Boala Sever (apofizita calcaneana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Boala Sever (apofizita calcaneana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament Boala Sever (apofizita calcaneana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2024

Boala Sever, cunoscuta si sub denumirea de „apofizita calcaneana” sau „osteocondrita juvenila a tarsului”, este o afectiune frecventa la copii si adolescenti, in special la cei care practica sport si activitati fizice regulate. Apofizita calcaneana este o cauza comuna pentru dureri de calcaie la copii, afectandu-i in special pe cei aflati in perioada de crestere rapida. Boala Sever apare in urma inflamatiei apofizei calcaneene, zona de insertie a tendonului lui Ahile pe osul calcaneu, adica calcai, si este in mare parte o afectiune autolimitata, care se amelioreaza progresiv, odata cu maturizarea scheletica. Nu este o boala grava, tratamentul fiind, in esenta, unul simptomatic.


Boala Sever – cauze si factori de risc

Boala Sever este o forma de osteocondrita de crestere care afecteaza apofiza calcaneana atat la copiii in plina perioada de dezvoltare fizica, cat si la adolescentii care practica sporturi. Aceasta afectiune apare ca urmare a microtraumatismelor repetitive la nivelul apofizei calcaneene, mai ales in cadrul activitatilor care implica sarituri, alergare, schimbari bruste de directie. Astfel de sporturi solicita zona de insertie a tendonului lui Ahile. La nivelul calcaiului, tensiunea repetata poate irita cartilajul de crestere, ducand astfel la inflamatie si durere. De obicei, durerea dispare si se amelioreaza odata cu odihna si incetarea activitatilor sportive care suprasolicita zona.

Boala este mai frecventa la copiii activi din punct de vedere fizic, cu varsta intre 8-14 ani. Osul calcaneu este una dintre ultimele structuri osoase care se maturizeaza complet. Diferiti factori, cum ar fi cei biomecanici si anatomici, contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni. Totusi, boala Sever se remite pe masura ce zona apofizara se osifica si structurile osoase se intaresc progresiv, odata cu maturizarea completa a scheletului. Principalele cauze care duc la apofizita calcaneana la copii sunt urmatoarele:

  • Activitatile sportive si suprasolicitarea calcaiului, in special in contextul unor sporturi care implica alergare, sarituri, schimbari bruste de directie (fotbal, baschet, dans), care pot duce la microtraume la nivelul apofizei calcaneene si tensiune constanta asupra tendonului de la acest nivel;
  • Varsta si perioada de crestere accelerata, deoarece structurile musculoscheletice nu sunt pe deplin mature si sunt mult mai sensibile la suprasolicitare. Boala Sever apare mai ales intre varsta de 8-14 ani;
  • Factori biomecanici si anatomici, cum ar fi anumite particularitati ale piciorului (picior cav, picior plat), pot contribui la boala Sever, prin cresterea presiunii la nivelul calcaiului. Pe de alta parte, dezechilibrele musculare si scurtarea tendonului lui Ahile pot agrava simptomele acestei afectiuni.

Boala Sever (apofizita calcaneana) rezulta intotdeauna din suprasolicitarea repetitiva si dintr-o tensiune excesiva a tendonului lui Ahile asupra apofizei calcaneene, relativ moale la copii. Osul calcanean creste mai rapid decat musculatura din zona, iar un triceps sural scurt se asociaza in mod direct cu iritatia apofizei. Dupa perioade de crestere rapida si activitate fizica intensa, forta exercitata de tendonul lui Ahile asupra apofizei este mult mai mare. Factorii de risc asociati cu aceasta afectiune sunt: indicele de masa corporala ridicat, purtarea de incaltaminte inadecvata, alergarea pe suprafete dure si variatiile anatomice ale piciorului.

Boala Sever – simptome si manifestari

Simptomele bolii Sever sunt de obicei bilaterale, la ambele calcaie, dar pot aparea si la nivelul unui singur calcai. Acestea includ:

  • Durere la nivelul calcaiului posterior, in special in zona apofizei calcaneene. Aceasta tinde sa se accentueze de activitati fizice, cum ar fi alergarea, sariturile, mersul pentru o perioada mai lunga de timp. Se intensifica spre sfarsitul zilei si, de obicei, se amelioreaza in repaus;
  • Palparea zonei posterioare a calcaneului poate provoca disconfort in special in cazul in care se pune presiune asupra acesteia. Spre exemplu, acest simptom ajuta medicii sa diferentieze boala Sever de alte boli care ascund durerile de calcaie;
  •  In unele cazuri, copiii pot prezenta rigiditate la nivelul calcaiului, in special dimineata dupa o perioada de inactivitate fizica. Durerea din boala Sever nu este prezenta dimineata;
  • Deseori, copiii cu boala Sever au tendinta de a schiopata pentru a evita presiunea excesiva asupra calcaiului afectat. In timp, aceasta „adaptare” poate duce la alte probleme, cum ar fi afectarea posturii si mersului.

In cazuri relativ mai severe, cand se practica activitati sportive intense in ciuda simptomelor de durere, se poate observa si o umflatura usoara la nivelul insertiei tendonului lui Ahile pe calcai. Unii copii, pentru a evita presiunea la nivelul calcaiului, au tendinta de a merge pe degete, fara a calca cu intregul picior afectat de boala Sever.

Boala Sever – alternative de diagnostic

Diagnosticul bolii Sever este unul clinic, bazat pe simptomele si istoricul persoanei respective:

Examinarea clinica

Se evalueaza sensibilitatea pacientului la palparea calcaiului posterior si se folosesc teste tipice de compresie calcaneana, pentru a determina gradul de disconfort. Cand specialistul aplica, cu degetele, presiune la acest nivel, de obicei apare disconfortul. Astfel, se poate diferentia boala Sever de alte afectiuni ale calcaiului. Examinarea mersului este foarte importanta – majoritatea copiilor cu boala Sever vor avea tendinta de a merge schiopatat sau de a merge pe degete.

Teste imagistice

Radiografiile se folosesc pentru a exclude alte cauze ale durerii de la nivelul calcaiului, deseori in cazul in care prezentarea este atipica, durerea foarte severa si persista dupa 4-8 saptamani in contextul initierii tratamentului conservator. De obicei, radiografia releva scleroza zonei si, de asemenea, largirea placii de crestere de la nivelul calcaneului.

In boala Sever, de obicei constatarile hematologice sunt normale. Markerii inflamatori crescuti, cum ar fi viteza de sedimentare a hematiilor (VSH-ul) sau proteina C reactiva (CRP) pot sugera o alta afectiune, cum ar fi osteomielita calcaneana, fiind normale la persoanele cu boala Sever.

Tratament boala Sever

Intrucat boala Sever este autolimitata si se amelioreaza de la sine pe masura ce scheletul ajunge sa se maturizeze, tratamentul are in vedere ameliorarea simptomelor asociate:

Repaus si evitarea activitatilor sportive care declanseaza simptomele

Este foarte important ca persoana cu boala Sever sa evite activitatile care pun presiune excesiva la nivelul calcaiului – in special cele care implica sarituri si alergare. Activitatile pot fi reluate treptat, odata cu ameliorarea simptomelor asociate cu boala Sever.

Gheata si antiinflamatoare

Aplicarea compreselor cu gheata la nivelul calcaiului timp de 15-20 de minute de cateva ori pe zi ajuta la reducerea inflamatiei. Antiinflamatoarele nesteroidiene ajuta la reducerea inflamatiei si durerii din boala Sever, dar nu ar trebui administrate copiilor pentru perioade lungi de timp.

Kinetoterapia si fizioterapia

Exercitiile efectuate sub indrumarea unui kinetoterapeut pot ajuta la reducerea tensiunii si, mai mult decat atat, la consolidarea muschilor. Fizioterapia ajuta la ameliorarea simptomelor si, de asemenea, limiteaza progresia afectiunii. Kinetoterapia este recomandata in special in contextul in care exista si variatii anatomice ale piciorului care duc la agravarea simptomelor asociate. O rutina atent elaborata de reabilitare sportiva ii va permite copilului sa-si reia treptat activitatile fizice, evitand recurenta si agravarea simptomelor – exercitii de intindere si exercitii de intarire a muschilor piciorului, precum si antrenamente specifice pentru sportul practicat.

Orteze si talonete

Ortezele personalizate sau talonetele din silicon asigura un plus de sustinere pentru calcai si, in egala masura, amortizeaza presiunea, reducand stresul mecanic asupra zonei afectate. Astfel de dispozitive sunt utile mai ales in cazul copiilor cu boala Sever si particularitati anatomice, cum ar fi piciorul plat sau piciorul cav.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441928/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8445662/

https://radiopaedia.org/articles/calcaneal-apophysitis-1

https://radiopaedia.org/cases/sever-disease-calcaneal-apophysitis

https://sci-hub.se/10.1097/TME.0000000000000219