Bronsiolita – semne si simptome, cauze, tratament

Bronsiolita – semne si simptome, cauze, tratament Bronsiolita – semne si simptome, cauze, tratament

Ultima actualizare: 23 octombrie 2024

bronsiolita

Bronsiolita este o infectie virala care afecteaza copiii mai mici de doi ani. Bronsiolita determina ingustarea cailor respiratorii (bronhiole) din plamani, ceea ce ingreuneaza respiratia. In cazul in care un copil dezvolta aceasta infectie, este posibil ca parintii sa observe ca micutul se confrunta cu semne si simptome asemanatoare unei raceli obisnuite (tuse, secretii nazale), dar si respiratie zgomotoasa (respiratie suieratoare sau wheezing).

Infectia este sezoniera. Apare de cele mai multe ori in timpul iernii si la inceputul primaverii.

Bronsiolita nu este de obicei grava, insa, in unele cazuri, poate provoca manifestari intense. Daca micutul dezvolta aceasta infectie, monitorizati-i respiratia si contactati un furnizor de asistenta medicala daca are probleme de respiratie.

Bronsiolita este contagioasa?

Virusurile care provoaca bronsiolita sunt contagioase. Aceste virusuri se raspandesc prin contactul cu picaturile respiratorii (saliva sau mucus) pulverizate in aer de o persoana infectata. Cand aceasta persoana stranuta sau tuseste, picaturile ajung in aer si se raspandesc de la o persoana la alta sau ajung pe suprafete sau obiecte atinse in mod frecvent de alti oameni.

 


Ce este bronsiolita?

Bronsiolita este o afectiune care are caracter sezonier si care este considerata o boala destul de frecventa a cailor respiratorii. Mai exact, bronsiolita este o boala a tractului respirator inferior, bronsiolele fiind ramificatii mici ale bronhiilor, prin care aerul este transportat inspre plamani.

Bronsiolita ii afecteaza in special pe bebelusi si pe copiii mici. In cazul lor, spre deosebire de adulti sau de copiii mai mari, caile respiratorii sunt mici si exista un risc mai mare ca acestea sa se poata bloca. Bronsiolita apare cel mai des pana la varsta de doi ani, insa se manifesta cel mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre trei si sase luni.

Ca o particularitate, aceasta afectiune este mai des intalnita la baieti si in cazul copiilor care nu au fost alaptati la san.

In situatia in care bronsiolele se inflameaza, acestea se umplu cu mucus iar respiratia devine greoaie.

Pentru imbunatatirea respiratiei si pentru reducerea si eliminarea eficienta a secretiilor nazale, Catena recomanda produsul Assista Respisol Solutie salina. Acesta ajuta la reducerea edemului peretilor tractului respirator si amelioreaza obstructia tractului respirator.

Bronsiolita la copii – cauze si factori de risc

Bronsiolita este catalogata de specialisti ca fiind o infectie virala. Virusul sincitial respirator este cel mai des intalnit, insa infectia poate sa fie si consecinta infectarii cu adenovirus sau cu virusuri paragripale. Virusul sincitial respirator afecteaza si inflameaza mucoasa de la nivelul cailor respiratorii inferioare, putand sa genereze dificultati de respiratie.

In unele situatii, inflamatia poate duce chiar la insuficienta respiratorie. Virusul se transmite pe calea aerului, dar si prin folosirea la comun a unor obiecte contaminate – asa cum sunt jucariile. In egala masura, virusul poate sa se transmita si prin contactul direct, ca de exemplu strangere de mana sau imbratisare.

Copiii nascuti prematur sunt cel mai adesea afectati de bronsiolita. De asemenea, printre factorii de risc ce pot declansa bronsiolita se numara si problemele de inima sau de sistem imunitar ale copiilor. Copiii care petrec mai mult timp la gradinita sau la cresa sunt mai expusi infectiilor virale, la fel si nou – nascutii care au probleme respiratorii. Virusul poate sa intre in organism atat pe cale orala, cat si pe la nivelul ochilor sau prin nas. Atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, oricine se afla in preajma risca sa se infecteze.

Bronsiolita la copii – etape si evolutie

In mod normal, atunci cand este descoperita si diagnosticata la timp, iar pacientul primeste tratamentul necesar, brosiolita acuta se poate ameliora in aproximativ o saptamana sau doua. Cea mai buna recomandare este aceea de a merge la un medic pediatru pentru consult cat mai devreme de la aparitia primelor simptome, in special in primele trei zile de la declansarea acestora.

etape-evolutie

Aproximativ in jurul celei de-a patra sau de-a cincea zile de la debutul bronsiolitei se poate ajunge la suprainfectare (superinflamare), moment in care febra poate sa depaseasca 39 de grade Celsius. In situatia pacientilor cu bronsiolita acuta, tusea continua sa se manifeste de-a lungul a mai multe saptamani. Epiteliul respirator are nevoie de circa sase – opt saptamani pentru a se putea reface.

Semne si simptome

Bronsiolita acuta se manifesta prin cateva semne si simptome care sunt comune celor mai multi dintre pacienti. Poate sa fie vorba despre bronsiolita insotita de febra moderata, lipsa poftei de mancare, dificultati la inghitire sau o respiratie suieratoare generata de imposibilitatea aerului de a iesi din plamani. Un alt simptom al bronsiolitei este rinoreea, cu secretii apoase de culoare galbuie. Printre simptomele acestei afectiuni se numara si tusea, care la inceput este seaca, fiind urmata de tuse cu expectoratie. 

In situatia in care bronsiolita se agraveaza, exista posibilitatea sa apara simptome mai severe. Din cauza efortului facut pentru a respira apare o depresiune anormala la nivelul peretelui toracic si se poate ajunge la tiraj intercostal. In situatia in care saturatia de oxigen scade, se poate ajunge la insuficienta respiratorie, ceea ce inseamna ca pacientul trebuie sa fie internat de urgenta. Exista posibilitatea ca printre semne si simptome sa se regaseasca si diareea, starea de greata sau varsaturile. La unii copii se poate manifesta si cianoza, recunoscuta prin nuanta albastruie pe care o capata pielea de la nivelul buzelor si al ochilor copilului.

Diagnosticul de bronsiolita la copii

Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de bronsiolita, in cele mai multe situatii nu are nevoie de analize de laborator. In general, acesta va avea nevoie sa examineze fizic pacientul, sa evalueze simptomele pe care acesta le prezinta si sa cerceteze istoricul medical al acestuia.

diagnostic

Pentru a depista cauza exacta a declansarii bronsiolitei, se pot folosi teste rapide pentru VSR. Pentru acest tip de teste este nevoie de secretie nazala sau faringiana, care se recolteaza de la pacient cu ajutorul unui betisor steril. In situatia in care bronsiolita nu prezinta complicatii, radiografia nu este necesara. In cazurile grave de boala sau cand apar complicatii, poate fi nevoie sa se recolteze sange.

Consultul de specialitate este obligatoriu inca de la primele simptome

Ca masura de siguranta, de fiecare data cand identificati o problema de natura respiratorie, ideal este sa mergeti cat mai curand la un consult medical de specialitate. Daca observati o tuse prelungita a copilului, nu trebuie sa o neglijati.

In situatia in care copiulul are stari de voma sau daca apare tahipneea (respiratie accelerata), este important sa mergeti la pediatru. De asemenea, daca remarcati retractia tegumentelor intre coaste atunci cand copilul respira, este un semn clar ca acesta respira cu dificultate si ca este necesar sa apelati la medicul pediatru.

In situatia in care tusea persista si dupa aproximativ doua – trei saptamani, sau daca tusea apare in urma efortului sau a unor emotii puternice, adresati-va medicului. La fel si in situatia tusei nocturne sau a celei care este generata de starile de agitatie. Este important sa mergeti cu micutul la un consult de specialitate in cazul in care face mai mult de trei bronsiolite la rand sau daca aveti in familie persoane alergice.

Metode de tratament

In vederea tratarii bronsiolitei acute, tratamentul profilactic poate fi extrem de eficient. Cu cat evitati mai atent persoanele cu infectii virale, in special in perioadele epidemice, cu atat mai bine. De asemenea, cresterea rezistentei generale a organismului poate fi asigurata si printr-o alimentatie sanatoasa, adaptata varstei fragede. In situatia copiilor nascuti prematur sau a copiilor mai mici de trei luni se poate impune spitalizarea. Evitati administrarea de antibiotice doar pentru ca banuiti ca este vorba despre o afectiune foarte grava. De asemenea, aspirina nu este recomandata copiilor mai mici de cinci ani.

Pentru a trata bronsiolita acuta este necesar ca terapia sa tinteasca semnele si simptomele. Pentru a evita deshidratarea trebuie sa va asigurati ca micutul bea suficiente lichide. De asemenea, acesta trebuie izolat in casa pe durata bolii, iar temperatura din camera sa nu fie mai mica de 20 de grade Celsius. O alta alternativa de tratament pentru bronsiolita este cea bazata pe aparatul cu aerosoli. Medicul poate sa recomande si antitermice, bronhodilatatoare, terapie cu corticosteroizi sau aspiratie nazo-faringiana a secretiilor, avand in vedere ca sugarii nu isi pot sufla singuri nasul.

tratament-inhalator

Posibile complicatii

Bronsiolita este o infectie respiratorie care poate sa evolueze catre suprainfectare. In aceasta situatie, poate fi necesar ca pacientului sa i se administreze antibiotic. In situatia in care boala nu este diagnosticata la timp si nu se administreaza tratamentul corespunzator, bronsiolita se poate agrava in cazul sugarilor. Suprainfectarea bacteriana ar putea sa genereze pneumonie sau bronhopneumonie.

Cel mic poate sa dezvolte convulsii febrile si sa sufere din cauza sindromului de deshidratare acuta. De asemenea, se poate ajunge la acidoza metabolica, adica la cresterea nivelului de dioxid de carbon din sange. In general, evolutia este una favorabila. Cu toate acestea, exista si cazuri in care sugarul are un organism predispus la bronsiolite repetate. In aceste situatii, copilul dezvolta un sindrom de hipersensibilitate bronsica, sindrom care poate fi asociat ulterior astmului bronsic.

Cum poate fi prevenita bronsiolita acuta la copii?

Bronsiolita poate sa fie prevenita, evitand pe cat posibil contactul copilului cu copii diagnosticati cu bronsita sau cu infectie a stractului respirator. De asemenea, este extrem de important ca parintii sa aiba grija la igiena copilului. Spalatul pe maini constituie o metoda foarte buna pentru a preveni infectarea si pentru a indeparta germenii.

In plus, incercati pe cat posibil sa nu fumati deloc in preajma copilului si sa nu ii puneti sanatatea in pericol tinandu-l intr-un mediu in care se fumeaza. Este bine cunoscut faptul ca fumul de tigara irita atat mucoasele nazale, cat si pe cele sinusale sau pulmonare.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchiolitis/symptoms-causes/syc-20351565

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8272-bronchiolitis

https://www.webmd.com/lung/what-is-bronchiolitis

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Respisol Solutie salina 3% x 20 unidoze x 5 ml

    Respisol Solutie salina 3% X 20 unidoze x 5 ml

    Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator,…