asemenea, celule imune care ajuta la combaterea infectiilor prin atacarea microbilor colectati de limfa.
Ganglionii limfatici se pot umfla atunci cand exista o infectie temporara. Umflarea apare ca urmare a activitatii celulelor imune in ganglionii limfatici.
Localizarea umflaturii se refera, adesea, la zona afectata. De exemplu, o infectie a urechii poate provoca umflarea ganglionilor limfatici in apropierea urechii, in timp ce o infectie a tractului respirator superior poate cauza ganglioni limfatici umflati in zona gatului.
Ganglionii limfatici sunt localizati in grupuri, astfel ca, fiecare grup in parte, dreneaza o anumita parte din corp.
Cel mai adesea, ganglionii limfatici inflamati se regasesc la nivelul gatului, la baza barbiei, la axila si in zona inghinala. Pozitia acestora poate contribui la identificarea cauzei care a produs inflamatia lor.
Cel mai des intalnite cauze ale umflarii ganglionilor limfatici sunt infectiile, in special infectiile virale, cum sunt racelile. Cu toate acestea, exista multe alte tipuri de infectii, dar si alte posibile cauze ale inflamatiei ganglionilor limfatici.
Multe conditii medicale diferite determina umflarea ganglionilor limfatici, printre cele mai intalnite fiind urmatoarele.
Pentru a sustine cat mai eficient buna functionare a intregului organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi 9 – Vita. Acest supliment alimentar contine vitamina A, vitaminele B1, B2, B3 si B6, vitamina C, vitamina D, vitamina E si pantotenat de calciu, elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si o buna functionare a sistemului nervos.
Ganglioni limfatici umflati generalizati
Limfadenopatia generalizata reprezinta cresterea in dimensiuni a mai mult de doi ganglioni limfatici afectati, localizati in zone diferite.
Un istoric amanuntit si examinarea fizica sunt esentiale in stabilirea unui diagnostic.
Cauzele ganglionarilor limfatici generalizati includ infectii, boli autoimune, malignitati, histiocitoze, boli de depozitare, hiperplazia benigna si reactiile medicamentoase.
Infectii
Virale:
· infectii respiratorii superioare comune;
· mononucleoza infectioasa;
· citomegalovirusul (CMV);
· hepatita A, B si C;
· sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA);
· rubeola;
· varicela;
· rujeola.
Bacteriene:
· septicemie;
· febra tifoida;
· tuberculoza;
· sifilis;
· ciuma.
Protozoare – toxoplasmoza.
Fungice – coccidioidomicoza.
Boli autoimune si stari de hipersensibilitate
· artrita reumatoida juvenila;
· lupus eritematos sistemic;
· boala serica;
· reactii la medicamente (de exemplu, mefenitoina, pirimetamina, fenilbutazona, alopurinol si izoniazida).
Boli de depozitare
· boala Gaucher;
· boala Niemann-Pick.
Boli neoplazice si proliferative
· leucemii acute;
· limfoame (Hodgkin, non-Hodgkin);
· neuroblastom;
· histiocitoze.
Ganglioni limfatici mariti, localizati
Limfadenopatia localizata implica extinderea unui singur ganglion sau a mai multor ganglioni limfatici.
Ganglionii limfatici sunt grupati in grupuri pe tot corpul si sunt concentrati la cap si gat, axile, mediastinum, abdomen si de-a lungul trunchiurilor vasculare ale extremitatilor.
Fiecare grup dreneaza limfa dintr-o anumita regiune a corpului. Cunoasterea tiparului de drenaj limfatic ajuta la determinarea etiologiei.
Pentru a stimula intens sistemul imunitar adult si pentru a combate eficient raceala, gripa sau senzatia de oboseala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi IMMUNE MAX LYSI ulei ficat de rechin. Este un produs cu un continut bogat in alkoxigliceroli, substante care se regasesc si in laptele de mama sau in maduva oaselor sanatoase. Acestea ofera imunitate naturala organismului in lupta cu infectiile, ajutand eficient si la refacerea tesuturilor.
Cervical
· infectie respiratorie virala superioara;
· mononucleoza infectioasa;
· rubeola;
· boala zgarieturii de pisica;
· faringita streptococica;
· limfadenita bacteriana acuta;
· toxoplasmoza;
· tuberculoza/infectie micobacteriana atipica;
· leucemie acuta;
· limfom;
· neuroblastom;
· tabdomiosarcomul (RMS);
· boala Kawasaki.
Submaxilar si submental
· infectii orale si dentare;
· limfadenita acuta.
Occipital
· pediculus humanis capitis (paduchele capului);
· tinea capitis (micoza scalpului);
· rubeola;
· roseola infantum.
Preauricular
· infectie cutanata a pielii;
· infectie oftalmica cronica.
Mediastinal
· leucemie limfoblastica acuta;
· limfom;
· sarcoidoza;
· fibroza chistica;
· tuberculoza;
· histoplasmoza;
· coccidioidomicoza.
Supraclavicular
· limfom;
· tuberculoza;
· histoplasmoza;
· coccidioidomicoza.
Axilar
· infectie locala;
· boala zgarieturii de pisica;
· bruceloza;
· reactii la imunizari;
· limfom;
· artrita reumatoida juvenila.
Abdominal
· adenita mezenterica acuta;
· limfom.
Inghinal
· infectie locala;
· dermatita de scutec;
· muscaturi de insecte;
· sifilis;
· limfogranulom venereum.
Medicul va solicita pacientului istoricul medical, va intreba cand au inceput respectivii ganglioni limfatici sa se inflameze, care a fost evolutia lor in timp si daca se manifesta alte simptome sau semne.
Se evalueaza, apoi, prin palpare, dimensiunea si textura ganglionilor limfatici, daca pielea care ii acopera este modificata sau daca acestia sunt sensibili la atingere. Pe langa alte semne si simptome, localizarea ganglionilor limfatici umflati va oferi indicii despre cauza responsabila de declansarea inflamatiei.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-lymph-nodes/symptoms-causes/syc-20353902
https://www.healthline.com/health/swollen-lymph-nodes#What-are-lymph-nodes?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324105#how-to-check-lymph-nodes-for-swelling
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15219-swollen-lymph-nodes#possible-causes