Calcaiele devin crapate din cauza faptului ca pielea din jurul calcaielor se usuca si se ingroasa. Femeile au un risc cu 50% mai mare de a se confrunta cu aceasta problema decat barbatii.
In cele mai multe cazuri, singura problema este de natura estetica. Cu toate acestea, calcaiele crapate pot provoca disconfort sau durere. In cazul in care crapaturile sunt adanci, persoanele afectate se pot confrunta cu dureri si sangerari atunci cand pasesc.
Cazurile severe de calcaie crapate pot duce la infectii, cum ar fi celulita (o infectie bacteriana frecventa a pielii).
Calcaiele crapate pot reprezenta, de asemenea, o problema grava pentru persoanele care au leziuni neuropatice. Din cauza acestor leziuni care provoaca pierderea senzatiei in picioare, pacientii primesc cu intarziere tratamentul si pot dezvolta complicatii grave. De asemenea, persoanele cu diabet sunt expuse riscului de complicatii, cum ar fi ulcerul piciorului diabetic.
Oamenii care au dureri, roseata, umflaturi in orice zona a piciorului pentru mai mult de cateva zile ar trebui sa consulte un medic.
Calcaie crapate – cauze si factori de risc
Calcaiele pot crapa din cauza uscarii pielii. Mai exact, cand pielea din jurul marginii calcaiului devine uscata si groasa, presiunea produsa in timpul mersului duce la craparea pielii. Calcaiele crapa de cele mai multe ori in timpul iernii, cand umiditatea si temperatura exterioara sunt scazute. De asemenea, calcaiele crapate pot avea si alti factori, cum ar fi:
-
infectiile fungice ale pielii
-
afectiunile medicale, printre care diabetul sau psoriazisul
-
anumite medicamente
-
purtarea pantofilor cu toc deschis, cum ar fi sandalele
-
mersul descult
-
instalatiile de incalzire interioara care reduc umiditatea din incaperi si usuca pielea
-
baile sau dusurile fierbinti care usuca pielea
Remedii eficiente pentru calcaie crapate
Urmatoarele metode pot ajuta la tratarea calcaielor crapate:
Folositi un produs emolient sau umectant
Emolientii patrund in piele si reduc pierderile de apa, facand ca pielea sa se simta neteda si moale.
In schimb, umectantii patrund in stratul exterior al pielii, atrag apa din aer si mentin umiditatea in piele. De asemenea, ajuta la cresterea hidratarii pielii.
Aplicati o crema hidratanta ocluziva
Dupa ce emolientul sau umectantul este absorbit in piele, puteti aplica un strat gros de crema hidratanta ocluziva deasupra, chiar inainte de culcare, pentru a mentine umezeala in piele.
Cremele hidratante ocluzive acopera pielea cu o pelicula subtire care impiedica evaporarea umezelii din stratul exterior al pielii.
Printre cremele hidratante ocluzive se numara:
-
vaselina
-
lanolina
-
uleiul mineral
-
siliconi, cum ar fi dimeticona
Specialistii sustin ca vaselina este cel mai eficient hidratant ocluziv, reducand pierderea de apa din stratul exterior al pielii cu mai mult de 98 la suta.
Purtati sosete din bumbac 100% in timp ce stati in pat
Dupa ce aplicati vaselina pe calcaiele crapate, este recomandat sa purtati sosete din bumbac 100% in timp ce stati in pat, deoarece acestea pot:
-
mentine umiditatea in piele
-
lasa pielea calcaiului sa respire
-
preveni patarea lenjeriei de pat
Pentru ca pielea de pe calcaie sa se refaca, mentineti aceasta rutina timp de cateva zile.
Aplicati un produs keratolitic pe pielea ingrosata
Daca pielea calcaiului este groasa, aplicarea unui produs keratolitic poate ajuta la subtierea acesteia, la fel ca si celelalte tratamente.
Agentii keratolitici subtiaza pielea ingrosata, provoaca slabirea stratului exterior al pielii si ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii. Acest proces permite pielii sa mentina mai multa umiditate.
Printre agentii keratolitici se numara:
-
alfa hidroxi acizii (AHA), cum ar fi acidul lactic si acidul glicolic
-
acidul salicilic
-
ureea
Specialistii sustin ca cele mai utile produse sunt cele care contin atat agenti keratolitici, cat si umectanti. De exemplu, ureea este atat un keratolitic, cat si un umectant care hidrateaza si indeparteaza pielea uscata, crapata si ingrosata.
Assista Crema cu Uree 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.
Frecati usor pielea ingrosata cu o piatra ponce
Dupa ce pielea isi recapata nivelul de hidratare, puteti folosi o piatra ponce pentru a reduce grosimea pielii si a calusurilor.
Persoanele cu diabet sau neuropatie nu ar trebui sa foloseasca pietre ponce, ci ar trebui sa mearga la un dermatolog sau un podiatru.
Folositi un bandaj lichid
Bandajele care contin lichide sau geluri pot acoperi calcaiele crapate. Acestea pot asigura un strat protector peste fisuri, pot ajuta la reducerea durerii, pot tine la distanta murdaria si germenii care pot patrunde in leziuni si pot ajuta la grabirea vindecarii.
Persoanele care au calcaiele crapate ar trebui sa consulte un podiatru sau un dermatolog daca pielea este extrem de afectata de crapaturi sau daca auto-tratamentele nu amelioreaza calcaiele crapate dupa o saptamana.
Tratamente medicale
In cazurile severe de calcaie crapate sau daca situatia impune ingrijire specializata, medicul poate:
-
indeparta pielea moarta
-
prescrie agenti mai puternici de indepartare a pielii crapate
-
aplica adezivi medicali pentru a sigila fisurile
-
prescrie antibiotice daca exista o infectie
-
aplica pansamente sau bandaje
-
recomanda insertii de pantofi pentru calcai
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/cracked-heels-causes-home-remedies-prevention-and-more-5214946
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316572
https://thefoothub.com.au/cracked-heels/
https://health.clevelandclinic.org/dont-let-dry-heels-ruin-sandal-season