Castravete: beneficii, consum, posibile contraindicatii

Castravete: beneficii, consum, posibile contraindicatii Castravete: beneficii, consum, posibile contraindicatii

Ultima actualizare: 10 iulie 2024

castraveti

Daca ati crezut intotdeauna ca sunt renumiti doar pentru gust si continutul impresionant de apa, ei bine, castravetii au si o multime de beneficii pentru sanatate.

Dupa cum urmeaza sa aflati, castravetii reprezinta mai mult decat o modalitate de a face muraturi sau de a reduce umflaturile din jurul ochilor. Castravetii contin nutrienti care pot combate daunele provocate de radicalii liberi si inflamatie.

Castravetii se numara printre alimentele cu cel mai scazut continut de calorii. De asemenea, furnizeaza polifenoli, compusi puternici care pot ajuta la incetinirea naturala a imbatranirii cauzate de stresul oxidativ.

In plus, cunoscuti printre cercetatori pentru activitatea lor antidiabetica, hipolipemianta si antioxidanta, castravetii au efect detoxifiant asupra organismului. Castravetii intra in categoria „racoritoarelor” naturale si, in plus, pot preveni deshidratarea, constipatia si supraincalzirea.

Castravetele (Cucumis sativus) este un aliment cultivat pe scara larga si un membru al familiei de plante Cucurbitaceae. Castravetii au fost studiati cel mai mult datorita efectele lor diuretice. Acest lucru le-a castigat reputatia de aliment vindecator atat in ​​medicina populara traditionala, cat si in medicina moderna.


Informatii generale despre castraveti

Castravetele este un fruct hranitor, cu un continut ridicat de apa. Consumul de castraveti poate ajuta la reducerea nivelului zaharului din sange, la prevenirea constipatiei si la scaderea in greutate. Pentru a maximiza beneficiile pentru sanatate ale castravetilor, este recomandat sa mancati si coaja.

Desi se crede ca este o leguma, castravetele este de fapt un fruct.

Este bogat in substante nutritive benefice, precum si in anumiti compusi vegetali si antioxidanti care pot ajuta la tratarea si chiar prevenirea unor afectiuni.

In plus, castravetii contin putine calorii si o cantitate impresionanta de apa si fibre solubile care hidrateaza organismul si care sustin procesul de slabire.

Valori nutritionale

Chiar daca sunt in mare parte compusi din apa, castravetii au si o multime de nutrienti si au un continut scazut de calorii. Un castravete contine urmatorii nutrienti:

  • Calorii: 45
  • Proteine: 2 g
  • Carbohidrati: 11 g
  • Fibre: 1,5 g
  • Zaharuri: 5 g
  • Calciu: 48 mg
  • Magneziu: 39 mg
  • Fosfor: 72 mg
  • Potasiu: 442 mg
  • Vitamina C: 8 mg
  • Folat: 21 mcg
  • Colina: 18 mg
  • Vitamina A: 15 mcg
  • Beta caroten: 135 mcg
  • Vitamina K: 49 mcg

castraveti-valori-nutritionale

Beneficii pentru sanatate

Profilul nutritional al castravetilor ne poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate.

  • Castravetii hidrateaza organismul

Castravetii sunt compusi in mare parte din apa si contin, de asemenea, electroliti importanti. Acestia pot ajuta la prevenirea deshidratarii in timpul zilelor calduroase sau dupa un antrenament.

Persoanele carora nu le place sa bea apa simpla pot sa adauge felii de castraveti si frunze de menta pentru a o face mai atractiva.

Hidratarea organismului este esentiala pentru mentinerea unui intestin sanatos, prevenirea constipatiei, evitarea pietrelor la rinichi si multe altele.

  • Beneficii pentru oase

Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si poate sustine sanatatea oaselor. O cana de 142 de grame (g) de castravete crud, maruntit si nedecojit furnizeaza 10,2 micrograme (mcg) de vitamina K. Specialistii recomanda un aport de vitamina K de:

  • 90 mcg pe zi pentru femeile cu varsta de 19 ani si peste;
  • 120 mcg pentru barbatii de aceeasi varsta.

Castravetele contine, de asemenea, 19,9 miligrame (mg) de calciu. Adultii au nevoie de 1.000-1.200 mg de calciu pe zi, in functie de sex si varsta.

castraveti-beneficii-oase

Vitamina K ajuta la imbunatatirea absorbtiei calciului. Impreuna, acesti nutrienti pot contribui la o sanatate buna a oaselor.

  • Castravetii pot contribui la prevenirea cancerului

Deoarece fac parte din familia de plante Cucurbitaceae, castravetii contin niveluri ridicate de cucurbitacina, un nutrient cu gust amar.

Potrivit unui articol din International Journal of Health Services, cucurbitacinele pot ajuta la prevenirea cancerului prin oprirea reproducerii celulelor canceroase.

O cana de 133 g de castraveti maruntiti si nedecojiti ofera, de asemenea, aproximativ 1 g de fibre. Fibrele pot ajuta la protejarea impotriva cancerului colorectal.

  • Beneficii pentru sanatatea cardiovasculara

Specialistii noteaza ca fibrele pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol si la prevenirea problemelor cardiovasculare asociate.

O cana de 142 g de castraveti fara coaja ofera, de asemenea, 193 mg de potasiu si 17 mg de magneziu. Specialistii recomanda ca adultii sa consume 4.700 mg de potasiu in fiecare zi si 310-410 mg de magneziu, in functie de sex si varsta.

Reducerea aportului de sodiu si cresterea aportului de potasiu pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale.

  • Castravetii pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange

Potrivit mai multor studii pe animale si pe eprubete, castravetii pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea unor complicatii ale diabetului.

Conform unui studiu pe eprubeta realizat in 2016, castravetii pot ajuta la reducerea stresului oxidativ si la prevenirea complicatiilor cauzate de diabet.

Cu toate acestea, dovezile actuale se limiteaza la studii pe eprubeta si pe animale. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina modul in care castravetii pot influenta nivelul glicemiei la oameni.

  • Au efect antiinflamator

Castravetii sunt renumiti pentru efectele lor antiinflamatorii atunci cand sunt aplicati local pe piele. Este binecunoscut faptul ca multi oameni isi aplica felii de castraveti pe ochi pentru a reduce pungile de sub ochi si pentru a calma arsurile solare.

castraveti-efect-antiinflamator

  • Castravetii pot sprijini miscarile intestinale regulate

Deshidratarea poate duce la constipatie, deoarece poate perturba echilibrul electrolitic si poate ingreuna eliminarea scaunelor.

Castravetii sunt bogati in apa si favorizeaza hidratarea. Hidratarea adecvata si constanta a organismului poate imbunatati consistenta scaunului, putand preveni constipatia si ajutand la mentinerea regularitatii miscarilor intestinale.

In plus, castravetii contin fibre, care ajuta la reglarea miscarilor intestinale. La cresterea frecventei miscarilor intestinale poate contribui in special pectina, fibra solubila care se gaseste in castraveti.

  • Castravetii pot sustine procesul de slabire

Castravetii ar putea sa va ajute sa slabiti. In primul rand, contin foarte putine calorii. O portie de 104 grame de castraveti contine doar 16 calorii, in timp ce un castravete intreg de 300 de grame contine 45 de calorii.

Castravetii confera prospetime si aroma salatelor, sandvisurilor si garniturilor si pot fi consumati in locul alimentelor bogate in calorii.

In plus, continutul ridicat de apa al castravetilor ar putea contribui, de asemenea, la pierderea in greutate.

Recomandari de consum

Alegeti castraveti crocanti, fermi si evitati-i pe cei care prezinta urma de alterare. Pastrati-i la frigider timp de maximum o saptamana.

Cei mai multi oameni prefera sa consume de obicei castraveti cruzi. Datorita gustului bland, crocant si racoritor, castravetii pot fi adaugati in:

  • salate sau sandvisuri;
  • preparate aromate, cum ar fi tocanitele.

Castravetii se asorteaza de minune cu o gama larga de alimente, cum ar fi branza, curcan sau somon.

Puteti incercati urmatoarele preparate:

  • amestecati felii de castraveti, rosii, masline si branza feta pentru a face o salata in stil grecesc;
  • adaugati frunze de menta si castraveti la un pahar de apa;
  • taiati felii groase de castraveti si adaugati-le la hummus;
  • folositi castraveti si alte legume, cum ar fi morcovi si telina, pentru a face un smoothie gustos si sanatos de legume;
  • faceti un amestec din usturoi, menta si iaurt grecesc.

castraveti-recomandari-consum

Posibile riscuri

Castravetii par a fi destul de inofensivi si foarte rar provoaca alergii.

Cel mai bine este sa cumparati castraveti organici ori de cate ori puteti, pentru a evita ingerarea unor niveluri ridicate de substante chimice.

De asemenea, este recomandat sa nu contaminati borcanele daca va faceti propriile muraturi. Folositi echipament steril atunci cand fermentati legumele si cumparati produse organice pentru a limita si mai mult acest risc.

Intrucat contin multa apa, ar trebui sa evitati consumul excesiv de castraveti noaptea. Specialistii sustin ca acest lucru nu reprezinta o problema daca mancati cantitati mici de castraveti.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/health-benefits-of-cucumber

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283006

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cucumbers

https://www.verywellhealth.com/cucumber-8411954

https://draxe.com/nutrition/cucumber-nutrition/