Cancerul cervical, numit si cancer de col uterin, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer, intalnit la femeile din intreaga lume. Aproape toate cazurile cunoscute sunt cauzate de infectiile cu tulpinile cu risc ridicat ale papilomavirusului uman (HPV), in special 16 si 18. Tipurile virale cu risc ridicat pot provoca leziuni cervicale intraepiteliale care, in cazul in care nu sunt eficient si rapid tratate, pot evolua spre cancer de col uterin. Astazi, eforturile de screening si detectare precoce a riscului de cancer de col uterin implica testarea HPV si testul Babes-Papanicolau. In mare masura, acest tip de cancer poate fi relativ usor prevenit, in primul rand prin vaccinare.
Testarea HPV are rolul de a identifica prezenta tulpinilor virale cu risc ridicat si scazut. Frotiul Papanicolau ajuta la identificarea potentialelor modificari celulare anormale, la nivelul colului uterin, care ar putea indica, in functie de aspectul sau, un eventual stadiu al cancerului. Acest tip de cancer isi are originea in celulele colului uterin (cervixul). Colul uterin este capatul inferior si ingust al uterului, care conecteaza uterul cu vaginul. Un cancer de col uterin se dezvolta lent, de-a lungul timpului, iar celulele colului trec prin modificari cunoscute drept displazie. In cazul in care nu sunt distruse si indepartate, pot deveni celule canceroase care cresc si se raspandesc.
Cancer de col uterin – generalitati
Conform datelor, in anul 2020 s-au inregistrat aproximativ 604.000 noi cazuri de cancer de col uterin si 324.000 de decese, la nivel global. Acest tip de cancer, dupa cum am mentionat, apare la nivelul colului uterin, capatul inferior si ingust al uterului, prin care se realizeaza legatura cu vaginul. Colul uterin prezinta doua parti principale:
-
exocervix: partea exterioara a colului uterin, investigata in timpul examenului ginecologic, acoperita cu celule subtiri, plate, numite celule scuamoase;
-
endocervix: partea interioara a colului, care formeaza un canal ce leaga vaginul de uter, este acoperita de celule glandulare care produc mucus.
Jonctiunea scuamo-columnara (numita si zona de transformare sau de tranzitie) este granita la care se intalnesc endocervixul si exocervixul, zona de tranzitie intre epiteliul scuamos din vagin si epiteliul mucos al endocervixului. In majoritatea cazurilor, un cancer de col uterin va aparea in aceasta zona. Exista doua forme principale de cancer de col uterin, numite dupa tipul celular specific in care s-a initiat procesul malign:
-
carcinom cu celule scuamoase: pana la 90% din totalul cazurilor de cancer de col uterin si acest tip de cancer se dezvolta din celulele din exocervix;
-
adenocarcinom: acest tip de cancer se dezvolta in celule glandulare producatoare de mucus din endocervix.
In cazuri mai rare, un cancer de col uterin se poate prezenta cu caracteristici ale carcinomului cu celule scuamoase si, simultan, cu caracteristici ale adenocarcinomului. Vorbim, in situatiile de aceasta natura, despre „carcinom mixt” sau „carcinom adenoscuamos”. In mod obisnuit, un cancer de col uterin are la baza modificari precanceroase ale celulelor de la nivelul colului. Cu toate acestea, doar o parte dintre femeile cu astfel de leziuni vor dezvolta cancer de col uterin, iar acesta este unul dintre motivele pentru care expunerea la factori de risc joaca un rol esential in dezvoltarea acestui tip de cancer. Diagnosticarea si tratarea precoce sunt absolut esentiale.
Cancer de col uterin – cauze si factori de risc
Practic, toate tipurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu HPV, tulpini cu risc ridicat. Doua tulpini cu risc ridicat, si anume HPV 16 si HPV 18, cauzeaza in jur de 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin la nivel mondial. Aproape toate persoanele care sunt active sexual se vor infecta cu HPV la un moment dat, de-a lungul vietii. Totusi, cele mai multe infectii vor disparea in aproximativ 2 ani, ca urmare a actiunii sistemului imunitar. O problema o ridica infectiile persistente, care dureaza ani de zile. Aceste infectii pot duce la modificari ale celulelor cervicale si la leziuni precanceroase. Daca leziunile nu sunt indepartate, duc la cancer.
Principalii factori care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin (cancer cervical) includ:
-
contactul sexual neprotejat: infectia cu HPV se transmite prin contact sexual direct (vaginal si anal, dar si oral), prin contact piele pe piele (cu leziunile prezente);
-
existenta mai multor parteneri sexuali;
-
fumatul (risc dublu de cancer de col uterin in randul femeilor care fumeaza);
-
sistemul imunitar slabit (infectia cu HIV, terapia cu corticosteroizi);
-
infectia cu Herpes simplex, Chlamydia;
-
utilizarea contraceptivelor;
-
obezitatea;
-
numarul crescut de sarcini (s-a observat ca riscul de a dezvolta cancer de col uterin pare sa fie usor mai ridicat in randul femeilor care au avut peste 3 sarcini);
-
istoricul familial pozitiv de cancer de col uterin;
-
igiena deficitara a partenerilor.
Administrarea de dietilstilbestrol, medicament folosit pentru a preveni pierderea sarcinii, a fost interzisa ca urmare a faptului ca reprezinta un factor de risc independent pentru cancerul de col uterin numit „adenocarcinom cu celule clare”. Studiile privind prevalenta infectiei cu HPV in randul populatiei indica o incidenta de varf in randul adultilor sub 25 de ani. Decesele care apar din cauza acestui tip de cancer ating incidenta maxima in randul femeilor de varsta mijlocie, adica la varsta de 40-50 de ani. Infectiile concomitente cu mai multe tipuri de HPV prezinta un risc mai mare de evolutie spre cancer de col uterin, chiar si in randul femeilor cu varsta sub 25 de ani.
Cancer de col uterin – simptome si manifestari
In faze initiale, un cancer de col uterin poate fi asimptomatic, ceea ce il face dificil de detectat. Totusi, se poate prezenta cu:
-
sangerari vaginale dupa intretinerea raporturilor sexuale;
-
sangerari vaginale intre menstruatii, eliminarea unui volum mai mare de sange;
-
durere pelvina, durere in timpul actului sexual;
-
scurgeri vaginale apoase, cu miros puternic, care pot contine sange;
-
dureri la nivelul zonei lombare, membrelor inferioare, dureri abdominale;
-
prezenta sangelui in urina.
Deoarece este deseori asimptomatic, se recomanda testarea periodica, in special daca exista si suspiciunea infectiei.
Cancer de col uterin – protocol de diagnostic
Diagnosticul de cancer de col uterin se pune pe seama constatarilor clinice, fiind recomandate o serie de teste. Un astfel de diagnostic intra in expertiza medicului ginecologic si implica:
-
tuseul vaginal;
-
explorarea ecografica;
-
testul Babes-Papanicolau (citologia frotiului);
-
colposcopia.
Testarea HPV are rolul de a identifica prezenta tulpinilor cu risc scazut si crescut. In functie de rezultate, poate fi necesara biopsia de col uterin, pentru a se diagnostica leziunile, precum si un eventual stadiu al cancerului. Anamneza poate fi importanta pentru a se identifica expunerea la eventualii factori de risc, infectii anterioare, fumatul, numarul de parteneri sexuali. Este foarte important sa existe o colaborare stransa intre medic si pacienta cu risc de cancer de col uterin.
Tratament cancer de col uterin
Tratamentul in caz de cancer de col uterin se individualizeaza in functie de stadiul tumorii, dar si in functie de alte variabile, cum ar fi varsta, comorbiditatile asociate, starea generala de sanatate. In unele cazuri, tratamentul implica abordarea concomitenta a mai multor alternative, cum ar fi:
-
chimioterapie;
-
radioterapie;
-
terapie tintita;
-
alternative chirurgicale: criochirurgie (crioterapie), chirurgie cu laser, histerectomie totala simpla sau radicala, conizatie, trachelectomie, exenetratie pelvina totala (cea mai complexa si agresiva interventie chirurgicala pelvina, dar care reprezinta o optiune de vindecare in cazurile severe si avansate de cancer de col uterin).
De obicei, stadiul incipient al bolii se trateaza prin interventii chirurgicale specifice sau printr-o serie de sedinte de radio- si chimioterapie. In etape mai avansate, si de obicei dupa interventia chirurgicala, tratamentul in caz de cancer de col uterin implica o combinatie intre chimioterapie si radioterapie. Cand stadiul este mult prea avansat pentru a putea fi tratat, prognosticul fiind unul nefavorabil, tratamentul vizeaza indeosebi ameliorarea simptomelor.
Cancer de col uterin – sfaturi pentru preventie
Este important de retinut ca acest tip de cancer poate fi prevenit si, daca este detectat devreme, este vindecabil. De fapt, aproape toate cancerele de col uterin pot fi prevenite prin vaccinare si screening periodic pentru cancer de col uterin. Principalele modalitati prin care se poate reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin includ:
-
vaccinarea anti-HPV reprezinta cea mai sigura si eficienta modalitate de a preveni cancerul de col uterin, Gardasil 9 fiind aprobat pentru barbati si femei cu varsta intre 9-45 de ani, iar acest tip de vaccin este aprobat pentru a preveni cancerele asociate cu 7 tipuri de HPV (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) si pentru a preveni verucile genitale cauzate de tipurile 6 si 11. Pentru protectie maxima vaccinul anti-HPV trebuie administrat inainte de inceperea vietii sexuale;
-
testarea HPV si testul Babes-Papanicolau, ca parte a screeningului periodic;
-
utilizarea prezervativului (nu elimina, ci reduce riscul de infectie cu HPV);
-
renuntarea la fumat;
-
limitarea numarului de parteneri sexuali;
-
mentinere unei greutati normale si a unei igiene adecvate.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7797226/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3217784/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431093/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
https://www.cancer.gov/types/cervical
https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/
https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/cervical-cancer