Betahistina LPH 24 mg x 60 compr. - Catena
Indicatii terapeutice: Sindrom Ménière definit prin urmatoarea triada de simptome principale: vertij (cu greata/varsaturi), pierderea auzului,dificultate in a auzi), tinitus. Tratamentul simptomatic al vertijului vestibular. Ameliorarea starii clinice poate fi observata numai dupa cateva saptamani de tratament, iar efectul terapeutic maxim se obtine uneori dupa cateva luni. Exista date conform carora initierea tratamentului de la debutul bolii impiedica evolutia bolii si/sau pierderea auzului in fazele tardive ale afectiunii.
Medicament BETAHISTINA LPH 24 mg
Denumirea comuna internationala BETAHISTINUM
Numar 60
Forma COMPR.
Concentratia 24 mg
Prezentare CUTIE CU 6 BLIST. DIN PVC-PVDC/AL X 10 COMPR.
Indicatii terapeutice:
Sindrom Ménière definit prin urmatoarea triada de simptome principale:
-
vertij (cu greata/varsaturi);
-
pierderea auzului (dificultate in a auzi);
-
tinitus.
Tratamentul simptomatic al vertijului vestibular.
Doze si mod de administrare:
Doze
Adulti (incluzand varstnici): 12-24 mg de doua ori pe zi, administrate impreuna cu alimente. Dozele trebuie ajustate pentru fiecare pacient in functie de raspunsul terapeutic. Ameliorarea starii clinice poate fi observata numai dupa cateva saptamani de tratament, iar efectul terapeutic maxim se obtine uneori dupa cateva luni. Exista date conform carora initierea tratamentului de la debutul bolii impiedica evolutia bolii si/sau pierderea auzului in fazele tardive ale afectiunii.
Copii si adolescenti
Betahistina nu este recomandata pentru administrare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, deoarece nu sunt date suficiente privind siguranta si eficacitatea administrarii la acest grup de pacienti.
Insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala nu este necesara ajustarea dozei.
Insuficienta hepatica
La pacientii cu insuficienta hepatica nu este necesara ajustarea dozei
Mod si durata de administrare
Betahistina trebuie administrata in timpul mesei sau dupa masa.
Durata tratamentului depinde de starea clinica si de evolutia bolii. In majoritatea cazurilor, este necesara utilizarea pe termen lung (timp de cateva luni).
Contraindicatii:
Betahistina este contraindicata la pacienti cu hipersensibilitate la diclorhidratul de betahistina sau la oricare dintre excipienti
Betahistina este contraindicata la pacientii cu feocromocitom. Datorita faptului ca betahistina este un analog de sinteza al histaminei, ea poate determina eliberarea catecolaminelor din celulele tumorale si un episod de hipertensiune severa.
Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu s-au efectuat studii de interactiune in vivo. Pe baza datelor de interactiune obtinute in vitro nu se preconizeaza o inhibare in vivo a enzimelor citocromului P450.
Fertilitatea, sarcina si alaptarea
Sarcina
Nu exista date suficiente privind administrarea acestui medicament in timpul sarcinii. Datele obtinute din studiile efectuate la animale cu privire la efectele asupra sarcinii, dezvoltarii embionare/fetale, nasterii si dezvoltarii post-natale sunt insuficiente.
Riscul potential pentru om nu este cunoscut. Betahistina nu trebuie administrata in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar.
Alaptarea
Nu sunt disponibile date privind excretia betahistinei in laptele matern.
Nu exista studii efectuate la animale in privind excretia betahistinei in lapte.
Ca masura de precautie, betahistina trebuie utilizata in timpul alaptarii numai dupa evaluarea raportului risc potential la fat.
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Betahistina nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. In urma studiilor clinice nu au fost evidentiate efecte ale betahistinei cu potential de a influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Supradozaj
Au fost raportate cateva cazuri de supradozaj. Unii pacienti carora li s-au administrat doze de pana la 640 mg, au prezentat simptome usoare pana la moderate (de exemplu greata, somnolenta, dureri abdominale). Simptome mai grave (de exemplu convulsii, complicatii pulmonare si cardiace) au fost observate in cazurile de supradozaj voluntar cu betahistina, in special asociat supradozajului cu alte medicamente. Tratamentul supradozajului include masuri generale si de sustinere a functiilor vitale.
Nu exista un antidot specific. In plus fata de masurile generale avute in vedere la eliminarea substantelor toxice (lavaj gastric, administrare de carbune activat), tratamentul este simptomatic.
Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Natura si continutul ambalajului
Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate.
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate.
Cutie cu 6 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate.
Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a cate 10 comprimate.