Cancer la gat - cauze, simptome si importanta unui diagnostic precoce

Cancer la gat - cauze, simptome si importanta unui diagnostic precoce Cancer la gat - cauze, simptome si importanta unui diagnostic precoce

Ultima actualizare: 10 septembrie 2024

Prin cancer la gat se intelege aparitia unei tumori maligne fie la nivelul laringelui, fie la nivelul faringelui. Diferentierea tipului specific de cancer la gat se face pe baza investigatiilor de natura imagistica. De fapt, sub denumirea de „cancere de cap si gat” sunt reunite mai multe tipuri de cancere care afecteaza structuri localizate la nivelul capului si gatului, incluzand amigdalele si glandele salivare, sinusurile paranazale si cavitatea nazala sau cavitatea bucala. Aproximativ o treime din totalitatea cazurilor de cancer la gat si cap este reprezentata de cancerul laringian, o afectiune foarte complexa care poate implica diferite parti ale laringelui, inclusiv cele ale glotei.

Desi diagnosticul de cancer la gat nu este la fel de frecvent ca alte forme de cancer, afectiunea prezinta un risc crescut de mortalitate si morbiditate, mai ales daca este diagnosticat in stadiile avansate. Tocmai din acest motiv, diagnosticul precoce este extrem de important, deoarece are potentialul de a dicta prognosticul asociat pacientului. Recunoasterea simptomelor asociate cu un inceput de cancer in gat, de asemenea, poate ridica persoanei suspiciunea unui diagnostic si ii permite sa solicite in timp util investigatiile necesare. In continuare, vor fi oferite mai multe detalii privitoare la cauzele si simptomele cancerului la gat si importanta diagnosticului rapid.


Cancer la gat - cauze si factori de risc

In orice tip de cancer este vorba despre mutatii genetice, iar acest lucru este valabil si in caz de cancer la gat. Totusi, aceste mutatii genetice sunt provocate de expunerea constanta, de-a lungul a perioade lungi de timp, la anumiti factori de risc. Drept urmare, cauzele cancerului la gat pot fi urmatoarele:

Fumatul si consumul de alcool

Fumatul este cel mai semnificativ factor de risc pentru cancerul laringian. In aproximativ 70% din cazurile de cancer la gat, se atesta faptul ca persoana fumeaza. Fumatul pasiv reprezinta un alt factor de risc pentru cancer la gat: o persoana care s-a expus de-a lungul timpului mai mult de 20.000 de ore la fumul de tigara prezinta un risc enorm de a dezvolta cancer la gat. Tigarile clasice reprezinta principalul risc, dar si fumatul de tipe sau trabucuri sau mestecarea tutunului. Consumul excesiv de alcool este un alt factor de risc major, deoarece irita mucoasa gatului. In special in combinatie cu fumatul, efectul carcinogen este amplificat, crescand riscul de cancer.

Predispozitia genetica

Chiar daca majoritatea cazurilor de cancer la gat sunt atribuite factorilor de risc legati de stilul de viata, predispozitia genetica joaca un rol important. Persoanele cu antecedente familiale de cancer, in special cancer de gat si cap, prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la gat. Aici sunt implicate mutatiile genetice ereditare (mostenite), cum ar fi cele ale genei TP53, cunoscuta pentru rolul sau in reglarea ciclului celular si prevenirea cancerului. Alte sindroame care cresc riscul de cancer sunt: anemia Fanconi, sindrom Plummer-Vinson sau sindrom Zinsser-Engman-Cole (diskeratoza congenitala).

Infectiile cu papilomavirusul uman (HPV) si virusul Epstein-Barr (EBV)

Infectia cu HPV, in special cu HPV-16, se asociaza cancerului orofaringian, un subtip clinic al cancerului de gat. HPV-ul se transmite prin contact sexual, iar infectia este considerata a fi una dintre principalele cauze ale cresterii incidentei cazurilor de cancer la gat in randul persoanelor mai tinere, care nu prezinta factori de risc clasici (fumat, consum de alcool). Infectia cu virusul Epstein-Barr provoaca mononucleoza infectioasa, dar s-a constatat ca ar putea creste riscul de cancer la gat (subtipul nazofaringian) in randul persoanelor afectate. Legatura dintre infectie si riscul de cancer nu este sustinuta de catre intreaga comunitate medicala.

Expunerea indelungata la substante toxice si radiatii

Expunerea prelungita la anumite substante, ca urmare a activitatii profesionale si poluarii, poate creste riscul de cancer la gat. Anumite substante toxice, cum ar fi azbestul, formaldehida, ceata de acid sulfuric, praful de lemn, fumul de nichel, au potential cancerigen. Din acest motiv, este observat faptul ca diagnosticul de cancer la gat este mai frecvent la persoanele care lucreaza in industrii precum prelucrarea lemnului, constructii sau industria textila. Iradierea zonei capului si gatului (radioterapie sau investigatii imagistice frecvente) creste riscul de cancer la gat.

Acestea sunt cauzele cancerului la gat, cu mentiunea ca fumatul este, dintre toate, cel mai mare factor de risc asociat. In peste jumatate dintre cazurile diagnosticate, persoanele s-au dovedit a fi fumatoare (pentru perioade lungi de timp) sau au renuntat relativ recent la fumat.

Cancer la gat - simptome si manifestari

Simptomele cancerului la gat pot fi foarte obscure si dificil de asociat acestui diagnostic, pentru ca initial sunt adesea nespecifice si astfel confundate cu simptomele unei boli mai putin severe. Cu toate acestea, recunoasterea semnelor si simptomelor comune va facilita diagnosticul rapid si, implicit, va permite initierea precoce a tratamentului pentru cancer la gat. Cele mai comune simptome pe care persoanele cu cancer la gat le-ar putea prezenta sunt:

  • Durere si disconfort la nivelul gatului: persoanele cu cancer la gat se confrunta cu o durere persistenta in gat, care nu se amelioreaza. Aceasta poate fi insotita de senzatia constanta de corp strain in gat sau dificultati la inghitire (disfagie), care pot semnala cresterea tumorii;
  • Modificari ale vocii: raguseala persistenta sau modificarea tonului vocal, care devine relativ mai grav, pot indica o tumora care afecteaza laringele sau corzile vocale. Daca simptomele persista mai mult de doua saptamani, suspiciunea de cancer laringian este cu atat mai mare;
  • Tuse persistenta si dificultati de respiratie: tusea persistenta, care poate fi insotita de sange in sputa (hemoptizie), poate fi un simptom al cancerului de gat. Pot aparea si dificultati de respiratie, atunci cand tumora creste si obstructioneaza partial caile respiratorii;
  • Durere de urechi si inflamarea ganglionilor limfatici: in unele cazuri, persoanele cu cancer la gat au acuzat episoade periodice de durere la nivelul urechii, probabil ca urmare a durerii care a iradiat de la nivelul gatului. Inflamarea ganglionilor limfatici ai gatului, fara o cauza infectioasa aparenta, poate semnala deja un cancer cu metastaze ganglionare;
  • Pierderea in greutate si oboseala persistenta: sunt simptome generale in caz de cancer la gat si apar, de obicei, in stadiile avansate.

S-a constatat faptul ca persoanele de sex masculin prezinta un risc de aproximativ cinci ori mai mare de a dezvolta cancer la gat. Drept urmare, astfel de simptome ar trebui avute in vedere in special de persoanele de sex masculin (insa, daca apar la persoane de sex feminin sunt aceleasi).

Diagnosticul de cancer la gat si identificarea precoce

In caz de cancer la gat, prognosticul asociat diagnosticului depinde de stadiul in care tumora a fost diagnosticata. Cu cat cancerul este detectat mai devreme, cu atat optiunile terapeutice sunt mai variate si mai putin invazive, iar speranta de viata imbunatatita.

Supravietuirea si prognosticul in caz de cancer la gat

Ratele de supravietuire in caz de cancer la gat variaza semnificativ in functie de stadiul bolii in momentul diagnosticului: Conform statisticilor, persoanele diagnosticate cu cancer la gat aflat in stadiul I sau II au o rata de supravietuire la cinci ani de peste 70%, comparativ cu persoanele diagnosticate in stadiile III sau IV, unde rata scade sub 50%.

Tratamente disponibile

In stadii incipiente, tratamentul cancerului la gat poate implica chirurgie minimum invaziva si radioterapie localizata sau terapie cu laser, care au eficienta dovedita si permit o recuperare cu mult mai rapida decat alte interventii. In stadii avansate de cancer la gat, tratamentul este mult mai complex, necesitand adesea o combinatie de chirurgie majora (indepartarea laringelui, dar si a altor structuri afectate), radioterapie extensiva si chimioterapie.

Reducerea morbiditatii

Diagnosticul rapid in caz de cancer la gat permite initierea unor tratamente cu agresivitate mai redusa, care pastreaza functionalitatea normala a organelor afectate. De exemplu, in cazurile in care cancerul laringian este detectat devreme poate fi posibila pastrarea intacta a corzilor vocale si evitarea laringectomiei (indepartarea laringelui), care duce la pierderea definitiva a vocii.

Screening si supraveghere medicala

Screening-ul pentru cancer la gat nu este (inca) standardizat in populatia generala, dar persoane cu risc crescut (fumatori, care consuma alcool, infectati cu HPV) ar trebui sa consulte periodic medicul ORL (mai ales daca prezinta simptome). Investigatii avansate, cum ar fi endoscopia si RMN-ul, pot detecta leziunile precanceroase sau cancere in stadii timpurii.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526076/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1808869419301533?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563268/

https://www.cancer.gov/types/head-and-neck/head-neck-fact-sheet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10719707/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10454133/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558979/