Carcei in sarcina? Aflati de ce apar si ce trebuie sa faceti

Carcei in sarcina? Aflati de ce apar si ce trebuie sa faceti Carcei in sarcina? Aflati de ce apar si ce trebuie sa faceti

Ultima actualizare: 11 iulie 2024

Carcei-in-sarcina

Carceii in sarcina sunt o problema frecventa cu care se confrunta mai bine de jumatate din femeile gravide, fara a constitui in mod special un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea reprezinta o problema neplacuta, mai ales pe fondul altor cauze generatoare de disconfort din perioada sarcinii. Cand vorbim de carcei in sarcina ne referim la crampe musculare, mai exact la contractii dureroase ale muschilor, care afecteaza femeile gravide si debuteaza de obicei odata cu al doilea trimestru de sarcina.

Putem spune despre carceii in sarcina ca sunt consecinta unei reactii normale a organismului intr-o astfel de conditie, intrucat sunt determinati in buna masura de anumite modificari firesti ce se produc pe parcursul celor noua luni ale sarcinii.


Carcei in sarcina - cum se manifesta?

Nu exista o diferenta semnificativa intre carceii in sarcina si crampele musculare obisnuite, care pot aparea in cazul oricui in viata de zi cu zi. Principala diferenta consta in cauzele generatoare, pentru carceii in sarcina existand anumiti factori favorizanti despre care vom vorbi putin mai tarziu. Ca mod de manifestare, carceii in sarcina nu difera cu nimic de crampele musculare cu care majoritatea oamenilor s-a confruntat cel putin o data in viata, fiind vorba de acelasi tip de problema la nivelul muschilor.

Carceii in sarcina apar preponderent la nivelul membrelor inferioare, mai exact al gambelor, iar principalul simptom este durerea brusca si intensa. Deseori aceasta durere apare in timpul noptii, caz in care carceii in sarcina cauzeaza o trezire brusca si neplacuta, urmata de dificultatea de a adormi. Durerea se datoreaza unor contractii bruste si involuntare ale muschilor, care pot fi observate si sub forma de spasme la nivelul muschiului afectat. De asemenea carceii in sarcina pot face ca muschiul sa se intareasca si sa devina rigid si dureros la palpare, ingreunand astfel mobilitatea pe termen scurt.

Mai trebuie spus despre carceii in sarcina ca cel mai adesea incep sa se manifeste din trimestrul al doilea si ca frecventa lor creste pe masura ce se apropie data la care este asteptata nasterea.

Carcei in sarcina - de ce apar?

Asa cum am precizat mai devreme, carceii in sarcina sunt o consecinta a modificarilor ce au lor in organism, iar aparitia lor este previzibila. Principalele cauze sunt urmatoarele:

Circulatia sanguina ingreunata

Pe masura ce uterul creste in dimensiuni odata cu evolutia sarcinii, incepe sa preseze asupra vaselor sangvine din zona pelviana. Astfel, la nivelul membrelor inferioare scade cantitatea de sange oxigenat care ajunge la muschi si totodata sangele cu dioxid de carbon circula mai greu prin venele da la picioare, catre inima.

Pe fondul ingreunarii circulatiei sangvine, la nivelul muschilor apar disfunctii care genereaza carcei in sarcina.

Presiunea asupra nervilor

In acelasi timp, uterul incepe sa exercite o presiune tot mai crescuta si asupra nervilor din zona pelviana, inclusiv a nervului sciatic din care se ramifica mai multi nervi la nivelul picioarelor. Acestia controleaza si activitatea musculara, care este perturbata, si astfel avem o alta explicatie pentru carceii in sarcina.

Cresterea in greutate

Odata cu trimestrul al doilea, femeile insarcinate incep sa ia in greutate, iar kilogramele acumulate solicita tot mai mult muschii, care nu se dezvolta intr-un ritm la fel de rapid. Se creeaza astfel o presiune tot mai mare asupra muschilor, iar acestia devin suprasolicitati si genereaza carcei in sarcina.

Modificarea posturii

Cresterea in greutate si dezvoltarea sarcinii cauzeaza si o modificare involuntara a posturii corporale, intrucat centrul de greutate al organismului se modifica iar femeile insarcinate tind sa adopte o pozitie care sa le asigure echilibrul. De asemenea, pe masura ce sarcina evolueaza se modifica si pozitia in timpul somnului, iar toate aceste schimbari se resimt la nivelul muschilor, asa ca una dintre consecinte este si aparitia de carcei in sarcina.

Lipsa de miscare

Toate cauzele enumerate pana acum predispun la sedentarism, pentru ca femeilor insarcinatele este din ce in ce mai dificil sa faca miscare, iar orice activitate fizica devine foarte solicitanta. Lipsa de miscare afecteaza la randul sau circulatia sanguina la nivelul muschilor, iar acestia slabesc si incep sa se atrofieze. De asemenea, statul prelungit pe canapea sau in fotoliul determina compresia nervilor, creandu-se astfel alte conditii favorabile pentru carcei in sarcina.

Carcei-sarcina

Modificarile hormonale

In organismul femeilor insarcinate au loc si o serie de schimbari la nivel hormonal, care pot afecta, printre altele si functionarea muschilor si a sistemului nervos. Asadar, prezenta de carcei in sarcina poate fi explicata si prin prisma acestor modificari hormonale, care sunt firesti si necesare.

Aportul scazut de minerale

Femeile insarcinate au nevoie de cantitati mai mari de nutrienti esentiali necesari bunei functionari a organismului, iar aportul optim creste pe masura ce sarcina evolueaza. Pe fondul modificarilor hormonale de care tocmai am amintit, dar si al unei alimentatii cu uu continut insuficient de nutrienti apar deficite nutritionale, care afecteaza inclusiv functionarea sistemului muscular. In cazul de fata, un aport scazut de calciu si magneziu poate cauza carcei in sarcina.

Cum pot fi preveniti carceii in sarcina

Exista cateva metode eficiente prin care riscul aparitiei de carcei in sarcina poate fi diminuat insa nimic nu poate garanta ca acestia nu vor aparea. Riscul este insa unul mult mai redus iar in cel mai rau caz, carceii in sarcina se vor manifesta ocazional si cu o intensitate redusa. De asemena, aceleasi metode functioneaza si daca doriti sa scapati de carceii in sarcina, iar in continuare va aratam care sunt acestea

Hidratarea

Este foarte importanta sa beti multe lichide in timpul sarcinii pentru ca hidratarea contribuie la mentinerea echilibrului electrolitic din organism si previne astfel pierderea unor cantitati importante de saruri minerale necesare bunei functionari a sistemului muscular. Este vorba de magneziu si calciu – minerale numite „electroliti” – din care organismul pierde cantitati mari prin transpiratie si varsaturi – manifestari obisnuite in perioada sarcinii. Hidratarea este importanta in acest context pentru a compensa cantitatea de lichid pierduta, care dilueaza acesti electroliti si ii distribuie uniform acolo unde este nevoie de ei.

Alimentatia

In completarea celor spuse mai sus, este important sa aveti o dieta bogata in elemente nutritive, inclusiv calciu si magneziu, care sunt electroliti importanti  pentru buna functionare a sistemului muscular. Daca prin alimentatie nu se asigura aportul sporit din aceste minerale, puteti sa apelati la suplimentele nutritive pe baza de magneziu si/sau calciu, pentru a preveni astfel carceii in sarcina.

Miscarea

Chiar daca incepe sa va fie din ce in ce mai greu pe masura ce sarcina avanseaza, este recomandat sa nu renuntati la miscare, pentru ca sedentarismul predispune la carcei in sarcina si la alte probleme de sanatate pe care nicio viitoare mama nu si le-ar dori in aceasta perioada. Evitati activitatile fizice solicitante si rezumati-va la plimbari si exercitii fizice pe care sa le puteti face si acasa pentru a va mentine uschii in forma.

Masajul si strechingul

Masajul ajuta la relaxarea muschilor si la imbunatatirea circulatiei sanguine, fiind foarte benefic in situatia in care aceasta circulatie este deficitara din cauza presiunii crescute exercitate asupra vaselor sanguine din zona pelvisului. De asemenea, masajul stimuleaza si nervii care coordoneaza functiile musculare si care sunt la randul lor afectati de aceeasi presiune exercitata de uterul care se dezvolta.

In acelasi timp, strechingul – care consta in exercitii simple pentru intinderea muschilor – imbunatateste flexibilitatea musculara si articulara, reduce tensiunea acumulata in muschi si imbunatateste la randul sau circulatia sangelui.

Sunt recomandate 2-3 sedinte de masaj pe zi si cate o sesiune de streching la inceputul si la finalul exercitiilor fizice.