Bucurati-va de masa de Craciun fara sa renuntati la dieta! Retete cu putine calorii

Bucurati-va de masa de Craciun fara sa renuntati la dieta! Retete cu putine calorii Bucurati-va de masa de Craciun fara sa renuntati la dieta! Retete cu putine calorii

Ultima actualizare: 18 decembrie 2023

Perioada Sarbatorilor vine cu foarte multe bucurii, inclusiv de natura culinara. Intalnirile si momentele speciale petrecute alaturi de cei dragi, fie ca-i vorba de familie sau prieteni, au loc de cele mai multe ori in jurul unor mese bogate. Drept urmare, oricat de cumpatati ne-am stradui sa fim, e foarte greu sa ne tinem de dieta, iar silueta noastra poate fi un intr-un real pericol, daca meniul nu cuprinde si retete cu putine calorii.

Din fericire, avem de unde alege. Sunt o multime de retete cu putine calorii, care pot face concurenta serioasa preparatelor traditionale. Si chiar daca poate nu suna prea convingator, se poate crea un meniu festiv si cu retete cu putine calorii. Iar ca sa mai risipim din scepticism, ne-am pus pe treaba si am facut o super selectie de retete delicioase. Sunt retete cu putin calorii, dar care cuceresc atat prin gust, cat si prin aspect. Pentru ca, nu-i asa, de Sarbatori, vrem pe masa preparate gustoase, dar si aratoase!

Retete cu putine calorii pentru masa de Craciun

Bucatele traditionale sunt pline de savoare, insa pot fi adevarate bombe calorice. De aceea, daca nu vrem sa ne pricopsim cu kilograme in plus, e musai sa ne reorientam catre versiunea lor mai light sau catre alte idei si retete cu putine calorii. Optiuni exista cu duiumul. Gasim retete cu putine calorii si pentru preparatele noastre romanesti atat de indragite, dar si o sumedinie de retete cu putine calorii inspirate din bucataria internationala, care pot fi incluse fara pic de ezitare in meniul de Craciun.

Pentru a sustine controlul greutatii, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Naturalis Kiloslim Gold. Acesta are la baza Glucomannan 100, un extract de mare puritate obtinut din pudra de radacina de Konjac (Amorphophallus konjac). Glucomananul este o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii.

-

Salata boeuf, in varianta „usoara”

 

Din colectia de retete cu putine calorii, nu putea lipsa salata boeuf. Este unul dintre cele mai apreciate feluri de mancare de Sarbatori. In varianta clasica insa, ne poate spulbera rapid toate eforturile de a evita castigul ponderal. Tocmai de aceea, venim cu o reinterpretare dietetica. Este una dintre retetele cu putine calorii pe care poti miza cu toata increderea.

Ingrediente pentru 10 de portii:

  • 250 g de muschi slab de vita
  • 100 g de cartofi
  • 100 g castraveti murati
  • 100 g gogosari murati
  • 100 g morcovi
  • 100 g de radacina de telina
  • 100 g de pastarnac
  • 100 g de smantana cu 12% grasime
  • 20 g mustar
  • sare si piper alb proaspat macinat, dupa gust

Pentru ornat (optional): masline negre, frunze proaspete de patrunjel, castreveti si gogosari murati.

Mod de preparare:

  1. Muschiul de vita se fierbe la foc potrivit, cu putina sare si, eventual, cu o frunza de dafin mica. Separat, se pun la fiert si legumele.
  2. Cand carnea si legumele sunt gata, se lasa la racit, iar apoi se taie cubulete si se transfera intr-un castron incapator. Intre timp, se taie cubulete si muraturile (castravetii si gogosarii).
  3. Intr-un bol mai mic, se amesteca bine, pana la omogenizare, smantana cu mustarul. Sosul rezultat are rol de inlocuitor de maioneza. De altfel, acesta se poate folosi si la late retete cu putine calorii. Dupa ce se condimenteaza cu sare si piper alb dupa gust, se pune – doar o parte din el – peste compozitia din castron si se amesteca.
  4. Compozitia se pune pe un platou si i se da o forma, a carei suprafete se acopera apoi cu partea ramasa din sos. La final, salata se orneaza cu masline taiate in felii subtiri, cu frunze de patrunjel si cu fasii subtiri de gogosari sau castraveti murati.

ApetitSlim de la Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la pierderea in greutate. Acesta contine extracte din plante (Ceai-verde, Garcinia cambogia), vitamine (B6) si minerale (Zn, Cr).

-

Sarmalute in foi de varza murata cu muschiulet de porc

Si pentru ca nu ne putem imagina Craciunul fara sarmale – ca doar suntem in Romania, nici nu vom insista sa o faceti. In schimb, venim cu invitatia de a le prepara cu mult mai putine grasimi, pentru a le reduce continutul caloric. Cel mai probabil, prezenta muschiuletului de porc in compozitie starneste nedumerire, carnea de porc fiind apriori considerata incompatibila cu dietele slabit si retetele cu putine calorii. Ei bine, muschiuletul este cea mai slaba parte din tot porcul si, in mod surprinzator, are mai putine calorii chiar si decat pieptul de pui (154 fata de 172, la 100 g), care trece adesea drept etalon pentru carnea dietetica. In plus, nu se compara ca gust si textura cu pieptul de pui. Asadar, daca vrei sa ai pe masa de Sarbatori sarmale delicioase, dar prietenoase cu silueta, pune pe lista de retete cu putine calorii si aceasta propunere.

Ingrediente necesare pentru circa 9 portii:

  • 500 g de muschiulet de porc, tocat
  • 70 g de orez
  • 2 cepe medii, tocate marunt
  • 2 linguri de ulei de rapita sau floarea-soarelui
  • 500 ml de suc de rosii
  • frunze de varza murata
  • sare si condimente (piper, foi de dafin, cimbru)

Mod de preparare:

  1. Intr-o tigaie cu invelis nonaderent, se pun uleiul si ceapa tocata marunt si se lasa pe foc, amestecand constant, pana cand ceapa devine translucida; apoi, se adauga sarea, piperul, cimbrul, orezul si 100 ml de apa. Compozitia se mai lasa pe foc, pana cand orezul absoarbe tot lichidul.
  2. Dupa ce se raceste putin, in compozitia cu orez se inglobeaza si carnea tocata. Aceasta se va cantari, iar valoarea se va imparti la 27, astfel incat sa rezulte un numar de 9 portii (cate 3 sarmale/ portie).
  3. Se va pune cate o parte din compozitie pe fruzele de varza, care apoi se vor rula. Sarmalele formate se asaza intr-un vas de lut, termorezistent. Peste ele se adauga sucul de rosii si daca e nevoie si pic de apa, cat sa acopere stratul de sarmale. Printre sarmale se pot strecura cateva boaba de piper negru si foi de dafin.  
  4. Sarmalele se gatesc la cuptor, la o temperatura de 180 °C, timp de o ora si jumatate.

Datorita combinatiei de zinc, crom si a celor 9 extracte din plante, Naturalis AquaSlim are o actiune complexa, ajutand la pierderea in greutate, la detoxifiere si la eliminarea excesului de apa din organism.

Chiftelute cu castane si merisoare

 

Pentru o alternativa mai usoara la chiftelutele din carne de porc, am inclus printre propunerile de retete cu putine calorii si acest preparat, deopotriva simplu si sofisticat. Pe langa faptul ca sunt foarte bune la gust, aceste chiftelute aduc o abundenta de fibre si proteine de buna calitate, asigurand o senzatie de satietate prelungita.

Ingrediente necesare pentru 4 portii:

  • 1 cartof dulce, curatat de coaja si taiat in bucati mari
  • 400 g de naut gatit sau din conserva
  • 200 g de castane coapte si curatate
  • 1 ou mare
  • ½ de lingurita de fulgi de ardei iute
  • 2 lingurite de seminte de chimen
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • sare dupa gust
  • o mana mica de fire de coriandru proaspat sau frunze de patrunjel, tocate grosier, plus alte cateva pentru a orna
  • 85 g de merisoare decongelate, taiate pe jumatate
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui sau alt ulei vegetal
  • 150 g de iaurt grecesc cremos, pentru servire

Mod de preparare:

  1. Cartoful dulce se gateste la aburi, timp de 8-10 minute. Cand e gata, se pune intr-un castron mare si se paseaza.
  2. Nautul si castanele se mixeaza bine cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu un blender vertical. Important este ca acestea sa fie transformate intr-o pasta fina.
  3. Pasta de naut si castane se transfera in castronul cu cartoful dulce, se adauga apoi oul, condimentele, usturoiul si coriandrul. Se amesteca totul foarte bine, iar la final se adauga si merisoarele si se modeleaza chiftelutele. Ar trebui sa rezulte circa 24 de bucati.
  4. Se pun la incins 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare antiaderenta. Chiftelutele se lasa la rumenit cam cate 2 minute pe ficare parte, pana devin aurii. Cand sunt gata, se pun, in mod obligatoriu, pe un prosop de hartie, pentru a fi absorbit excesul de ulei – ca doar vorbim aici de retete cu putine calorii! Se repeta procesul cu urmatorul lot. Chiftelutele se pot face cu pana la 2 zile inainte si se pot reincalzi.
  5. Chiftelutele se lasa la racorit inainte de a fi consumate. Ele se pot servi cu iaurt, ornate cu frunze de coriandru sau patrjunjel.

Pentru o silueta de invidiat, farmacistii Catena recomanda LipidoSlim de la Naturalis. Acest supliment alimentar contine crom si extracte din fructe (de Zmeur, cu continut ridicat de cetone, de Portocal-amar si de Acai), frunze (Ceai-verde) si seminte (Guarana).

-

Budinca raw vegana cu ciocolata si cirese

Cum nicio masa festiva nu poate fi completa fara un dulce, am cautat in categoria de retete cu putine calorii si ceva care sa fie potrivit de Craciun. Ce bine ca exista si astfel de deserturi!

Ingredietene necesare pentru 12 portii:

  • 150 g de alune de padure crude, inmuiate in apa rece peste noapte
  • 150 g de caju crud, inmuiat in apa rece peste noapte
  • 80 ml de suc de cirese
  • 160 ml de nectar de cocos
  • 165 ml de ulei de nuca de cocos
  • 90 g de nuca de cocos deshidratata
  • 225 g de zmeura congelata
  • 75 g de pudra de cacao
  • 90 g de ciocolata neagra, rasa
  • 500 g de cirese fara samburi (pot fi folosite si cele congelate)
  • condimente: 1 lingurita de scortisoara, cate ½ de lingurita de nucsoara, ghimbir si cuisoare macinate, coaja rasa fin de la 1 portocala
  • 125 ml de crema de cocos, inlocuitor de frisca (se poate folosi si masa care se strange deasupra intr-o conserva de lapte de cocos dupa ce e tinuta la rece, timp de 1-2 zile)
  • 1 lingurita de pasta de vanilie
  • nuca de cocos maruntita, pentru ornare

Mod de preparare:

  1. Alunele si nucile caju se pun la inmuiat in apa rece in prealabil, peste noapte. A doua zi, nucile se clatesc sub jet de apa rece si se lasa la scurs.
  2. Dupa tot acest proces, se pun intr-un robot de bucatarie impreuna cu sucul de cirese si se maruntesc bine pana cand rezulta o pasta. Se adauga nectarul, uleiul si nuca de cocos deshidratata, zmeura, cacao, condimentele, coaja de portocala si jumatate din catatatea de ciocolata. Se mixeaza toate pana la omogenizare. Compozitia obtinuta se transfera intr-un bol, apoi se incorporeaza cu miscari largi, cu ajutorul unei spatule, ciresele si restul de ciocolata.
  3. Se tapeteaza o forma de budinca cu folie de plastic, iar apoi se transfera compozitia in aceasta, avand grija sa nu se formeze goluri in interiorul budincii. La final, suprafata se niveleza si se acoperta cu capatele folie de plastic, dupa care budinca se da la congelator, cu forma cu tot, timp de 2 ore. Asta daca se doreste servirea ei cat mai repede. In cazul in care se poate astepta mai mult, se va da la frigider, pentru a se intari.
  4. Inainte de sevire, se bate bine, cu mixerul, inlocuitorul de frisca pasta de vanilie pana cand se va ingrosa usor. Este foarte important ca ingredientele sa fie reci, iar pentru siguranta, inclusiv castronul poate fi tinut in prealabil la frigider.  
  5. Intr-un final, budinca se va rasturna cu grija pe un platou si se va orna cu frisca de cocos, iar deasupra se vor presara fulgi de cocos si, daca se doreste, se vor pune si cateva cirese.