Cancer de piele – cauze, factori de risc, manifestari, diagnostic, preventie

Cancer de piele – cauze, factori de risc, manifestari, diagnostic, preventie Cancer de piele – cauze, factori de risc, manifestari, diagnostic, preventie

Ultima actualizare: 18 martie 2024

Cancerul de piele reprezinta una dintre cele mai frecvent diagnosticate forme de cancer. Exista doua tipuri principale de cancer de piele, si anume melanomul malign si cancer de piele de tip non-melanom. In ultimele decenii, s-a observat o incidenta in crestere a acestui tip de cancer, ca urmare a expunerii tot mai prelungite la lumina UV sau bronzarii artificiale. De exemplu, un studiu epidemiologic a aratat o crestere liniara constanta a incidentei in randul femeilor cu varsta sub 40 de ani, intre anii 1973 si 2009, iar acest risc creste semnificativ la persoanele care se folosesc in mod constant de alternativele specifice de bronzare artificiala, prin expunere la radiatii UV.

Un cancer de piele este frecvent diagnosticat la nivelul regiunilor capului, gatului, mainilor, ca urmare a faptului ca acestea sunt frecvent expuse la radiatie solara. Riscul de a dezvolta cancer de piele este mai mare la persoanele cu pielea deschisa la culoare, intrucat melanina epidermica (in concentratie mai scazuta la persoanele cu pielea de culoare deschisa) are efect fotoprotector. La persoane cu piele deschisa la culoare, 75-80% dintre formele de cancer de piele de tip non-melanom sunt reprezentate de carcinoame bazocelulare, 25% fiind reprezentate de carcinoame cu celule scuamoase. Defectele ereditare ale repararii ADN-ului predispun o persoana la cancer.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100, o crema de protectie solara cu o textura fluida, care contine complexul PRO-DNA, un antioxidant puternic care calmeaza pielea si are efect antirid, luptand impotriva imbatranirii premature a tenului.


Cancer de piele – generalitati

Cancerul de piele, si anume melanomul, carcinomul bazocelular si carcinomul cutanat cu celule scuamoase, are una dintre cele mai mari incidente globale ale oricarei forme de cancer. Formele acestea de cancer de piele au un potential deosebit de agresiv. De exemplu, daca melanomul se diagnosticheaza in stadiu incipient, supravietuirea pana la 5 ani dupa diagnostic este observata in mai bine de 95% din cazuri, motiv pentru care detectarea si tratamentul precoce sunt esentiale, dictand prognosticul afectiunii maligne. In schimb, melanomul este predispus la metastaze, fiind astfel responsabil de pana la 90% din decesele cauzate de mult temutul cancer de piele.

Cancerele de piele de tip non-melanom implica mutatii la nivelul keratinocitelor, motiv pentru care se mai numesc si „carcinoame keratinocitare”. Melanomul, in schimb, se dezvolta la nivel de melanocite, celulele care produc melanina. Inmultirea necontrolata, proliferarea excesiva si dereglarile in dinamica ciclului celular fac ca melanomul sa fie unul dintre cele mai agresive si grave forme de cancer de piele. Carcinoamele cutanate pot fi clasificate dupa cum urmeaza, cu mentiunea ca pot exista si alte tipuri de cancer de piele, insa mult mai rare:

  • carcinomul bazocelular: cea mai des intalnita forma de cancer de piele, cu trei subtipuri ce pot fi diagnosticate clinic, si anume carcinom bazocelular nodular si carcinom bazocelular superficial, respectiv carcinom bazocelular morfeiform (sclerozant);
  • carcinomul cu celule scuamoase: boala Bowen (forma precoce neinvaziva) sau eritroplazia Queyrat (varianta peniana sau vulvara a bolii Bowen);
  • carcinomul cu celule Merkel: celula de origine se considera a fi celula stem epidermica sau dermica, mai degraba decat celula Merkel diferentiata;
  • melanomul: melanom superficial (cel mai des intalnit tip de melanom) si melanom nodular, melanom lentiginos malign, melanom lentiginos acral, melanom ocular.

Pentru ca procesul carcinogenetic sa se initieze, este necesar ca celulele, prin expunere la factori tanatogeni, sa sufere mutatii. In urma mutatiilor, acestea se vor diviza necontrolat, vor prolifera si, in cele din urma, vor duce la aparitia procesului malign.

Cancer de piele – cauze si factori de risc

Expunerea la lumina solara, fara protectie adecvata, reprezinta cel mai important factor de risc asociat cu dezvoltarea unui anumit tip de cancer de piele. Radiatia UV poate fi impartita in mai multe tipuri: UV-A, UV-B si UV-C. In proportie de 90%, lumina solara este compusa din UV-A, care au lungime de unda mare si patrund in derm, unde determina formarea radicalilor liberi. UV-B are o lungime de unda mai mica si patrunde in stratul bazal al epidermei, provocand asa-numitii dimeri de timina, care modifica ADN-ul. Atat UV-A, cat si UV-B, contribuie la procesul de carcinogeneza la nivelul pielii, desi se crede ca UV-A joaca un rol mai important in proces.

Expunerea la UV cauzeaza leziuni celulare, apoptoza celulara si afecteaza mecanismele necesare repararii ADN-ului. Astfel, se ajunge la mutatii, care ulterior se traduc prin dereglarea ciclului celular, inmultirea exagerata a celulelor si proliferarea anormala a acestora. Dupa deteriorarea ADN-ului de catre radiatia solara, dezvoltarea malignitatii cutanate este multifactoriala, pentru ca include factori genetici, tipul specific de piele (fenotip Fitzpatrick) si starea imunodepresiva. 90% dintre tipurile de cancer de piele cu celule scuamoase includ mutatii ale genei p53, numita si „gardianul genomului uman”, care conduc la proliferarea anormala a keratinocitelor.

Mutatii ale ADN-ului care conduc la cancer de piele de tip bazocelular includ mutatii la nivelul kinazei dependente de ciclina 2A (CDKN2A), receptorului de melanocortina 1 (MCR1), B-Raf si enzimelor de reparare a ADN-ului (endonucleaza UV-specifica, cum este cazul in xeroderma pigmentosum). Principalul factor de risc pentru cancer de piele este expunerea la soare, atat pe perioade scurte, cat si lungi (80% dintre cazurile de melanom sunt atribuite expunerii la radiatii UV). Pentru carcinomul cu celule scuamoase, expunerea cumulativa la UV in timp pare a fi de fapt riscul, iar pentru carcinomul bazocelular, expunerea intermitenta. Alti factori de risc includ:

  • pielea palida, deschisa la culoare;
  • numarul crescut de alunite;
  • istoricul familial pozitiv de cancer de piele;
  • genul masculin (pentru carcinom keratinocitar, pentru melanom incidenta fiind in schimb similara la femei si barbati);
  • incidenta mai mare in randul persoanelor cu par roscat sau blond si ochi verzi sau albastri;
  • fumatul;
  • starea imunodepresiva;
  • infectia cu HPV (papilomavirus uman);
  • utilizarea constanta a alternativelor de bronz artificial;
  • expunerea anterioara la radioterapie;
  • unele sindroame mostenite: sindromul Werner, Li-Fraumeni, xeroderma pigmentara, alaturi de o patologie numita retinoblastom, albinismul, sindromul Gorlin;
  • expunerea la arsenic, psoraleni;
  • varsta (incidenta crescuta la persoane cu varsta intre 50-75 de ani);
  • administrarea unor medicamente care cresc riscul de fotosensibilitate, steroizi;
  • ulceratiile cronice, arsurile solare.

Cu toate acestea, principalul factor de risc pentru cancer de piele, desi preventibil, il reprezinta expunerea directa la radiatiile ultraviolete. Din acest motiv, se recomanda protectia adecvata si aplicarea de creme cu factor de protectie solara, care actioneaza asemenea unor oglinzi.

Cancer de piele – manifestari clinice

Un cancer de piele se poate prezenta prin mai multe forme, insa uzual vizibile la nivelul pielii. Asadar, orice manifestare la nivelul pielii, care poate lua forma unei pete persistente, rani, unei excrescente sau unui nodul, ar trebui investigata de catre un specialist. Alunitele, de asemenea, trebuie in permanenta investigate, mai ales daca exista deja un risc pozitiv de cancer de piele. Exista 5 semne notate de la A-E care pot descrie procesul malign al melanomului, tradus prin situatia in care o alunita, candva obisnuita, ajunge sa prezinte urmatoarele:

  • A(simetrica);
  • B(ordura);
  • C(uloare neomogena);
  • D(iametru de peste 6 milimetri);
  • E(volutie si schimbare morfologica vizibila intre doua examinari consecutive).

Acestea sunt principalele simptome asociate cu un cancer de piele, insa trebuie mentionat faptul ca, in esenta, orice schimbare si manifestare cutanata necesita consult de specialitate.

Diagnosticul de cancer de piele

Examenul fizic dermatologic este deosebit de important, iar anamneza pacientului poate scoate in evidenta istoricul personal de arsuri sau cancer de piele in familie. Examinarea leziunii cutanate se face cu dermatoscopul, permitand analiza in detaliu a acesteia. Ulterior, se preleveaza o parte din leziune, prin biopsie, care este trimisa la anatomopatolog in vederea certificarii posibilului proces malign existent.

Tratament cancer de piele

Tratamentul pentru cancer de piele necesita abordarea multidisciplinara a echipei de specialisti clinici. Alternativele de tratament pentru cancer de piele depind de multe variabile si trebuie sa se individualizeze in functie de fiecare caz in parte. Astfel, se poate opta pentru:

  • interventie chirurgicala (excizia tumorii);
  • radioterapie;
  • terapie fotodinamica pentru cancer de piele;
  • crioterapie;
  • terapie cu laser;
  • farmacoterapie (chimioterapie, terapie tintita, imunoterapie).

In esenta, prognosticul tratamentului pentru cancer de piele este in stransa dependenta nu doar cu stadiul diagnosticarii (diagnosticat in stadiu incipient, carcinomul cutanat poate fi mult mai usor de tratat), ci si cu tipul specific de cancer si cu particularitatile individuale ale pacientului care are acest diagnostic.

Formula inovatoare Fluid Water Touch cu SPF 50+, fara emulsificatori, care nu lasa urme lipicioase pe piele, reduce sebumul, conferind o senzatie de catifelare. Produsul este ideal pentru piele sensibila pentru ca reduce riscul de aparitie a iritatiilor la nivelul ochilor si se absoarbe rapid, avand actiune si de matifiere a tenului.

Cancer de piele – sfaturi pentru preventie

Intrucat este mult mai usor de prevenit decat de tratat, specialistii recomanda urmatoarele, in vederea reducerii riscului de a dezvolta cancer de piele:

  • limitarea expunerii la lumina solara (in special in intervalul orar 11:00-15:00, cand radiatia UV este deosebit de puternica);
  • acoperirea pielii cu articole vestimentare lungi, purtarea de palarii si ochelari de soare;
  • evitarea bronzarii artificiale (aparate de bronzat) si a altor surse de lumina UV;
  • aplicarea regulata a cremelor cu factor de protectie solara (se recomanda SPF 50+, nu doar vara, ci si iarna, aplicata pe intreaga suprafata de piele expusa la soare, cu reaplicare in mod obisnuit la fiecare 2 ore);
  • daca exista risc familial de cancer de piele, se recomanda consultul dermatologic periodic, pentru evaluarea alunitelor;
  • orice modificare cutanata persistenta ar trebui sa ridice necesitatea evaluarii dermatologice.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289116/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441949/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/j.pop.2015.07.006

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6969010/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/skin-cancer

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357303917300932

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482329/

 

Farmacistul Catena va recomanda: