Boli reumatice – tipuri, cauze, simptome, tratament

Boli reumatice – tipuri, cauze, simptome, tratament Boli reumatice – tipuri, cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 21 august 2024

boli-reumatice

Bolile reumatice sunt boli inflamatorii, autoimune si degenerative care pot afecta intregul organism.

Bolile reumatice provoaca mai mult decat dureri. Acestea pot afecta toate grupele de varsta si pot varia ca severitate. Bolile reumatice implica adesea o dereglare imunitara la nivelul intregului corp si o inflamatie sistemica, pe langa eruptiile specifice.

Exista mai mult de 100 de boli reumatice. Milioane de oameni din intreaga lume au o boala reumatica diagnosticata de un medic.

Bolile reumatice pot provoca inflamatii, degenerarea tesuturilor si disfunctii autoimune. In cazul afectiunilor autoimune, sistemul imunitar ataca in mod gresit tesuturile sanatoase.

Bolile reumatice afecteaza de regula urmatoarele parti ale sistemului musculo-scheletic:

  • articulatiile
  • muschii
  • oasele
  • tendoanele si ligamentele

Bolile reumatice cuprind si tulburari imune care afecteaza organe majore.

Care sunt cele mai frecvente semne si simptome ale bolilor reumatice?

Unele dintre cele mai intalnite semne si simptome ale bolilor reumatoide sunt:

  • durerile
  • umflarea
  • rigiditatea sau capacitatea limitata de miscare
  • senzatii de oboseala
  • starea generala de rau
  • febra
  • pierderea in greutate

Fiecare tip de boala reumatica poate afecta diferite parti ale corpului si are simptome unice.

 


Ce sunt bolile reumatice?

Bolile reumatice, reunite sub termenul general de reumatism, sunt boli inflamatorii cronice care afecteaza oasele, articulatiile, tendoanele, ligamentele, dar si muschii si care pot avea repercusiuni asupra sanatatii inimii, rinichilor, plamanilor si a pielii. Sunt peste 100 de astfel de afectiuni reumatice, insa doar o parte dintre acestea se intalnesc cu o frecventa crescuta.

Cauze si factori de risc

Cu toate ca nu s-au descoperit cauzele tuturor bolilor reumatice, exista o serie de factori favorizanti. In aceasta categorie intra expunerea prelungita la frig si umezeala, ereditatea, anumite infectii aparute in primul rand la nivelul danturii, amigdalelor si vezicii biliare, dar si anumite toxine care se pot afla in corp.

Tipuri de boli reumatice

Dupa cum mentionam, exista mai multe tipuri de boli reumatice. Cele mai frecvente sunt:

Osteoartrita

Osteoartrita este cea mai comuna boala de natura reumatica si se manifesta prin degradarea cartilajelor. Apare si se accentueaza odata cu inaintarea in varsta si se manifesta prin umflarea, slabirea si durerea la nivelul articulatiilor. Cele mai afectate zone sunt genunchii, soldurile, partea inferioara a spatelui, gatul si degetele.

boli-reumatice-tipuri-osteoartrita

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este, de asemenea, o forma des intalnita de reumatism, o boala autoimuna ce afecteaza in mod deosebit femeile. Aceasta se manifesta prin dureri articulare severe insotite de rigiditate, oboseala si aparitia unor noduli specifici. In acest caz, propriul sistem imunitar ataca tesuturile, ducand la deteriorarea acestora.

Artrita psoriazica

Artrita psoriazica este o forma de artrita care apare la persoanele cu psoriazis, o boala autoimuna a pielii. Cu toate ca apare ulterior psoriazisului, exista si cazuri cand ordinea este inversa. Se manifesta prin inflamatie, rigiditate si durere la nivelul articulatiilor.

Lupusul eritematos sistemic

Lupusul este o boala autoimuna care afecteaza nu doar articulatiile, ci si celelalte organe interne. Exista patru tipuri de lupus, lupusul eritematos sistemic fiind cea mai grava si mai intalnita forma a sa, afectand in mod special femeile. Se manifesta prin dureri si rigiditate articulara, oboseala, eruptii cutanate, sensibilitate la soare, caderea parului, convulsii si chiar tulburari de sange.

Spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta apare cu precadere la barbati si se manifesta prin dureri de spate localizate la nivelul articulatiilor si rigiditate. Afectiunea evolueaza odata cu inaintarea in varsta.

Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune cronica care se caracterizeaza printr-o durere generalizata in corp cu accent pe zonele musculare si este insotita de insomnii, oboseala accentuata, depresii si stari anxioase.

boli-reumatice-tipuri-fibromialgie

Sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren, de asemenea o boala autoimuna, apare cu precadere la femei si se manifesta prin ochi uscati, cu senzatie de usturime si arsura, gura uscata, carii si afectiuni dentare, functionare defectuoasa a glandei salivare. Mai rar, apar durerile si rigiditatea la nivelul articulatiilor.

Sclerodermie

Sclerodermia provoaca de obicei inflamatie la nivelul pielii, tesuturilor articulare conjunctive si al organelor. Sclerodermia apare din cauza unei supraproductii de colagen.

Exista doua tipuri de sclerodermie: sclerodermie cutanata limitata si sclerodermie cutanata difuza. Sclerodermia cutanata limitata afecteaza de obicei pielea mainilor, gatului, genunchilor si coatelor. Nu afecteaza trunchiul, bratele sau picioarele.

Sclerodermia cutanata difuza apare pe zone mai mari de corp si poate cauza complicatii semnificative la nivelul sistemelor respirator si cardiac.

Sclerodermia provoaca rigiditate din cauza intaririi pielii.

Guta

Guta apare in urma acumularii unei cantitati mari de acid uric in organism. Acidul uric crescut poate duce la formarea unor cristale ascutite in anumite parti ale corpului, in special in piele si articulatii. Acumularea de acid uric la pacientii cu guta poate contribui, de asemenea, la aparitia inflamatiei sistemice si a sindromului metabolic.

Persoanele cu guta se confrunta cu dureri, roseata si umflaturi la nivelul articulatiilor. Afecteaza adesea degetul mare de la picior, dar poate afecta si alte articulatii.

boli-reumatice-tipuri-guta

Artrita reactiva

Dupa cum sugereaza si denumirea, artrita reactiva apare atunci cand corpul reactioneaza la o infectie care apare intr-o alta zona a corpului. Afectiunea se dezvolta adesea in urma infectiilor cu bacterii precum Salmonella, Chlamydia sau Campylobacter.

Aceasta reactie provoaca inflamarea articulatiilor, de obicei in partea inferioara a corpului si a coloanei vertebrale, cu implicarea articulatiilor sacroiliace. Artrita reactiva provoaca umflare, roseata si durere in articulatiile afectate. De asemenea, pot aparea si alte simptome, cum ar fi conjunctivita si inflamatia tractului urinar.

Artrita infectioasa

Artrita infectioasa apare din cauza infectiilor bacteriene, virale sau fungice. Cand o infectie se raspandeste la o articulatie, sistemul imunitar reactioneaza pentru a o elimina. Inflamatia rezultata poate provoca durere si umflaturi, afectand articulatia.

Artrita infectioasa afecteaza de obicei o singura articulatie mare, cum ar fi soldul, genunchiul sau umarul. Este mai frecventa la copii, la adultii in varsta si la persoanele care abuzeaza de droguri.

Artrita idiopatica juvenila

Artrita idiopatica juvenila (AIJ) reprezinta un grup de afectiuni frecvente in randul copiilor si adolescentilor. Cele sase subtipuri de AIJ sunt:

  • Oligoartrita: acesta este cel mai frecvent tip de AIJ si afecteaza patru sau mai putine articulatii.
  • Poliartrita: acest subtip de AIJ afecteaza cinci sau mai multe articulatii.
  • Sistemica: artrita sistemica poate insoti o eruptie cutanata si febra.
  • Artrita psoriazica: artrita psoriazica cauzeaza eruptii cutanate solzoase si inflamatii tipice la nivelul articulatiilor.
  • Spondiloartrita: aceasta afecteaza muschii, tendoanele si ligamentele articulatiilor.
  • Nediferentiata: atunci cand simptomele de artrita nu se incadreaza in alte categorii, afectiunea poarta denumirea de artrita nediferentiata.

Cele mai multe cazuri de artrita idiopatica juvenila sunt usoare. In schimb, formele severe pot provoca leziuni articulare, membre neuniforme, durere pe termen lung, anemie si inflamatie oculara.

Tratament si remedii pentru bolile reumatice

In functie de tipul reumatismului si de gravitatea sa, medicul, in urma unei consultatii care, de cele mai multe ori, implica radiografierea zonei in cauza, prescrie de obicei un tratament de ameliorare. Acesta poate avea la baza, pe langa medicamente si unguente, recomandari legate de stilul de viata. Miscarea fizica zilnica si alimentatia sunt aliati importanti ai acestui proces, alaturi de odihna si relaxare. Pe de alta parte, este important sa nu va suprasolicitati articulatiile, si aici ne referim atat la ridicarea de greutati, cat si la mentinerea unei greutati corporale in parametri optimi.

boli-reumatice-tratament

Remedii alternative

Pe langa cele amintite mai sus, exista o serie de remedii si terapii alternative care pot ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor reumatice. Faceti bai calde cu saruri speciale, apelati la comprese fierbinti sau cu gheata, in functie de cum reactioneaza mai bine organismul, si nu uitati de meditatie. Intinderea si detensionarea muschilor si articulatiilor poate avea efecte benefice. O alta metoda foarte apreciata in tratarea bolilor reumatice este acupunctura.

 

 

 

Referinte:

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/an-overview-of-rheumatic-diseases

https://www.healthline.com/health/rheumatic-diseases