Blefaroplastie: cand este indicata si cum se efectueaza

Blefaroplastie: cand este indicata si cum se efectueaza Blefaroplastie: cand este indicata si cum se efectueaza

Ultima actualizare: 30 iulie 2024

blefaroplastie

Blefaroplastia, cunoscuta si sub denumirea de chirurgia pleoapelor, poate imbunatati aspectul zonei din jurul ochilor. Blefaroplastia este o procedura care are rolul de a elimina excesul de piele de la nivelul pleoapelor superioare. Pe masura ce imbatraneste, pielea isi pierde treptat elasticitatea. Din cauza pierderii elasticitatii si a fortei gravitationale necrutatoare, pielea incepe sa se adune in exces la nivelul pleoapelor superioare si inferioare. Blefaroplastia poate imbunatati aspectul pleoapelor superioare, inferioare sau pe al ambelor.

Blefaroplastia implica adesea indepartarea excesului de piele, muschi si tesut adipos subiacent. In alte situatii, insa, furnizorii repozitioneaza tesuturile in loc sa le indeparteze. Desi este in primul rand o procedura cosmetica, blefaroplastia poate imbunatati, de asemenea, campul vizual in cazul in care vederea este afectata de pleoapele superioare lasate.

Blefaroplastia insotita de indepartarea tesutului adipos nu duce la eliminarea cercurilor intunecate de sub ochi (cearcane) sau a altor riduri faciale. Cearcanele pot fi ameliorate sau corectate prin alte proceduri chirurgicale si nechirurgicale.

Medicii pot efectua in timpul unei blefaroplastii si alte proceduri de chirurgie faciala, cum ar fi lifting-ul sprancenelor.

 


Ce este blefaroplastia?

Blefaroplastia este o interventie chirurgicala faciala care se efectueaza la nivelul pleoapelor superioare sau inferioare.

Blefaroplastia poate ajuta la imbunatatirea vederii unei persoane sau poate fi efectuata in scopuri cosmetice pentru a strange sau indeparta pielea din zona ochilor.

Blefaroplastie poate indeparta:

  • pielea cazuta care obtureaza vederea
  • pielea lasata din jurul pleoapelor superioare care creeaza un pliu nenatural
  • tesutul adipos aflat sub pielea pleoapelor
  • pielea suplimentara de pe pleoapa inferioara

Tipuri de blefaroplastie

Exista doua tipuri de blefaroplastie: inferioara si superioara. Chirurgii le efectueaza uneori simultan.

Blefaroplastia inferioara se concentreaza pe zona de sub ochi. Chirurgul efectueaza o taietura sub linia inferioara a genelor si strange pielea de sub ochi.

blefaroplastie-tipuri

In schimb, blefaroplastia superioara implica modificarea pielii si a muschilor de deasupra ochiului. Chirurgul realizeaza o incizie in locul unde ar trebui sa fie noua cuta a pleoapei.

Cand este indicata blefaroplastia?

Exista doua motive principale pentru care o persoana alege efectuarea unei blefaroplastii.

Imbunatatirea vederii

In unele cazuri, pielea lasata sau acumulata in exces in jurul ochilor poate obstructiona vederea. Aceasta piele poate atarna in mod nenatural in dreptul ochilor si poate afecta vederea, in special din partea laterala a ochilor.

In aceste cazuri, medicul poate efectua o blefaroplastie pentru a indeparta excesul de piele si pentru a imbunatati vederea persoanei in cauza.

Motive cosmetice

Un alt motiv pentru care o persoana poate opta pentru o blefaroplastie este schimbarea aspectului pleoapelor si al pielii din jurul ochilor.

Pe masura ce imbatraneste, pielea isi pierde capacitatea de a produce si de a mentine nivelul de colagen in pleoape. Fibrele musculare care controleaza miscarile ochilor se pot desprinde odata cu inaintarea in varsta si pot duce la caderea pleoapelor. Tesutul adipos se poate deplasa catre tesutul pleoapei, provocand un aspect de pleoape cazute sau umflate.

Blefaroplastia poate elimina excesul de piele si grasime si poate intari muschii slabiti, iar acest lucru poate intineri aspectul pleoapelor.

Pregatirea pentru blefaroplastie

Pregatirea pentru blefaroplastie este complexa. In primul rand, persoana interesata de aceasta operatie va avea o intalnire initiala cu un chirurg plastician pentru a discuta despre rezultatele dorite in ceea ce priveste aspectul pleoapelor.

Inainte de a efectua aceasta procedura, chirurgul va efectua, cel mai probabil, cateva teste. In primul rand, medicul va realiza o examinare fizica pentru a verifica aspectul pleoapelor si al ochilor. De asemenea, poate decide testarea vederii persoanei in cauza.

blefaroplastie-pregatire

Este important sa-i spuneti chirurgului ce medicamente luati in mod uzual, cum ar fi:

  • medicamente prescrise
  • medicamente eliberate fara prescriptie medicala
  • suplimente din plante

Specialistul va va solicita probabil sa intrerupeti tratamentele cu medicamente care pot creste riscul de sangerare, cum ar fi ibuprofenul sau warfarina. De asemenea, va trebui sa renuntati la fumat cu cateva saptamani inainte de blefaroplastie.

Va trebui sa va pregatiti pentru primele zile dupa operatie, deoarece pleoapele s-ar putea umfla pana in punctul in care va pot afecta capacitatea de a efectua anumite activitati. De aceea, pregatiti-va din timp mesele si asigurati-va ca aveti in casa toate articolele de care aveti nevoie, astfel incat sa nu fiti nevoit sa plecati de acasa. De asemenea, veti avea nevoie de un prieten sau de o persoana apropiata care sa va duca acasa dupa operatie.

Cum decurge interventia?

Blefaroplastia se efectueaza in regim ambulatoriu. Acest lucru inseamna ca veti putea merge acasa la scurt timp dupa procedura. Anestezia generala este necesara doar in cazul anumitor pacienti. De regula, blefaroplastia se realizeaza sub anestezie locala.

Pleoapele superioare sunt primele abordate. In acest caz, chirurgul efetueaza o mica incizie si indeparteaza excesul de piele, precum si muschii si uneori tesutul adipos. Unele dintre aceste tesuturi ar putea fi mutate in alte zone din jurul ochiului inainte ca specialistul sa inchida incizia.

blefaroplastie-realizare

Blefaroplastia pleoapelor inferioare implica de obicei indepartarea tesutului adipos, care contribuie la aparitia pungilor de sub ochi, precum si, uneori, indepartarea unei cantitati mici de piele. Incizia poate fi efectuata fie pe interiorul pleoapei, fie pe exterior, sub genele inferioare. In anumite cazuri, pleoapa inferioara poate fi stransa sau fixata de scheletul osos.

Recuperarea dupa blefaroplastie

Recuperarea dupa blefaroplastie este relativ scurta in comparatie cu alte tipuri de interventii chirurgicale. Imediat dupa procedura, veti fi mutat intr-o camera de recuperare. Veti fi monitorizat o perioada scurta de timp pentru a nu aparea eventualele efecte secundare si, daca nu exista complicatii, veti merge acasa in aceeasi zi.

Este important sa va odihniti cateva zile imediat dupa interventia chirurgicala a pleoapelor. S-ar putea sa aveti unele umflaturi si dureri. Medicul va poate recomanda sa luati ibuprofen pentru a ameliora aceste simptome. Aceste semne si simptome vor disparea complet dupa o saptamana sau doua. Chirurgul va poate recomanda, de asemenea, sa aplicati gheata pe zona afectata pentru urmatoarele doua zile.

Printre efectele secundare care pot aparea pe termen scurt se numara si vederea incetosata si sensibilitatea la lumina. Discutati cu medicul daca aceste simptome dureaza mai mult de o zi sau doua.

De asemenea, nu ar trebui sa purtati lentile de contact timp de doua saptamani dupa blefaroplastie. Folositi, in schimb, ochelarii de vedere.

Medicul v-ar putea plasa pe ochi o bucata de tifon care sa protejeze zona afectata, insa nu trebuie sa va tineti ochii acoperiti pe toata durata procesului de recuperare. De asemenea, va trebui sa va curatati usor zona si sa o pastrati curata. Dupa cateva zile, veti merge din nou la consult, in timpul caruia medicul ar putea elimina cusaturile, daca este necesar.

Rezultate

Vanataile si inflamatia vor disparea, cel mai probabil, dupa 10-14 zile, insa pot trece cateva luni pana zona afectata se va vindeca in totalitate. Urmarea instructiunilor postoperatorii ale medicului va grabi procesul de vindecare.

blefaroplastie-rezultate

Rezultatele blefaroplastiei ar trebui sa fie de lunga durata, eventual pe o perioada de ani de zile.

Pentru a prelungi durata rezultatelor, specialistii recomanda sa folositi protectie solara, cum ar fi lotiuni, creme sau spray-uri cu SPF.

Posibile riscuri

Toate tipurile de interventii chirurgicale prezinta un anumit risc de sangerare, vanatai si infectii. Cheagurile de sange sunt, de asemenea, un risc rar, dar grav.

Alte riscuri si complicatii care pot aparea sunt:

  • vederea incetosata
  • daunele cauzate de expunerea excesiva la soare
  • ochi uscati
  • pruritul (mancarime) in jurul ochilor
  • incapacitatea de a inchide ochii
  • leziunile musculare
  • cicatricile

Este important sa discutati cu medicul din timp despre aceste riscuri. De asemenea, alertati-va chirurgul daca v-ati confruntat in trecut cu anumite complicatii in urma oricarui tip de interventie chirurgicala.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8409-eyelid-surgery-blepharoplasty

https://www.healthline.com/health/blepharoplasty

https://www.medicalnewstoday.com/articles/blepharoplasty