Buze umflate: cauze posibile si metode eficiente de gestionare

Buze umflate: cauze posibile si metode eficiente de gestionare Buze umflate: cauze posibile si metode eficiente de gestionare

Ultima actualizare: 20 iunie 2024

Simptomul de buze umflate se asociaza deseori cu reactia alergica sau cu infectii virale, in mod obisnuit cu Herpes simplex (herpesul bucal). Cu toate acestea, pot exista si alte cauze care duc la buze umflate, in special in lipsa unui traumatism direct la nivelul buzelor (cum ar fi lovituri sau muscarea involuntara a acestora). Poate fi vorba despre endocrinopatii, despre diferite tipuri de sindroame, de cele mai multe ori edemul buzelor prezentandu-se in asociere si cu alte simptome cum ar fi dureri, ulceratii si, in unele cazuri, probleme dentare subiacente. Edemul buzelor este, in mod uzual, insotit si de alte simptome cantonate la nivelul acestora: inrosire, durere, prurit.

Cresterea in volum a buzelor poate fi un semn clinic important al unei boli sistemice, cum sunt endocrinopatiile, sau al unei boli localizate la nivelul cavitatii bucale (herpesul bucal, spre exemplu). Pacientii pot prezenta buze umflate intr-o anumita zona (tumefiere localizata) sau, in unele cazuri, buze umflate in totalitate (tumefiere difuza). Multe tipuri de alergii pot duce la acest simptom, iar diferentierea intre acut si cronic poate ajuta foarte mult la identificarea unei eventuale cauze si stabilirea diagnosticului. Simptomele care insotesc edemul buzelor (durere, paralizie faciala, limfangita) pot ajuta practicianul si in stabilirea diagnosticului.


Buze umflate – cauze posibile

In continuare, vom prezenta principalele cauze care, printre altele, duc la buze umflate. De mentionat este faptul ca, in situatiile in care o persoana nu se prezinta decat cu buze umflate, iar alte simptome localizate sau sistemice lipsesc, cel mai probabil (insa nu exclus) ar fi vorba despre reactii alergice (alimentare, la produsele cosmetice, medicamente si altele).

  • Reactii alergice

O reactie alergica se poate prezenta clinic cu simptomul de buze umflate. De obicei, este vorba despre alergii alimentare (lapte, oua, arahide, crustacee, soia, gluten), dar edemul buzelor poate fi secundar si alergiilor la medicamente, diferite condimente (anason, fenicul, coriandru). Se intampla foarte frecvent ca o persoana sa aiba reactie alergica la penicilina, in acest caz simptomul de buze umflate putand aparea la scurt timp dupa administrarea antibioticului. De-a lungul timpului, a fost documentat un singur caz in care umflarea buzei inferioare a fost diagnosticata gresit, in conditiile in care acest simptom era de fapt urmarea socului anafilactic.

  • Boli infectioase

Mai multe boli infectioase pot prezenta, de asemenea, simptomul de buze inflamate. Erizipelul, o infectie comuna a pielii, este cauzat de infectia cu streptococi de grup A, de grup G, precum si de infectiile cu Staphylococcus aureus. O consecinta posibila a erizipelului persistent este boala numita elefantiaza. Elephantiasis nostras, desi este o afectiune foarte rara, duce la buze umflate care persista, din cauza atacurilor sustinute de limfangita (inflamatia vaselor limfatice din zona buzelor). Acneea chistica si infectiile cu Herpes simplex (herpesul bucal), precum si aparitia de cosuri la nivelul buzelor, pot duce la tumefierea acestora.

  • Cauze endocrine

Persoanele care se confrunta cu buze umflate pentru o perioada indelungata ar trebui sa aiba in vedere mai ales un examen endocrinologic. Hipotiroidismul, endocrinopatiile cauzate printr-o insuficienta renala, hipersecretia hormonului de crestere (acromegalia, la adulti) pot duce, cel putin in prima instanta, la buze umflate. In hipotiroidism, edemul buzelor este frecvent asociat cu edemul pleoapelor. In caz de insuficienta hepatica si renala, persoanele se pot confrunta, de asemenea, cu buze umflate, dar tumefierea este mai discreta, izolata si mai putin severa. Cand hipersecretia hormonului de crestere apare la copii, vorbim despre gigantism.

  • Boli granulomatoase

Daca o persoana se confrunta recurent sau permanent cu buze umflate, ar putea fi vorba despre prezentarea tipica a sindromului Melkersson-Rosenthal. Aceasta afectiune se prezinta specific, cu o triada caracteristica: paralizie recurenta a nervului facial, buze umflate (tranzitoriu sau, in unele cazuri, permanent) si aparitia unor fisuri pe suprafata limbii. In forma monosimptomatica a bolii, edemul facial si/sau simptomul de buze umflate reprezinta manifestarea tipica. Biopsia unei probe de tesut de la nivelul buzei evidentiaza prezenta infiltratiilor granulomatoase. Daca o persoana prezinta doar edemul buzelor, este vorba despre sindromul Miescher. Alte cauze:

  • granulomatoza orofaciala;
  • cheilita granulomatoasa.

Desi aceste afectiuni tind sa se prezinte si cu alte simptome, umflarea buzelor ar putea fi uneori simptomul care „anunta” aceste boli granulomatoase.

  • Eritemul multiform si boala Stevens-Johnson

Simptomul de buze umflate ar putea fi semnul clinic premergator sindromului Stevens-Johnson si al eritemului multiform. De obicei, edemul buzelor are caracter acut si temporar. Ulterior, se ajunge la simptome mult mai severe, cum ar fi eruptii cutanate dureroase, necroliza, hemoragii la nivelul buzelor.

  • Angioedemul buzelor

O posibila cauza pentru buze umflate este angioedemul. In acest caz, vorbim in special despre lipsa altor simptome semnificative. Angioedemul la nivelul buzelor apare ca urmare a cresterii permeabilitatii capilate in stratul subcutanat. De obicei, este idiopatic (fara cauze cunoscute) si apare la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Poate avea cauze ereditare, alergice si dobandite (o trauma), in unele cazuri fiind o reactie secundara administrarii anumitor medicamente, cum ar fi ibuprofen, naproxen, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

  • Sindromul Ascher

Sindromul Ascher este o boala relativ obscura, care nu are cauze cunoscute. Persoana prezinta buze umflate, dar in special edemul recurent al buzei si pleoapei superioare. In 10% din cazuri apare si cresterea in volum a glandei tiroide.

  • Alte cauze

Alte posibile patologii care pot duce la simptomul de buze umflate, printre altele, sunt si:

  • mucocelul;
  • hemangiomul;
  • tumorile;
  • problemele dentare;
  • leziunile la nivelul gurii;
  • cheilita;
  • retentia de apa;
  • infectia cu virusul Coxsackie;
  • cancerul de buze (dar in cazuri foarte rare).

Buze umflate – metode eficiente de gestionare

In vederea tratamentului pentru buze umflate, in prima instanta trebuie identificata cauza. Dupa ce se pune diagnosticul, se poate instaura tratamentul care poate varia foarte mult. In cazul in care se suspecteaza ca simptomul de buze umflate este secundar unei infectii, antibioticele sunt de prima linie. Daca reprezinta o reactie alergica, se recomanda evitarea, pe viitor, a factorilor alergeni, dupa identificarea acestora. Alte afectiuni care pot duce la buze umflate ridica deseori necesitatea unor tratamente mai invazive si mult mai complexe, la nevoie chiar abordare chirurgicala.

Daca simptomul buzelor umflate dispare dupa cateva zile, nu ar trebui sa ridice vreun semn de ingrijorare. Acasa, pot fi aplicate comprese reci pentru a diminua edemul (acestea nu se aplica direct pe buze, ci printr-un material textil curat). Administrarea corticosteroizilor, injectarea de agenti sclerozanti, terapia cu laser, excizia chirurgicala, scleroterapia si embolizarea sunt cateva dintre alternativele terapeutice pentru edemul buzelor. Daca acest simptom este izolat si nu sunt prezente alte semne ingrijoratoare (febra, dureri, sangerari, recurenta), atunci este foarte putin probabil sa fie vorba de o afectiune serioasa (totusi, se recomanda control medical).

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872243/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10725739/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8346746/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470592/

https://www.verywellhealth.com/what-causes-swollen-lips-1192167

https://www.healthline.com/health/swollen-lips