Cancer la ficat – cauze, factori de risc, tratament si preventie

Cancer la ficat – cauze, factori de risc, tratament si preventie Cancer la ficat – cauze, factori de risc, tratament si preventie

Ultima actualizare: 5 august 2024

cancer-la-ficat-cauze-factori-de-risc-tratament-preventie

La nivel mondial, cancerul la ficat este al 6-lea cel mai frecvent tip de cancer si a treia cauza de deces prin cancer. Se estimeaza ca peste 3.000 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la ficat in 2023. In medie, pacientii sunt diagnosticati la varsta de 69 de ani.

In acest material veti afla detalii despre tipurile de cancer la ficat, cauze si factori de risc, dar si despre optiunile de tratament si preventie.


Cancer la ficat – generalitati

Ficatul este cel mai mare organ intern, situat in partea dreapta sus a abdomenului, chiar sub coaste. Indeplineste cateva functii critice, ficatul fiind responsabil pentru producerea bilei, o substanta folosita la digerarea grasimilor, vitaminelor si a altor nutrienti. De asemenea, acest organ vital stocheaza nutrienti, cum ar fi glucoza, pentru a sustine organismul in perioadele in care acesta nu se hraneste. De asemenea, descompune medicamentele si toxinele.

In caz de cancer la ficat, afectiunea distruge celulele hepatice si interfereaza cu capacitatea ficatului de a functiona normal. Cazurile de cancer la ficat sunt in general clasificate ca primare sau secundare.

Cancerul hepatic primar este o tumora maligna care debuteaza in celulele hepatice. Acest tip de cancer la ficat poate fi de mai multe tipuri:

  1. carcinomul hepatocelular sau hepatomul – este cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar si se declanseaza in principalul tip de celule din ficat, si anume hepatocitele;
  2. colangiocarcinomul (sau cancerul cailor biliare) – acest tip de cancer la ficat apare in celulele care captusesc canalele biliare (cele care leaga ficatul de intestin si vezica biliara). Reprezinta aproximativ 10-20% din totalul cazurilor primare de cancer la ficat. Carcinomul hepatocelular si colangiocarcinomul afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile si sunt cel mai adesea diagnosticate la persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani.
  3. angiosarcomul – se declanseaza in vasele de sange din ficat, dar poate afecta si alte organe. Este un tip foarte rar de cancer la ficat, reprezentand aproximativ 1% din toate cazurile de cancer hepatic primar si este mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 70 de ani.
  4. hepatoblastomul – si acesta este un tip foarte rar de cancer la ficat, de data aceasta fiind vorba insa de un tip al bolii care se dezvolta la copii, de obicei la cei mai mici de 4 ani. Celulele hepatoblastomului sunt similare cu celulele hepatice fetale. Aproximativ 2 din 3 copii care au acest tip de cancer la ficat sunt tratati cu succes prin interventii chirurgicale si chimioterapie, dar tumorile sunt mai dificil de tratat daca s-au raspandit in afara ficatului.

Cancerul hepatic secundar se dezvolta cand celulele canceroase din alte organe calatoresc prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic si se raspandesc la ficat, deci metastazeaza. Majoritatea cazurilor de cancer la ficat sunt secundare (sau metastatice). Aceste tumori sunt denumite si tratate in functie de locul in care au aparut initial. De exemplu, cancerul care s-a declansat in plaman si s-a raspandit la ficat se numeste cancer pulmonar cu raspandire la ficat, nu cancer hepatic, si prin urmare este tratat ca un cancer pulmonar.

Cancer la ficat – cauze si factori de risc

Multi factori de risc au fost asociati cu cancerul hepatic. Cel mai frecvent tip de cancer la ficat in randul adultilor, si anume carcinomul hepatocelular, se dezvolta de obicei la persoanele cu boala hepatica cronica provocata de infectia cu virusul hepatitei sau de ciroza. Barbatii sunt mai susceptibili sa dezvolte acest tip de cancer la ficat. Persoanele cu factori de risc multipli sunt si mai predispuse.

Factorii de risc sunt deci urmatorii:

  • hepatita B sau C;
  • ciroza;
  • consumul excesiv de alcool;
  • aflatoxina B1 (riscul de a dezvolta cancer la ficat poate creste prin consumul alimentelor care contin aflatoxina B1, otrava unei ciuperci care se dezvolta pe alimente cand sunt depozitate in locuri calde si umede);
  • steatohepatita nonalcoolica;
  • fumatul;
  • alte afectiuni care pot cauza cancer la ficat, cum ar fi hemocromatoza ereditara netratata, deficitul de alfa-1 antitripsina, glicogenoza sau boala de stocare a glicogenului, porfiria cutanata tardiva, boala Wilson.

Cancer la ficat – semne si simptome

Cancerul hepatic primar de obicei nu provoaca simptome in stadiile incipiente. Pe masura ce afectiunea evolueaza, simptomele de cancer la ficat variaza de la un pacient la altul, putandu-se manifesta prin:

  • pierdere in greutate neintentionata;
  • durere in partea dreapta a abdomenului superior sau in zona omoplatului drept;
  • pierderea poftei de mancare;
  • balonare;
  • senzatie de satietate precoce;
  • aparitia unui nodul sub coaste, in partea dreapta a corpului;
  • oboseala sau slabiciune;
  • greata si varsaturi;
  • icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor);
  • mancarime (cand excesul de bilirubina ajunge in piele);
  • scaune palide;
  • urina inchisa la culoare;
  • umflarea venelor de pe abdomen.

Anumite tipuri de cancer la ficat produc si hormoni care pot cauza:

  • cresterea nivelului de calciu in sange, ceea ce duce la constipatie, greata sau stari de confuzie;
  • scaderea glicemiei, manifestata prin oboseala sau senzatie de lesin;
  • marirea sanilor sau micsorarea testiculelor la barbati;
  • cresterea excesiva a numarului celulelor rosii din sange, care poate cauza inrosirea fetei.

Prezenta acestor simptome nu inseamna neaparat ca aveti cancer la ficat, dar este important sa discutati totusi cu medicul, pentru orice eventualitate.

Cancer la ficat – diagnostic

Daca aveti simptome care par sa sugereze un cancer la ficat, primul pas pe care il va efectua medicul este examenul fizic. Specialistul va palpa abdomenul pentru a examina ficatul, splina si organele din apropiere, se va asigura ca in abdomen nu exista o acumulare anormala de lichid (ascita) si ca nu prezentati semne de icter.

Daca medicul suspecteaza intr-adevar un cancer la ficat, acesta poate avea in vedere cateva dintre urmatoarele teste pentru a diagnostica afectiunea si stadiul acesteia.

  1. Analize de sange: acestea detecteaza alfa-fetoproteina (AFP), care poate fi un semn de cancer la ficat. Se pot face si alte analize de sange, pentru a verifica nivelul functionarii celulelor hepatice.
  2. Investigatii imagistice, cum ar fi:
  • scanarile prin tomografie axiala computerizata – acestea sunt de obicei primele teste efectuate pentru a evalua amploarea unui cancer la ficat. Tehnologia include o scanare CT cu triplu faza si protocoale speciale pentru studiul tumorilor hepatice sau ale tractului biliar.
  • scanarea prin rezonanta magnetica (RMN);
  • ecografia.
  1. Biopsie: daca pacientul este suspect de cancer la ficat, se poate obtine o proba de tesut din tumora, pentru a fi examinata la microscop. De asemenea, tesutul sanatos poate fi testat pentru a determina in ce masura sunt afectate functiile hepatice.
  2. Profil genomic/molecular: un tip de testare prin care se identifica anumiti biomarkeri. Acestia pot ghida medicul in alegerea celor mai bune optiuni de tratament pentru cancer la ficat in functie de particularitatile pacientului.

Cancer la ficat – tratament

Tratamentele pentru cancerul hepatic primar depind de stadiul bolii, precum si de varsta pacientului, starea generala de sanatate a acestuia si preferintele personale.

Interventie chirurgicala

Pentru tratarea chirurgicala a unui caz de cancer la ficat exista urmatoarele optiuni:

  • operatie pentru extirparea tumorii – se elimina tumora hepatica si un mic fragment din tesutul sanatos din jurul tumorii daca aceasta este mica, iar functia hepatica este inca buna;
  • operatie de transplant hepatic – doar pentru un mic procent de pacienti care au cancer la ficat in stadiu incipient.

Tratamente localizate

Tratamentele localizate pentru cancer la ficat se administreaza direct la nivelul celulelor canceroase sau in zona din preajma tumorii. Optiunile de tratament localizat pentru cancerul la ficat includ:

  • ablatia cu radiofrecventa – procedura care foloseste curentul electric pentru a incalzi si distruge celulele canceroase. Alte proceduri de distrugere a celulelor canceroase prin caldura excesiva pot folosi microunde sau laser.
  • crioablatia – care foloseste frigul extrem pentru a distruge celulele canceroase. Se plaseaza direct pe tumorile hepatice un instrument (criosonda) care contine azot lichid.
  • injectarea cu alcool a tumorii – alcoolul pur se injecteaza direct in tumora, fie prin piele, fie in timpul unei operatii. Alcoolul provoaca apoptoza (moartea) celulelor tumorale.
  • chemoembolizarea – care este un tip de medicament chimioterapic pe care medicul il injecteaza direct in ficatul pacientului.

Radioterapie

Radioterapia poate fi o optiune daca alte tratamente nu sunt posibile sau nu au oferit rezultate. Pentru pacientii cu forme avansate de cancer la ficat, radioterapia ar putea ajuta la controlul simptomelor.

Terapie medicamentoasa tintita

Aceste tratamente medicamentoase blocheaza anomaliile specifice ale celulelor canceroase, provocand apoptoza acestor celule. Unele terapii tintite dau rezultate doar la persoanele ale caror celule canceroase au anumite mutatii genetice. Celulele canceroase pot fi testate intr-un laborator pentru a afla daca raspund la acest medicament.

Imunoterapie

Imunoterapia foloseste chiar sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta impotriva cancerului. Se intampla ca sistemul imunitar sa nu atace celulele canceroase, deoarece acestea produc proteine ​​care orbesc celulele sistemului imunitar. Imunoterapia actioneaza interferand cu acest proces.

Tratamentele de imunoterapie sunt in general rezervate persoanelor care sufera de forma avansate de cancer la ficat.

Chimioterapie

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele cu crestere rapida, inclusiv celulele canceroase. Chimioterapia poate fi administrata injectabil si/sau sub forma de comprimate. Aceasta optiune de tratament este uneori utilizata pentru stadiile avansate ale cancerului hepatic.

Ingrijiri paliative

Acestea se concentreaza pe ameliorarea durerii si a altor simptome ale unei boli grave. Ingrijirile paliative se folosesc si in cazul pacientilor supusi unor tratamente agresive, cum ar fi interventii chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie. Acest tip de ingrijire medicala este asigurat de o echipa de medici, asistenti si alti profesionisti special pregatiti, care au ca scop imbunatatirea calitatii vietii pacientilor oncologici si a familiilor acestora.

Cand ingrijirea paliativa se combina cu celelalte optiuni de tratament, pacientii cu cancer pot observa o ameliorare a simptomelor si isi pot prelungi speranta de viata.

Cancer la ficat – preventie

Din pacate, nu exista nicio modalitate de a preveni complet cancerul la ficat.

Hepatita C si hepatita B sunt principalii factori de risc cunoscuti pentru cancerul hepatic primar. Intrucat aceste infectii se raspandesc prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, puteti reduceti riscul de infectie si, implicit, de cancer la ficat, daca:

  • va vaccinati impotriva hepatitei B;
  • evitati contactul sexual neprotejat;
  • evitati consumul de droguri si folosirea la comun a acelor;
  • evitati contactul cu sangele persoanelor bolnave.

In cazul expunerii la virusul hepatitei B sau C, adresati-va medicului pentru a verifica daca ati fost infectat(a), deoarece exista si unele tratamente pentru astfel de situatii.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/liver-cancer

https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/liver-cancer

https://www.cancer.org/cancer/types/liver-cancer/about/what-is-liver-cancer.html

https://www.mdanderson.org/cancer-types/liver-cancer/liver-cancer-symptoms.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/diagnosis-treatment/drc-20353664

https://www.healthdirect.gov.au/liver-cancer