
Exfolierea buzelor reprezinta procesul de indepartare a pielii uscate de pe buze. Odata inlaturata descuamarea, tesutul isi recapata catifelarea si are capacitatea de a absorbi optim agentii de hidratare sau protectie, precum balsamul de buze. Exfolierea buzelor se face o data, cel mult de doua ori pe saptamana. Se recomanda folosirea unui exfoliant bland, apoi este obligatorie aplicarea unui balsam hidratant.
Exfolierea buzelor reprezinta un pas important din rutina de ingrijire a pielii. Ajuta la reinnoierea celulara, incurajeaza circulatia la nivel local si protejeaza bariera cutanata. Totodata, sa nu uitam ca ajuta buzele sa aiba o textura catifelata si un aspect plin si neted.
Cum se manifesta buzele uscate?
Buzele uscate sunt o problema frecventa, indiferent de varsta, sex si anotimp, si se manifesta prin:
-
uscaciune severa a tesutului;
-
descuamare;
-
crapaturi in piele si, uneori, chiar rani si sangerari;
-
senzatie de mancarime;
-
durere.
Farmacistii Catena recomanda Xerolact balsam buze, un produs emolient si protector, potrivit pentru buze foarte uscate, cu crapaturi superficiale. Contine 15% unt de shea. Aplicarea ajuta la formarea unui strat protector si reda elasticitatea buzelor, lasându-le catifelate si hidratate. Se aplica dupa exfolierea buzelor, dar si in timpul zilei, ori de cate ori este necesar.
De ce se descuameaza buzele?
Pielea buzelor este foarte fina. De aceea, integritatea ei poate fi afectata foarte usor.
Tesutul de pe buze are o rata de regenerare mai mare decat in alte parti ale corpului. Drept urmare, persoanele deshidratate sunt predispuse la descuamarea buzelor.
Petrecerea timpului afara, in aerul specific sezonului rece, poate elimina umiditatea naturala din piele. In acelasi timp, chiar daca pielea uscata nu este intotdeauna un semn direct al nivelului de hidratare, suntem mai predispusi la uscarea buzelor atunci cand organismul nu este hidratat corespunzator.
Incercati sa beti apa, in mod regulat, pe tot parcursul zilei! Plecati undeva? Indiferent de anotimp, luati cu dumneavoastra o sticla cu apa si un balsam hidratant pentru buze!
Consumul de alimente picante sau prea sarate (chipsuri sau popcorn) si de preparate fierbinti (ciorbe) sau prea reci (inghetata) duce adesea la uscarea buzelor. Sarea, spre exemplu, ramane pe buze si indeparteaza umezeala. Alimentele picante inflameaza pielea buzelor si favorizeaza pierderea apei din tesut. Totodata, consumul unor astfel de preparate duce involuntar la lingerea buzelor, obicei care si el contribuie la uscarea buzelor.
Evitati, asadar, excesul de sare si ingrediente picante. Consumati produse care au o temperatura tolerabila. Nu uitati sa va hidratati si sa folositi de mai multe ori pe zi un balsam hidratant de buze!

Folositi crema cu protectie solara in fiecare zi, indiferent de anotimp, asa cum recomanda dermatologii? Foarte bine! Cum ramane, insa, cu buzele? Arsurile solare pot descuama si mai mult buzele uscate. Este necesar sa folositi si un balsam de buze cu SPF, pentru a proteja pielea din aceasta zona sensibila!
Deficitul de vitamina B poate duce la uscarea buzelor. Suplimentele de vitamina B12 pot ajuta la refacerea tesulului la nivel local.
De asemenea, si deficitul de fier sau zinc poate duce la descuamarea buzelor. Desi rar, si deficitul de vitamina C este o cauza frecventa a uscarii buzelor.
Daca descuamarea persista desi va hidratati, practicati exfolierea buzelor si folositi un balsam de buze, adresati-va medicului specialist. Ar putea fi vorba despre un deficit nutritional! Doar analizele de sange pot confirma acest lucru.

Cheilita exfoliativa este afectiune inflamatorie confundata, uneori, cu o forma locala de psoriazis. Presupune descuamarea continua a buzelor. Poate fi cauzata de respiratia pe gura, razele UV, frig, vant, umezeala, agenti infectiosi (spre exemplu, herpes simplex), alergeni din ruj, lucrari dentare etc.
O forma aparte a chelitei exfoliative este cheilita Croker, frecventa la femeile de 20-40 de ani, anxioase, care au ticul de a-si linge sau musca buzele. Pe langa factorii psihoemotionali, pe lista cauzelor se mai afla bolile tiroidiene, bolile autoimune și factorii genetici.
Tratamentul cheilitei, la recomandarea medicului, se va face cu produse cheratolitice cu aplicare topica, dermatocorticoizi sau produse emoliente.
Cheilita angulara se manifesta la unul sau ambele colturi ale gurii, prin roseata, mancarime, crapaturi, cruste, vezicule sau sangerari.
Poate fi cauzata de varsta inaintata, fumat, deficit de vitamina B, sistem imunitar slabit, pierdere brusca in greutate, administrarea anumitor antibiotice, proteza dentara necorespunzatoare sau dinti nealiniati ori afectiuni cronice, precum diabet.
Diagnosticul si tratamentul sunt stabilite de dermatolog. Remediile constau in utilizarea de antiseptice topice, pentru a mentine leziunile curate, si/sau unguente cu steroizi.

De ce este importanta exfolierea buzelor
Fie ca buzele dumneavoastra au deja un aspect neted, fie ca prezinta mici semne de uscaciune, este important ca o data pe saptamana sa efectuati exfolierea buzelor. Exceptie fac, desigur, situatiile cand aveti leziuni serioase la nivel local si ati primit deja un diagnostic din partea dermatologului. In astfel de cazuri, urmati doar recomandarile de ingrijire primite de la specialist.
Buzele nu contin glande care sa elibereze sebum, astfel incat sa mentina pielea hidratata. Din aceasta cauza, tesutul poate avea deseori o textura aspra. Totodata, acestui proces i se mai pot adauga arsurile solare, anumite afectiuni (precum alergii, boli autoimune sau tiroidiene), deficitul de vitamine, fumatul, consumul de bauturi fierbinti sau preparate condimentate si deshidratarea.
Exfolierea buzelor indeparteaza celulele moarte ale pielii si descopera tesutul neted de dedesupt. De asemenea, activeaza temporar circulatia la nivel local si confera aspectul unor buze pline si hidratate. Un alt beneficiu ar fi acela ca exfolierea buzelor favorizeaza aplicarea uniforma a rujului.
Exfolierea buzelor este importanta, asadar, nu doar pentru o estetica buna si un make-up impecabil, ci si pentru a mentine sanatatea si integritatea tesutului.
-
Exfolierea buzelor – ce alegem, exfolianti chimici sau fizici?
Exista doua tipuri de exfolianti: chimici si fizici.
Exfoliantii chimici, precum alfa-hidroxiacizi (AHA), beta-hidroxiacizi (BHA) sau poli-hidroxiacizi (PHA), nu au particule abrazive si nu presupun frecarea pielii. Asadar, sunt mai blanzi decat majoritatea exfoliantilor fizici si pot patrunde adanc in piele.
Exfoliantii fizici sunt mult mai eficienti cand vine vorba despre indepartarea celulelor moarte, comparativ cu exfoliantii chimici. De asemenea, sunt accesibili si e posibili sa-i aveti deja acasa, poate chiar in bucatarie – zahar sau cafea.
-
Reteta de scrub pentru exfolierea buzelor
Daca va atrage ideea exfoliantilor fizici, iata un exemplu de scrub pentru exfolierea buzelor:
-
3 lingurite de zahar fin;
-
½ jumatate lingurita de ulei de jojoba sau de masline;
-
½ lingurita de miere.
Puneti toate ingredientele intr-un bol, apoi amestecati-le pana la omogenizare. Prin miscari circulare, timp de doua minute, masati buzele cu compozitia astfel obtinuta, apoi clatiti.

-
Cum se face corect exfolierea buzelor?
Iata cum sa efectuati corect, acasa, exfolierea buzelor:
-
PASUL 1: Indepartati orice urma de ruj sau gloss. Asigurati-va ca buzele sunt uscate si curate.
-
PASUL 2: Aplicati un exfoliant la alegere. Daca ati ales unul fizic, frecati usor cu degetul pe piele, prin miscari circulare. Atentie: procesul nu trebuie sa fie dureros!
-
PASUL 3: Clatiti si aplicati un strat generos de balsam de buze.
-
PASUL 4: Folositi un balsam de buze cu SPF inainte de a iesi din casa.
Despre balsamul de buze – ce sa evitati si ce sa folositi
Aveti buze crapate sau tocmai ati realizat exfolierea buzelor? Folositi un balsam hidratant! Evitati, insa, produsele care contin:
-
camfor;
-
eucalipt;
-
scortisoara;
-
citrice;
-
ardei iute;
-
lanolina;
-
mentol;
-
parfum;
-
octinoxat sau oxibenzona;
-
fenol;
-
ceara;
-
galat de propil;
-
acid salicilic.
Exista o multime de ingrediente care pot ajuta corectarea descuamarii si la catifelarea tesutului dupa ce a fost efectuata exfolierea buzelor. Specialistii recomanda sa aveti in vedere:
-
unt de shea;
-
ulei de ricin;
-
ceramide;
-
dimeticona;
-
ulei din seminte de canepa;
-
petrolatum;
-
oxidul de titan sau oxidul de zinc (confera protectie solara).
Alegeti intotdeauna produse hipoalergenice, fara parfum.
Cum sa aveti buze frumoase si sanatoase
Ingrijire buzelor presupune:
-
hidratare constanta;
-
exfolierea buzelor de 1-2 ori pe saptamana;
-
folosirea de mai multe ori pe zi a unui balsam hidratant;
-
folosirea unui balsam de buze cu SPF daca iesiti din casa;
-
evitati sa lingeti, sa strangeti sau sa miscati buzele;
-
evitati sa bagati in gura pixuri sau pandantive;
-
folositi un umidificator (daca este cazul).
Recomandari si atentionari
Daca in ciuda faptului ca va hidratati corespunzator, practicati exfolierea buzelor, nu aveti ticuri ale buzelor si nu fumati, tot va confruntati cu descuamare, adresati-va cat mai curand unui medic dermatolog. Ar putea fi vorba despre o afectiune inca neindentificata.
Atentie! Daca este realizata in exces, exfolierea buzelor poate agrava si mai mult descuamarea pielii.
Surse:
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips
https://www.byrdie.com/how-to-exfoliate-lips
https://www.realsimple.com/why-are-my-lips-always-dry-and-peeling-7093457
https://www.healthline.com/health/chapped-lips#treatment
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22005-chapped-lips