Cand si de ce aveti nevoie de o ecocardiografie?

Cand si de ce aveti nevoie de o ecocardiografie? Cand si de ce aveti nevoie de o ecocardiografie?

Ultima actualizare: 2 septembrie 2024

Ecocardiografia, numita si ecocardiografie cardiaca, este denumirea pentru o scanare cu ultrasunete a inimii. Aceasta este o tehnica de imagistica medicala care utilizeaza ultrasunetele si care si-a gasit rapid locul printre aplicatiile medicale ale ultrasunetelor.

O ecocardiografie se combina de obicei cu o examinare Doppler: aceasta este cunoscuta sub numele de ecografie Doppler cardiaca.


Ecocardiografie sau eco-doppler, mic istoric

Ecocardiografia, ecografia cardiaca sau eco-dopplerul cardiac este o tehnica de imagistica medicala extrem de frecvent utilizata pentru a vizualiza si analiza morfologia, miscarile si dimensiunile diferitelor structuri ale inimii, ale valvelor acesteia si ale vaselor din jur. Numita mai des ecocardiografie, aceasta investigatie se bazeaza pe utilizarea ultrasunetelor prin intermediul unei sonde plasate pe pieptul pacientului. Examinarea dureaza aproximativ 30 de minute si este complet nedureroasa.

Merita sa stiti!

In 1794, Spallanzani, un biolog italian, a descoperit pentru prima data existenta ultrasunetelor observand zborul liliecilor. In 1880, fratii Curie au descoperit cum sa creeze ultrasunete, dar acestea au fost utilizate abia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial la sonarele pentru detectarea submarinelor. Abia in 1951, Wild si Reid au inventat scanerul cu ultrasunete. Prima scanare cu ultrasunete a fost efectuata in 1955 de catre Dr. Edler.

3 tehnici folosite pentru ecocardiografie  

Exista 3 tehnici pentru efectuarea unei ecocardiograme (numita si ecocardiografie).

1. Tehnica transtoracica este cea mai frecventa

O sonda cu ultrasunete este plasata pe pieptul pacientului, emitand ultrasunete pentru a produce imagini ale inimii. Sistemul Doppler este uneori utilizat pentru a analiza viteza si directia fluxului sanguin. Imaginile, vizibile pe un monitor, sunt inregistrate digital. Aceasta tehnica de ecocardiografie este necostisitoare si neinvaziva.

Ocazional, se poate efectua o ecocardiografie transtoracica unui pacient imobilizat la pat, daca acesta se afla in stare critica intr-o unitate de terapie intensiva sau intr-un departament de urgenta.

In acest caz, o ecocardiografie este limitata, concentrandu-se exclusiv pe detectarea unui revarsat pericardic semnificativ sau a unei disfunctii ventriculare. Multi medici care se ocupa de resuscitare si medici de pe sectiile de urgenta sunt instruiti sa efectueze aceasta procedura cu aparate portabile, daca nu sunt disponibili radiologi sau cardiologi cu experienta.

O ecocardiografie transtoracica poate include mai multe moduri de imagistica, cum ar fi:

  • modul B (Brightness mode): ofera imagini bidimensionale (2D) ale inimii si structurilor acesteia;
  • modul M (Motion mode): permite vizualizarea miscarilor structurilor cardiace intr-o linie specifica de scanare, oferind o imagine unidimensionala in timp;
  • Doppler spectral: masoara viteza si directia fluxului sanguin in inima si vasele mari. Acesta poate fi Pulsed-wave Doppler (PW) sau Continuous-wave Doppler (CW).
  • Doppler color: foloseste culori pentru a reprezenta viteza si directia fluxului sanguin, ajutand la identificarea regurgitarilor sau a stenozei valvulare;
  • Doppler tisular: analizeaza miscarea tesuturilor cardiace pentru a evalua functia ventriculara.

2. Tehnica transesofagiana in cazuri dificile

Tehnica transesofagiana de ecocardiografie este utilizata pentru evaluarea tulburarilor cardiace atunci cand o ecocardiografie transtoracica este dificila din punct de vedere tehnic, cum ar fi la pacientii obezi si in cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC).

O ecocardiografie transesofagiana implica introducerea unui traductor intr-un endoscop care este trecut prin esofag, pana in apropierea inimii. Aceasta ecocardiografie ofera imagini de inalta rezolutie ale structurilor cardiace, in special ale valvei mitrale, aortei si atriilor. Este utila in evaluarea detaliata a patologiilor valvulare si a defectelor septale.

O ecocardiografie transesofagiana dezvaluie mai bine detaliile structurilor anormale mici si ale structurilor cardiace posterioare, deoarece acestea sunt mai aproape de esofag decat de peretele toracic anterior. In general, o ecocardiografie transesofagiana poate produce, de asemenea, imagini ale aortei ascendente, ale structurilor mai mici de 3 mm si ale valvelor protetice.

3. Tehnica intracardiaca, o tehnica noua si minim invaziva

Tehnica de ecocardiografie intracardiaca este o tehnica noua, costisitoare, precisa si minim invaziva. Un transductor aflat la varful unui cateter este introdus prin vena femurala si atasat la inima sub anestezie locala. Acest lucru permite vizualizarea anatomiei inimii. O ecocardiografie intracardiaca poate fi efectuata in timpul unei interventii chirurgicale cardiace complexe.

Diferite metode de vizualizare

Ecocardiografia utilizeaza diferite metode pentru a vizualiza diferitele structuri ale inimii.

  • Ecocardiografia bidimensionala

Metoda bidimensionala (2D) de ecocardiografie este cea mai utilizata. Ecocardiografia cu contrast, Doppler si alte modalitati ecocardiografice furnizeaza informatii suplimentare.

  • Ecocardiografia Doppler

Ecocardiografia Doppler evalueaza viteza, directia si tipul fluxului sanguin. Aceasta tehnica de ecocardiografie este utila pentru detectarea anomaliilor fluxului sanguin (scurgeri valvulare) sau a anomaliilor de viteza (stenoza valvulara). Ecocardiografia tridimensionala (3D) este din ce in ce mai utilizata.

  • Ecocardiografia de stres

Este o ecocardiografie ce evalueaza functia inimii sub stres, care poate fi indus prin exercitii fizice sau prin administrarea unor medicamente (stres farmacologic). Aceasta ajuta la detectarea ischemiei miocardice si a bolii coronariene.

  • Ecocardiografia tridimensionala (3D)

Ofera imagini volumetrice ale inimii, permitand o vizualizare mai detaliata a structurilor cardiace. Este utilizata in special pentru evaluarea valvelor cardiace si a defectelor congenitale.

  • Ecocardiografia cu contrast

Implica utilizarea agentilor de contrast ecografic (microbule) pentru a imbunatati vizualizarea structurilor cardiace si a fluxului sanguin. Este utila in detectarea sunturilor intracardiace si in evaluarea perfuziei miocardice.

 

Sursa:

https://www.healthline.com/health/echocardiogram