Boala Paget a oaselor – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Boala Paget a oaselor – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament Boala Paget a oaselor – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 10 octombrie 2023

boala-paget-oase

Boala Paget a oaselor este o afectiune osoasa cronica rara, caracterizata printr-o remodelare osoasa excesiva si dezordonata, cu resorbtie si formare excesiva de tesut osos. Remodelarea osoasa este procesul prin care organismul descompune oasele vechi si creeaza oase noi. Persoanele cu boala Paget a oaselor au un risc mai mare de a prezenta fracturi osoase. Cand boala se dezvolta la nivelul unei articulatii, poate provoca artrita.

Ce oase sunt afectate de boala Paget (osteita deformanta)?

Oricare dintre oase pot fi afectate de boala Paget. Cu toate acestea, cele mai predispuse sunt oasele pelvisului, craniului, coloanei vertebrale si ale picioarelor (femurul si tibia). Boala Paget poate afecta un singur os sau mai multe oase.

Pe cine afecteaza boala Paget a oaselor?

Oricine poate dezvolta boala Paget a oaselor, insa este mai frecventa la persoanele care au peste 50 de ani.

Cat de frecventa este boala Paget a oaselor?

Numarul de cazuri de boala Paget a oaselor variaza de la o tara la alta. Afectiunea este mai frecventa in unele tari europene.


Ce este boala Paget a oaselor?

Boala Paget este al doilea cel mai frecvent tip de boala osoasa dupa osteoporoza. Aceasta afectiune perturba procesul normal de reciclare al corpului, in care tesutul osos nou il inlocuieste treptat pe cel vechi. In timp, oasele pot deveni fragile si deformate. Pelvisul, craniul, coloana vertebrala si picioarele sunt cele mai afectate oase.

Riscul de aparitie a bolii Paget a oaselor este mai mare odata cu inaintarea in varsta si in randul persoanelor care au rude care sufera de aceasta tulburare. Cu toate acestea, din motive necunoscute medicilor, boala Paget a devenit mai putin frecventa in ultimii ani si este mai putin severa atunci cand se dezvolta. Printre complicatiile care pot aparea se numara fracturile osoase, pierderea auzului si compresia nervoasa la nivelul coloanei vertebrale.

Principalul tratament pentru boala Paget a oaselor este cel cu bifosfonati, medicamente folosite pentru a intari oasele slabite de osteoporoza. In cazul in care apar complicatii, medicii pot recomanda interventia chirurgicala.

ArtroSuport Forte Naturalis ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice ce le valideaza eficienta.

Cauze

Cauza exacta a bolii Paget a oaselor nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista anumiti factori de risc asociati cu aceasta tulburare, cum ar fi:

  • Genetica

Istoricul medical familial poate juca un rol. Aproximativ 10% pana la 30% dintre persoanele cu boala Paget au o ruda care a avut sau are aceasta afectiune.

  • Varsta

Tulburarea afecteaza rareori persoanele sub 40 de ani. Riscul de a dezvolta boala Paget creste pe masura ce imbatranim.

  • Zona geografica

Potrivit statisticilor, boala Paget a oaselor afecteaza de obicei persoanele de origine anglo-saxona care traiesc in America de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Europa. Afectiunea este neobisnuita in Scandinavia, Asia si Africa.

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente, care contine calciu, magneziu, zinc si vitamina D, nutrienti esentiali pentru buna functionare a sistemului osos si a organismului.

  • Infectiile virale

Specialistii cred ca un „virus lent” poate provoca boala la persoanele cu factori de risc genetici. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma legatura.

Ce se intampla cu oasele celor care sufera de boala Paget?

In mod normal, organismul descompune in mod continuu oasele vechi si reformeaza oase noi. Acest proces se numeste remodelare osoasa si implica anumite celule care poarta denumirea de osteoclaste si care descompun osul si celulele numite osteoblaste, care refac osul nou.

Procesul de remodelare incetineste in mod natural in timp. La cei cu boala Paget, procesul este intrerupt, iar osteoclastele devin mai active decat osteoblastele. Drept raspuns, osteoblastele formeaza oase slabite si deformate.

In stadiile incipiente, boala Paget nu are de obicei niciun efect asupra vietii de zi cu zi, deoarece la inceput provoaca simptome usoare sau poate fi asimptomatica.

Cu toate acestea, pe masura ce avanseaza, boala poate produce complicatii cum ar fi durerea si deformarile osoase. Aceste probleme pot ingreuna efectuarea activitatilor de zi cu zi, daca afectiunea nu este tratata la timp.

Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala, care contine un complex important de nutrienti, calciu, magneziu, zinc si vitamina D3, cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.

Simptome si manifestari

Dupa cum mentionam, in stadiile incipiente, boala Paget a oaselor poate provoca simptome usoare sau deloc. In momentul in care apar, semnele si simptomele afectiunii pot fi sub forma de:

  • dureri osoase;
  • dureri articulare (in special la nivelul spatelui, soldurilor si genunchilor);
  • durere de cap;
  • dimensiuni mari, anormale ale oaselor coapselor si picioarelor inferioare;
  • arcuirea membrelor inferioare;
  • marirea craniului in zona fruntii.

Urmatoarele semne si simptome pot aparea in fazele avansate:

  • arcuirea excesiva a membrelor afectate;
  • mers schiopatat;
  • dureri articulare, sau posibil inflamatie articulara (artrita);
  • fracturi la nivelul oaselor afectate;
  • modificari senzoriale;
  • probleme musculare;
  • pierderea auzului (in cazul in care craniul este afectat);
  • deformarea oaselor;
  • coloana vertebrala curbata excesiv.

Osteosuport Forte Naturalis este un supliment alimentar care contine un mix de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii oaselor.

Diagnostic

Deoarece de multe ori boala Paget a oaselor nu provoaca simptome sau simptomele sunt foarte usoare, afectiunea este adesea diagnosticata intamplator, in timpul unei radiografii sau al unui test de sange pentru un alt motiv. Furnizorii folosesc radiografia pentru a pune diagnosticul final.

Urmatoarele teste ajuta la diagnosticarea bolii Paget a oaselor:

  • Testul de fosfataza alcalina osoasa (ostaza)

Un nivel ridicat de fosfataza alcalina in sange ar putea indica boala Paget a oaselor. Uneori, acest test de sange este primul care alerteaza specialistul ca pacientul ar putea avea boala Paget.

  • Radiografia

Cu ajutorul radiografiei, furnizorii de servicii medicale pot vedea daca o persoana are oasele afectate de boala Paget. Oasele afectate arata diferit in imagini decat oasele sanatoase.

boala-paget-radiografie-diagnostic

  • Scanarea osoasa (scintigrafia)

Furnizorii de asistenta medicala folosesc uneori scanarea osoasa, pentru a descoperi ce oase sunt afectate de boala Paget si cat de avansata este tulburarea. In timpul unei scanari osoase, medicul injecteaza o cantitate sigura de lichid radioactiv in vena. Lichidul curge apoi prin fluxul sanguin si in oase si face ca zonele osoase afectate de boala Paget sa para „luminoase” pe imagini.

Metode de tratament pentru boala Paget a oaselor

Daca o persoana nu prezinta simptome, cel mai probabil nu va avea nevoie de tratament. In acest caz, pacientul va fi nevoit sa mearga in mod regulat la medic pentru a i se monitoriza semnele si simptomele.

In schimb, daca pacientul are simptome sau daca exista riscul de complicatii, medicul poate recomanda tratamentul, al carui scop este de a:

  • reduce riscul de complicatii;
  • gestiona durerile osoase si articulare;
  • incetini procesul de remodelare osoasa;
  • preveni sau repara fracturile;
  • corecta deformarile osoase.

Tratamentul potrivit este recomandat in functie de severitatea afectiunii. Medicul poate recomanda:

  • Cura de slabire

Nu exista o dieta speciala pentru boala Paget a oaselor. Cu toate acestea, este important ca pacientii cu boala Paget sa indeplineasca aportul de calciu si vitamina D, care sunt esentiale pentru oasele sanatoase.

  • Dispozitive de ajutor

Daca semnele si simptomele au aparut la nivelul pelvisului sau piciorului, un baston poate fi util.

  • Analgezice fara prescriptie medicala

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, aspirina si naproxenul, pot ajuta la gestionarea durerii osoase usoare.

  • Medicamente specifice

Bifosfonatii, care se administreaza intravenos, pot tine sub control remodelarea rapida a oaselor. Calcitonina poate regla, de asemenea, reformarea oaselor noi.

boala-paget-medicamente

  • Interventie chirurgicala

Chirurgia, care poate cuprinde interventii pentru fracturi, oase deformate sau artrita severa, poate fi utilizata pentru a trata complicatiile bolii Paget.

Prevenire

Boala Paget este inevitabila pentru cei mai multi oameni. Cu toate acestea, exercitiile fizice pot ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, la evitarea cresterii in greutate (pentru a reduce presiunea asupra articulatiilor si oaselor) si la mentinerea mobilitatii articulatiilor.

Persoanele care au aceasta afectiune ar trebui sa discute cu medicul inainte de a incepe vreun program de exercitii fizice, deoarece stresul suplimentar asupra oaselor afectate de boala Paget poate cauza leziuni.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-bone/symptoms-causes/syc-20350811

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21929-pagets-disease-of-the-bone

https://www.healthline.com/health/pagets-disease-of-bone

https://www.medicalnewstoday.com/articles/177668