Mucusul in gat este important pentru sistemul respirator, intrucat ajuta la lubrifierea si filtrarea alergenilor, virusurilor si prafului pe care il respirati. Acesta este produs de membrana mucoasa, care se intinde de la nas pana la plamani. Aceasta secretie contine anticorpi si enzime care va protejeaza de organismele sau particulele daunatoare, raspunzatoare pentru aparitia diferitelor boli. Daca aveti un nivel normal de mucus in gat, acesta este benefic organismului. Totusi, daca se acumuleaza in exces, tradeaza existenta unei afectiuni. In acest articol veti afla care sunt afectiunile cauzatoare de mucus in gat si cum puteti preveni aparitia acestei probleme.
Mucus sau mucozitati in gat – ce sunt si de ce apar?
Mucusul in gat este o secretie produsa in mod natural de corp, ce poate avea culoare verde, galbena, bej sau care poate fi chiar transparent. In functie de culoarea si textura acestuia, puteti sa va dati seama ce tip de afectiune aveti, dar si cum raspunde organismul la boala. Acesta actioneaza ca o bariera intre corp si antigenii daunatori. Cand apare un factor care irita membranele din sinusuri si gat, incepe productia excesiva a mucusului.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.
Afectiuni cauzatoare de mucus in gat
Exista numeroase tipuri de afectiuni ce pot cauza acumularea de mucus in gat. Printre acestea se numara astmul, BPOC, refluxul sau alergiile. In functie de vascozitatea si cantitatea acestei secretii, medicul isi va putea da seama care este afectiunea cu care va confruntati.
Simptomele astmului includ dificultati in respiratie, durere in piept, tuse si presiune in piept. Cand aveti astm, caile respiratorii se inflameaza. Aceasta inflamatie este un raspuns al sistemului imunitar, care se declanseaza la aparitia unor alergeni, infectii si iritanti. In plus, caile respiratorii inflamate raspund la aceasta afectiune prin productia de mucus in gat, in cantitate mai mare decat de obicei. Acesta este o secretie care protejeaza sistemul respirator si ajuta la eliminarea particulelor straine si a agentilor patogeni.
Cu toate acestea, in cazul astmului, productia excesiva a mucusului in gat nu ajuta prea mult. Din cauza inflamatiei si a excesului de mucus, caile respiratorii se ingusteaza, asa ca respiratia devine mai dificila. Prin urmare, veti incepe sa va confruntati cu tuse, suierat si dificultati respiratorii.
Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Produsul contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.
Boala pulmonara cronica obstructiva este o afectiune ce apare la nivelul plamanilor si creeaza dificultati respiratorii, cum ar fi bronsita cronica sau emfizem. Acumularea de mucus in gat in exces este un simptom comun al BPOC-ului, din diferite motive. In primul rand, in bronsita cronica, caile respiratorii devin inflamate si se ingusteaza, provocand productia de mucus in gat in exces. In acest mod, corpul raspunde la inflamatia si factorii iritanti de la nivelul cailor respiratorii.
Daca suferiti de BPOC, structurile de la nivelul plamanilor, cunoscute drept cili, incep sa nu mai functioneze corespunzator. Rolul acestora este de a ajuta la transportul mucusului din plamani. Intrucat in caz de BPOC cilii sunt afectati, secretiile sunt eliminate greoi, motiv pentru care se acumuleaza foarte mult mucus in gat. In plus, la pacientii cu BPOC, functia pulmonara este deteriorata. Prin urmare, mucusul nu poate fi eliminat corespunzator, existand un risc mult mai mare de acumulare excesiva a secretiilor, decat in cazul unei persoane sanatoase.
Refluxul gastroesofagian poate cauza acumularea de mucus in gat in exces, din mai multe motive. In primul rand, esofagul este iritat din cauza acidului din stomac, dar si din cauza sucurilor produse de bila, ce pot ajunge pana la nivelul acestui organ. Acest flux de lichide acide irita esofagul, ceea ce poate determina corpul sa produca mucus in exces. De asemenea, corzile vocale si gatul se pot irita din cauza refluxului gastroesofagian. Prin urmare, reactia naturala a corpului este de a produce mucus in cantitati ridicate.
La pacientii care au reflux gastroesofagian, caile respiratorii se pot inflama. In consecinta, organismul va activa mecanismul de aparare si va produce mucus in gat. Un alt simptom al acestui reflux este activarea reflexului de tuse. Acesta va stimula productia de mucus in gat. Mai mult, din cauza tusei excesive, caile respiratorii se pot irita si vor produce si mai mult lichid.
Productia de mucus in gat in exces reprezinta o reactie a organismului la factori alergeni. Prin expunerea in mod continuu la alergeni, puteti ajunge la inflamatie cronica. Prin urmare, corpul va produce mucus in cantitati mai mari pentru a va proteja caile respiratorii. Ca raspuns la alergeni, celulele sistemului imunitar elibereaza histamine si alte chimicale. Prin urmare, histamina va produce un flux de sange mai crescut si va produce inflamatie in zonele afectate, si anume nasul si gatul. Prin productia de mucus, corpul ajuta la stoparea alergenilor si inlaturarea lor din corp.
Datorita extractului de Cetraria islandica,Septocalmin Islandica are efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
Sfaturi pentru preventie
Puteti preveni acumularea de mucus in gat prin adoptarea unor masuri care va vor tine departe de infectii si alergii. Medicul va poate oferi urmatoarele sfaturi pentru preventie:
-
gargara cu apa sarata – acest remediu natural, pe care il puteti efectua acasa, va va ajuta sa eliminati mucusul din gat si sa distrugeti germenii de la nivelul cailor respiratorii;
-
reglati umiditatea aerului din incapere – mentinerea unui nivel optim de umiditate va va ajuta sa fluidizati mucusul din gat;
-
hidratare – beti suficiente lichide, in special apa, pentru a reduce congestia si a imbunatati fluxul mucusului din caile respiratorii;
-
evitati factorii iritanti, parfumurile, chimicalele si poluarea – acestia pot irita mucoasele si membranele de la nivelul cailor respiratorii. In acest caz, corpul va reactiona pentru a apara sistemul imunitar si va produce mucus in gat.
-
opriti fumatul – daca renuntati la fumat, veti observa cum cantitatea de mucus in gat se va reduce semnificativ.
In concluzie, corpul uman produce in mod natural mucus in gat. Cu toate acestea, producerea excesiva a acestei secretii poate reprezenta un semn ca aveti o afectiune pentru care trebuie sa gasiti tratament.
Prin urmare, daca mucusul este persistent si reapare, trebuie sa discutati cu medicul. De asemenea, daca observati ca aceasta secretie creste cantitativ sau daca aveti si alte simptome respiratorii, este recomandat sa va adresati imediat medicului.
Surse:
https://www.healthline.com/health/overproduction-of-mucus-in-throat#takeaway
https://throatdisorder.com/throat-disorders/phlegm/
https://fairviewadc.com/tbi/excess-mucus-in-throat/#:~:text=The%20consistency%20of%20mucus%20in,this%20could%20indicate%20an%20allergy.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/overproduction-of-mucus-in-throat#medications
https://www.mobidoctor.eu/blog/causes-and-treatments-for-excess-mucus-in-throat