Carnea de pui in alimentatia bebelusilor - cu ce se combina si ce beneficii are?

Carnea de pui in alimentatia bebelusilor - cu ce se combina si ce beneficii are? Carnea de pui in alimentatia bebelusilor - cu ce se combina si ce beneficii are?

Ultima actualizare: 13 noiembrie 2024

Puiul este o optiune versatila si nutritiva, oferind o sursa excelenta de proteine, care reprezinta principala „caramida” din corp, esentiala pentru crestere si dezvoltare. Continutul sau scazut de grasimi recomanda puiul ca o alegere sanatoasa de carne, mai ales atunci cand luati in considerare adaugarea acestuia in alimentatia intregii familii. Cand vine vorba de introducerea alimentelor solide pentru sugari, multi parinti considera includerea puiului datorita beneficiilor sale nutritionale. Cu toate acestea, este esential sa va asigurati ca bebelusul dumneavoastra este pregatit sa imbratiseze aceasta noua etapa in alimentatie. O abordare atenta asigura ca introducerea puiului in alimentatia bebelusului este atat o etapa sigura, cat si benefica in parcursul sau alimentar.


Cand pot manca pui bebelusii?

Puiul ar trebui adaugat in dieta unui bebelus treptat, adica odata ce acesta a inceput sa consume alimente solide. Dupa ce bebelusul dumneavoastra implineste sase luni, ii puteti oferi fie alimente pe care sa le poata prinde cu degetele, fie piureuri zdrobite manual. Odata ce a implinit sase luni, ii puteti oferi un copan de pui. Este foarte important sa incepeti cu bucati mai mari pentru a preveni riscurile de sufocare. Bebelusul dumneavoastra va invata sa gestioneze copanul, tinandu-l in mana si invatand cum sa mestece. De asemenea, puteti face piure de pui.

Valori nutritionale ale puiului

Puiul este, fara indoiala, plin de nutrienti care pot aduce beneficii bebelusului dumneavoastra. Iata un tabel cu informatii nutritionale despre pui. Tabelul de mai jos reprezinta nutrientii prezenti in 100 de grame de pui crud.

Componenta Nutritionala

Valoare Nutritionala pe 100 de grame

Proteine

31 g

Grasimi

3,6 g

Energie

165 kcal

Vitamina A

21 UI

Vitamina B1

0,1 mg

Vitamina B2

0,1 mg

Vitamina B3

13,7 mg

Vitamina B6

0,6 mg

Vitamina B12

0,3 mcg

Folat

4 mcg

Vitamina C

0

Vitamina D

0

Vitamina E

0,3 mg

Vitamina K

0,3 mcg

Acid pantotenic

1 mg

Calciu

15 mg

Fier

1 mg

Sodiu

74 mg

Fosfor

228 mg

Potasiu

256 mg

Magneziu

29 mg

Zinc

1 mg

Seleniu

27,6 mcg

Beneficii uimitoare ale puiului pentru bebelusi

Nutrientii prezenti in pui ofera urmatoarele beneficii pentru sanatatea bebelusului dumneavoastra:

Dezvoltarea muschilor

Puiul este o sursa bogata de proteine, esentiala pentru cresterea muschilor la bebelus. S-a constatat ca proteinele de origine animala sunt mai usor digerate de organism in comparatie cu proteinele vegetale.

Imbunatatirea sistemului circulator

Continutul de fier din pui ajuta la producerea globulelor rosii din organism. De asemenea, puiul contine potasiu, care poate mentine sanatatea vaselor de sange.

Intarirea imunitatii

Puiul contine micronutrienti precum zincul si magneziul, care pot intari imunitatea bebelusului dumneavoastra si pot preveni infectiile si bolile.

Sustinerea dezvoltarii creierului

Bogat in diferite vitamine B, in special B12, puiul joaca un rol crucial in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al bebelusului. Prezenta acestor nutrienti ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive si poate contribui la o concentrare si memorie mai buna pe masura ce copilul creste.

Sanatatea oaselor

Puiul este o sursa buna de fosfor, un mineral esential pentru formarea si mentinerea oaselor si dintilor puternici. Acest lucru este deosebit de important in primii ani de crestere ai bebelusului, asigurand o baza solida pentru sanatatea scheletica, ceea ce poate preveni probleme precum osteoporoza mai tarziu in viata.

Cum trebuie sa selectati si sa pastrati puiul?

Cand vine vorba de includerea puiului in dieta dumneavoastra, selectia si pastrarea corecta sunt esentiale pentru a-i asigura prospetimea, gustul si valoarea nutritionala. Procesul de a alege puiul potrivit si de a-i mentine calitatea pana la consum poate influenta semnificativ experientele culinare si beneficiile pentru sanatate obtinute din aceasta sursa versatila de proteine.

Cum sa alegeti puiul

Pentru a va asigura ca selectati puiul de cea mai buna calitate, incepeti prin a examina aspectul si ambalajul acestuia. Cautati pui care are o nuanta rozalie, fara urme de decolorare, semn al prospetimii. Carnea trebuie sa fie ferma si sa nu fie lipicioasa sau alunecoasa la atingere. De asemenea, asigurati-va ca ambalajul este intact, fara rupturi sau scurgeri, deoarece expunerea la aer poate deteriora puiul. Optati pentru pui organic sau crescut in aer liber, daca bugetul va permite, deoarece aceste optiuni tind sa aiba conditii de viata si diete mai bune, conducand, eventual, la un gust si un continut nutritional superior.

Cum sa pastrati puiul

Pastrarea corecta a puiului este esentiala pentru a preveni alterarea si bolile de origine alimentara. Puiul proaspat trebuie depozitat in frigider imediat dupa cumparare si consumat in decurs de 1-2 zile. Daca trebuie sa il pastrati mai mult timp, congelarea este cea mai buna optiune. Puiul poate fi pastrat in congelator pana la noua luni daca este depozitat corect. Pentru a congela puiul, scoateti-l din ambalajul magazinului, infasurati-l strans in folie de plastic si apoi puneti-l in folie de aluminiu pentru a preveni arsurile de congelare. Cand sunteti gata sa il folositi, decongelati-l in frigider peste noapte, mai degraba decat la temperatura camerei, pentru a minimiza riscul de crestere bacteriana. Gatiti intotdeauna puiul bine, la o temperatura interna de 165°F (74°C) pentru a asigura siguranta.

Cele mai bune moduri de a gati pui pentru bebelus

Daca doriti sa incepeti sa ii oferiti pui bebelusului dumneavoastra, va trebui sa cunoasteti cele mai bune moduri de a face acest lucru. Iata cateva moduri recomandate de a introduce puiul in dieta bebelusului:

  • Gatiti puiul la 190 de grade Celsius timp de 20 de minute. Va trebui sa il taiati in bucati mici si uniforme inainte de a-l coace. Dupa ce este copt, il puteti pasa pentru bebelusi sau il puteti toca pentru copii mai mari de 12 luni.
  • Taiati puiul in felii subtiri si posati-l. Va trebui sa adaugati apa suficienta intr-o cratita pentru a acoperi complet puiul. Fierbeti timp de aproximativ 20 de minute sau pana cand puiul este complet gatit. Puteti strecura apa si sa o folositi pentru alt preparat sau sa pasati puiul impreuna cu apa si sa il oferiti bebelusului dumneavoastra.
  • Fierbeti bucati mici de pui intr-o cratita cu suficienta apa pentru a-l acoperi complet. Va trebui sa fierbeti puiul timp de 30 de minute sau mai mult si apoi sa il pasati. Aceasta este cea mai sigura metoda de a gati puiul deoarece ucide agentii patogeni si inmoaie carnea.

Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://parenting.firstcry.com/articles/chicken-for-babies-benefits-recipes-and-more/

https://amaraorganicfoods.com/blogs/blog/meat-in-baby-food-the-what-how-when-and-why-to-feed-meat-to-your-baby?srsltid=AfmBOooxODfYon9AHU1Tsd0B0wH39slnOgkShdcV7dSR3QhRbglw5x6u